مجله تاپ‌ناز‌

با 5 دلیل که باعث فشار خون بالا می شود آشنا شوید

آیا می دانید چه عواملی باعث افزایش خون می شوند؟ همانطور که می دانید فشار خون باعث مشکلات زیادی می شود و حتی به قلب آسیب می زند. در این مطلب ما به عوامل اصلی ایجاد کننده فشار خون اشاره می کنیم

5 دلیل اصلی فشار خون بالا

پرفشاری خون (هاپیرتِنشِن)، یا همان فشار خون بالا به دلیل بروز فشار یا سفتی رگ‌های خونی ایجاد می‌شود. سلامتی رگ‌ها برای سلامت شما بسیار حیاتی است زیرا رگ‌ها مجراهایی هستند که از طریق آنها خون از قلب به تمام نقاط بدن می‌رسد.

اگر فشار خون‌تان بالا است، در این مورد تنها نیستید. در حقیقت، این بیماری بسیار رایج است، به طوری که از هر سه بزرگسال در ایالات متحده یک نفر دچار آن می‌شود. متاسفانه، این بیماری می‌تواند سلامتی را با خطر جدی مواجه کند؛ از این رو به فشار خون بالا “‌قاتل خاموش‌گک‌ نیز می‌گویند.

فشار خون بالا

دلایل فشار خون بالا

با این‌که گفته شد این بیماری در میان بزرگسالان بسیار رایج است، ولی در بیش‌تر موارد فشار خون بالا دلیل خاصی ندارد. در این صورت، به این وضعیت فشار خون اولیه می‌گویند. دلایل این وضعیت غیرقابل شناسایی نیست، ولی فشار خون بالا غالبا برای سال‌ها در بدن شخص وجود دارد؛ و فقط به‌تدریج پیشرفت می‌کند و به آهستگی بر روی شخص تاثیر می‌گذارد.

با وجود این، فشارخون بالا در برخی دیگر از افراد ممکن است ناشی از بیماری‌های دیگری از جمله عارضه‌ی قلبی یا کلیوی باشد. به این وضعیت فشار خون ثانویه می‌گویند. این عارضه بر خلاف فشار خون اولیه، به صورت ناگهانی حادث می‌شود.

از دیگر بیماری‌هایی که ممکن است به فشار خون بالا منجر شوند می‌توان به تومور غدد فوق‌کلیوی، وقفه‌ی تنفسی در خواب، و مشکلات تیروئید اشاره کرد. آدم‌هایی نیز که دچار سوء مصرف موادی هم‌چون آمفتامین و کوکائین هستند، ممکن است دچار فشار خون بالا شوند. آدم‌هایی که دارای بیماری‌های خاص هستند، به ویژه آن‌هایی که با نقص رگ‌های خونی متولد می‌شوند نیز در معرض فشار خون بالا قرار دارند. از عوامل دیگر می‌توان به سوء مصرف الکل، و استفاده از برخی داروها نظیر سرماخوردگی و ضدبارداری اشاره کرد.

فشار خون بالا

علائم فشار خون بالا

در رگ های ما همواره خون جریان دارد. خون جاری، فشاری را به دیواره رگ ها وارد می کند و این فشار در واقع همان فشار خون است که در نقاط مختلف متفاوت می باشد. اما به طور کلی و با توجه به شرایط مختلف، یک محدوده نرمال برای فشار خون بالا و فشار خون پایین (فشار سیستولیک و فشار دیاستولیک) یک فرد عادی تعریف شده است.

چنانچه فشارسنج، اعدادی فراتر از این محدوده را نشان دهد گفته می شود فرد دچار فشار خون بالا یا پرفشاری خون شده است. همانطور که گفته شد این وضعیت ممکن است در برخی از افراد بدون علامت باشد. اما با گذر زمان و پیشرفت بیماری، فرد علائم مختلفی را تجربه خواهد کرد. از جمله مهمترین این نشانه ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

فردی که چند مورد از این علائم را دارد نیاز فوری به مراقبت پزشکی و اقدامات مناسب جهت کاهش فوری فشار خون دارد. اما یادآوری می کنیم که گاها ممکن است این بیماری کاملا بدون علامت باشد. پس اگر احساس می کنید فشار خون خود یا اطرافیانتان بالا رفته است به هیچ وجه منتظر بروز علائم بعدی نباشید. بهترین راه برای حصول اطمینان، اندازه گیری فشار است که باید به طور منظم انجام شود.

با این‌که در بیش از ۹۰ درصد موارد، برای فشارخون بالا دلیل خاصی وجود ندارد، ولی عوامل خطر متعددی می‌توانند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهند. این عوامل خطر عبارت هستند از:

با 5 دلیل که باعث فشار خون بالا می شود آشنا شوید

سن

هر قدر سن‌تان بیش‌تر باشد، احتمال ابتلا به فشارخون بالا در شما افزایش می‌یابد.

