الزامات سفرهای خارج از کشور شامل چه مواردی است؟
برای سفرهای خارجی باید یک سری مدارک ضروری مانند پاسپورت، فیش پرداختی عوارض خروج از کشور، بلیط هواپیما و … را تهیه کنید. درصورت به همراه نداشتن این مدارک، سفرتان با اختلال مواجه میشود. حتی ممکن است مجبور به بازگشت شوید و خاطرات ناخوشایندی برایتان رقم بخورد. در این مطلب، به شما خواهیم گفت که مدارک و الزامات سفرهای خارج از کشور چیست و چه اهمیتی دارند.
مدارک مورد نیاز برای سفر به خارج از کشور چیست؟
برای هر سفر داخلی یا خارجی باید مدارک مورد نیاز را به همراه داشته باشید. در سفرهای خارجی به مدارک بیشتری نیاز خواهد بود. به طور کلی، پیش از سفر به خارج از کشور باید مدارکی به شرح زیر تهیه شود.
- پاسپورت (گذرنامه)
- ویزا (روادید)
- فیش پرداختی عوارض خروج از مرز
- بیمه مسافرتی
- بلیط (هواپیما، قطار یا کشتی)
- تاییدیه واکسیناسیون
- و سایر مدارک مورد نیاز
آماده کردن بعضی از مدارک ضروری برای سفر خارجی مانند ویزا یا گذرنامه اغلب طول میکش. برای دریافت این مدارک، باید مدارک دیگری مانند گواهی تمکن مالی، واچر هتل و …. را تهیه و ارائه کنید. اما تهیه برخی دیگر از این مدارک مانند فیش برای پرداخت عوارض خروج بسیار آسان است و به غیر از یک کارت بانکی و ورود اطلاعات معتبر، به مدرک دیگری نیاز ندارد.
اهمیت همراه داشتن پاسپورت
پاسپورت یا گذرنامه (Passport) یکی از اصلیترین مدارک هویتی است که توسط دولتها برای اتباعشان صادر میشود و هویت بینالمللی افراد را نشان میدهد. هر فرد برای عبور و مرور بینمرزی به پاسپورت نیاز دارد. بهبیانیدیگر، پاسپورت مجوز ورود به خاک کشورهای دیگر و دسترسی به خدمات و انجام امور قانونی است.
پاسپورت به عنوان یک سند هویتی و بینالمللی حاوی اطلاعاتی شخصی افراد مانند نام و نامخانوادگی، محل و تاریخ تولد، جنسیت و عکس است. این سند مانند هر مدرک هویتی دیگر تاریخ انقضا دارد و مدت اعتبار آن بر اساس قوانین کشورها تعیین میشود. مدت اعتبار پاسپورت ایرانی 5 سال است و در هنگام سفر، باید حداقل 6 ماه از اعتبار آن باقیمانده است که البته به قوانین کشور مقصد نیز بستگی دارد.
مدت زمان صدور گذرنامه معمولا بین 5 تا 7 روز کاری است. اگر برای دریافت یا تمدید پاسپورت اقدام کردهاید از طریق پیگیری گذرنامه میتوانید وضعیت آن را چه در مرحله صدور و چه در مرحله ارسال استعلام بگیرید و با خیالی آسوده به سایر برنامهریزیهای سفرتان بپردازید. سامانه سخا گذرنامه، یکی از بهترین روشها برای پیگیری وضعیت این مدرک ضروری سفر خارجی است.
اهمیت همراه داشتن ویزا
براساس قوانین بسیاری از کشورها، اتباع خارجی برای ورود به خاک آن کشور باید ویزا داشته باشند. این سند توسط اداره مهاجرت کشور مقصد برای افراد متقاضی صادر میشود و مدت زمان اقامت در آن کشور را تعیین میکند. دارندگان ویزا تا زمان اعتبار این سند، اجازه ماندن در کشور مقصد را دارند و پس از پایان اعتبار باید کشور مقصد را ترک کرده، یا طبق شرایط خاص نسبت به تمدید ویزا اقدام کنند. ویزا به صورت مهر یا برچسب روی پاسپورت یا مدارک دیگر سفر الصاق میشود.
بدون ویزا به چه کشورهایی میتوان سفر کرد؟
بعضی از کشورهای همسایه یا کشورهایی که دارای روابط سیاسی و تجاری نزدیک هستند با امضا توافقنامه لغو روادید، رفتوآمد آزادانه بین کشورهای امضا کننده را برای شهروندان خود فراهم کردهاند. درحالحاضر، 26 کشور عضو شینگن با امضای توافقنامه، به شهروندان کشورهای عضو اجازه میدهند که بدون ارائه ویزا به کشورشان سفر کنند. کشورهای عضو شینگن عبارتند از: آلمان، اسلواکی، اسلوونی، یونان، مجارستان، بلژیک، استونی، دانمارک، فرانسه، فنلاند، اسپانیا، سوئد، اتریش، ایسلند، لیختناشتاین، لهستان، جمهوری چک، سوئیس، پرتغال، لوکزامبورگ، ایتالیا، لیتوانی، لتونی، هلند، مالت و نروژ.
