آموزش کاشت موسیر + اصولی برای کاشت بهتر و موفق موسیر
موسیر یکی از گیاهان بومی مناطق آسیا است که اصول پرورش آن بسیار راحت است و به همین دلیل ما در این مطلب می خواهیم در مورد روش های کاشت موسیر و روش مراقبت از آن توضیحاتی ارائه کنیم.
موسیر نوعی پیاز با طعم ملایم تر از پیاز است که برای مصرف خام یا استفاده در سوپ مناسب نیست. این پیاز را می توان از طریق بذر یا پیازچه در فصل های پاییز یا اوایل بهار بکارید و تنها نکته مهمی که باید به آن توجه داشته باشید تامین زهکشی ایده آل خاک است تا بذر موسیر بتواند خوب رشد کند.
کاشت موسیر
پیاز موسیر در واقع بومی ناحیه غرب آسیا است و با گذر زمان توسط فرانسوی ها به اروپا منتقل شده است. در کشور ایران کاشت موسیر مرسوم نبوده و نیست ولی این گیاه به صورت وحشی در کوهستان رشد می کند و بعضی از افراد در فصل بهار و تابستان اقدام به جمع آوری موسیر از کوهستان می کنند.
بذر موسیر از دسته گیاهانی است که خیلی راحت رشد می کند و می توانید در فضای منزلبا صرف انرژی و هزینه کمی آن را پرورش دهید. باید توجه داشته باشید که موسیر متعلق به خانواده پیاز است و بیشترین شباهت را به سیر دارد ولی بر خلاف آن فاقد هر نوع پوششی است. موسیر در واقع از طریق بذر کشت می شود و انتخاب بذر خوب یکی از مهمترین قسمت های عملیات پرورش آن آن است.
این گیاه عطر و طعمی ملایم دارد و از برگ ها و غدد زیرزمینی آن برای تهیه انواع غذاها و ترشیجات استفاده می شود. از جمله خواص درمانی موسیر می توان به خاصیت ضد عفونی کنندگی آن، رفع تنگی نفس و بیشتر بیماری های عصبی و تقویت نیروی جنسی اشاره نمود.
دستورالعمل کشت بذر موسیر:
برای کاشت بذر موسیر در ابتدا باید گلدان مورد نظر را با خاک مناسب برای کشت موسیر شامل خاک شنی سبک همراه با حاصلخیزی بالا و زهکشی خوب پر کنید.
حالا باید پیازهای موسیر را خیلی آرام جدا کنید و در عمق 2 الی 3 سانتی متری خاک بکارید. باید توجه داشته باشید که در موقع کاشت بذر نباید تمام غده ها را در زیر خاک فرو کنید زیرا باید قسمتی از آن بیرون از خاک باشد.
بعد از کاشت لازم است تا بستر را به صورت کامل آبیاری کنید. البته که در دفعات بعد نیازی به آبیاری زیاد نیست زیرا آب اضافه باعث پوسیدگی ریشه موسیر خواهد شد.
بعد از گذشت 7 الی 14 روز که پیازچه رشد کرد و جوانه زد باید قسمت بالایی پیاز موسیر را با لایه ای خاک نرم بپوشانید و برای این کار می توانید در حدود 5 سانتی متر خاک اطراف آن بریزید تا قسمت های پایین ساقه و یقه پیاز موسیر ترد و سفید رنگ شود و به صورت تازه خوری قابل استفاده باشد.
باید بدانید که بعد از گذشت 100 روز از مان کشت پیازهای موسیر قابل برداشت هستند و می توان بهترین زمان برای برداشت موسیر را پیش از گلدهی آن دانست.
با مشاهده اولین برگ های زرد قهوه ای دیگر به گیاه آب ندهید و بوته ها را از بستر خارج کنید. برای رفع این مشکل می توانید گیاه را چند روز مقابل نور خورشید قرار دهید تا خوب خشک شود و سپس پیازها را دسته بندی کنید و در جایی خنک با جریان هوا آویزان کنید و در ماه های بعدی از آن استفاده کنید.
روش برداشت موسیر
برداشت موسیر موقعی می باشد که برگ ها در حال زرد و پژمرده شدن هستند. وقتی که این علائم را دیدید باید یک روز آفتابی غده ها را از داخل زمین خارج کنید و چند روزی مقابل افتاب قرار دهید تا خشک شوند. سپس آنها را دسته بندی کنید و در جایی خنک با جریان هوا آویزان کنید.
شرایط مورد نیاز برای پرورش موسیر
تمام گیاهان برای اینکه بتوانند رشد خوبی داشته باشند نیاز به شرایط خاص دارند و شما باید آن را فراهم کنید و در ادامه شرایط لازم برای کاشت موسیر را توضیح می دهیم.
آبیاری
به صورت کلی موسیر جزو گیاهانی است که برای رشد نیاز به مراقبت زیادی ندارد و آبیاری خیلی زیاد هم نمی خواهد ولی باید بدانید که برای رشد مناسب گیاه آبیاری متناوب و منظم آن لازم است. توصیه می شود که تا زرد شدن برگ های گیاه آبیاری را انجام دهید و با مشاهده نخستین برگ زرد روند آبیاری را کاهش دهید.
نور
موسیر جزو گیاهانی است که نور را دوست دارد و برای رشد مناسب و ایده آل نیاز به بستری با نور کامل دارد. لازم است که گیاه خود را در طول روز حداقل 6 الی 8 ساعت در معرض نور خورشید قرار دهید.
خاک
باید توجه داشته باشید که کلید اصلی برای کاشت موسیر و برداشت محصول آن تامین بستری با خاک زهکشی شده می باشد. به صورت کلی توصیه می شود که از خاک شنی، سیلتی و لومی که به خوبی زهکشی شده است برای بستر استفاده کنید هر چند می توانید در این روند از تقویت کننده های خاک مانند پرلیت استفاده کنید.