اوربایت دندان چیست و علت ایجاد آن
اوربایت دندان یکی از مشکلات بسیار پرتکراری است که افراد زیادی را برای مراجعه به دندانپزشک و متخصصین ارتودنسی مجبور می کند. در این نوع مشکل دهانی دندان های فک بالا و فک پایین دارای همپوشانی بسیار شدیدی با یکدیگر هستند. این نوع ناهنجاری نوع های مختلفی دارد و پزشک متخصص برای هر یک از نوع های آن یک درمان اختصاصی را به کار می برند.
به طور کلی پزشک با تغییر در طرح دندان صاف کردن و ایجاد هماهنگی و توازن بین فک و دندان منجر به از بین رفتن همپوشانی بین دندان ها می شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این ناهنجاری دندان، روش های درمان و دلایل ایجاد آن ادامه مقاله را مطالعه نمایید.
اوربایت دندان چیست؟
اوربایت دندان از جمله ناهنجاری های رایجی است که در فک و دندان رخ می دهد. در این نوع ناهنجاری دندان های فک بالا قسمت زیادی از دندان های فک پایین را پوشانده اند. این در حالی است که دندان های فک بالا تنها باید قسمت کوچکی در حد یک الی دو میلیمتر از دندانهای پایین را بپوشانند.
در صورتی که این همپوشانی بیشتر از ۳ میلیمتر باشد، نیاز است که توسط پزشک متخصص و با کمک روش هایی متنوع درمان شود. معمولاً برای درمان آن نیز از انواع ارتودنسی استفاده می شود. اما نوع انجام و انتخاب روش درمانی با توجه به نوع مشکل توسط پزشک است. زیرا مشکل اوربایت در افراد به نحوهای گوناگونی رخ داده و هر کدام روش درمانی خاص خود را می طلبد.
مطلب مشابه: پروتز دندان و انواع آن؛ مزایا و معایب و هزینه های پروتز دندان ها
علت ایجاد اوربایت دندان چیست؟
اوربایت دندان یک نوع عدم توازن در میان فک بالایی و فک پایینی می باشد. در این نوع عدم توازن اختلاف اندازه دو فک منجر شده دندان های فک بالا دندان های پایین را بپوشاند. این نوع عارضه می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. اما به طور کلی و در ۹۰ درصد حالات تحت دو حالت ایجاد می شود.
- حالت اول مربوط به مواردی است که فک بالا دارای اندازه ای طبیعی باشد. اما فک پایین بسیار کوچک بوده و در پشت فک بالا قرار گیرد. به طور طبیعی و در همه افراد سالم فک پایین مقدار کمی از فک بالا کوچکتر می باشد. اما اگر کوچک تر از حد معمول باشد این عارضه ایجاد می شود.
- حالت دوم دقیقاً برعکس حالت اول رخ می دهد. در حالت دوم فک پایینی دارای اندازه نرمالی می باشد. اما فک بالایی بیش از حد بزرگ است و به طور کامل دندانهای فک پایین را می پوشاند.
اوربایت دندان در کودکی
دلایل ایجاد اوربایت دندان در کودکی و بزرگسالی با یکدیگر متفاوت هستند. رایج ترین دلایل ایجاد این عارضه در کودکی موارد زیر می باشد.
- ممکن است این مشکل دندانی به صورت ارثی از والدین و تحت تاثیر ژنتیک به کودکان رسیده باشد.
- زمانی که در دهان ازدحام و شلوغی در میان دندان ها ایجاد شود، فضای مناسب برای قوس گیری و مرتب شدن آن ها وجود ندارد. در این حالت است که چنین مشکلی پیش می آید.
- کودکانی که عادت به مکیدن انگشت شست خود دارند معمولاً به این مشکل دچار می شوند
- اگر به مدت طولانی برای کودکان از پستانک و شیشه شیر استفاده شود دندان ها و فک بالای آن ها رو به جلو حرکت کرده و دندان های پایین را می پوشاند.
