روش های افزایش کلاژن صورت و تاثیر آن بر زیبایی چهره (معرفی انواع کلاژن ساز)
یکی از فراوان ترین و مهم ترین پروتئین های بدن که در استخوان ها، دندان، عضلات، تاندون ها و حتی قرنیه چشم یافت می شود کلاژن نام دارد. کلاژن بافت های مختلف را در سراسر بدن مانند یک چسب قوی در کنار هم نگهداری می کند. مواد غذایی بسیاری هستند که حاوی مس، ویتامین سی هستند که موجب می شوند پوست کلاژن سازی کند.
طبق تحقیقات تولید کلاژن در بدن بعد از ۳۰ سالگی متوقف می شود. بنابراین لازم است افراد رژیم غذایی مناسبی داشته باشند تا کلاژن مورد نیاز خود را دریافت کنند. افراد با بالا رفتن سن پیر می شوند. اما همیشه این سوال وجود دارد که چرا بالا رفتن سن باعث چروکیده شدن و پیر شدن صورت افراد می شود.
فهرست موضوعات این مطلب
کلاژن چیست؟
کلاژن یک پروتئین است که به آن جادوی جاودانگی یا جادوی جوانی نیز می گویند. با بالا رفتن سن و به مرور زمان تولید این پروتئین در بدن کاهش می یابد و در نهایت متوقف می شود. در واقع می توان گفت که عامل اصلی پیری و چروکیدگی صورت کمبود آن می باشد. افراد می توانند با شناسایی منبع کلاژن و مصرف روزانه آن ها بدون هیچ گونه مشکلی پوست خود را جوان نگه دارند و از پیری زودرس جلوگیری کنند.
کلاژن سازی پوست چیست؟
یک سوم پروتئین موجود در بدن را ماده ای به نام کلاژن تشکیل می دهد. این پروتئین در قسمت های مختلفی از بدن وجود دارد این قسمت ها شامل قرینه چشم، عضلات، تاندون ها، دندان، پوست و مهم تر از همه پوست صورت می باشد. این پروتئین از یک کلمه یونانی گرفته شده که به معنی چسب است. این ماده مهم در بدن را می توان یک چسب در نظر گرفت که تمام بافت های بدن را به صورت محکم در کنار یکدیگر نگه می دارد.
خاصیت ارتجاعی پوست و حفظ آب آن به وسیله کلاژن صورت می گیرد. بنابراین از خشکی و چین و چروک پوست جلوگیری می کند. این ماده مفید به صورت طبیعی توسط خود بدن تولید می شود. اما می توان آن را توسط غذا های مناسب و محصولات مراقبت پوستی نیز دریافت کرد.
افراد باید توجه داشته باشند که این محصولات مراقبت پوستی باید معتبر باشند و از فروشگاه های معتبر تهیه شوند. زیرا با پوست صورت به صورت مستقیم در ارتباط هستند و لازم است در خرید آن ها دقت لازم به عمل آید.
کلاژن چه کاری برای پوست صورت انجام می دهد؟
زمانی که سن افراد علی الخصوص خانم ها بالا می رود بدن آن ها دچار کمبود کلاژن می شود. این کمبود موجب می شود که به تدریج افراد پیر شده و پوست شان دچار چین و چروک و شل شدن شود. زیرا پوست زمانی که کمبود کلاژن داشته باشد خاصیت ارتجاعی و سفتی خود را از دست می دهد.
زمانی که سطح آن در بدن متناسب باشد پوست محکم صاف و نرم می باشد. این پروتئین به بدن کمک می کند که سلول های پوستی را مجدداً ترمیم و بازسازی کنند. علاوه بر این به مرطوب نگه داشتن پوست کمک می کند کلاژن در سال های گذشته به عنوان اصلی ترین و مهم ترین ماده برای مراقبت از پوست شناخته می شود.
انواع کلاژن و تاثیر آن بر بدن
کلاژن دارای نوع های مختلفی است که بر اساس اسید های آمینه موجود در آن طبقه بندی می شود. در میان این نوع های مختلف چهار نوع اصلی وجود دارند که عبارتند از:
- اولین و بیشترین کلاژن سازی بدن نوع یک به شمار می آید. این نوع دارای فیبر متراکم است. که برای ساختار پوست، استخوان، دندان، تاندون و غضروف ها کاربرد دارد.
