نقش اخلاق مداری در محیط کار در افزایش بهره وری و رضایت شغلی
از دید دکتر میثم شکری ساز اخلاق مداری در محیط کار به مجموعهای از کدهای اخلاقی قوی و ارزشهای رفتاری صادقانه و منصفانه در روابط با همکاران و مشتریان اشاره میکند. نمایش رفتار اخلاقی خوب می تواند روحیه شرکت و روابط مشتری را تقویت نماید. اخلاقمداری در محیط کار به ترغیب مشتریان و جذب شرکای بیشتر برای همکاری پایدار با شما منجر خواهد شد. همچنین در طول زمان وفاداری مشتری را به همراه خواهد داشت و پایگاهی از مشتریان را برای شما به ارمغان می آورد که تبلیغ عالی برای جذب مشتریان دیگر خواهند بود.
در این مقاله درباره فواید مدیریت اخلاق در محیط کار و همچنین نمونه هایی از اخلاق مداری در محیط کار خواهیم پرداخت.
فواید مدیریت اخلاق در محیط کار
از نگاه دکتر میثم شکری ساز مهم ترین نقش اخلاق در محیط کار این است که استاندارد های اخلاقی واضح به کسب و کارها کمک می کند تا از یک محیط کاری با ثبات، کارآمد و شاد اطمینان حاصل کنند. برخی از مزایای مدیریت اخلاق در محیط کار عبارتند از:
داشتن یک منشور اخلاقی صریح و شفاف در زمان های چالش بر انگیز مانند قطب نمای اخلاقی عمل می کند و مسیر درست را نشان می دهد: اخلاق مداری در محیط کار موجب می شود تا مدیران و کارکنان در مورد امور درست و نادرست تصمیم گیری های منسجمی را بگیرند و رفتار اخلاقی را ترویج دهند. این امر به ویژه هنگام تصمیم گیری در مواقع تعارض یا تصمیم گیری در مورد چگونگی حل معضلات اخلاقی مفید خواهد بود. تدوین یک منشور یا فرهنگ اخلاقی صریح موجب می شود تا مدیران ارشد و مدیران منابع انسانی به رهبران موفق تری تبدیل شوند.
به گفته دکتر میثم شکری ساز تدوین اصول اخلاقی صریح و استاندارد در محیط کار از رشد کارکنان حمایت می کند و به کاری که انجام می دهند معنا می بخشد: مهم ترین نقش اخلاق در محیط کار ایجاد حس مثبت بودن در کارکنان است. این حسِ مسئولیتپذیری به زندگی کاری کارکنان معنا می بخشد. همچنین آنها را ترغیب می کند تا به مسئولیت های فردی و اجتماعی خود متعهدتر شوند.
پرورش کار تیمی قوی و افزایش بهره وری: اصول اخلاقی قوی و صریح در محیط کار موجب می شوند تا رفتارهای کارکنان با ارزش های اخلاقی رهبران سازمان همسویی بیشتر داشته باشند. در واقع کارکنان ارزش های اخلاقی اولویت دار رهبران را به منافع خود در محیط کار ترجیح می دهند. توجه و گفتوگوی مداوم در مورد ارزش ها در محل کار باعث ایجاد گشودگی، یکپارچگی و هماهنگی بیشتر می شود. کارکنان احساس همسویی قوی بین ارزش های خود و ارزش های سازمان خواهند داشت.
نقش اخلاق در محیط کاری
از دیدگاه دکتر میثم شکری ساز سبک مدیریتی می تواند با ایجاد سیستم های سازمان یافته برای انجام کارها و تعامل موثر میان کارکنان اخلاق مداری در محیط کار را در میان آنها بهبود ببخشد. با ارزش نهادن و حتی پاداش دادن به رفتار اخلاقی در تلاش های فردی کارکنان، یک سازمان می تواند اطمینان حاصل کند که رفتار اخلاقی در تمام سطوح سازمان نفوذ می کند و به محور اصلی روابط تبدیل می شود.
8 ویژگی اصلی اخلاق کاری قوی کارکنان
وقت شناسی: به گفته دکتر میثم شکری ساز نقش اخلاق در محیط کار در تمام جنبه های کاری نمود پیدا می کند. تکمیل پروژه ها در زمان مقرر، حضور به موقع، پیروی از پروتکل های مربوط به زمان استراحت و اطلاع رسانی به موقع به سرپرستان از چالش های موجود و غیره همه تلاش هایی هستند که به ارزش زمان در محل کار احترام می گذارند.
پاسخگویی: یکی از اصول اخلاق مداری در محیط کار این است که کارمندان و کارفرمایان به طور یکسان باید پاسخگوی کارهایشان باشند. به این معنی که مسئولیت پروژه های در حال انجام و در مواقع لزوم مسئولیت اشتباهات شان را بر عهده بگیرند.
تمرکز: اجتناب از هر گونه حواس پرتی ها از جمله غرق شدن در رسانه های اجتماعی یا گپ و گفتگو دربارۀ مسائل غیر کاری یکی از مهم ترین فواید مدیریت اخلاق در محیط کار است. در حقیقت کارکنان باید برای پیشبرد هرچه کارآمدتر کارها باید با انگیزه و تمرکز کارشان را انجام بدهند.
ابتکار: شاید تعجب کنید اما یکی از مهم ترین فواید مدیریت اخلاق در محیط کار شکوفایی ابتکار و نوآوری در کارکنان است. در محیط کاری سالم و اخلاق مدار یک کارمند بدون اینکه از او خواسته شود، کاری سازنده یا مفید برای شرکت انجام می دهد. کارمندان اخلاق مدار به انجام کارهایی که باید برای بهبود سازمان انجام شوند اهمیت می دهند. نشان دادن ابتکار عمل در تلاش های کاری به مدیریت نشان می دهد که یک کارمند برای موفقیت ارزش قائل است.
بهره وری: از دید دکتر میثم شکری ساز اخلاق مداری در محیط کار به افزایش بهره وری کارکنان منجر خواهد شد. بهره وری به توانایی کارمند در نادیده گرفتن تأثیرات خارجی و غلبه بر موانعی بستگی دارد که آنها را از انجام وظیفه باز می دارد.
حرفه ای بودن: نقش اخلاق در محیط کار اهمیت فوق العاده ای دارد؛ زیرا حرفه ای بودن را در میان کارکنان رواج می دهد. اخلاق مداری موجب می شود تا کارکنان کار خود را جدی بگیرند، به دیگران احترام بگذارند و متناسب با محیط کار لباس بپوشند.
فداکاری: فداکاری به معنای ثبات و آمادگی برای انجام وظایف روزانه و در عین حال حفظ تمرکز و بهره وری است.
تمایل به بهبود: کارکنانی که از بازخوردها و لحظات یادگیری استقبال می کنند نشان می دهند که مایل به رشد و ترقی هستند.
اصول اخلاقی در محیط کار: مثال ها
اخلاق مداری در محیط کار فراتر از تلاش های فردی کارکنان برای حفظ منشور اخلاقی است. نقش اخلاق در محیط کار و نحوه رفتار اخلاقی خود سازمان در داخل و خارج از محیط کار را نمی توان دست کم گرفت. اخلاق مداری در کل سازمان به عنوان یک کل بر تمام اجزاء تاثیر می گذارد.
منبع: