مجله تاپ‌ناز‌

اختلال خواب چیست چگونه درمان می شود؟

اختلال خواب یکی از شایع‌ترین مشکلاتی است که بیشتر افراد درگیر آن هستند. این اختلال شامل انواع مختلفی از جمله بی‌خوابی، سندروم پای بی‌قرار، نارکولپسی و… می‌شود. اختلال خواب را می‌توان پس از شناسایی علائم آن و مراجعه به یک روانشناس در تهران درمان کرد. بهترین روش درمان این عارضه استفاده از داروهای پزشکی و تغییر سبک زندگی است. همچنین می‌اوان با کمک درمان اختلال اضطراب، افسردگی و بهبود درد مفاصل این اختلال را بهبود بخشیده و از بین برد.

روانشناس در تهران

اختلال خواب چیست؟

اختلال خواب به وضعیتی گفته می‌شود که فرد توانایی خود خوابیدن را از دست می‌دهد. این اختلال می‌تواند در اثر مشکل سلامتی یا اضطراب ایجاد شود و به‌مرور زمان ممکن است افزایش یابد. البته در برخی از اوقات برهم خوردن نظم خواب مشکلی را ایجاد نمی‌کند و قابل برطرف شدن است؛ اما افرادی که به‌صورت مداوم با مشکل خوابیدن در شب مواجه هستند باید جهت درمان اقدام نمایند.

اختلال خواب همچنین باعث ایجاد احساس خواب‌آلودگی و کلافگی در طول روز نیز می‌شود. این اختلال خود را به شکل‌های مختلفی مانند زیاد یا کم خوابیدن، پریدن از خواب، نرفتن به مرحله خواب عمیق و سخت به خواب رفتن نشان می‌دهد. این حالت‌ها سبب کاهش انرژی فرد در طول روز شده و خلق‌وخو را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهند. لازم به ذکر است که با مراجعه به یک روانشناس ماهر می‌توانید این مشکل را برطرف سازید. اگر برای درمان اختلال خواب به‌دنبال روانشناس در تهران هستید، توصیه می‌شود به گروه روانشناسی و روانپزشکی ویان مراجعه نمایید‌.

علت اختلال در خواب

از دلایلی که باعث اختلال در خواب می‌شوند می‌توان به افسردگی، استرس و اضطراب، آلرژی، مشکلات تنفسی، تکرار ادرار شبانه، درد مزمن و التهاب مفصل اشاره کرد. لازم به ذکر است که دو مورد افسردگی و اضطراب شایع‌ترین دلایل بروز اختلال خواب هستند. هر کدام از این عوامل به نحوی سیستم مرکزی بدن را تحت تاثیر قرار داده و خواب را مختل می‌سازند.

استرس و اضطراب

استرس و اضطراب مزمن با تاثیر ناخوشایندی که بر روح و روان فرد می‌گذارد، خواب را با مشکل مواجه می‌سازد. افرادی که همواره استرس زیادی دارند، به همراه اختلال خواب معمولاً کابوس نیز می‌بینند. از تاثیرات این اختلال بر بدن می‌توان به حرف زدن یا راه رفتن در خواب اشاره کرد.

درمان اختلال خواب در تهران

آلرژی و مشکلات تنفسی

عواملی مانند آلرژی و مشکلات تنفسی که با سرماخوردگی و عفونت‌های دستگاه تنفسی فوقانی بروز می‌یابند نیز باعث مختل شدن خواب می‌شوند. به‌عنوان مثال هنگام گرفتن بینی در خواب، نفس کشیدن در شب دشوار شده و نظم خواب برهم می‌خورد. بدین ترتیب آلرژی و مشکلات تنفسی سبب بی‌کیفیت شدن خواب و ایجاد احساس خواب‌آلودگی در طول روز می‌گردند.

تکرر ادرار شبانه

از شایع‌ترین دلایل مختل شدن خواب کودکان می‌توان به تکرر ادرار شبانه اشاره کرد. عواملی مانند مصرف بیش‌ از حد مایعات، برهم خوردن تعادل هورمونی، ترس و استرس، اختلال اضطراب، فوبیا از تاریکی و… سبب تکرر ادرار شبانه می‌گردند. در صورت مشاهده خون در ادرار در چنین مواقعی باید به پزشک مراجعه کرد.

درد مزمن و التهاب مفصل

درد و التهاب در نواحی مختلف بدن مانند دندان درد و آرتروز می‌تواند باعث مختل شدن خواب شود. آرتروز، سندروم خستگی مزمن، فیبرومیالژیا (سندروم درد اسکلتی _ عضلانی مزمن)، التهاب روده، سردرد و کمردرد از جمله عواملی هستند که معمولاً سبب اختلال در خواب می‌گردند.