- نوع دوم آن فیبر های آزاد شده ای هستند که بر غضروف های الاستیک تاثیر می گذارند.
- نوع سوم کلاژن در ساختار عروق، اندام ها و عضلات کاربرد دارند.
- کلاژنی که در لایه های مختلف پوست یافت می شود نوع چهارم می باشد.
کلاژن سازی در پوست چگونه انجام می شود؟
کلاژن سازی در پوست به این صورت است که اسید های دریافت شده از مواد مغذی در بدن ترکیب شده و تولید می شوند. این مواد مغذی خوراکی هایی مانند گوشت و لبنیات و غیره هستند که سرشار از پروتئین می باشند.
برای تکمیل فرایند ساخت آن نیز بدن به روی، مس و ویتامین سی احتیاج دارد. برای جذب بهتر این مواد در سنین بالا بهتر است افراد به رژیم غذایی خود اهمیت دهند و یک رژیم اصولی داشته باشند.
پوست تا چه سنی کلاژن سازی می کند؟
در حالت عادی روند کلاژن سازی پوست در ۲۵ سالگی به حالت معمول انجام می گیرد. اما این روند کم کم کاهش پیدا کرده و در ۳۰ سالگی می توان گفت که به طور کامل قطع می شود. بنابراین بسیار مهم است افرادی که می خواهند جوان و شاداب باقی بمانند از رژیم غذایی مناسب و روتین های مراقبت پوستی کمک بگیرند.
روش های افزایش کلاژن صورت
راه ها و روش های بسیاری برای تقویت کلاژن سازی صورت وجود دارند. افراد می توانند با کمک یک رژیم غذایی متناسب کمبود کلاژن بدن خود را تامین نمایند. علاوه بر این کرم ها و مراقبت پوستی هایی وجود دارند که می توانند کلاژن مورد نیاز پوست صورت را تامین کنند. در ادامه مقاله راه ها و روش های بسیاری برای تقویت کلاژن سازی آورده شده است.
اسید هیالورونیک
یکی از مهم ترین ترکیبات برای کلاژن سازی اسید هیالورونیک می باشد. اسید هیالورونیک در برخی از مواد غذایی وجود دارد. غذا هایی که غنی از اسید آمینه هستند به وفور این ماده را دارند. این غذاها شامل مواردی چون سبزیجات ریشه ای، سویا و لوبیا می باشند.
افزودن این موارد به رژیم غذایی می تواند سطح کلاژن بدن را افزایش دهد و پوست شاداب و سالمی برای افراد به ارمغان بیاورد. علاوه بر مواد غذایی مکمل هایی وجود دارند که می توانند اسید هیالورونیک بدن را تامین کند.
ویتامین سی
یکی از مهم ترین و اصلی ترین ویتامین های شناخته شده در بدن ویتامین سی می باشد. اما بدن انسان نمی تواند خود به تنهایی ویتامین سی بسازد. بنابراین لازم است افراد آن را از طریق رژیم غذایی دریافت نمایند.
ویتامین c اصلی ترین قسمت یک رژیم غذایی سالم و مقوی می باشد. این ویتامین را می توان در غذا هایی مانند سبزیجاتی که دارای برگ سبز هستند و مرکبات یافت. شرکت های مراقبت پوستی اغلب ویتامین سی را به کرم های خود اضافه می کنند یا کرم ها و سرم هایی را تحت عنوان ویتامین سی عرضه می کنند.
مرکبات و سبزیجاتی که دارای برگ هستند، توت فرنگی، پاپایا و کلم بروکلی از جمله مواردی هستند که به وفور ویتامین سی دارند.
جینسینگ
در طول سال ها و قرن های اخیر جینسینگ یکی از موارد بسیار پرکاربرد و مهم در طب سنتی می باشد. در سال ۲۰۱۲ بر روی آن تحقیقات گسترده ای صورت گرفت. این تحقیقات در نهایت نشان دادند که جنسینگ می تواند میزان کلاژن موجود در خون را تا حد زیادی افزایش دهد.
