اصطلاحات دنیای عطر و ادکلن؛ آشنایی انواع رایحه های زنانه و مردانه
افرادی که در زمینه عطر و ادکلن فعالیت دارند، با اصطلاحات این دنیای خوشبو و لوکس آشنا هستند. اصطلاحات عطر و ادکلن بسیار متنوع بوده و به زبان های مختلفی نوشته می شوند. اغلب شرکت های معروف عطرسازی در فرانسه و ایتالیا واقع شده اند. به همین دلیل برخی از این اصطلاحات به این زبان ها نوشته می شوند. همچنین هر کمپانی عطرسازی ممکن است یک سری اصطلاحات مخصوص به خودش را داشته باشد. اما در اکثر مواقع، بیشتر اصطلاحات دنیای عطر و ادکلن در تمامی محصولات یکسان هستند.
اگر می خواهید به یک عطر باز حرفه ای تبدیل شوید و در دنیای عطرها حرفه ای عمل کنید باید با این اصطلاحات آشنا باشید. در این مقاله می خواهیم به معرفی انواع اصطلاحات دنیای عطر و ادکلن به صورت کامل بپردازیم.
فهرست موضوعات این مطلب
اهمیت آشنایی با اصطلاحات دنیای عطر و ادکلن
آشنایی با انواع اصطلاحات دنیای عطر و ادکلن اهمیت بسیار زیادی دارد. زمانی که برای خرید عطر و ادکلن به فروشگاهی مراجعه می کنید، اصطلاحات و نوشته های زیادی را روی جعبه یا شیشه عطر خواهید دید. این نوشته ها و اصطلاحات می توانند اطلاعات خوبی در مورد غلظت عطر، رایحه های درون عطر، کاربرد عطر، میزان ماندگاری، میزان پخش بو و … به شما بدهند. بنابراین بدون آشنایی با این نوشته ها و اصطلاحات نمی توانید خرید مفید و لذت بخشی را تجربه کنید. اگر فردی هستید که زود به زود عطر می خرید و به ادکلن ها علاقه زیادی دارید، آشنایی با این اصطلاحات برای شما ضروری است.
ابسولوت (Absolute) چیست؟
یکی از اصطلاحات دنیای عطر و ادکلن، ابسولوت است که احتمالا نام آن را بارها بر روی عطرها مشاهده کرده اید. ابسولوت یک نوع روغن بسیار غلیظ است که اسانس و پایه اصلی عطر و ادکلن ها را تشکیل می دهد. ابسولوت ها به برخی از ترکیبات و رایحه ها کمک می کنند که در دماهای بالا نشکنند و ماندگاری خود را حفظ نمایند. مثلا رایحه هایی مانند گل سرخ و گل یاس در دماهای بالا شکننده بوده و نمی توانند بوی خود را حفظ کنند. عطرهایی که ابسولوت بالایی دارند، دارای غلظت و ماندگاری بیشتری هستند.
ترکیب یا آکورد (Accord) یعنی چه؟
در میان اصطلاحات دنیای عطر و ادکلن می توانید واژه آکورد را به وفور مشاهده کنید. آکورد به معنی ترکیب و هارمونی است. مسلما برای ساخت عطرها تنها از یک رایه مشخص بهره نمی برند. بلکه چندین رایحه با هم ترکیب شده و بوی خاصی را ایجاد می کنند. این بو همان هارمونی یا آکوردی است که از ترکیب کردن چندین رایحه دیگر به دست می آید. مثلا در یک عطر رایحه های قهوه و چوب صندل سفید را با هم ترکیب کرده و یک رایحه جدید به وجود می آورند. این یک نوع هارمونی یا ترکیب است.
مطلب مشابه: انواع عطرهای گرم زمستانی مردانه؛ لیست 14 عطر خوشبوی مردانه روزهای سرد
اصطلاح عطار در دنیای بوها (Attar)
از میان اصطلاحات دنیای عطر و ادکلن، واژه عطار بر روی عطرهای سنتی و کلاسیک دیده می شود. احتمالا با خواندن واژه عطار بر روی جعبه ها فکر کرده اید که واژه به سازنده عطر اشاره کرده است. اما اینطور نیست. عطار، عطری است که عمدتا در منطقه خاورمیانه از آن استفاده می کنند.
