از بین بردن زردی دندان | راه های رفع فوری و یک روزه زردی دندان
داشتن دندان های سفید و لبخندی زیبا و جذاب می تواند بر ظاهر کلی شما تاثیر بگذارد و اعتماد به نفس شما را به طور چشمگیری افزایش دهد. با این حال زرد شدن دندان یکی از مشکلات رایجی است که افراد زیادی با آن مواجه می شوند و این مسئله علاوه بر ایجاد ظاهری ناخوشایند می تواند نشان دهنده مشکل جدی در سلامت دندان ها باشد.
اکثر افراد حداقل یک بار با مشکل زرد شدن دندان های خود مواجه شده اند. این تغییر رنگ به آرامی ایجاد می شود، به همین دلیل زمانی متوجه آن می شویم که دندان هایمان به صورت تکه تکه زرد و کدر شده اند.
معمولا افراد در نگاه اول، علت زردی دندان ها را ناشی از مسواک نزدن یا شکل نادرست مسواک زدن می دانند، اما جالب است بدانید که عوامل مختلف زیادی که با سلامت دندان ها در ارتباط هستند می توانند علت لکه زردی دندان باشند.
عوامل مختلفی می توانند به افزایش رنگ زرد دندان ها منجر شود. امروزه روش های طبیعی و ایمن مختلفی برای کمک به مقابله با این مشکل و بازیابی سفیدی دندان ها وجود دارد که شما می توانید با استفاده از آن ها در کوتاه ترین زمان ممکن به دندان های سفید و زیبا برسید.
در این مقاله به دلایل زردی دندان ها می پردازیم و بهترین روش ها برای رفع زردی دندان را بررسی می کنیم. اگر دندان های شما هم با وجود این که به طور منظم مسواک می زنید دچار زردی می شوند، مطالعه این مطلب را از دست ندهید و با ما همراه باشید.
فهرست موضوعات این مطلب
علت زرد شدن دندان ها
تغییر رنگ دندان ها زمانی رخ می دهد که رنگ دندان های شما تغییر می کند و دیگر آن طور که باید سفید و روشن به نظر نمی رسند. این تغییر رنگ می تواند شامل تیره شده دندان ها، زردی و یا حتی لکه دار شدن آن ها باشد. برخلاف تصور برخی از افراد، علت زردی دندان ها فقط به عدم رعایت بهداشت دهان و دندان و سیگار کشیدن محدود نمی شود. در ادامه مهم ترین دلایل زردی دندان ها را بررسی می کنیم و سپس روش های درمان زردی دندان را شرح خواهیم داد.
مصرف برخی از مواد غذایی
مواد غذایی که شما مصرف می کنید می تواند موجب زرد شدن دندان های شما شود. غذاهای رنگی مانند توت ها یا سس سویا و همچنین مصرف برخی از غذاها مانند برخی از سبزیجات و میوه ها مانند سیب زمینی، گوجه فرنگی، سس پاستا، ادویه کاری و … می توانند رنگ دندان ها را تغییر دهند. این ترکیبات حاوی رنگ دانه هایی هستند که به مینای دندان می چسبند و سطح آن را لکه دار می کنند. حتی یک سالاد سالم با سس سرکه بالزامیک می تواند رنگ نامناسبی روی دندان های شما بگذارد و از جمله دلایل زرد شدن دندان ها باشد.
عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
اگر به درستی مسواک نزنید و به طور مرتب از نخ دندان استفاده نکنید، به مرور زمان جرم و پلاک های دندانی یک لایه ضخیم روی مینای دندان ایجاد می کنند. این پلاک ها باعث زردی و کدر شدن دندان ها می شوند و در بلند مدت می توانند دلیل اصلی مشکلات جدی تری مانند بیماری لثه، پوسیدگی دندان و … باشند.
سیگار کشیدن
یکی از مهم ترین دلایل ایجاد لکه زرد روی دندان ناشی از مصرف توتون است. توتون موجود در سیگار و قلیان در ترکیب خود 2 ماده شیمیایی مضر قطران و نیکوتین دارد که به مرور زمان باعث ایجاد لکه های زرد روی دندان می شوند. بنابراین برای جلوگیری از زرد شدن دندان با سیگار، حداقل روزی 2 بار مسواک بزنید و به طور مرتب نخ دندان بکشید.
مصرف برخی از نوشیدنی ها
برخی از نوشیدنی هایی که می خورید ممکن است دلیل زرد شدن دندان های شما باشند. نوشیدنی های رنگ دار مانند چای، قهوه، نوشابه، نوشیدنی های الکلی و … هر کدام می توانند روی دندان ها لکه هایی را ایجاد کنند و به مرور زمان باعث تغییر رنگ دندان ها شوند.
