تکنیک هایی برای از بین بردن دلخوری و کدورت | دلایل بروز دلخور شدن و رفع ناراحتی
همه افراد ممکن است در روابط خود دچار سوء تفاهم یا کدورت شوند که در این مواقع احساسات ناخوشایندی مانند دلخوری، ناراحتی، خشم، ترس، خجالت، نگرانی، نا امیدی، حسادت و … در افراد به وجود می آید. برای از بین بردن کدورت و دلخوری در رابطه باید توجه داشته باشید که چه عواملی و یا چه رفتار هایی باعث ناراحتی و رنجش طرف مقابل شده اند و چه رفتار درستی در مقابل آن می توانید انجام دهید؟ گاهی ممکن است این دلخوری ها به خاطر کوتاهی رفتار از سوی شما باشد.
وقتی کسی شما را دوست داشته باشد، از شما بیشتر از دیگران توقع دارد و زمانی که انتظارات او برآورده نمی شود، از شما می رنجد. هر چه فرد به یک نفر نزدیک تر باشد، امکان دلخور کردن یا دلخور شدن بیشتر است چون افراد در مقابل یکدیگر مسئولیت هایی دارند و گاهی کوتاهی در این مسئولیت ها موجب ناراحتی فرد دیگر می شود. در این مقاله راهکارهایی را برای از بین بردن دلخوری و کدورت ارائه خواهیم داد. با ما همراه باشید.
دلایل دلخوری در رابطه چیست؟
رنجش و دلخوری به دلایل مختلفی در رابطه ایجاد می شود. دلخوری زمانی اتفاق می افتد که فرد احساس می کند از او سوء استفاده شده، مورد بد رفتاری قرار گرفته است یا صدایش شنیده نمی شود. دلخوری معمولا یک نوع احساس خشم در نظر گرفته می شود. اگر فرد برای از بین بردن دلخوری کاری نکند، این احساس ممکن است منجر به ایجاد افکار و احساسات مخرب دیگر شود. دلخوری اگر رفع نشود، در نهایت می تواند روابطتان را مسموم کند.
مهم ترین دلایل ایجاد دلخوری و رنجش عبارتند از:
- حسادت
- کینه
- خیانت
- خجالت
- شرمندگی
- آسیب زدن به دیگری
- امیدوار بودن به این که دیگری ذهن شما را بخواند. در صورتی که او این کار را انجام ندهد، عصبانی و ناراحتی می شوید.
- تعیین نکردن حد و مرز خود با دیگران که در نهایت باعث نقض حقوق شما خواهد شد.
- تعیین کردن حد و مرز با دیگران و عدم رعایت حد و مرزها توسط آن ها
- مطرح کردن نیازهای خود و برآورده نشدن آن ها که باعث می شود احساس کنید حق با شماست.
- مطرح نکردن نیازهای خود و در نتیجه، برآورده نشدن آن ها که باعث می شود احساس حق با جانبی داشته باشید.
در روابط عاشقانه به خصوص روابط طولانی مدت ممکن است یکی از طرفین به دلایل مختلفی از دیگری دلخور شود. برای مثال، اگر همسر شما شاغل باشد و در عین حال، تمام کارهای خانه را هم انجام دهد اما شما فقط بر انجام دادن وظایف شغلی خود تمرکز کنید، ممکن است این اتفاق باعث دلخوری او شود. در برخی موارد نیز دلخوری در روابط عاشقانه زمانی خود را نشان می دهد که یک نفر همیشه شروع کننده رابطه جنسی باشد و دیگری هرگز این کار را انجام ندهد. در این موقعیت، فرد به دلیل برآورده نشدن نیاز های خود خشمگین می شود و این موضوع باعث ایجاد دلخوری در رابطه خواهد شد.