در این عطرها برای تثبیت بو به جای الکل و روغن، از اسانس گل رز قرمز یا گل محمدی بهره می برند. بنابراین عطرهایی که واژه عطار روی آن ها نوشته شده است، دارای اسانس این گل هستند. عطر زرجوف یکی از معروف ترین و گران قیمت ترین عطرهایی است که از عطار برای تثبیت رایحه ها بهره می برد.
حالت آنوسمیا (Anosmia)
آنوسمیا یکی از واژگان پرکاربرد در اصطلاحات دنیای عطر و ادکلن است. به این واژه، کوری بینی نیز گفته می شود. احتمالا برایتان پیش آمده که گاهی مواقع چندین عطر را با هم بو کرده اید و پس از مدتی قادر به بو کردن نبوده اید. با بو کردن چندین عطر با هم جوانه های بوهایی شما دیگر نمی توانند مانند قبل بوها را تشخیص دهند. برای رفع این حالت باید برای مدت کوتاهی هیچ رایحه ای را بو نکرده و در هوای آزاد قرار بگیرید. این وضعیت، یک حالت پزشکی بوده و به صورت موقتی رخ می دهد. بنابراین جای نگرانی نیست.
اصطلاح سیاژ (Sillage) به چه معنی است؟
از اصطلاحات دنیای عطر و ادکلن که به زبان فرانسوی است می توانیم به سیاژ اشاره کنیم. در فارسی، سیاژ به معنی ردبو یا اثربو است. احتمالا بارها برایتان پیش آمده که فردی از کنار شما رد شده و در عین حال بوی عطر او شما را میخکوب کرده است. عطرهایی که رد بوی قوی دارند می توانند برای مدتی در یک فضا باقی بمانند. برای برخی از افراد داشتن رد بوی قوی بسیار مهم است.
تبخیر (Dry Down) چیست؟
تبخیر یکی از اصطلاحات عطر و ادکلن است که به معنی خشک شدن کامل عطر نیز می باشد. زمانی که نت های آغازین و نت های میانی عطر به صورت کامل تبخیر می شوند، نت پایه یا نت پایانی باقی خواهد ماند. الکل و آب داخل عطر فرار بوده و در مدت زمان کمی تبخیر می شوند. به همین دلیل این مایعات در نت های اولیه و نت های میانی تبخیر خواهند شد. اما پایه عطر یعنی روغن و اسانس آن به مدت زمان بیشتری برای تبخیر نیاز دارد.
اصطلاح فلنکر (Flanker) در دنیای عطرها
از معروف ترین اصطلاحات عطر و ادکلن، فلنکر است. گاهی شرکت های عطرسازی تصمیم می گیرند که عطری مشابه عطری که قبلا عرضه کرده اند را تولید کنند. اما این بار عطر در برخی از جزئیات ریز با نمونه قلی تفاوت داشته باشد. در این حالت به عطر دومی فلانکر گفته می شود. فلانکرها شباهت زیادی به عطر مشابه قبلی خود دارند، اما در برخی از رایحه های جزئی با هم فرق می کنند.
عطر نیش یا آرتیستیک (Niche or Artistic perfume)
عطر نیش یا آرتیستیک از دیگر اصطلاحات دنیای عطرها است. عطر نیش که به اشتباه به آن عطر دست ساز نیز گفته می شود، داریا ترکیبات بسیار نادر، کمیاب و گران قیمت می باشد. شرکت هایی که این عطرها را می سازند، سالهاست که در زمینه عطرسازی فعالیت داشته و تمرکز خود را تنها بر روی این حوزه قرار داده اند.
عطرهای این کمپانی که بسیار گران قیمت بوده و در شمار محدودی ارائه می شوند. به همین دلیل مشتریان مخصوص به خود را دارند.