علاوه بر این جنسینگ را در طب سنتی به عنوان یک داروی ضد التهابی و ضد اکسیداتیو می شناسند. محققان عقیده دارند که جنسینگ می تواند از پیری سلول های پوست صورت جلوگیری کند و اغلب آن ها مصرف جنسینگ را برای جوانی و شادابی پیشنهاد می کنند. جنسینگ معمولا به صورت تنتور، چایی و مکمل در دسترس می باشد.
ژل آلوئه ورا
برای اغلب مشکلات پوستی مانند آفتاب سوختگی و بثورات از ژل آلوئه ورا استفاده می شود. اما جدیداً بر روی این ژل تحقیقات بسیاری صورت گرفته است. گفته می شود این ژل ممکن است مزایایی بسیار بیشتر از درمان آفتاب سوختگی و سایر موارد این چنینی داشته باشد.
محققان عقیده دارند که به جای درمان آسیب های پوستی با آلوئه ورا می توان از آن استفاده های بسیار بیشتری داشت. افراد می توانند عصاره آن را که استرول های آلوئه ورا نام دارند به صورت خوراکی تهیه کرده و مصرف کنند.
نتایج نشان می دهند که تولید کلاژن و اسید هیالورونیک در صورت مصرف آلوئه ورا در بدن تقریباً دو برابر می شود. علاوه بر این افرادی که از استفاده می کنند دیرتر دچار چین و چروک صورت می شوند. در این تحقیقات نشان داده شد که آلوئه ورا سلول ها را برای رشد تحریک می کند و از پیری زودرس جلوگیری می نماید.
آنتی اکسیدان ها
از مهم ترین مواردی که بدن را در مقابل رادیکال های آزاد محافظت می کنند آنتی اکسیدان ها می باشند. رادیکال های آزاد مولکول هایی هستند که می توانند به بدن آسیب های جبران ناپذیری برسانند.
باید توجه داشت که همه آنتی اکسیدان ها سطح کلاژن را افزایش نمی دهند. اما آن ها می توانند به کلاژن موجود کمک کنند تا بهترین عملکرد را داشته باشند. همچنین می توانند از کلاژن ها در برابر تخریب شدن محافظت کنند. چای سبز حاوی مقدار قابل توجهی آنتی اکسیدان می باشد که می تواند به تجدید کلاژن سازی و جوان نگه داشتن پوست کمک کند.
علاوه بر چای سبز موارد خوراکی دیگری مانند بلوبری، عصاره توت، عصاره انار، عصاره قهوه، شیرین بیان، دارچین، گون، روغن های مانند ریحان، آویشن و پونه گیاهی منابع بسیار خوبی از آنتی اکسیدان هستند.
نور درمانی
بعضی از درمان هایی که برای پوست انجام می شوند ممکن است عوارضی به دنبال داشته باشند. به عنوان نمونه میکرودرم ابریژن، لیزر و لایه برداری شیمیایی از این موارد هستند. بعد از این درمان ها پوست تا مدت ها برای بازیابی خود به زمان احتیاج دارد. نور قرمز یکی از سریع ترین و مطمئن ترین روش ها برای افزایش سطح کلاژن در پوست می باشد.
نورهای قرمز یا نور درمانی با لیزر یکی از راه های افزایش سطح کلاژن در پوست علی الخصوص پوست صورت می باشند. بسیاری از افراد از نور قرمز برای بهبود چین و چروک ها و کشش پوست خود استفاده می کنند. نور درمانی یک روش غیر تهاجمی برای تقویت سطح کلاژن بدن است و برای افراد هیچ گونه عارضه خاصی به همراه ندارد.
رتینول
یکی دیگر از آنتی اکسیدان هایی که برای افزایش کلاژن در سطح پوست صورت استفاده می شوند رتینول است. رتینول می تواند عمر کلاژن را تا حد زیادی افزایش دهد. علاوه بر این آنزیم های خاصی که کلاژن را تخریب می کنند توسط این ماده از بین رفته و مسدود می شوند.
