دسته بندی انواع بازی های سرگرم کننده برای کودکان
تقریبا همه کودکان متناسب با سن خود به یک سری بازی های خاص علاقمند هستند. بازی ها تنها جنبه سرگرمی نداشته و می توانند تمایلات درونی کودک را هم نشان دهند. از طرفی باعث شکوفایی استعداد، پرورش فکری، تقویت قوه تخیل و افزایش خلاقیت هم می شوند. در ادامه شما را با انواع بازی های سرگرم کننده برای کودکان آشنا می کنیم.
بازیهایی برای تقویت رشد مغز کودک
به عقیده کارشناسان تا 5 سالگی بخش بزرگی از ساختارهای ذهنی کودک شکل می گیرد. در این مدت می توانیم با انجام اقدامات تقویت کننده مغز، باعث رشد فکری کودکان شویم. با توجه به اهمیت این موضوع، روانشناسان بازی های تقویت کننده مغز را در سه دسته بازی های تقویت هوش، تقویت استعداد و تقویت مهارت های ارتباطی قرار داده اند. هر کدام از این دسته بندی ها شامل چند بازی جذاب و متنوع هستند که هر کدام برای سنین خاصی پیشنهاد می شوند. برای مثال بهترین سرگرمی برای کودکان تا سن 7 سالگی، قلعه بادی است.
تقویت استعداد
یکی از اصلی ترین عوامل موثر بر رشد و پیشرفت کودکان، دنبال کردن استعداد ها و شکوفا سازی آن ها است. والدین می توانند استعداد کودکان را شناسایی و آن ها را تقویت کنند. بازی هایی مثل نقاشی کشیدن، ساخت سرپناه، خمیر بازی و مدل سازی، ساخت کاردستی، بازی های فیجت و اسلایم و… هر کدام می توانند به نحوی استعداد و خلاقیت کودک را شکوفا کنند.
تقویت هوش
یکی از مهمترین فاکتورهای موثر در تمام عرصه های زندگی، هوش ذهنی کودکان است که بازی کردن در تقویت آن نقش زیادی دارد. بازی هایی مثل خانه سازی، شکار کلمات، پازل، نقش بازی کردن، شطرنج، منچ و مارپله، قایم موشک، شماره های موسیقی، پیدا کردن اجسام و… همه از بازی های تقویت کننده هوش کودک هستند.
تقویت مهارت ارتباطی
انسان موجودی اجتماعی است و کودک باید از همان اول مهارت های ارتباطی را یاد بگیرد تا در آینده بتواند پیشرفت کند. بخش بزرگی از مهارت های ارتباطی انسان در کودکی و به وسیله بازی کردن شکل می گیرد. این گونه کودک یاد می گیرد که چطور با بقیه ارتباط سالم داشته باشد و احساس تنهایی نکند. بازی های سرگرم کننده برای کودکان که باعث تقویت مهارت های ارتباطی کودک می شوند عبارتند از:
- بداهه گویی
- بیست سوالی
- بازی ببین و بگو
- بازی رساندن پیام
- قصه گویی با تصویر
- نشان دادن جهت و…
بازی های تقلیدی و نمایشی
دو گروه ویژه از بازی هایی که باعث رشد فکری کودکان می شوند، بازی های تقلیدی و نمایشی هستند. در این دسته بازی های سرگرم کننده برای کودکان آن ها تمایل دارند رفتار والدین یا اطرافیان خود را تقلید کنند. برای مثال روزنامه می خوانند یا کفش های مادرشان را می پوشند. این دسته از بازی ها می توانند نشان دهنده باطن کودک و اخلاق و رفتار او باشند. در این میان اگر کودکان در کنار تقلید، افکار و خواسته هایشان را هم در بازی جا بدهند به نوعی یک بازی نمایشی را به اجرا درآورده اند.
بازی های نمادین یا سمبولیک
بازی های سمبلیک یا نمادین که برای رشد کودکان بسیار مهم هستند، باعث بروز دادن افکار و امیال درونی کودکان با استفاده از اشیاء و وسایل اطراف می شوند. بدین ترتیب والدین می توانند از تغییرات فکر و رفتار کودک مطلع شوند. بازی های نمادین برای سنین 2 تا 8 سال مناسب هستند و نقش مهمی در آموزش زبان و رفتارهای حرکتی دارند. از طرفی باعث برون فکنی امیال و تنش های درونی کودک هم می شوند. برای مثال کودکی را تصور کنید که با یک تکه چوب اسب سواری می کند. این موضوع نشان می دهد که تخیل او تا چه حد می تواند قوی باشد.
بازی های سرگرم کننده برای کودکان در 5 دسته
بازی کردن اهمیت زیادی برای حفظ سلامت روحی روانی کودکان دارد. با این حال بیشتر والدین نمی دانند که کدام بازی ها برای رشد کودکان مناسب تر هستند. در ادامه شما را با انواع بازی های پرورش دهنده آشنا می کنیم:
بازی های جسمی
یکی از مهمترین مدل های بازی برای رشد کودکان، بازی های جسمی هستند. در این مدل بازی ها با تمرکز بر روی حرکات فیزیکی، به رشد بدنی کودکان کمک می شود. بدین ترتیب کودک با تقویت توانایی های خود، به لحاظ بدنی قوی تر می شود. دویدن، قایم موشک، حلقه بازی، طناب بازی و… از جمله بازی های جسمی جذاب برای پرورش بهتر کودکان هستند.
بازی های تخیلی
این بازی ها که در تقویت سیستم عصبی و توانایی هوش فکری کودکان نقش دارند، بازی های تخیلی نام دارند. این دسته بازی ها با پرورش قوه تخیل کودکان باعث رشد و شکوفایی آن ها می شوند. چند مورد از جذاب ترین بازی های تخیلی عبارتند از:
- خمیر بازی
- نقاشی کشیدن
- بازی با ماسه و شن
- ساختن پناهگاه در گوشه ای از خانه و…
بازی های نمادین
بازی های نمادین از 2 سالگی شروع و تا 8 سالگی ادامه دارند. با اجرای این بازی های سرگرم کننده برای کودکان آن ها یاد می گیرند از ابزارها استفاده کنند تا تمایلات خود را نشان دهند. برای مثال یک قاشق را به عنوان هواپیما یا یک تکه چوب را به عنوان اسب خود در نظر می گیرند. تمام این بازی ها باعث پویایی فکری کودکان می شوند.
بازی های نمایشی
این بازی ها که نشان دهنده افکار درونی کودکان هستند، باعث بروز تنش های درونی آن ها هم می شوند. از طرفی در تقویت مهارت های ارتباطی و ذهنی هم موثر هستند. در این گروه از بازی ها کودک خود را به جای فرد دیگری می گذارد تا احساساتش را بروز دهد. خاله بازی، دزد و پلیس و… از جمله بازی های نمایشی پرطرفدار در بین کودکان هستند.
بازی های تقلیدی
این گروه از بازی های سرگرم کننده برای کودکان که باعث تقویت ذهن و بدن کودکان می شوند، نشان دهنده تمایل آنها به تکرار و تقلید هستند. به همین دلیل است که معمولا بچه ها در سال های اول به طور غریزی صحبت های والدین خود را تکرار می کنند. مواردی مثل تشویق به نقاشی کردن، تمیز کردن یک سطح، ترکیب کردن غذا، باز و بسته کردن انگشتان و… همه می توانند باعث تقویت مهارت تقلید کردن در کودکان شوند.