مجله تاپ‌ناز‌

داروها چه عوارضی بر پوست دارند و چه مشکلاتی ایجاد می کنند؟

داروها به جز فوایدی که دارند می توانند باعث ایجاد عوارضی شوند. یکی از این مشکلات ایجاد عارضه های پوستی است. حدود دو درصد از عوارض انواع دارو مربوط به مشکلات پوستی می شوند.

اما خانم ها و افراد سالمندان بیشتر دچار عوارض پوستی به دلیل مصرف دارو می شوند. هر چند مشکلات پوستی به دلیل مصرف بعضی ا داروها زیاد و شایع نیست، اما با شناخت این عوارض می توانید پوست خود را سریع تر درمان کنید.

به همین دلیل به افرادی که دچار عارضه و مشکلات پوستی می شوند، توصیه می کنیم که هنگام مراجعه به پزشک و متخصص پوست، نام دارویی را که مصرف می کنند به پزشک بگویند. در این مطلب با عوارض شایع پوستی و بعضی از معرو

عوارض پوستی کوتریموکسازول، مترونیدازول و ایندومتاسین

مترونیدازول و کوتریموکسازول، تتراسایکلین یا داروهای ضدالتهابی غیرکورتونی که ایندومتاسین یکی از معروف ترین آنها استمی توانند بعضی از افراد را دچار ضایعات یا بثورات دایره وار و متورم کنند که در ابتدا به رنگ قرمز هستند و سپس قهوه ای رنگ می شوند. بیشتر این ضایعات و بثورات در قسمت تناسلی، صورت و اندام های بدن ایجاد می شود و گاهی تبدیل به تاول های ازار دهنده ای می شوند.

مشکلات پوستی بثورات پوستی بعد از مصرف این داروها می تواند 7 تا 10 روز پس از مصرف و در دورهای بعدی، حتی یک روز پس از مصرف این داروها بروز کند. اگر دچار علائم پوستی شدید باید بلافاصله دارو را قطرع کنید و به متخصص پوست مراجعه کنید.

داروها چه عوارضی بر پوست دارند و چه مشکلاتی ایجاد می کنند؟

عوارض پوستی پنی‌سیلین

مصرف گروهی بعضی از داروها مانند پنی سیلین یا کوتریموکسازول می تواند عوارض گسترده پوستی و ضایعات پوستی مانند ایجاد زخم در ناحیه تاسلی، مخاط دهان و چشم ها کنند و حتی ممکن است جوش های زیر پوستی را هم روی این زخم مشاهده کنید. کنده شدن و ایجاد حالت سوختگی در قسمت‌های زخم پوست هم می‌تواند از واکنش‌های پوستی به این دو داروی پرمصرف باشد.

عوارض پوستی پیروکسیکام

همه افراد با تاول های پوستی آشنا هستند و آنها را زیاد دیده اند اما خیلی ها نمی دانند که بعضی از این تاول های روی پوست به دلیل بیماری خود ایمن پوستی به نام پمیفیگوس به وجود می ایند. این بیماری پوستی گاهی در اثر مصرف داروهایی مانند پیروکسیکام یا پنی‌سیلامین ایجاد می‌شود.

عوارض پوستی وارفارین

مصرف برخی از داروهای ضدانعقاد خون مانند وارفارین و کومارین هم می‌تواند برای تعداد بسیار نادری از بیماران، واکنش‌های پوستی را به دنبال داشته باشد. این واکنش‌ها حالت پیشرونده دارند و با علایمی مانند ایجاد پلاک‌های قرمز و دردناک روی پوست خود را نشان می‌دهند و کم‌کم به تاول‌های خونریزی‌دهنده و زخم شدن بافت سطحی پوست تبدیل خواهندشد.

با پیشرفت واکنش پوستی به دارو، پوست قسمت‌هایی از بدن بیمار کم‌کم دچار نکروز یا مرگ بافت می‌شود. در این موارد، مداخلات سریع پزشک متخصص پوست الزامی خواهد بود.

داروها چه عوارضی بر پوست دارند و چه مشکلاتی ایجاد می کنند؟

عوارض پوستی آنتی‌بیوتیک‌ها

کهیر یکی از واکنش‌های نسبتا شایع پوستی است که خیلی از ما آن را در اثر مصرف غذا یا داروهای جدید تجربه کرده‌ایم. ضایعات پوستی ناشی از کهیر خود را به‌صورت تورم و التهاب قرمزرنگ در قسمت‌های مختلف پوست نشان می‌دهند.

معمولا کهیر در اثر مصرف داروهای تزریقی بیشتر از داروهای خوراکی بروز می‌كند و می‌تواند به‌سرعت و کمتر از 2 روز بعد از مصرف دارو باشد. مهم‌ترین داروهایی که می‌توانند باعث بروز کهیرهای پوستی شوند، آنتی‌بیوتیک‌هایی مانند پنی‌سیلین، پروپرانولول، کوتریموکسازول، آسپیرین و سیپروفلاکسازین هستند.

عوارض پوستی جنتامایسین و آمپی‌سیلین

گاهی قرمزی و خارش پوست در قسمت‌های مختلف بدن می‌تواند در اثر مصرف داروهای متفاوت و بسیار متنوعی مانند آمپی‌سیلین، پنی‌سیلین، فنی‌توئین، جنتامایسین یا کوتریموکسازول باشد.

عوارض دارو را به پزشکتان اطلاع دهید

داروهای مختلفی که در این فهرست جا مانده‌اند، می‌توانند باعث ایجاد واکنش‌های پوستی متفاوتی شوند. این واکنش‌ها، هم در اثر مصرف داروهای خوراکی پیش می‌آید و هم داروهای تزریقی یا موضعی.

در مواردی، دیده شده حتی افراد خاصی به داروهای موضعی کورتونی مانند هیدروکورتیزون هم آلرژی پوستی نشان داده‌اند و این آلرژی در آنها با علایمی مانند خارش، قرمزی و تورم، همراه بوده است بنابراین اگر با شروع هر داروی جدیدی، حتی قطره‌های چشمی یا کرم‌ها و پمادهای واژینال، دچار بثورات و واکنش‌های پوستی شدید، بلافاصله مصرف دارو را قطع و به متخصص پوست مراجعه کنید. در این شرایط، ‌متخصص پوست برایتان نامه‌ای می‌نویسد تا آن را به پزشک تجویزکننده دارویتان دهید تا با اطلاع از حساسیت پوستی شما به آن دارو، برایتان داروی جدیدی تجویز کند.

علاوه بر این، باید عارضه‌های پوستی را که بعد از مصرف داروهای جدید برایتان ایجاد شده است، یادداشت کنید تا در مراجعه‌های بعدی، پزشک خود را قبل از تجویز دارو در جریان این مشکل و حساسیت بگذارید.

مطالب مشابه را ببینید!