بلفاروپلاستی یا جراحی زیبایی پلک | روش انجام، مراقبت ها، مزایا و معایب
چشم ها یکی از مهم ترین بخش های صورت هستند که تاثیر بسیار زیادی بر زیبایی صورت و خسته یا سرحال به نظر رسیدن چهره شما دارند. پوست و بافت اطراف چشم و پلک ها ساختار بسیار ظریفی دارد و نشانه های بالا رفتن سن را زودتر از نقاط دیگر بدن نشان می دهد. کسانی که دچار افتادگی پلک می شوند از این که همیشه چهره شان خسته و یا غمگین به نظر می رسد ناراضی هستند. عمل جراحی پلاستیک پلک ها که بلفاروپلاستی نامیده می شود، می تواند درمان مناسبی برای این عارضه باشد.
این عمل برای برداشتن پف پلک ها، پوست اضافی آن ها و در مواردی برای اصلاح گودی پلک ها انجام می شود و هدف اصلی آن جوان سازی چهره افراد است. جراحی پلک توسط متخصص چشم، فوق تخصص جراحی پلاستیک، جراح عمومی و یا فوق تخصص زیبایی چشم انجام می شود.
ما در این مطلب در مورد عمل بلفاروپلاستی که روشی برای از بین بردن افتادگی پلک است، صحبت می کنیم و اطلاعاتی را در مورد نحوه انجام و مراقبت های قبل و بعد از این عمل ارائه می دهیم. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.
فهرست موضوعات این مطلب
بلفاروپلاستی یا جراحی زیبایی پلک چیست؟
بلفاروپلاستی (Blepharoplasty) یا جراحی زیبایی پلک، یکی از پر طرفدار ترین جراحی های زیبایی صورت است که با هدف بهبود ظاهر پلک های بالا و پایین و جوان سازی آن ها انجام می شود. طی این عمل پوست پلک بریده می شود تا چربی های اضافه برداشته شود. عمل بلفاروپلاستی باعث جمع شدن حجم چربی پشت پلک و باز شدن چین و چروک های اطراف چشم می شود که به افزایش جوانی و شادابی چهره کمک می کند.
این عمل به رفع افتادگی پوست پلک، ظاهر پف آلود چشم ها و چربی های اضافی اطراف چشم کمک می کند. افرادی که به دلیل ژنتیک یا افزایش سن، دچار افتادگی پلک شده اند، می توانند به کمک جراحی پلک از شر پوست اضافی و چین و چروک ناشی از آن خلاص شوند. البته این عمل همیشه برای جوان سازی و افزایش زیبایی انجام نمی شود، بلکه گاهی جنبه درمانی دارد و می تواند مشکلات مرتبط با بینایی را برطرف کند.
برای انجام عمل بلفاروپلاستی باید به متخصصانی مانند جراح چشم پزشکی یا جراح زیبایی مراجعه کنید. اگر جراح مورد نظر شما از مهارت لازم برخوردار باشد و عمل جراحی در کلینیک تخصصی انجام شود، احتمال بروز عوارض ناشی از عمل پلک به حداقل می رسد.
مطلب مشابه: افتادگی پلک چیست؟ علائم و تمام روش های درمان آن
نحوه انجام عمل بلفاروپلاستی
تکنیک به کار رفته در بلفاروپلاستی به تغییرات مورد نظر فرد و ساختار چهره او بستگی دارد. برای بهبود ظاهر پلک برش هایی در ناهمواری های طبیعی پلک ایجاد شده و از این طریق به ذخایر چربی که باید برداشته شود و عضلاتی که نیاز به اصلاح دارند، دسترسی پیدا می شود. مقدار بافتی که برداشته می شود باید به گونه ای باشد که ظاهر جوان و زیبایی را برای فرد ایجاد کند و آن قدر زیاد نباشد که بسته شدن پلک ها را با مشکل مواجه کند.
پوست اضافی با کمک تیغ جراحی، کاتر حرارتی و یا لیزر برداشته شده و مقدار باقی مانده کشیده و سفت شده و با بخیه های بسیار ظریف و مینیاتوری بسته می شود. جراحی زیبایی پلک یا بلفاروپلاستی عمل ساده ای است و بعد از انجام آن می توان به منزل بازگشت.
انواع بلفاروپلاستی
به طور کلی عمل جراحی پلک یا بلفاروپلاستی به 2 دسته تقسیم می شود که می توان آن ها را به صورت ترکیبی یا مستقل انجام داد. هر چند دلایل مختلفی برای جراحی هر کدام از این قسمت ها وجود دارد، اما به طور کلی هدف از جراحی پلک، جوانسازی چشم ها و اطراف آن و بازسازی ظاهر شاداب و جوان فرد است.
بلفاروپلاستی پلک بالا
به مرور زمان و با افزایش سن پوست، چربی و ساختار عضلانی پلک ها شل، سست و افتاده شده و باعث افزایش بافت اضافی در پلک بالا می شود. این مسئله هم ظاهر چشم و زیبایی چهره را تحت تاثیر قرار می دهد و هم می تواند باعث سنگینی چشم ها و کاهش قدرت دید موثر فرد شود.
این عمل با برداشتن قسمتی از بافت چربی و پوست اضافی در پلک بالا انجام می شود تا افتادگی پلک و شل شدگی پوست آن از بین برود. معمولا جراح این عمل را زمانی انجام می دهد که افتادگی پلک بالا شدید است و فرد گسترده دید خوبی ندارد. به همین دلیل می توان گفت بلفاروپلاستی پلک بالا به رفع اختلال بینایی و تقویت گسترده دید کمک می کند.