نشانه های دلخوری
اولین قدم برای از بین بردن دلخوری، تشخیص نشانه های آن است. دلخوری یک احساس چند لایه است و همزمان شامل احساسات زیادی می شود، به همین دلیل تشخیص آن کار ساده ای نمی باشد. به طور کلی، فردی که دلخور است و احساس می کند که به او ظلم شده است، دارای نشانه های زیر می باشد:
- با کسی که از او دلخور شده است معاشرت نمی کند.
- از اعتراف به این که دلخور و ناراحت شده است خودداری می کند و در مورد وضعیت پیش آمده صحبت نمی کند.
- در مورد دیگران بدگویی می کند.
- وقتی در نزدیکی فردی که از او دلخور است، می شود، خشمگین و عصبی است.
- از نظر جسمی و عاطفی از فردی که نسبت به او احساس رنجش می کند، فاصله می گیرد.
- دچار نشخوار ذهنی می شود و نمی تواند به آن موضوع فکر نکند یا با طرف مقابل تعامل داشته باشد.
راه های برای رفع کدورت و دلخوری
دلخوری و کدورت در روابط امری طبیعی است و اکثر افراد در روابط خود دچار رنجش می شوند، زیرا وقتی افراد همدیگر را دوست دارند، از یکدیگر بیشتر از دیگران انتظار و توقع دارند و در بیشتر مواقع در این زمینه ها تفاهمی وجود ندارد و انتظاراتشان برآورده نمی شود. در این صورت دلخوری و رنجش در رابطه ایجاد می شود. رنجش امری طبیعی است اما باید مراقب باشیم هرگز و تحت هیچ شرایطی رنجش خود را از طرف مقابل پنهان نکنیم. زیرا رنجش های کوچک در درون ما انباشته می شود و در نهایت به آستانه افنجار می رسد.
مطلب مشابه: چند راهکار ساده برای رفع دلخوری همسر؛ روش های بیان ناراحتی و رفع آن
یافتن راه هایی برای رفع یا کنترل رنج ها و دلخوری ها می تواند به شما کمک کند تا بر این احساسات بیهوده غلبه کنید. برای رهایی از این احساسات منفی باید ابتدا بپذیرید که مشکلی وجود دارد. پس از این که مشکل را بپذیرفتید و اعتراف کردید، روش هایی برای از بین بردن رنجش و تغییر طرز فکر، درک متقابل و واکنش عاطفی درست وجود دارد که می توانید از آن ها استفاده کنید. در ادامه این روش ها را بررسی می کنیم:
آرام باشید
آرامش خود را حفظ کنید. عصبانی بودن به عنوان یک مکانیسم مقابله ای ممکن است در کوتاه مدت موثر باشد اما ادامه پیدا کردن آن درست نیست. وقتی همسرتان عصبانی است و شما دلیل عصبانیت آن را فهمیده اید، حتی اگر شما باعث عصبانیت او شده باشید سعی کنید در آن موقعیت شما هم عصبانی نشوید. زیرا به هم ریختن اوضاع فقط باعث ادامه مشاجرات می شود و اوضاع را بدتر از قبل می کند. همچنین با خودتان نیز مهربان باشید و بپذیرید که شما هم انسان هستید و ممکن است گاهی اشتباه کنید. بنابراین در این موقعیت سعی کنید آرام باشید حتی اگر حق با شما باشد، بحث در مورد موضوع را به زمان دیگری موکول کنید.
علت ناراحتی را پیدا کنید
یکی از روش های موثر برای رفع دلخوری و کدورت این است که به علت عصبانیت فرد پی ببرید. گاهی اوقات ممکن است به طور ناگهانی با عصبانیت همسرتان مواجه شوید، بدون این که بدانید دلیل عصبانیت او چیست. گاهی رفتار عصبی همسرتان ممکن است دلیلی خارج از خانه و رابطه زناشویی داشته باشد، بنابراین بهتر است از دلیل عصبانیت طرف مقابل آگاه شوید.
