مجله تاپ‌ناز‌

روش های خانگی و سریع درمان آفت دهان (20 روش درمان موثر)

روش های خانگی و سریع درمان آفت دهان (20 روش درمان موثر)

آفت دهان یکی از مشکلات رایجی است که افراد در زندگی با آن رو به رو می شوند. آفت دهان به زخم های کوچک و دردناک روی زبان و لثه گفته می شود که دلایل زیادی مانند ضربه خوردن، عفونت، استعمال دخانیات و … دارند. این مشکل بسیار آزار دهنده است، به طوری که خوردن، آشامیدن و حتی حرف زدن را برای فرد دشوار می کند.

مطالعات نشان می دهد که ابتلا به آفت دهان با کاهش سیستم ایمنی بدن مرتبط می باشد و در بسیاری از مواقع نیز بر اثر کمبود ویتامین و یا وارد شدن ضربه به زبان و لثه ایجاد می شود. این مشکل معمولا در افرادی بین 10 تا 40 سال رایج تر است و ممکن است در هر فرد با هر جنسیت و سنی نیز اتفاق بیفتد.

آفت دهان معمولا خود به خود و در عرض یک تا دو هفته بهبود می یابد، با این حال روش های طبیعی زیادی برای درمان آفت دهان وجود دارد. ما در این مطلب می خواهیم به دلایل ایجاد آفت دهان و بهترین روش های درمان خانگی و دارویی آن بپردازیم. با ما همراه باشید.

آفت دهان چیست؟

روش های خانگی و سریع درمان آفت دهان (20 روش درمان موثر)

آفت دهان به زخم های کوچک و گردی می گویند که با مرکز سفید یا زرد و حاشیه قرمز در اطراف لثه، قسمت داخل گونه ها و زبان ایجاد می شود. آفت های دهانی بسیار دردناک می باشند به طوری که خوردن، آشامیدن و حرف زدن را برای فرد مبتلا مشکل ساز می کنند.

این عارضه در هر سنی ایجاد می شود و معمولاً پس از سن بلوغ شایع تر می باشد. حدود 20 تا 30 درصد افراد به طور مکرر و به دلایل مختلف به آفت دهان مبتلا می شوند و افراد دیگر نهایتاً سالی 1 تا 2 بار این مشکل را تجربه می کنند.

آفت های دهانی به هیچ عنوان مسری نمی باشند و در عرض یک تا دو هفته خود به خود درمان می شوند و از بین می روند. با این حال، روش های مختلفی برای درمان آفت دهان وجود دارد. در صورتی که آفت دهان بسیار بزرگ و دردناک باشد و مدت زمان زیادی از به وجود آمدن آن طول بکشد و از بین نرود، حتما باید به یک دندان پزشک مراجعه کنید.

دلایل ایجاد آفت دهان چیست؟

آفت دهان می تواند به دلایل زیادی ایجاد شود و گاهی اوقات پیدا کردن دلیل مشخص برای هر فردی دشوار است. با این حال، در ادامه برخی از شایع ترین عواملی می توانند منجر به ایجاد آفت دهان شوند را بیان می کنیم:

  • مصرف بیش از حد برخی غذاها و گرمی جات: برخی از افراد با مصرف انواع آجیل ها و تنقلات با طبع گرم و حتی برخی از غذاها ممکن است به آفت دهان مبتلا شوند.
  • استرس و اضطراب: تجربه های شخصی نشان می دهند که دوره های استرس زا می توانند با افزایش شیوع آفت های دهانی همراه باشند.
  • آسیب های دهانی: جراحت های دهانی ناشی از گاز گرفتن داخل گونه، خوردن غذاهای سخت یا تیز، مسواک زدن محکم و یا اعمال دندان پزشکی می تواند به بافت دهان آسیب بزند و باعث ایجاد آفت شود.
  • کمبود مواد مغذی: کمبود ویتامین ها و مواد معدنی مانند آهن، ویتامین B12، روی و فولات می تواند باعث ایجاد آفت دهان شود.
  • عوامل ژنتیکی: تاریخچه خانوادگی از آفت دهان ممکن است خطر ابتلا به آفت را در افراد افزایش دهد.
  • حساسیت و آلرژی: برخی از افراد ممکن است به مواد غذایی خاصی مانند غذاهای تند، مواد غذایی اسیدی مانند مرکبات، افزودنی های غذایی یا حتی خمیر دندان ها و دهانشویه ها حساسیت داشته باشند که منجر به آفت دهان می شود.
  • تغییرات هورمونی: برخی از خانم ها با تغییرات هورمونی ناشی از قاعدگی، بارداری و یا یائسگی ممکن است دچار آفت دهانی شوند.
  • بیماری های دهانی: برخی از بیماری ها مانند بیماری سلیاک، بیماری التهاب روده، بیماری بهجت و HIV/AIDS می توانند ایجاد آفت و زخم های دهانی را به دنبال داشته باشند.
  • مصرف برخی از داروها: برخی از داروها مانند NSAIDs، داروهای فشار خون و داروهای شیمی درمانی موجب ایجاد آفت دهان می شوند.

