معرفی انواع ماست خوشمزه و موارد مصرف آنها
انواع مختلفی ماست تهیه می شود که طعم و غلظت آن ها با توجه به روش تخمیر به کار رفته، تفاوت خواهد داشت. ماست دارای مواد مغذی مانند پروتئین و کلسیم است. ماست از تخمیر شیری که حرارت داده شده و پاستوریزه شده است، به دست می آید. عمل تخمیر شیر با استفاده از باکتریهای لاکتیکی آغازگر (استارتر) که به عنوان «کالچر و یا کشت» شناخته میشوند، انجام میگیرد.
فهرست موضوعات این مطلب
دو نوع باکتری به نام های لاکتوباسیلوس بولگاریکوس و استرپتوکوکوس ترموفیلوس برای تخمیر شیر به منظور تولید ماست مورد استفاده قرار می گیرند. این باکتری ها، لاکتوز موجود در شیر را به اسید لاکتیک تبدیل می کند و این امر شیر را غلط و پرقوام می کند. این محصول ماست نامیده می شود و طعم تند ملایمی دارد. در ادامه مطلب طرز تهیه انواع ماست را به شما آموزش می دهیم. با ما همراه باشید.
ماست ساده
ماست ساده، از تخمیر شیر پاستوریزه تهیه می شود. در این ماست از قند و یا طعم دهنده استفاده نشده است و غلظت و قوام لطیف و نرمی دارد. ماست ساده دارای طعم طبیعی ترش است و برای تهیه بسیاری از خوراکی ها استفاده می شود.
ماست چکیده
ماست چکیده همان ماست ساده است که آب آن به طور کامل گرفته شده است. ماست چکیده ویتامین B2 کمتری دارد چون این ویتامین محلول در آب است و همراه با آب ماست از بین می رود. البته ماست چکیده، کلسیم و پروتئین بیشتری نسبت به ماست ساده دارد اما اسیدهای چرب بیشتری دارد و برای کسانی که به دنبال کاهش وزن هستند مصرف مداوم این ماست مناسب نیست.
ماست یونانی
ماست یونانی بسیار غلیظ و سفت است که آب آن گرفته شده است. این ماست می تواند جایگزین خوبی برای تهیه دسرها به عنوان خامه ترش باشد. ماست یونانی بسیار نرم است و غلظت بیشتری نسبت به ماست ساده دارد و در بسیاری از خوراک های مدیترانه ای استفاده می شود.
مطلب مشابه: طرز تهیه ماست یونانی در منزل (ماست فوق العاده خوشمزه و سرشار از پروتئین)
ماست بدون چربی، کم چرب و پر چرب
ماست بدون چربی، کم چرب و پر چرب تفاوت زیادی با هم ندارند و تنها فرق آن ها در میزان چربی شیر است. ماست بدون چربی از شیر بدون چربی گرفته شده است که تقریبا کالری ندارد. ماست کم چرب از شیر ۱ تا ۲ درصد گرفته شده است و هر یک فنجان آن ۱۵۰ کالری دارد. و ماست پر چرب از شیر کامل ۳.۵ درصد چربی گرفته شده و هر یک فنجان از آن، ۲۲۵ کالری دارد.
ماست پروبیوتیک
ماست پروبیوتیک از ماست های ساده خواص بیشتری دارد و به دلیل وجود میکروارگانیسم های موجود در آن، باعث افزایش دفاع سیستم ایمنی بدن و جذب بیشتر اجزای مفید مواد غذایی در بدن می شود.
ماست ایسلندی
ماست ایسلندی یا اسکایر، با خواباندن شیر کم چرب یا بدون چربی با مایه ماست درست می شود. ماست بعدا آبگیری می شود و آب آن دور ریخته می شود. فرآورده نهایی، غلظت بالایی از پروتئین بدون محتوای چربی دارد. ماست ایسلندی دارای غلیظ کننده ها یا شیرین کننده ها نمی باشد. اما نمونه های طعم دار آن مانند ماست توت فرنگی یا وانیلی دارای میوه یا شیرین کننده ها هستند.
ماست سویا
ماست سویا ماست غیر لبنی است که از تخمیر شیر سویا که از لوبیای سویا به دست آمده تهیه می شود. این نوع ماست دارای سطوح بالایی از ویتامین ها، کلسیم، پتاسیم و ید است که برای عملکرد مناسب بدن مورد نیاز می باشند. همچنین منبع عالی از پروتئین به حساب می آید.
ماست سویا برای گیاهخوارانی که هیچگونه فراورده های لبنی مصرف نمی کنند، می تواند جایگزین بسیار خوبی باشد. هر چند شیر سویا دارای قند لاکتوز نیست، اما دارای قندهای دیگری مانند استاکیوز و رافینوز است که در طول فرایند تخمیر شکسته می شوند و ماست تولید می کنند.
ماست بدون لاکتوز
شیر بدون لاکتوز مانند شیر گاو است که برای افراد حساس نسبت به لاکتوز یا قند شیر، تغییر پیدا کرده و قندهای آن شکسته شده است. ماست های بدون لاکتوز، منبع خوبی از کلسیم، پروتئین و پروبیوتیک هستند و برای افرادی که نمی توانند شیر و فراورده های آن را بخورند یا بنوشند بسیار مناسب می باشند.
ویژگی های تغذیه ای ماست بدون لاکتوز مانند ماست های ساده است. اگر چه ممکن است کمی شیرین تر باشد. ماست های بدون لاکتوز در طعم های مختلفی از جمله ساده، توت فرنیگ و وانیلی استفاده می شوند. پکتین معمولا در ماست های ساده استفاده می شود و انواع طعم دار حاوی قند، صمغ ها و طعم های طبیعی است.
ماست خامه ای
ماست خامه ای یا کرم دار مانند ماست با شیر کامل است و تنها تفاوتی که دارد این است که از شیر غیر هموژنیزه ساخته شده است که باعث ایجاد یک خط جدا کننده می شود که بخش آبدار را از بخش غلیظ تر و خامه ای جدا می کند. شما می توانید برا همگن شدن، آن را بهم بزنید.
ماست خامه ای یا کرم دار، حاوی مواد مغذی مانند ماست ساده از جمله کلسیم و پتاسیم می باشد که هر دو مواد مغذی در رژیم غذایی بسیار از افراد وجود دارند. محیط کشت باکتری زنده موجود در بیشتر ماست ها، در نمونه خامه ای هم وجود دارد.
این پروبیوتیک ها به روده کمک می کنند تا بعد از درمان عفونت ها با آنتی بیوتیک، دوباره باکتری های طبیعی خود را بازسازی کند. و این باکتری های خوب به تولید بعضی از ویتامین های گروه B و ویتامین K کمک می کنند. این ماست ها، ماست های ارگانیک، بدون هورمون و با تغذیه گیاهی طبیعی می باشند.