انواع رایحه های عطر و ادکلن
از دیگر اصطلاحاتی که در دنیای عطر و ادکلن به دفعات به آن ها بر میخوریم اصطلاحات مربوط به رایحه ها هستند. اگر با اصطلاحات رایحه ها آشنایی داشته باشید بدون حتی بو کردن عطر می توانید بوی آن را حدس بزنید. زیرا هر رایحه ای دارای ترکیبات مخصوص به خودش است. در ادامه می خواهیم به معرفی انواع رایحه های به کار رفته در عطر سازی بپردازیم.
رایحه های حیوانی (Animalic)
رایحه های حیوانی، رایحه هایی هستند که از حیوانات گرفته می شوند. مشک، عنبر، سیوه و… جزء این رایحه ها می باشند. در عطرهای قدیمی تنها از این نوع رایحه ها بهره می بردند. اما امروزه شرکت های عطرسازی رایحه های گیاهی را برای جایگزینی این بوها پیدا کرده اند.
رایحه های آبی یا آکواتیس (Aquatics)
آکواتیس که به معنی آبزی است به رایحه هایی اشاره دارد که یادآور برایحه های آبی، اقیانوسی و مدیترانه ای هستند. این رایحه ها اغلب خنک بوده و با بوی مرکبات ترکیب می شوند. رایحه های نیلوفر آبی، خیار، اّب، سنبل آبی و … جزء آکواتیس ها هستند. البته دقت کنید که شدت این رایحه به میزان شدت رایحه های اقیانوسی نیست. طبع خنک این رایحه آن را برای فصل های گرم سال مناسب می کند.
مطلب مشابه: معرفی 18 عطر زنانه گرم خارجی که برای فصل زمستان بهترین اند
رایحه های خوراکی (Gourmand)
رایحه های خوراکی از دیگر اصطلاحات دنیای عطر و ادکلن می باشند. در عطرهای گورمند، از رایحه های مربوط به مواد خوراکی بهره می برند. در واقع بوی این عطرها شما را به یاد شیرینی ها، ادویه ها و دسرهای خوش طعم و خوشبو می اندازد. بوی دارچین، شکلات، فلفل سیاه، توت فرنگی، انواع مرکبات، قهوه، کارامل، وانیل، خیار و … جزء این رایحه ها هستند.
رایحه های شرقی (Oriental)
رایحه های شرقی در قدیم برای عطرهایی به کار می رفت که رایحه آن ها از کهربا استخراج می شد. اما امروزه رایحه های شرقی به عطرهایی نسبت داده می شوند که دارای ترکیباتی غلیظ و سنگین هستند. غالبا این عطرها دارای بوی شیرین و تند می باشند. بوهای وانیل، رزین، مشک و … جزء این رایحه ها هستند. گاهی اوقات از ادویه هایی مانند دارچین و زنجبیل برای تولید رایحه های شرقی بهره می برند.
رایحه های پوستی (Skin Scent)
رایحه های پوستی از دیگر اصطلاحات عطر و ادکلن می باشد که به عطرهایی با پخش بوی پایین اشاره دارد. برخی از افراد دوست ندارند بوی عطر آن ها چندین متر دورتر استشمام شود. بلکه علاقه دارند تنها افرادی که نزدیک آن ها هستند متوجه بوی عطر شوند. اگر بر روی شیشه یا جعبه عطر متوجه این واژه شدید، انتظار پخش بوی بالا را از آن نداشته باشید.
رایحه های سولی فلور (Soliflore)
در میان انواع اصطلاحات عطر و ادکلن، رایحه های سولی فلور هم به چشم می خورد. اگر این واژه را روی یشه یک عطر مشاهده کردید به این معناست که عطر دارای رایحه یک گل مخصوص است. مثلا ممکن است در آن عطر به صورت ویژه از رایحه گل سرخ، گل یاسمین، گل یاس یا … استفاده شده باشد. این عطرها معمولا دارای تن گرم و شیرینی بوده و برای فصل های سرد سال همانند پاییز و زمستان انتخاب بهتری هستند.