مطلب مشابه: دلیل احساس تلخی در دهان چیست و چگونه درمان می شود؟

بهترین راه های درمان آفت دهان

آفت های دهانی معمولا در عرض 1 تا 2 هفته خود به خود بهبود پیدا می کنند و از بین می روند. با این حال، اگر با این مشکل مواجه شدید می توانید به کمک روش های ساده و درمان های طبیعی به سرعت آفت دهانی خود را درمان کنید و درد آن را کاهش دهید. در این بخش برخی از موثر ترین روش ها را برای درمان فوری آفت دهان معرفی می کنیم:

استفاده از آب نمک

استفاده از آب نمک یا محلول های نمکی به درمان آفت زبان و دهان کمک زیادی می کند. استفاده از آب نمک باعث افزایش غلظت سدیم کلرید می شود و به بهبود آبسه دندان و هر نوع زخمی در دهان کمک می کند. برای این کار کافی است محلول آب نمک را آماده کنید و آن را به مدت 30 ثانیه درون دهان غرغره کنید.

استفاده از یخ

یک روش آسان و طبیعی برای درمان آفت دهان، قرار دادن یک تکه یخ به طور مستقیم بر روی زخم است. این روش می تواند به کاهش درد و التهاب زخم کمک کند و باعث بی حس شدن زخم می شود. با قرار دادن یک تکه یخ بسته شده در یک کاغذ نازک یا دستمال پارچه ای نرم روی زخم، می توانید به سرعت درد را کاهش دهید و زخم را درمان کنید.

مسواک زدن

مسواک زدن و مراقبت کردن از بافت درون دهان باعث می شود، زخم ها و آفت ها به سرعت بهبود پیدا کنند. بهتر است از مسواک کاملا نرم استفاده کنید تا آسیبی به بافت دهان وارد نشود و با دوری دندان ها، لثه و بافت دهان از عفونت، زخم ها به سرعت درمان شوند.

روش های خانگی و سریع درمان آفت دهان (20 روش درمان موثر)

مصرف ماست پروبیوتیک

استفاده از ماست پروبیوتیک یکی دیگر از راهکارهای درمان آفت دهان می باشد. ماست های پروبیوتیک که کیفیت بالایی داشته باشند، می توانند باعث بهبود آفت دهان شوند.

پروبیوتیک خاصیت های زیادی دارد و به صورت یک صافی اجازه حضور باکتری های مضر را درون دهان نمی دهد. به این صورت زخم دهان شما تسکین می یابد و با سرعت بیشتری درمان می شود. نرمی و خنک بودن ماست نیز به کاهش درد آفت کمک می کند.

استفاده از جوش شیرین

برخی از افراد باور دارند که جوش شیرین می تواند تعادل PH را به بدن برگرداند و التهاب را کاهش دهد. جوش شیرین می تواند به بهبود زخم های دهانی کمک کند. برای درمان سریع آفت دهان با جوش شیرین کافی است یک قاشق چایخوری از جوش شیرین را در یک دوم فنجان آب حل کنید.