در برخی از موارد نیز ممکن است این ناراحتی ها لحظه ای باشند، بنابراین شما باید بدانید علت این عصبانیت چیست و شما چه نقشی در آن داشته اید. در این مواقع ترک کردن فرد عصبانی کار عاقلانه ای نیست، چون برخی افراد تصور می کنند که اگر طرف مقابل را ترک کنند او آرامش پیدا می کند. در حالی که این مسئله نه تنها حل نمی شود بلکه اوضاع بدتر می شود. زیرا هجوم افکار همراه با تنش و عصبانیت در مواقع تنهایی او را رها نمی کند.
فن گفت و گو را یاد بگیرید
افرادی که فن گفت و گو را می دانند، می توانند به طور موثری در روابط خود برخورد کنند. این افراد نحوه رفتار با دیگران را به خوبی می دانند، به همین دلیل از ایجاد کدورت در روابط خود جلوگیری می کنند. با یادگیری فن گفت و گو می توانید منظور خود را به شکل موثرتری به دیگران منتقل کنید. در این صورت روابط شما با کدورت همراه نمی شود.
برخی از افراد در روابط خود با همسرشان به نحوی رفتار می کنند که هم مقصود خود را بیان می کنند و هم مانع رنجش او می شوند. برای مثال، فردی به همسر خود می گوید خودخواه در صورتی که فردی دیگر بی توجهی های همسر خود را به دلیل مشغله های زندگی و کاری می داند و از او می خواهد تا بیشتر برای زندگی وقت بگذارد در این صورت می تواند با فن بیان منظور خود را به شیوه موثر تری منتقل کند.
مطلب مشابه: چگونه ناز بکشیم؟ بهترین راهکارها برای ناز کشیدن از همسر و عشق
به احساسات همسرتان توجه کنید
وقتی که به احساسات همسر خود توجه می کنید، مانع بروز کدورت و دلخوری در رابطه می شوید. سعی کنید بیشتر همسر خود را بشناسید و برای این که به این شناخت برسید باید بیشتر با او صحبت و همدردی کنید و هنگامی که عصبانی است، به او بگویید که می دانید از چه چیزی عصبانی است. این امر نشان می دهد که شما او را به خوبی می شناسید و او نیز به این شناخت پی می برد. وقتی همسر شما بداند هنگام تنش فکری تنها نیست، احساس آرامش بیشتری پیدا می کند. در این صورت می توانید رابطه خود را بهبود دهید.
با همسرتان همدردی کنید
درک متقابل یکی از معیارهای مهم یک رابطه خوب است. بنابراین شما باید با همدلی و درک متقابل به وضعیت رابطه خود نگاه کنید تا رابطه بهتری داشته باشید. وقتی دیدگاه طرف مقابل را در نظر می گیرید و به موقعیت از دید او نیز نگاه می کنید، ممکن است نظرتان نسبت به آن چه اتفاق افتاده، متفاوت شود.
همچنین اگر شما احساس عصبانیت می کنید و از احساس عصبانیت همسر خود ناراحت هستید باید این احساس را به زبان آورید، به دلیل این که اگر فرد عصبانی بداند همسرش احساسات واقعی اش را انکار کرده و نسبت به موضوع پیش آمده بی تفاوت است، خشمش بیشتر می شود.
در آشتی پیش قدم باشید
اگر شما در آشتی پیش قدم باشید می توانید از ایجاد دلخوری در رابطه جلوگیری کنید و این احساس را از بین ببرید. بنابراین بعد از این که به علت عصبانیت طرف مقابل پی بردید باید سعی کنید در آشتی پیش قدم شوید، به خصوص زمانی که شما مقصر بوده اید. این امر نشان می دهد که شما اشتباهات خود را پذیرفته اید و باعث می شود تا فرد مقابل نیز عذرخواهی شما را بپذیرد.
با این کار نشان می دهید که می خواهید هر چه زودتر مشکل را حل کنید. باید توجه داشته باشید که بیشتر شدن مدت زمان قهر و عصبانیت می تواند رابطه شما را بیشتر تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین باید تلاش کنید تا هر چه سریع تر برای آشتی کردن پیش قدم شوید، عصبانیت را کنار بگذارید و با آرامش به حرف های همسرتان گوش دهید.