رایحه های مصنوعی (Synthetic)
امروزه بر روی بسیاری از عطرها و ادکلن ها، واژه سنتتیک به چشم می خورد. این واژه به آن معناست که در عطر مورد نظر از رایحه های مصنوعی استفاده کرده اند. یعنی رایحه مورد نظر به صورت مستقیم از منبع استخراج نشده است. بلکه با استفاده از اسانس آن، ترکیب مورد نظر را ساخته اند. این کار باعث می شود که هزینه های ساخت عطر کمتر شده و قیمت نهایی آن کاهش یابد.
مطلب مشابه: راهنمای خرید عطر مردانه و زنانه و نکات خاص که باید بدانید
اصطلاح نت های عطر به چه معناست؟
یکی از پرکاربردترین اصطلاحات دنیای عطر و ادکلن، نت عطر می باشد. نت های عطر به معنی ترکیبات اصلی عطر هستند که رایحه ها و بوهای عطر را به وجود می آورند. در واقع این نت ها هستند که تعیین می کنند عطر در چه زمانی، چه یویی از خود ساطع کند. درنتیجه نت های یک عطر بسیار مهم هستند. به صورت کلی نت ها به سه بخش نت آغازین، نت میانی یا قلبی و نت پایانی یا پایه تقسیم می شوند. در ادامه هر یک از این نت ها را به صورت جداگانه بررسی می کنیم.
نت های آغازین (Top Note)
در اصطلاحات عطر و ادکلن، نت های اولیه یا آغازین، همان نت هایی هستند که در بدو اسپری کردن عطر، بوی آن به مشامتان می رسد. در واقع اولین بویی که از عطر پخش می شود، همان نت آغازین است. نت های آغازین دارای ترکیبات سبک تری بوده و بعد از چند دقیقه جای خود را به نت های میانی می دهند. در بیشتر موارد از رایحه های مرکبات برای نت های آغازین عطر بهره می برند.
نت های میانی یا قلبی (Middle Note)
نت های میانی یا قلبی بعد از تبخیر شدن نت های آغازین خود را نشان می دهند. بعد از بیست دقیقه الی نیم ساعت می توانید بوی میدل نت را روی لباس خود استشمام کنید. در بیشتر مواقع از ترکیباتی مانند دارچین و گل های بودار همانند یاسمین، گل سرخ و یاس برای این نت بهره می برند. همچنین رایحه های خوراکی در این قسمت جای می گیرند.
نت های پایانی یا پایه (Base Note)
نت های پایه یا پایانی، آخرین نت هایی هستند که بعد از تبخیر شدن نت های آغازین و میانی خود را نشان می دهند. ترکیبات موجود در نت های پایانی بسیار سنگین و غلیظ هستند. به همین دلیل به اندازه نت های دیگر به زودی تبخیر نمی شوند و ماندگاری آن ها بیشتر است. این نت ها را معمولا بعد از یک ساعت می توانید استشمام کنید. از رایحه هایی مانند رایحه های چوب، مشک، عنبر، خزه و … برای نت های پایه بهره می برند.
انواع عطر و ادکلن بر اساس غلظت
یکی از پر استفاده ترین اصطلاحات دنیای عطر و ادکلن ها، پرفیوم، ادو پرفیوم، ادو تویلت و ادو کلن (ادکلن) هستند. این اصطلاحات مربوط به میزان غلظت عطرها و میزان ماندگاری آن ها اشاره دارند. مسلما هر چه عطر غلیظ تر باشد میزان ماندگاری آن بیشتر است. در نتیجه نیازی نیست در مدت زمان های کوتاهی آن را تمدید کنید. اما برعکس، عطرهایی که رقیق هستند ماندگاری کمتری داشته و باید زود به زود تمدید شوند. در ادامه به معرفی هر یک از غلظت های مربوط به عطرها می پردازیم.