این محلول را به مدت 15 تا 30 ثانیه در دهان بچرخانید و سپس خارج کنید. در صورت نیاز هر چند ساعت یک بار این کار را تکرار کنید. اگر جوش شیرین را قورت دهید آسیبی به شما نمی رسد، اما خیلی شور است و ممکن است شما را اذیت کند. بنابراین سعی کنید آن را قورت ندهید.

رب انار

یکی دیگر از راه های بهبود زخم های دهانی مانند آفت، استفاده از رب انار است که خواص ضد التهابی و باکتریایی بسیار زیادی دارد. رب انار می تواند درد آفت را کاهش دهد و باعث کوچک شدن و از بین رفتن قرمزی زخم آن نیز شود.

برای درمان سریع آفت دهان با رب انار می توانید هر روز مقداری از آن را روی محل آفت قرار دهید. این کار ممکن است با درد همراه زیادی باشد اما در نهایت منجر به بهبود فوری زخم خواهد شد. برای نتیجه بهتر و درمان سریع تر بهتر است از رب انار خانگی و با کیفیت استفاده کنید.

روش های خانگی و سریع درمان آفت دهان (20 روش درمان موثر)

استفاده از شیر منیزیا

شیر منیزیا مانند نمک برای از بین بردن اسید های موجود در دهان استفاده می شود. روزانه چند بار مقدار کمی از آن را با یک پد پنبه ای بر روی آفت دهان بزنید. همچنین شیر منیزیا درد را کاهش می دهد و در عین حال روند بهبودی را تسریع می کند.

مصرف مکمل زینک

کمبود روی می تواند یکی از دلایل ایجاد آفت دهان باشد و مصرف مکمل حاوی روی می تواند به درمان آفت کمک کند. البته توجه داشته باشید که مصرف طولانی مدت قرص زینک باید تحت نظر پزشک باشد. با مصرف روزانه ی مکمل های حاوی 150 میلی گرم روی، تعداد دفعات آفت زدن از 50 درصد به 100 درصد کاهش پیدا می کند.

یکی از راه های موثر در بهبود آفت دهان، انتخاب یک مکمل روی با کیفیت و مطابق با نیازهای بدن می باشد. مصرف این مکمل یک یا دو بار در روز، به بهبود وضعیت آفت دهان کمک می کند.

استفاده از چای سیاه

یکی دیگر از ساده ترین و موثرترین روش های درمان طبیعی آفت دهان، استفاده از چای سیاه است.“تانن” موجود در چای، در کاهش درد بسیار موثر است. شما می توانید چای سیاه دم کنید و پس از خنک شدن آن را مانند دهان شویه درون دهان خود غرغره کنید. علاوه بر آن، استفاده از چای کیسه ای نیز بسیار مفید است و می توانید آن را روی زخم بگذارید.

مطلب مشابه: راه های رفع خشکی لب | روش های سریع و راحت برای درمان ترک لب ها

روش های خانگی و سریع درمان آفت دهان (20 روش درمان موثر)

عسل

عسل به دلیل خاصیت های ضد باکتری و ضد التهابی که دارد، برای درمان زخم های دهان بسیار مفید می باشد. با استفاده از عسل می توانید آفت دهان را درمان دهید. عسل در بهبود زخم های دهانی نقش بسیار زیادی دارد. این ماده به ناحیه آسیب دیده رطوبت می دهد و باعث جلوگیری از خشک شدن آن می شود.

عسل می تواند درد، اندازه و قرمزی زخم را بهبود دهد و به جلوگیری از عفونت های ثانویه هم کمک کند. برای نتیجه بهتر می توانید مقداری زردچوبه نیز به عسل خام اضافه کنید. توجه داشته باشید که به نوزادان زیر 12 ماهی که با آفت دهان مواجه می شوند، عسل ندهید زیرا باعث بوتولیسم نوزاد خواهد شد.

استفاده از دهان شویه خانگی

اگر بتوانید سطح اسیدیته دهان خود را کاهش دهید، می توانید زمان بهبود را سریع تر کنید. برای این کار نمک یا جوش شیرین هم فوق العاده است، اما نباید به طور مستقیم بر روی زخم استفاده کنید. می توانید یک قاشق چایخوری نمک را در یک فنجان آب گرم مخلوط کنید و به مدت 30 ثانیه غرغره کنید. همچنین می توانید با جوش شیرین و کمی آب، خمیر درست کنید و سپس در صورت نیاز روی زخم قرار دهید.