مطلب مشابه: درمان گیاهی و خانگی “حساسیت دندان” با سریعترین روش ها
علت ایجاد اوربایت دندان در نوجوانی و بزرگسالی
همانطور که پیشتر گفته شد دلیل ایجاد اوربایت دندان در نوجوانی و بزرگسالی متفاوت از کودکی می باشد. معمولا در بزرگسالان این مشکل به دلایل زیر ایجاد می شود.
- زمانی که فرد دندان های عقبی خود را تحت تاثیر شکستگی یا کشیدن دست بدهد و آن را با روش های موجود جایگزین نکند.
- افرادی که با دندان های خود مواردی سفت را بشکنند یا فشار دهند. همچنین کسانی که به جویدن ناخن عادت دارند به این عارضه مبتلا می شوند.
- دندان قروچه یکی از دلایل اصلی ایجاد اوربایت در دندان های افراد بزرگسال می باشد.
- سندروم مفصل گیجگاهی فکی نیز در ایجاد این عارضه بسیار موثر است.
علائم و نشانه های اوربایت دندان
اوربایت دندان در صورتی که شدید باشد به راحتی چشم میآید و قابل تشخیص است. غیر از بررسی چیدمان دندان ها علائم زیر نیز می تواند نشان دهنده عارضه اوربایت باشد.
- مشکل در تکلم و تلفظ صحیح کلمات
- بیرون زدن دندان های بالا از لب ها
- احساس درد هنگام جویدن غذا
- لق بودن و ساییده شدن دندان ها
- دندان قروچه در خواب
- مشکلات تنفسی و تنفس دهانی
- سردرد
در صورت مشاهده این علائم در خود یا فرزندتان، بهتر است هرچه سریعتر برای تشخیص دقیق و شروع درمان به دندانپزشک عمومی یا متخصص ارتودنسی مراجعه نمایید.
علائم و نشانه های اوربایت دندان
در مواردی که افراد مبتلا به اوربایت دندان شدید مبتلا باشند با توجه با فرم قرارگیری دندانشان به راحتی می توانند مشکل خود را متوجه شوند. در بیشتر موارد با بررسی دهان و دندان ها می توان متوجه این عارضه شد. اما گاهی ممکن است که تشخیص آن سخت باشد. در این موارد می توانید به علائم زیر توجه کنید.
- اوربایت دندان مشکلاتی را در هنگام تکلم و تلفظ صحیح کلمات به وجود می آورد.
- افرادی که مبتلا به این مشکل هستند هنگامی که لب های خود را می بندند دندان های فک بالایشان از لب ها بیرون می زند.
- این افراد در هنگام جویدن غذا احساس درد دارند.
- تقریباً ۸۰ درصد این افراد لق بودن و ساییده شدن دندان هایشان را تجربه می کنند.
- به دلیل عدم تطابق دندان های فک پایین با بالا در هنگام خواب دندان قروچه دارند.
- ابتلا به مشکل اوبایت مشکلات تنفسی و تنفس دهانی را در افراد ایجاد می کند.
- سردردهای مداوم نیز یکی از علائم پرتکرار اوربایت می باشد.
اگر این علائم را در خود و فرزندانتان مشاهده نمودید برای بررسی دقیق تر به دندانپزشک و متخصص ارتودنسی مراجعه نمایید تا هرچه سریع تر مشکل شما را حل کنند.
جمع بندی
اوربایت دندان یک ناهنجاری بسیار شایع است که در کودکان و بزرگسالان رخ می دهد. برای رفع این ناهنجاری می توانید از دندانپزشک و متخصصین ارتودنسی کمک بگیرید. درمان این معضل در سنین کودکی بسیار ساده است. اما در هنگام بزرگسالی ممکن است دردسرهایی را به دنبال داشته باشد. بی توجهی به این مشکل و به تعویق انداختن آن مواردی بسیار جدی را برای سلامت دهان و دندان به دنبال دارد. بنابراین به شما توصیه می شود اگر دچار این عارضه هستید و علائم آن را تجربه می کنید حتماً تحت درمان قرار بگیرید.
مطلب مشابه: تمام دلایل کج شدن دندان؛ روش های درمان کج بودن دندان ها