تکنیک مه آلود
تکنیک مه آلود به شما کمک می کند تا عیب جویی های بی دلیل را از بین ببرید. در واقع عیب جویی سبب می شود عصبانیت طرف مقابل بیشتر شود و اوضاع بدتر شود. پس به جای بحث کردن با طرف مقابل در مورد موضوع پیش آمده سعی کنید او را از فضای عصبانیتش منحرف کنید و وارد جاده مه آلود کنید.
برای مثال وقتی که او به خاطر خودپسندی شما عصبانی است به او بگویید «موافقم بعضی وقت ها درباره عواقب کارها فکر نمی کنم اما در این راه سعی خودم را بیشتر می کنم» یا اگر او به خاطر تأخیرتان عصبانی است، به جای دلیل آوردن فقط به او بگویید «می دانم تأخیر داشته ام اما سعی می کنم همین امروز این مسئله را طور دیگری جبران کنم.»
اگر همسر شما در شرایطی که دچار مشکل می شود سکوت می کند، مسئول شکستن این سکوت شما هستید. برای شکستن سکوت در اولین فرصت اقدام کنید و سر صحبت را باز کنید. اگر می دانید دقیقا چه موضوعی او را ناراحت کرده است، دقیقا سراغ اصل موضوع بروید.
اختلافات زناشویی و ناراحتی از همسر بخش جدایی ناپذیر زندگی زناشویی است و به خودی خود برای زندگی زناشویی خطرناک نیست، آنچه می تواند خطرناک باشد نحوه مواجهه همسران با اختلافاتشان است.
اگر اختلافات به درستی حل نشود می تواند زندگی زناشویی را دچار بحران های جدی کند. با گفتگو با همسر و شنیدن حرف های او می توانیم هر رنجش، دلگیری و ناراحتی از همسر را از خود دور کنیم. به شرطی که با فن گفتگو و راه رفع دلخوری آشنا کامل داشته باشیم.
افرادی که معتقدند از گفتگو نتیجه ای نگرفته اند، باید بدانند به شیوه درست حرف زدن آشنایی کافی نداشته اند. هر جنگی سرانجام پای میز مذاکره حل و فصل شده است. جنگ خانوادگی نیز پایان پذیر است و با گفتگو فاصله ها، دلسردی ها و ناراحتی ها از بین می رود.
زنان و مردان زیادی در دنیا ازدواج کرده اند و زندگیشان فراز و نشیب داشته و گاهی هم کارشان به دعوا کشیده است و این موضوع در همه خانواده ها پیش می آید. اما آنچه مهم است و به پایداری رابطه زن و شوهر کمک می کند، نحوه برخورد با مشکلات است.
بیان نکردن احساسات و عدم گفتگو با همسر باعث دور شدن و فاصله گرفتن زن و شوهر از هم می شود، بنابراین شناخت احساسات و یاد گرفتن نحوه ابراز آن ها به خصوص در اوایل زندگی زناشویی اهمیت زیادی دارد.
چرا کنار گذاشتن کینه و دلخوری کار سختی است؟
اگر نمی توانید کینه و دلخوری را کنار بگذارید و همیشه افکار و احساسات منفی شما را آزار می دهد، باید بدانید که این مسئله دلایل مختلفی دارد که در ادامه آن ها را بررسی خواهیم کرد.
رنجش به عنوان مکانیسمی مقابله ای عمل می کند
گاهی اوقات عدم رفع دلخوری باعث محافظت از شما می شود و به این ترتیب، شما به صورت ناخودآگاه از خود در برابر آسیب های احتمالی محافظت می کنید. برای مثال اگر همسرتان به شما خیانت کرده است، دلخور ماندن به شما کمک می کند تا به جلو حرکت نکنید یا حتی رابطه ی دیگری ایجاد نکنید و در نهایت از دوباره آسیب دیدن محافظت می شوید. برای این که بفهمید چرا نمی توانید دلخوری ها را از بین ببرید، باید به آن ها کمی عمیق تر فکر کنید.