البته منظور این نیست که اصلا نباید این نوشیدنی ها را مصرف کرد. اما بهتر است در مصرف آن ها زیاده روی نکنید. همچنین حتما بهداشت دندان ها را بعد از مصرف این نوشیدنی ها رعایت کنید.
افزایش سن
افزایش سن یکی دیگر از عوامل زرد شدن دندان ها است. با افزایش سن لایه خارجی مینای دندان از بین می رود و رنگ طبیعی عاج را آشکار می کند. به این ترتیب سالخوردگی نیز یکی از دلایل زرد شدن دندان ها است که تقریبا نمی توان از آن اجتناب کرد.
ضربه خوردن به دندان
ضربه ای که به دندان های شما وارد می شود نیز ممکن است علت زرد شدن دندان باشد. برای مثال آسیب ناشی از زمین خوردن می تواند تشکیل مینای دندان در کودکان را مختل کند. همچنین آسیب می تواند موجب تغییر رنگ دندان های بالغ شود. به طور کلی آسیب های ناشی از زمین خوردن، تصادف اتومبیل و آسیب های ورزشی می تواند باعث ضربه ای شود که منجر به تغییر رنگ دندان و زرد شدن آن می شود.
جرم گرفتن دندان ها
جرم گرفتن دندان ها اصلی ترین عامل زرد شدن دندان ها می باشد. اگر بهداشت دهان و دندان ضعیف باشد، لکه ها به پلاک دندان ها می چسبند. اگر این پلاک ها را با مسواک زدن و نخ دندان کشیدن منظم پاک نکنید، احتمال تغییر رنگ در دندان ها بیشتر می شود و به مرور جرم ایجاد شده علت زردی دندان خواهد بود. جرم گیری دندان می تواند این مشکل را در مدت زمان کوتاهی بر طرف کند.
زرد شدن دندان در بارداری
تغییرات هورمونی در دوران بارداری اثرات زیادی بر دندان ها می گذارد که ایجاد لکه زرد روی آن ها یکی از مهم ترین موارد است. دلیل اصلی ایجاد زردی بیشتر دندان ها در این دوران، رفلاکس معده (برگشت غذا از معده به مری) و یا استفراغ ناشی از ویار صبحگاهی است که باعث برخورد اسید قوی با دندان ها می شود.
دلایل ژنتیکی و وراثتی
برخی از افراد به طور ژنتیکی نسبت به افراد دیگر دندان های سفید تر یا تیره تری دارند. بنابراین وراثت هم می تواند علت زردی دندان ها باشد. رنگ طبیعی دندان، روشنایی و شفافیت دندان در افراد مختلف متفاوت است. گاهی اوقات تغییر رنگ دندان ها در یکی از والدین دیده می شود. اگر دندان های یکی از والدین شما زرد است، احتمالا دندان های شما هم رنگ زردی دارد.
نازک شدن مینای دندان
یکی دیگر از علت های زرد شدن دندان می تواند نازک تر شدن مینای دندان باشد. وقتی که مینای دندان نازک است و عاج زیرین آن نمایان می شود، دندان ها زرد به نظر می رسند. عاج ماده ای به رنگ زرد متمایل به قهوه ای در داخل دندان های شما زیر مینای دندان است و اغلب مسئول زردی است که هنگام نگاه کردن در آینه مشاهده می کنید. مینای دندان ضخیم عاج را می پوشاند.
علاوه بر این، زمانی که مینای دندان در اثر جویدن و قرار گرفتن در معرض اسیدهای غذا و نوشیدنی از بین می رود، در نهایت با افزایش سن، دندان ها زرد می شوند. بیشتر دندان ها با نازک شدن این مینا با افزایش سن زرد می شوند، اما برخی از آن ها وقتی با لکه های غذایی ماندگار مخلوط می شوند، سایه ای مایل به خاکستری به خود می گیرند.
دندان قروچه یا براکسیسم
دندان قروچه عادت ناخودآگاهی است که برخی از افراد هنگام استرس و به خصوص در زمان خواب دارند. همچنین به عنوان براکسیسم نیز شناخته می شود. دلیل دندان قروچه هر چه باشد برای مینای دندان بسیار مضر است و آن را تا حد ترک خوردگی و زردی ضعیف می کند. در نتیجه می توان گفت دندان قروچه نیز علت زرد شدن دندان است.