پرفیوم (Perfume)
یکی از اصطلاحات عطر و ادکلن، پرفیوم است. پرفیوم ها، عطرهایی هستند که غلظت بالایی داشته و حالت روغنی دارند. غلظت اسانس ها و رایحه ها در این عطر به 20 الی 30 درصد می رسد. این عطرها مدت زمان بیشتری برای تبخیر نیاز داشته و ماندگاری آن ها بسیار بالاست. در نتیجه نیازی نیست زود به زود آن ها را تمدید کنید.
هر شش ساعت الی هشت ساعت در صورت نیاز می توانید عطر را تمدید نمایید. پرفیوم ها به دلیل غلظت بالایی که دارند تنها برای مناسبات، مجالس و یا جشن های خاص کاربرد داشته و قیمت آن ها بالاست. در نتیجه برای استفاده روزانه پیشنهاد نمی شوند.
ادو پرفیوم (Eau de perfume) یا (EDP)
ادو پرفیوم ها نسبت به پرفیوم ها غلظت کمتری به میزان 15 الی 20 درصد دارند. ادو در زبان فرانسه به معنی آب می باشد. یعنی در ترکیب این عطر نسبت به پرفیوم ها، آب و الکل بیشتری به کار رفته است. اما با این وجود، میزان ماندگاری این عطرها بسیار بالای بوده و تنها 4 الی 5 ساعت یکبار به تمدید نیاز پیدا می کنند. ادو پرفیوم ها یکی از گسترده ترین غلظت ها در میان عطرهاست. زیرا بیشتر عطرهای معروف جزء ادو پرفیوم ها هستند.
ادو تویلت (Eau de Toilette) یا (EDT)
ادو تویلت یکی اصطلاحات عطر و ادکلن به زبان فرانسوی است که معنی آن توالت و بهداشتی می باشد. عطرهای ملایمی که عمدتا بوی صابون و شامپو می دهند، جزء این عطرها قرار می گیرند. غلظت این عطرها از ادو پرفیوم ها کمتر بوده و بین 5 الی 15 درصد می باشد.
درنتیجه ماندگاری ادو تویلت ها نسبت به ادو پرفیوم ها کمتر می باشد. این عطرها عمدتا به عنوان عطرهای سبک روزانه شناخته می شوند. هر 2 الی 3 ساعت یکبار باید این عطر را تمدید کنید.
ادکلن (Eau de cologne) یا (EDC)
ادوکلن یا ادکلن ها برای اولین بار در شهر کلن آلمان ساخته شدند. ادکلن دارای غلظتی ما بین 2 الی 4 درصد بوده و بیشتر ترکیب آن را الکل تشکیل می دهد. در ابتدا ادکلن ها بیشتر دارای رایحه هایی از مرکبات بودند. اما به مرور زمان از ترکیبات دیگری نیز برای ساخت آن ها بهره بردند.
ادکلن ها چون غلظت کمی دارند برعکس پرفیوم ها در میل های بالایی عرضه می شوند. زیرا استفاده از آن ها بیشتر است. ادکلن ها را باید هر دو ساعت یکبار تمدید نمایید تا بوی آن ها از بین نرود.
ادو فرش (Eau de fraiche) یا (EDF)
یکی از اصطلاحات دنیای عطر و ادکلن که کمتر نام آن را شنیده ایم، ادو فرش است. ادو فرش در لغت به معنی آب شیرین می باشد. عصاره های به کار رفته در این عطر دارای غلظت 1 الی 3 درصدی هستند و بیشتر ترکیب آن را آب و الکل تشکیل می دهد. ادو فرش ها قیمت پایینی داشته و در میل هایی با حجم بالای عرضه می شوند.
اگر پوست حساسی دارید ادو فرش می تواند برای شما بهترین گزینه باشد. البته هر یک ساعت یکبار باید این عطر را تمدید کنید. بنابراین بهتر است همواره آن را در کیف دستی خود بگذارید.
اصطلاحات مربوط به عطر زنانه و مردانه
از کلمات دیگری که یاد گرفتن آنها ضروری است می توان به اصطلاحات عطر و ادکلن در خصوص جنس مذکر و مونث اشاره کرد. احتمالا برایتان پیش آمده گاهی در فروشگاه قصد خرید عطر را داشته اید، اما از زنانه یا مردانه بودن آن بی خبر بوده اید. مخصوصا اگر اطلاعات عطر به زبان فرانسوی یا ایتالیایی نوشته شده باشند، این کار دشوارتر نیز خواهد شد.
