اطلاعات درباره HMPV ویروس جدید چینی با اینفوگرافیک
ویروس HMPV با علائمی مشابه سرماخوردگی معمولاً دستگاه تنفسی فوقانی را تحتتأثیر قرار میدهد اما در برخی موارد باعث عفونتهای تنفسی تحتانی، مانند ذاتالریه، انسداد ریه و تشدید آسم میشود.
ویروس HMPV چیست؟
متاپنوموویروس انسانی ( Human Metapneumovirus) که بهاختصار HMPV نامیده میشود یک نوع ویروس تنفسی (RSV) است که علائمی مشابه سرماخوردگی و آنفلوانزا دارد و در نوزادان، افراد مسن و کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند شایعتر است. این بیماری بیشتر در فصول زمستان و بهار شیوع پیدا میکند و معمولاً دستگاه تنفسی فوقانی را تحت تأثیر قرار میدهد. دوره کمون یا نهفتگی این ویروس تقریباً بین سه تا شش روز است و طول مدت آن بستگی به شدت عفونت دارد.
علائم شایع بیماری در اثر ابتلاء به ویروس متاپنوموویروس انسانی
علائم رایج HMPV مشابه علائم سرماخوردگی و آنفلوانزا است.
- سرفه
- تب
- گرفتگی و آبریزش بینی
- گلودرد
- خستگی
- در مواردی نادری، کهیر.
عوارض ویروس HMPV
گاهی اوقات HMPV میتواند باعث بیماری شدید شود که ممکن است عوارضی داشته باشد که لازم باشد در بیمارستان بستری شوید. در موارد حاد، این ویروس باعث عفونتهای تنفسی مانند ذاتالریه، تنگی نفس، برونشیت، اوتیت میانی (عفونت گوش میانی) و تشدید آسم میشود.
راههای انتقال متاپنوموویروس
این بیماری میتواند از طریق سرفه، عطسه یا تماس با فرد آلوده یا سطح آلوده منتقل میشود.
کدام گروهها بیشتر در معرض خطر قرار دارند؟
کودکان خردسال، افراد مسن و افراد مبتلا به سایر بیماریهای تنفسی مانند آسم یا COPD و در کل افرادی که سیستم ایمنی ضعیف دارند، در معرض خطر بیشتری برای ابتلاء به بیماری شدید ناشی از ویروس HMPV هستند.
مطلب مشابه: انواع دمنوش برای درمان سرماخوردگی و آنفولانزا (30 دمنوش موثر)
پیشگیری و درمان
تاکنون هیچ واکسن یا درمان مشخصی برای پیشگیری از HMPV ساخته نشده است. بهترین راه پیشگیری در درجه اول، رعایت نکات بهداشتی و مدیریت علائم است. برای کاهش خطر آلودگی به HMPV و سایر بیماریهای تنفسی، موارد زیر توصیه میشود:
- دستها را مرتب بهمدت ۲۰ ثانیه بشویید.
- به اندازه کافی استراحت کنید.
- آب کافی بنوشید.
- در اماکن عمومی از ماسک استفاده کنید.
- سطوحی که اغلب لمس میشوند مانند دستگیرههای در، کلیدهای برق، صفحهکلید و… را ضدعفونی کنید.
- فاصله اجتماعی را رعایت کنید.
- از مصرف داروها بدون تجویز پزشک بپرهیزید.
- از تماس با افراد بیمار خودداری کنید.
- از لمس چشمها، بینی و دهان خود با دستهای آلوده خودداری کنید.
- اگر مبتلا به ویروس هستید، تا بهبود بیماری در قرنطینه بمانید.
- در صورت تشدید علائم، فوراً به پزشک مراجعه کنید.
کدام گروهها بیشتر در معرض خطر قرار دارند؟
کودکان خردسال، افراد مسن و کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری شدید ناشی از ویروس HMPV هستند.
عوارض HMPV چیست؟
برونشیولیت، برونشیت، پنومونی، آسم یا تشدید COPD و عفونت گوش (اوتیت میانی) از عوارض ابتلا به HMPV هستند.