مصرف برخی از داروها
داروهایی مانند آنتی بیوتیک تتراسایکلین و دوکسی سایکلین در کودکان زیر 8 سال که دندان آن ها هنوز در حال رشد است، آنتی هیستامین ها، داروهای اعصاب و روان و داروهای فشار خون بالا نیز می تواند موجب زردی دندان شود.
برخی دهان شویه ها
مصرف دهانشویه های حاوی کلرهگزیدین و ستیل پیریدینیوم کلراید هم می تواند علت زردی دندان باشد. اگر از ارتودنسی با براکت ثابت استفاده می کنید، از دهانشویه های مخصوص استفاده کنید.
مطلب مشابه: لک روی دندان و درمان آن؛ انواع لک دندان، دلایل ایجاد آن و جلوگیری از لکه
روش های طبیعی از بین بردن زردی دندان
دندان های سفید نه تنها لبخند شما را زیباتر می کنند، بلکه اعتماد به نفس شما را هم افزایش می دهند. در ادامه سریع ترین روش های طبیعی سفید شدن دندان در خانه را به شما معرفی می کنیم. بهتر است چند مورد از روش های زیر را انتخاب کنید و در هفته به طور گردشی امتحان کنید تا روش مناسب خود را پیدا کنید.
مسواک زدن
مهم ترین راهکار برای از بین بردن زردی دندان، مسواک زدن به خصوص بعد از مصرف خوراکی هایی که موجب زرد شدن دندان می شوند، است. مسواک زدن صحیح و منظم به کاهش تشکیل پلاک و لکه های ناشی از ذرات غذایی کمک می کند.
حتما روزی دو بار و هر بار به مدت 2 تا 3 دقیقه مسواک بزنید. مطمئن شوید که تمام قسمت های دندان ها و شکاف های موجود را به خوبی تمیز می کنید. در ضمن برای حفاظت از لثه ها، بهتر است که به صورت دورانی مسواک بزنید. بخش های بیرونی، داخلی و روی دندان های خود را نیز تمیز کنید.
سرکه سیب
بر اساس تحقیقات انجام شده، سرکه سیب دارای اثر سفید کنندگی می باشد. بنابراین استفاده از سرکه سیب در مقادیر کم، یکی از روش های از بین بردن سریع زردی دندان ها است. البته دقت داشته باشید که استفاده زیاد از سرکه ممکن است باعث آسیب به مینای دندان ها شود.
خمیر دندان سفید کننده
استفاده از خمیر دندان سفید کننده، یکی دیگر از راهکارها برای رفع زردی دندان است. مواد موجود در این خمیر دندان ها دارای ترکیباتی است که در از بین بردن پلاک دندان و جرم گیری موثر می باشند. از جمله این مواد می توان به پراکسید هیدروژن و پراکسید کاربامید اشاره کرد که به روشن شدن رنگ دندان ها کمک می کند.
استفاده از روغن های گیاهی
اگر می خواهید دندان های خود را به سرعت سفید کنید، می توانید از روغن های طبیعی استفاده کنید. این کار باعث می شود که باکتری ها، باقی مانده های غذا و جرم ها از لابلای دندان خارج شوند و در نتیجه تاثیر زیادی بر روی تغییر رنگ دندان داشته باشند. برای این منظور روغن های نارگیل، آفتابگردان و کنجد بسیار مناسب هستند.
آنزیم های میوه
مصرف آنزیم های میوه یکی دیگر از راهکارهای از بین بردن زردی دندان می باشد. آنزیم ها با خواص پاک کنندگی که دارند باعث از بین رفتن پلاک و جرم های دندانی می شوند و زردی دندان ها را تا حد زیادی کاهش می دهند. از جمله آنزیم های مفید در این زمینه می توان به آنزیم پاپائین از میوه پاپایا و آنزیم بروملین موجود در آناناس اشاره کرد.
جوش شیرین و آب اکسیژنه
استفاده از جوش شیرین و پراکسید هیدروژن یکی دیگر از روش های موثر برای سفید کردن دندان ها است. شما می توانید با این ترکیب یک خمیر دندان تهیه کنید و جرم ها و باکتری های روی دندان ها را پاک کنید. برای این کار یک قاشق غذاخوری جوش شیرین را با 2 قاشق غذاخوری هیدروژن پراکسید ترکیب کنید و به صورت خمیری یکدست درآورید.
بعد از مسواک زدن با این خمیر، دهان خود را با آب کاملا بشویید. همچنین می توانید با ترکیب همین مقدار از مواد برای خود دهان شویه درست کنید. از این ترکیب به اندازه و با احتیاط استفاده کنید؛ زیرا استفاده بیش از حد از آن می تواند باعث آسیب به مینای دندان ها شود.