علایم اختلال خواب

اختلال خواب مشکلی است که در صورت عدم درمان، عوارض بیشتری را به‌دنبال خواهد داشت. بدین ترتیب با آگاهی از علائم این اختلال و شناخت و تشخیص آن‌ها می‌توانید در صورت مواجهه با آن‌ها در اولین فرصت به یک روانشناس در تهران مراجعه کنید. از جمله علائم اختلال خواب عبارتند از:

  • مشکل در به خواب رفتن یا در خواب ماندن
  • تمایل افراطی به چرت زدن در طول روز
  • تحریک‌پذیری یا اختلال اضطراب
  • فقدان تمرکز
  • افسردگی

انواع مختلف اختلال خواب

اختلال خواب انواع مختلفی دارد که برخی صبح‌ها، برخی شب‌ها و برخی دیگر نیز به‌صورت نامنظم بروز می‌یابند. بی‌خوابی، خواب پریشی، سندروم پای بی‌قرار و نارکولپسی از جمله انواع اختلال خواب هستند. با مراجعه به گروه روانشناسی و روانپزشکی ویان پس از تشخیص مشکل شما، درمان آغاز می‌شود.

بی خوابی

بی‌خوابی به اختلالی می‌گویند که فرد در به خواب رفتن یا در خواب ماندن با آن مواجه می‌گردد‌. اختلال اضطراب، تشویش، پرواززدگی، هورمون‌ها یا مشکلات گوارشی می‌توانند سبب ایجاد این نوع اختلال شوند. علاوه‌بر این‌ها، بی‌خوابی می‌تواند به دلایل دیگری نیز بروز یابد و سلامت و کیفیت زندگی فرد را تحت تاثیر قرار دهد. تعدادی از عواملی که باعث بی‌خوابی می‌شوند عبارتند از: افسردگی، مشکل در تمرکز، تحریک‌پذیری، افزایش وزن، مختل شدن عملکرد در محیط کار یا تحصیل. شایع‌ترین دلیل اختلال خواب، بی‌خوابی است.

روانشناس درمان اختلال خواب

خواب پریشی

افرادی که دچار خواب‌پریشی می‌شوند، معمولاً در طول خواب رفتارهای غیرعادی از خود نشان می‌دهند. خواب‌گردی یا راه‌ رفتن در خواب، حرف زدن در هنگام خواب، ناله کردن، کابوس دیدن، شب ادراری، دندان‌قروچه یا فشار دادن فک‌ها روی یکدیگر از عواملی هستند که باعث خواب‌پریشی می‌شوند‌.

سندروم پای بی قرار

سندروم پای بی‌قرار به حالتی گفته می‌شود که فرد مقاومت‌ناپذیر با تکان دادن پاها را در خود احساس می‌کند. گاهی احساس مورمور شدن در پاها، فرد را به تکان دادن پا تحریک می‌نماید. این حالت ممکن است در روز نیز بروز یابد؛ اما اکثراً شب‌ها فرد را درگیر می‌سازد‌.

نارکولپسی یا حمله خواب

نارکولپسی به حمله‌های خواب در طول روز گفته می‌شود. در چنین حالتی فرد با احساس خستگی یک‌باره به صورت ناگهانی به خواب می‌رود. ناکولپسی سبب فلج خواب نیز می‌گردد و فرد پس از بیدار شدن تا چند ثانیه اول نمی‌تواند بدن خود را حرکت دهد. لازم به ذکر است که این حالت ممکن است به تنهایی اتفاق بیفتد؛ اما گاهی برخی از اختلالات نورولژیک مانند مولتیپل اسکلروزیس نیز باعث بروز آن می‌شود.

درمان های پزشکی برای اختلال خواب

درمان پزشکی اختلال خواب شامل برخی از داروهای موثر برای برقراری مجدد تعادل خواب و درمان بیماری‌های زمینه‌ای موثر در بروز این اختلال است. به‌عنوان مثال برای افرادی که دندان‌قروچه باعث ایجاد این اختلال در آن‌ها می‌شود می‌بایست از محافط دندان استفاده کرد. از جمله روش‌های درمانی پزشکی برای رفع این حالت عبارتند از:

  • قرص‌های خواب
  • مکمل‌های ملاتونین
  • داروهای بیماری‌های زمینه‌ای ایجادکننده اختلال خواب
  • داروهای رفع اختلال اضطراب
  • محافظ دندان برای دندان‌قروچه
  • دستگاه تنفسی یا جراحی برای آپنه خواب

تغییر سبک زندگی برای درمان اختلال خواب

بهترین روش برای درمان اختلال خواب استفاده از داروها در کنار تغییر روش زندگی است. مصرف زیاد سبزیجات، ماهی و کاهش مصرف شکر می‌تواند به رفع این حالت کمک کند. کاهش استرس با کمک ورزش، داشتن برنامه خواب منظم، نوشیدن کم‌تر آب قبل از خواب و کاهش مصرف تنباکو، الکل و کافئین مخصوصاً بعد از ظهر به رفع اختلال خواب کمک می‌کنند. پزشک با استفاده از قرص‌های خواب، مکمل‌های ملانین و ارائه راهکارهایی برای رفع اختلال اضطراب و تغییر سبک زندگی به بهبود اختلال خواب کمک خواهد کرد.

اختلال خواب و روشهای درمان

سخن پایانی

اختلال خواب به‌دلیل عوامل مختلفی مانند استرس، اختلال اضطراب، تکرر ادرار شبانه و… ایجاد می‌‌شود. این اختلال با علائمی مانند مشکل در به خواب رفتن یا در خواب ماندن، فقدان تمرکز، افسردگی و… بروز می‌یابد. با مراجعه به یک روانشناس در تهران می‌توان این مشکل را برطرف ساخت.

مطالب مشابه را ببینید!