مواجهه با این موضوع بسیار طاقت فرسا است
یکی از دلایلی که ممکن است کمتر برای رفع دلخوری و بهبود روابط خود اقدام کنید، این است که این کار آسان تر از اقدامات لازم برای رو به رو شدن با وضعیت و بهبود رابطه به نظر می رسد. در این صورت، معمولا در نهایت گرفتار کینه ای همیشگی می شویم و انگشت اتهام را به سمت طرف مقابل نشانه می گیریم.
به هر حال، این کار از انجام دادن هر اقدام مفیدی برای حرکت رو به جلو ساده تر است. با این وجود، نشانه گرفتن انگشت اتهام به سوی دیگران بدون هیچ مکالمه ای ما را افسرده و ناراحت می کند. اگر نمی خواهید رابطه با طرف مقابله را ادامه دهید هم باید موضوع را با خود حل و فصل کنید تا به آرامش درونی برسید.
از بین بردن دلخوری باعث احساس شکست می شود
گاهی اوقات، دلخوری ناشی از این است که احساس می کنید طرف مقابل هنوز هم باید بهای کاری که انجام داده را بپردازد و به خاطر آن مجازات شود. در این وضعیت، رفع دلخوری این طور به نظر می رسد که در حال تسلیم شدن هستید. در برخی از مواقع نیز رفع دلخوری و رها کردن مسئله ممکن است حتی اعتراف به این نکته باشد که سرمایه گذاری عاطفی شما برای این خشم طولانی مدت بیهوده یا اتلاف وقت بوده است.
در این شرایط، باید به خود یادآوری کنید که رها کردن خشم یا نا امیدی، طرف مقابل را برنده ماجرا نمی کند یا به این معنا نیست که شما شکست خورده اید. رفع دلخوری به شما این امکان را می دهد تا در نهایت، زندگی خود را بدون ماندن در سنگری آزار دهنده، همیشه رو به جلو پیش ببرید.
فکر می کنید که هیچ راه حلی وجود ندارد
گاهی مواقع، اتفاقاتی که باعث دلخوری ما شده اند، تمام نشده اند. در این حالت، حرکت رو به جلو سخت تر می شود. این طبیعت انسان است که باید قبل از رهایی از احساسات منفی برای آن ها نوعی پایان بندی داشته باشد. ممکن است منتظر باشید تا طرف مقابل متوجه چیزی شود یا چیزی بگوید.
اگر احساس دلخوری میکنید، منطقی است که بخواهید شخصی که از او رنجیده اید، برای اصلاح رفتار خود یا عذرخواهی بابت آن، کاری انجام دهد. گاهی یک اعتراف ساده به اشتباه خود می تواند برای رفع دلخوری و رنجش دیگری کافی باشد.
چرا وجود دلخوری در یک رابطه عاشقانه سمی است؟
وجود کینه، دلخوری و کدورت در یک رابطه می تواند بر روی سلامت روان هر دو طرف تاثیر منفی بگذارد. اگر دلخوری در رابطه رفع نشود، ممکن است فرد مقابل برای همیشه دچار احساس بدخواهی و کینه شود. رنجش مداوم در رابطه می تواند باعث ایجاد فاصله بیشتر میان شما و طرف مقابل شود.
اگر سعی کنید در مورد موضوعات و مسائل با فرد مقابل صحبت کنید، رابطه شما دوباره ترمیم و تقویت می شود. اما در غیر این صورت احساس رنجش و دلخوری منجر به احساس انزوا، گوشه گیری و قطع ارتباط خواهد شد. حتی در مواردی ممکن است که این مسئله موجب پایان کامل رابطه شما شود.