محافظت در برابر آفتاب اشعه ماورای بنفش
نور خورشید یکی از اصلی ترین مواردی است که باعث پیری و چین و چروک پوست صورت می شود. بسیار مهم است افراد برای محافظت از صورت خود در مقابل نور خورشید از ضد آفتاب استفاده کنند. سلول های پوست صورت همیشه در چرخه ایجاد و تخریب قرار دارند.
با این وجود عواملی در محیط وجود دارند که می توانند اوضاع تخریب و ایجاد سلول های پوست را بدتر کنند. این موارد شامل قرار گرفتن در معرض نور آفتاب، آلودگی ها و حتی ذرات گرد و غبار می باشند که میتوانند به پوست صورت آسیب های جدی وارد کنند. سلول هایی که آسیب می بینند بلافاصله توسط بدن با سلول های جدید جایگزین می شوند.
ساخت سلول های جدید باعث کاهش بیش از حد سطح کلاژن در بدن می شود. یک راه حل آسان و کاربردی برای جلوگیری از کاهش کلاژن این است که افراد سعی کنند پوست صورت خود را همیشه تمیز نگه دارند. این کار از کلاژن موجود در پوست مراقبت می کند.
افراد لازم است که همیشه در روزهای آفتابی و حتی در روزهای ابری و برفی نیز ضد آفتاب مناسب استفاده کنند. پوست اطراف چشم ها نازک تر از سایر نقاط صورت هستند برای محافظت از این پوست بهتر است که از عینک آفتابی استفاده شود.
گوگرد
گوگرد یک ماده معدنی سیار مفید برای سنتز کراتین و کلاژن بدن می باشد. زمانی که سطح گوگرد در بدن کم باشد در پوست و مو و ناخن ها ضعف و آسیب پذیر می شوند. غذا هایی که حاوی گوگرد هستند برای تولید کلاژن علی الخصوص تولید آن در صورت بسیار مهم می باشند.
افراد می توانند برای جذب گوگرد بیشتر مرغ، گوشت، موز، توفا، اردک یا پنیر سویا را استفاده کنند. علاوه بر این میوه هایی مانند نارگیل و پاپایا نیز سرشار از گوگرد می باشند. سیر و پیاز نیز گزینه های بسیار مناسبی برای دریافت گوگرد هستند.
اسیدهای چرب امگا ۳
اسیدهای چرب امگا ۳ جز موارد دوستدار کلاژن هستند. آن ها تاثیر بسیار زیادی در افزایش کلاژن پوست صورت دارند. ماهی ها مانند ماهی آزاد، ماهی خال مخالی، ماهی تن، روغن گیاهی بادام هندی و حتی خیار جز منابعی هستند که امگا ۳ فراوانی دارند. این مواد غذایی موجب افزایش کلاژن در بدن می شوند.
علاوه بر این وضعیت روده ها و مفاصل را بهبود می بخشند. افرادی که مرتباً از امگا ۳ استفاده می کنند دارای پوستی شفاف تر نسبت به سایر افراد می باشند. علاوه بر کلاژن سازی و جوان نگه داشتن پوست صورت و سایر نقاط بدن امگا ۳ باعث کاهش خطر بیماری های قلبی و عروقی می شود. زیرا می تواند کلسترول های بد بدن را کاهش دهد.
مواردی که برای کلاژن سازی پوست باید از آن ها پرهیز کرد
افرادی که به دنبال راهی کلاژن سازی برای پوست صورت خود هستند باید مصرف شکر را تا حد زیادی محدود کنند. قند در بدن به شکل گلیکوژن ذخیره می شود و در هنگام آزاد شدن انرژی خود را از طریق شکستن کلاژن دریافت می کند.
همچنین می تواند در کلاژن سازی پوست اختلال ایجاد کند. مصرف سیگار باعث آزاد کردن رادیکال های آزاد در بدن می شود که به کلاژن آسیب می رساند. الکل از دیگر مواردی است که می تواند به کلاژن های پوست و الاستین های موجود در بدن آسیب برساند.
منبع: Everyday Health