ایران نیز با برخی از کشورها مانند عراق، ترکیه، گرجستان، ارمنستان، مالزی، ونزوئلا، دومینکیا، هایئیتی، میکرونیزیا، سورینام و قزاقستان توافقنامه لغو ویزا را امضا کردهاند. بنابراین شهروندان این کشورها صرفا با ارائه گذرنامه میتوانند وارد خاک کشورهای مذکور شوند. گفتنی است که پیگیری تاخیر گذرنامه با کد ملی، یکی از آسانترین روش پیگیری وضعیت گذرنامه است. برای این کار کافیست شماره موبایل و کد ملی مالک را در سامانه مربوطه وارد کرده و سپس اطلاعات گذرنامه خود را مشاهده کنید.
چند نوع ویزا داریم؟
براساس هدف سفر، مدت و تعداد ورود، انواع مختلفی از ویزا صادر میشود و قوانین و شرایط اخذ هر کدام نیز، متفاوت است. برخی از انواع ویزای موجود عبارت است از: ویزای توریستی، ترانزیت، تحصیلی، ویزای تجاری، ویزای کار و تعطیلات، ویزای یکبار ورود (Single Visa)، ویزای چند بار ورود (Multi Visa)، ویزای بدو ورود (Arrival on visa)، ویزای الکترونیکی (E-VISA)، ویزای سیاسی، ویزای ورزشی، ویزای مطبوعاتی، ویزای ترانزیت و … .
فیش پرداخت عوارض خروج از کشور
پرداخت عوارض خروج از مرز (Departure Tax)، یکی از الزامات سفرهای خارجی است و تمام مسافران قبل از خروج از کشور، باید مبلغ تعیین شده را پرداخت کنند. بهتر است بدانید که عوارض خروج فقط مختص سفرهای هوایی نیست و کسانی که از راههای زمینی و دریایی از کشور خارج میشوند نیز، ملزم به پرداخت آن هستند.
مبلغ عوارض خروج از مرز، بسته به مسافران متفاوت است. براساس قوانین فعلی کشور، زائرین حج عمره و تمتع مبلغی کمتر از مسافران عادی پرداخت میکنند و این مبلغ برای زائرین عتبات عالیت حتی کمتر است. برای مرزنشینان، ورزشکاران و تیمهای ملی نیز مبالغ متفاوتی تعیین شده است.
اهمیت همراه داشتن بیمه مسافرتی
وقوع اتفاقات پیشبینینشده در سفر از سادهترین آن یعنی کنسلشدن پرواز گرفته تا بیماری، بستری، هزینههای پزشکی و فوت، امری اجتنابناپذیر است. بیمه مسافرتی که بهعنوان یکی از الزامات سفرهای خارجی مطرح میشود، با پوششدادن بسیاری از حوادث و وقایع، بار مالی و معنوی این حوادث را برای افراد کاهش میدهد.
هزینههایی که توسط بیمه مسافرتی پوشش داده میشود عبارتاند از: هزینه بلیط و هزینه رزرو هتل در صورت لغو سفر، پرداخت هزینههای بیمارستان، هزینه ارسال داروهای ضروری، جبران هزینه سرقت موبایل و دوربین عکاسی، امکان حواله وجه نقد و وجه الضمان، پرداخت هزینههای خرید اضطراری، کمکرسانی در صورت سرقت یا مفقود شدن مدارک، هزینه سفر همراه در صورت بستریشدن بیمهگذار در مقصد، هزینه انتقال جسد در صورت فوتبیمهگذار.
تجربه سفری بدون دغدغه با انجام بهموقع الزامات ضروری سفر خارجی
برای سفرهای خارجی باید گذرنامه معتبر داشته باشید. همچنین پیش از سفر باید برای دریافت ویزا و بیمه مسافرتی درخواست دهید و عوارض خروج از کشور را نیز پرداخت کنید؛ این موارد الزامات ضروری سفرهای خارجی هستند. برای تهیه هر کدام از این موارد، باید روند خاصی را طی کنید. از طریق پیگیری تاخیر گذرنامه با کد ملی، میتوانید وضعیت گذرنامه خود را استعلام بگیرید و همچنین سامانه سخا گذرنامه، خدمات مربوط به این سند را به شما ارائه میدهد. برای بیمه مسافرتی و پرداخت عوارض خروج از کشور نیز میتوانید علاوه بر درخواست حضوری، از خدمات آنلاین نیز استفاده کنید.