استفاده از دهان شویه دارویی

اگر به طور مداوم و شدید آفت دهان دارید، بهترین درمان برای شما شستشوی دارویی است. دهان شویه های حاوی دگزامتازون برای آفت های مکرر دهان بسیار عالی هستند. دگزامتازون یک داروی کوتیزون مانند است که برای تسکین نواحی ملتهب به کار برده می شود.

تحقیقات نشان می دهد که دهان شویه های حاوی تتراسایکلین، درد را در کمتر از 24 ساعت تسکین می دهند و زمان بهبودی را به حداقل می رسانند. دهانشویه با آنتی بیوتیک یا کورتیکواستروئید باید تجویز شود، بنابراین با دندانپزشک یا پزشک خود مشورت کنید.

روش های خانگی و سریع درمان آفت دهان (20 روش درمان موثر)

ویتامین E

استفاده از ویتامین E در بهبود آفت دهان موثر می باشد. کپسول ویتامین E را باز کنید و مایع درون آن را بر روی آفت بریزید. این روغن مانند پوششی سطح زخم را می پوشاند و از عفونت کردن زخم جلوگیری می کند. به این صورت زخم به مرور بهبود پیدا می کند و درمان می شود.

استفاده از آلوئه ورا

آلوئه ورا می تواند به درمان آفت دهان کمک کند و درد آن را تا حد قابل توجهی کاهش دهد. برای درمان آفت دهان با آلوئه ورا، بهتر است از یک برگ تازه آلوئه ورا استفاده کنید. ژل این گیاه را از برگ آن تهیه کنید و آن را روی آفت قرار دهید. پس از گذشت چند دقیقه دهان خود را کاملا آبکشی کنید. همچنین می توانید چند بار در روز دهان خود را با آب آلوئه ورا شستشو دهید.

اجتناب از خوردن برخی غذاها

بعضی از غذاها مانند غذاهای تند، شور و اسیدی باعث تحریک آفت می شوند. علاوه بر این، روند بهبودی را طولانی تر می کنند و درد آفت شدیدتر می شود. برخی از نوشیدنی های داغ یا حتی غذاهایی که نسبتا خشک یا تیز باشند نیز باعث ایجاد درد در آفت دهان می شوند.

ژل آفتین

یکی دیگر از بهترین روش ها برای درمان آفت دهان، استفاده از آفتین ژل می باشد. آفتین ژل یک محصول عالی برای تسکین درد و درمان آفت دهان است. مواد اصلی تشکیل دهنده آفتین ژل عصاره ریشه گیاه شیرین بیان است.

آفتین ژل محصولی کاملا جدید حاوی عصاره گیاهی است که معمولا با یک بار مصرف و در زمان 20 ثانیه آفت دهان را از بین می برد. زخم و درد فرد مبتلا بعد از چند دقیقه کاهش می یابد و آثار آفت دهان بعد از مدت کمی التیام و بهبود پیدا می کند. آفتین ژل برای درمان تمام آفت های کوچک و بزرگ توصیه می شود.

پیاز

پیا را می توانید به صورت خام همراه با غذا مصرف کنید و یا آن را به عنوان چاشنی به غذا اضافه کنید. پیاز حاوی سولفور است و به همین دلیل، در پیشگیری و حتی درمان آفت دهان بسیار موثر می باشد.

جمع بندی

آفت دهان یکی از مشکلات رایجی است که بسیاری از افراد در دوره ای از زندگی با آن مواجه می شوند. آفت دهانی به دلایل مختلفی به وجود می آید و معمولا به مرور زمان و بدون هیچ درمانی بین 1 تا 2 هفته از بین می رود. در موارد شدید ممکن است دهان شویه های دارویی و داروهای خوراکی توسط پزشک تجویز شوند. برای درمان موثر و ایمن آفت دهان، بهتر است با متخصص مشورت کنید.

مطالب مشابه را ببینید!