در همین رابطه آمیتیس رمضانی، متخصص بیماریهای عفونی و عضو هیئت علمی انستیتو پاستور ضمن اشاره به اینکه متاپنوموویروس انسانی (HMPV) ویروس جدیدی نیست و هر سال بیشتر در فصل زمستان و اوایل بهار عفونتهای تنفسی را ایجاد میکند، گفت: علائم این ویروس نظیر گرفتگی و آبریزش بینی معمولا خفیف و شبیه سرماخوردگی است و بیشتر سبب درگیری دستگاه تنفسی فوقانی یعنی بینی میشود و معمولا ریه را درگیر نمیکند اما در گروههای پرخطر نظیر کودکان و سالمندان میتواند علائم شدیدتر و جدیتری داشته باشد و ریه را درگیر کند.
آنفلوآنزا در راس ویروسهای عفونتی دنیا قرار دارد
وی با بیان اینکه در حال حاضر در همه کشورهای نیمه کره شمالی که زمستان است عفونتهای تنفسی افزایش پیدا کرده است، ادامه داد: هم اکنون آنفلوآنزا در راس ویروسهای عفونتی دنیا قرار دارد و پس از آن سرماخوردگی نظیر رینوویروسها، کرونا و زیر سویههای کرونا است و ممکن است درصد این ویروسها در نقاط مختلف دنیا کمتر و بیشتر شود.
عضو هیئت علمی انستیتو پاستور ایران با اشاره به اینکه اوضاع در کشور چین متفاوت است و بیشترین مواردی که از این کشور گزارش شده متاپنوموویروس انسانی (HMPV) است، افزود: البته در چین آنفلوآنزای H۱N۱ و زیر سویههای جدید کووید نیز در حال حاضر شیوع دارد اما بیشترین مواردش HMPV است. راه انتقال این ویروس از طریق تنفس و تماسهای عادی افراد است و در افراد عادی با علائم خفیفی بروز پیدا میکند و ممکن است در گروههای خاص نظیر کودکان و سالمندان به صورت شدیدتر بروز پیدا کند.
ویروس HMPV بیشتر از ۲۰ سال است که شناسایی شده است
این متخصص بیماری عفونی بیان کرد: این ویروس جدید نیست و شاید بیشتر از ۲۰ سال است که شناسایی شده است و هر سال ممکن است در این فصل طغیان کند که در حال حاضر در کشور چین ظغیان کرده اما اینگونه نیست که علامتی برای ایجاد پاندمی و همه گیری جهانی باشد و در سطح محلی است و به نظر میرسد تا چند هفته آینده و تا آخر دی ماه با کاهش اوج سرمای هوا موادرش کاهش پیدا کند.
احتمال طولانیتر شدن پیک آنفلوآنزای نوع A
این پزشک متخصص ضمن بیان اینکه مواردی از عفونتهای تنفسی که هم اکنون در کشور شاهدش هستیم و سبب علائم شدید و جدی و به تبع آن بد حالی و بستری شدن میشود مربوط به این ویروس نیست، توضیح داد: ما در حال حاضر در پیک آنفلوآنزای نوع A قرار داریم و امیدواریم تا آخر دی ماه موارد ابتلا کاهش پیدا کند. سال گذشته همین موقع و سالهای قبل از شیوع کرونا نیز در آذر و اوایل دی ماه اوایل دی ماه با آنفلوآنزای نوع A مواجه بودیم و در دوران شیوع کرونا به سبب تغییر سبک زندگی و رعایت موارد بهداشتی شرایط متفاوت بود البته ممکن است امسال دوره پیک بیشتر از سال گذشته باشد.
وی با اشاره اینکه احتمالا در اسفند ماه با نوع دیگر آنفلوآنزا که علائمش بسیار خفیفتر است مواجه باشیم، عنوان کرد: ویروس متاپنوموویروس انسانی (HMPV) در همه جای دنیا وجود دارد و به تبع در کشور ما نیز هست و ممکن است بسیاری از افراد این ویروس خفیف را به شکل سرماخوردگی گرفته باشند. ما ۱۲۰ نوع ویروس سرماخوردگی داریم و این ویروس نوعی از آن است و احتمال دارد افرادی به صورت موردی به آن دچار شده باشند، اما اینگونه نیست که در کشور ما طغیان این ویروس وجود داشته باشد.
منبع: ndtv
مطلب مشابه:15 روش برای تقویت سیستم ایمنی و دفاعی بدن + مواد غذایی و روش های تقویت سیستم ایمنی