به همین دلیل ما در این بخش می خواهیم اصطلاحات مربوط به جنسیت عطر را به صورت کامل بررسی کنیم.
Pour
این کلمه که تلفظ فرانسوی آن به صورت “پوغ” است به معنی “برای” در فارسی یا For در انگلیسی می باشد. زمانی که این کلمه را مشاهده کردید، بدانید که عطر می خواهد اطلاعات مربوط به جنسیت را به شما بدهد. مثلا ممکن است بنویسد برای مردان یا برای زنان.
Homme
یکی از پرکاربردترین اصطلاحات عطر و ادکلن، کلمه Homme می باشد. این کلمه فرانسوی بوده و تلفظ فرانسوی آن به صورت “اوم” بوده و به معنی “مرد” است. اگر بر روی بسته بندی عطر کلمه Pour Homme را مشاهده کردید، به معنی “برای آقایان” یا “مخصوص آقایان” است.
Femme
یکی از اصطلاحات دیگری که در خصوص جنسیت کاربرد دارد، کلمه Femme است. تلفظ این کلمه فرانسوی به صورت “فم” بوده و به معنی “زن” می باشد. یعنی اگر بر روی بسته بندی عطر کلمه Pour Femme را نوشته بودند، به معنی “برای خانم ها” یا “مخصوص خانم ها” است.
Uomo
این کلمه ایتالیایی بوده و تلفظ آن به صورت “اومو” به معنی “مرد” می باشد. معمولا بر روی عطرهای ایتالیایی با زبان ایتالیایی اطلاعات می نویسند.
Donna
“دونا” در زبان ایتالیایی به معنی “زن” می باشد. اگر بر روی عطری این کلمه را مشاهده کردید، یعنی عطر زنانه است.
Unisex
این اصطلاح به عطرهایی اشاره دارد که هم برای خانم ها و هم برای آقایان قابل استفاده هستند. یعنی جنسیت برای آن ها مطرح نیست.
سایر اصطلاحات دنیای عطر و ادکلن
اصطلاحات دیگری در دنیای عطر و ادکلن وجود دارند که به دسته بندی خاصی تعلق نمی گیرند. اما دانستن آن ها خالی از لطف نیست. در ادامه می خواهیم به معرفی برخی از این اصطلاحات بپردازیم.
- Vol: میزان درصد الکلی را نشان می دهد که در ترکیبات عطر وجود دارد.
- Fl.oz: به معنی اونس مایع بوده و نشان دهنده حجم عطر است. هر اونس مایع معادل 30 میلی لیتر می باشد.
- Flacon: فلکن به معنی شیشه عطر یا بطری عطر است.
- Elixir: به عطرهایی گفته می شود که دارای رایحه های بسیار شیرین، تند و سنگین بوده و برای فصل سرد مناسب هستند. معمولا غلظت این عطرها بسیار بالا بوده و در نوع پرفیوم عرضه می شوند.
- Nuit: نویت به معنی شب می باشد. وجود این کلمه بر روی یک عطر نشان می دهد که آن عطر برای مجالس شبانه مناسب تر است. به اصطلاح به آن ها عطر شب می گویند.
- Pure: واژه پیور به معنی خالص می باشد. این کلمه نشان دهنده آن است که در عطر از ترکیبات طبیعی و خالص بسیار بهره برده اند.
جمع بندی
در این مقاله به معرفی کامل اصطلاحات دنیای عطر و ادکلن پرداختیم. البته اصطلاحات مربوط به عطرها بسیار زیاد و متنوع هستند که ما در این مقاله تنها مهم ترین و کاربردی ترین آن ها را معرفی کردیم. امیدواریم با آشنایی با این اصطلاحات بتوانید به یک عطر باز حرفه ای تبدیل شده و مناسب ترین عطرها را خریداری نمایید.