زغال فعال
زغال فعال قدرت جذب بالایی دارد و می تواند باکتری ها و مواد سمی دهان را از بین ببرد. برای از بین بردن زردی دندان به خصوص وقتی که بر اثر سیگار باشد، می توانید یک کپسول زغال فعال را باز کنید و محتویات آن را روی مسواک بریزید. به آرامی دندان ها را به صورت مدور 2 دقیقه مسواک بزنید. در آخر دهان خود را با آب بشویید. هنگام استفاده از این روش مواظب باشید که این ماده به لثه تان برخورد نکند، زیرا بسیار تحلیل برنده است.
استفاده از کیت یا سینی های سفید کننده
یکی دیگر از راه های سفید کردن دندان ها، استفاده از سینی یا کیت های سفید کننده است. در این روش سینی هایی روی دندان قرار می گیرند که حاوی مواد و ژل های سفید کننده می باشند. این کیت ها باید 2 تا 4 ساعت روی دندان ها بمانند. این روش می تواند دندان ها را یک تا دو درجه سفید کند. این نوع از سفید کننده ها حاوی 10 درصد پراکسید کاربامید هستند.
استفاده از نوارهای سفید کننده
این روش نیز مانند روش قبلی است، با این تفاوت که به جای سینی از نوارهای حاوی ژل سفید کننده استفاده می شود. زمان استفاده از این نوارها هم معمولا نیم ساعت می باشد اما اثر آن ها در سفید شدن دندان کمتر از کیت های سفید کننده است.
شستشو با محلول سفید کننده
استفاده از ژل های شستشو که حاوی مواد سفید کننده هستند، از دیگر روش های طبیعی رفع زردی دندان است. این ژل های شستشو نیز با درصدهای مختلف حاوی موادی مانند پراکسید هیدروژن و پراکسید کاربامید می باشند. استفاده از این ژل ها به صورت دو بار در روز و هر بار به مدت یک دقیقه باعث می شود که دندان ها در طول سه ماه یک تا دو درجه روشن تر شوند.
ویتامین سی
ویتامین سی یکی از مهم ترین و ضروری ترین ویتامین ها برای سلامت لثه می باشد. کمبود این ویتامین باعث بروز بیماری اسکوربوت می شود که در آن لثه ها دچار خونریزی و عفونت می شوند. عفونت لثه ها باعث ایجاد پلاک و جرم روی دندان ها خواهد شد و در نتیجه دندان ها زرد می شوند. بنابراین مصرف ویتامین سی می تواند در کاهش زردی دندان موثر باشد.
مصرف میوه و سبزیجات پر آب
با مصرف میوه ها و سبزیجات خام پرآب می توانید دندان های سالم و زیبایی داشته باشید. مواد غذایی مانند کرفس، سیب و هویج تولید بزاق دهان را تحریک می کنند که به تمیز کردن طبیعی دندان ها کمک می کند. در واقع آب موجود در این خوراکی ها می تواند دندان و لثه ها را از جرم و باکتری هایی که در نهایت موجب زردی دندان ها می شوند، پاکسازی کند.
پس از مصرف هر وعده غذا، مصرف میوه های ترد می تواند مقدار بزاق دهان را افزایش دهد. بزاق دهان ذرات به جا مانده از غذا را که به دندان های شما چسبیده اند، پاک می کند. همان طور که می دانید مصرف زیاد میوه و سبزیجات برای سلامت دهان، دندان و به طور کلی بدن مفید است. اما شواهد علمی زیادی که تایید کننده ی اثر سفید کنندگی آن ها باشد، وجود ندارد.
نتیجه گیری
امروزه یکی از معیارهای زیبایی، داشتن دندان های سفید، یکدست و زیبا است که به افزایش اعتماد به نفس و بهبود کلی زندگی شما کمک می کند. به همین دلیل بیشتر افراد اقدامات زیادی را برای داشتن چنین دندان هایی انجام می دهند. بلیچینگ دندان یک روش موثر برای سفید کردن دندان ها در کوتاه ترین زمان ممکن است. روش های دیگر مانند استفاده از خمیر دندان و یا دهان شویه و همچنین کیت ژل و تری نیز در این زمینه کمک کننده هستند که شما می توانید از آن ها استفاده کنید. داشتن بهداشت منظم دهان و دندان، محدود کردن مصرف موادی که باعث لکه رنگی می شوند و مراجعات دوره ای به دندانپزشکی می تواند در حفظ سفیدی دندان ها در طول زمان موثر باشد.