خانواده

اگر در خانواده‌تان سابقه‌ی فشارخون بالا وجود داشته باشد، شما نیز ممکن است گرفتار آن شوید؛ زیرا به نظر می‌رسد ریشه‌ی ژنتیکی نیز داشته باشد.

رژیم غذایی

اگر خوراکی‌های مصرفی‌تان مملو از نمک باشد، احتمال ابتلا به فشار خون بالا در شما بالا می‌رود.

سبک زندگی

اگر همیشه به نشستن، تماشای تلویزیون، و کم‌تحرکی علاقه‌مند باشید، با دست‌های خودتان خطر ابتلا به این بیماری را در خود افزایش می‌دهید.

وزن

افزایش وزن یا چاقی مفرط می‌تواند به فشار خون بالا منجر شود.

اگر می‌خواهید از ابتلا به فشارخون بالا پیشگیری کنید، حفظ سبک زندگی سالم بسیار ضروری است. اگر به این بیماری مبتلا هستید، افزایش فعالیت بدنی و مصرف خوراکی‌های سالم می‌تواند بسیار موثر و مفید باشد.

 

عوارض فشار خون بالا

بیماری پرفشاری خون اگر نادیده گرفته شود و به موقع درمان یا کنترل نشود می تواند پیامدهای جبران ناپذیری را در فرد به وجود آورد. این مشکل به راحتی می تواند تمام قسمت های بدن را تحت تأثیر قرار داده و در عملکرد آن ها اختلال ایجاد نماید. از جمله عوارض مهم آن عبارتند از:

– بیماری های قلبی و عروقی

اولین و مهمترین قسمتی که با رگ ها و فشار خون جاری در آن ها مرتبط است، قلب انسان می باشد. آسیب به قلب و بروز مشکلات قلبی و عروقی از جمله رسیدن آسیب به سرخرگ ها، بیماری عروق کرونری، نارسایی قلبی و بزرگی قلب چپ یکی از خطرناک‌ترین عوارضی است که ممکن است در اثر فشار خون بالا ایجاد شود. چنین عوارضی در حالت پیشرفته‌تر موجب بروز حملات قلبی و حتی مرگ ناگهانی می گردند.

– آسیب به مغز

خون رسانی به مغز از اهمیت بالایی برخوردار است و بروز هر گونه مشکلی در سرخرگ های منتهی به این قسمت از بدن می تواند عملکرد مغز را تحت تأثیر قرار دهد. زوال عقل و سکته مغزی از دیگر عوارضی هستند که در صورت عدم کنترل فشار خون بالا رخ می دهند.

– ایجاد اختلال در عملکرد کلیه ها

کلیه ها، یکی دیگر از اعضای آسیب پذیر در اثر فشار خون بالا هستند. فشار بالا و عروق آسیب دیده می توانند بیماری مختلف کلیوی از قبیل زخم کلیه و نارسایی کلیه ها را به دنبال داشته باشند.

– آسیب به چشم ها

عروق بسیار ظریف و حساسی که وظیفه خون رسانی به چشم ها را بر عهده دارند در مقابل فشار خون بالا آسیب پذیرند. اگر آن ها صدمه ببینند ممکن است فرد دچار آسیب شبکیه، نوروپاتی بینایی و یا تجمع مایع در زیر شبکیه شود.

علت بالا رفتن ناگهانی فشار خون

بالا رفتن ناگهانی فشار خون، بسته به این که از نوع اولیه است یا ثانویه می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. اگر فرد دچار فشار خون ثانویه باشد عود بیماری زمینه ساز و یا عوامل تشدید کننده آن از جمله بروز درد ناگهانی و یا مصرف داروهای خاص می تواند مهمترین علت افزایش ناگهانی فشار خون در فرد باشد. اما اگر فشار خون از نوع اولیه باشد احتمالا فرد دچار حمله عصبی، استرس، کم آبی بدن و .. شده است و یا اینکه مصرف برخی از مواد غذایی، مصرف الکل و یا مواد مخدر منجر به این امر گردیده است.

درمان فشار خون بالا در منزل

به محض اینکه بیماری پرفشاری خون توسط پزشک تشخیص و تأیید شد بایستی در صدد کنترل و درمان آن برآیید. با توجه به اینکه پزشک متخصص، تغییر سبک زندگی یا مصرف دارو و . را برای شما تجویز می کند باید در درمان بیماری خود کاملا جدی باشید. در کنار مصرف داروهای خود می توانید از دمنوش های گیاهی و همچنین داروهای خانگی مؤثر در کاهش فشار خون کمک بگیرید.

روش های درمان فشار خون بالا به طور کلی

با توجه به مطالب بیان شده به طور کلی روش های درمان بیماری فشار خون بالا، این قاتل خاموش را می توان به دو دسته کلی درمان های خانگی و درمان با دارو تقسیم بندی کرد. برخی از اقدامات مهمی که می توانید در این زمینه انجام دهید را ذکر می کنیم:

مطالب مشابه را ببینید!