بلفاروپلاستی پلک پایین
در پلک پایین، چربی های اضافی و شلی پوست باعث ایجاد چشمان پف کرده، کیسه های زیر چشمی و دایره های تیره اطراف چشم می شود که ظاهری تحت فشار و خسته را برای فرد به وجود می آورد. معمولا با برداشتن چربی های اضافی، افتادگی پلک پایین بر طرف می شود، اما اگر جراح متوجه شود پوست زیر چشم شل شده، آن را حین عمل حذف می کند.
جالب است بدانید برش بلفاروپلاستی پلک پایین از داخل انجام می شود تا جراح به کیسه های چربی دسترسی داشته باشد و بتواند آن ها را حذف کند. به همین دلیل پس از جراحی پلک پایین، جای بخیه قابل مشاهده نیست و کسی متوجه عمل زیبایی در آن ناحیه نمی شود.
مطلب مشابه: چربی پشت پلک چشم (گزانتالاسما) را چگونه از بین ببریم؟
اقدامات قبل از جراحی بلفاروپلاستی
- قبل از عمل جراحی بلفاروپلاستی، معاینه دقیق چشم پزشکی ضروری است. تعیین قدرت بینایی، بررسی وضعیت لایه ی اشکی، بررسی حرکات چشم و اعصاب حرکتی و حسی چشم و صورت، بررسی وضعیت ابروها و قرینه بودن آن ها از جمله معایناتی است که باید انجام شود.
- داروهای مصرفی خود از جمله داروهای تجویزی، بدون نسخه و حتی مکمل ها را باید به پزشک گزارش دهید. برخی از داروها مانند ایبوپروفن و ادویل – وافارین، خطر خون ریزی را افزایش می دهند و قبل از جراحی نباید از آن ها استفاده کنید.
- سه هفته قبل از عمل، نوشیدن الکل و مصرف سیگار را متوقف کنید.
- در برخی موارد ممکن است پزشک توصیه کند که در روز عمل ناشتا باشید.
- قبل از انجام عمل جراحی پلک حتما از پزشک متخصص مشاوره بگیرید و دستورالعمل های قبل و بعد از جراحی را به طور کامل و دقیق رعایت کنید.
مراقبت های بعد از جراحی بلفاروپلاستی
- از فشار آوردن یا ضربه زدن به چشم ها و پلک ها خودداری کنید.
- کبودی و تورم پلک ها بعد از جراحی طبیعی است و پس از چند روز کاهش می یابد.
- از کرم هایی که پزشک بعد از عمل تجویز می کند، به دقت استفاه کنید.
- استفاده از کمپرس سرد به مدت 48 ساعت پس از عمل، روند بهبود را تسریع می کند.
- معمولا در محل برش باندهای نازک قرار می گیرند و پس از چند روز برداشته می شوند، تقریبا یک هفته بخیه ها باقی می مانند.
- فعالیت های سبک مانند راه رفتن نیز به بهبود زخم کمک می کند.
- 7 الی 10 روز بعد از بلفاروپلاستی می توانید به فعالیت های روزانه خود بپردازید.
- تا چند هفته بعد از عمل از انجام ورزش و فعالیت بدنی سنگین خودداری کنید.
- حساسیت به نور و تاری دید تا 2 روز بعد از عمل طبیعی است. اما اگر بیشتر از آن ادامه پیدا کرد حتما باید به جراح خود اطلاع دهید.
- تا 2 هفته بعد از عمل از عینک آفتابی استفاده کنید و در معرض نور مستقیم خورشید قرار نگیرید.
- هنگام خواب و استراحت سر خود را به کمک یک بالش اضافی، بالاتر از تنه نگه دارید تا از ایجاد تورم و التهاب جلوگیری شود.
- تا 72 ساعت پس از عمل از کرم ها و لوازم آرایشی مخصوص چشم استفاده نکنید.
- طبق تجویز پزشک، داروی آنتی بیوتیک را درست و کامل مصرف کنید.
- برای جلوگیری از خشکی چشم ها حتما طبق دستورالعمل پزشک از قطره اشک مصنوعی استفاده کنید.
- تا یک ماه پس از جراحی پلک نباید از لنزهای تماسی استفاده کنید و حتما باید از عینک استفاده کنید.
دوره نقاهت بعد از عمل جراحی بلفاروپلاستی
مدت زمان مورد نیاز برای بهبود زخم، التهاب، ورم و کبودی بعد از عمل بلفاروپلاستی حدودا 15 روز می باشد و طی این مدت باید برای چکاپ و کشیدن بخیه به پزشک جراح خود مراجعه کنید. رعایت دستورالعمل های جراح بعد از عمل بلفاروپلاستی بسیار مهم است و در تثبیت نتایج عمل تاثیر زیادی دارد.
برای چند هفته اول بعد از جراحی پلک، چشم ها سریع تر از حد معمول خسته می شوند و باید به آن ها اجازه استراحت کافی بدهید. اگر کار شما به گونه ای است که باید به طور دائم جلوی صفحه کامپیوتر یا تلویزیون بنشینید، بهتر است بعد از عمل ابتدا به صورت پاره وقت کار خود را انجام دهید.
محافظت از چشم ها در برابر باد، آفتاب، باران و سرما بسیار مهم است. بنابراین در محیط بیرون حتما باید از عینک آفتابی استاندارد استفاده کنید. در دوران نقاهت عمل بلفاروپلاستی، حدودا تا 2 روز چشم ها متورم می شوند که برای رفع آن باید از کمپرس سرد استفاده شود.
تا 7 روز پس از عمل بلفاروپلاستی، تورم به صورت روزانه کاهش پیدا می کند. در این دوره توصیه می شود از لوازم آرایشی و لنزهای تماسی استفاده نشود تا سرعت بهبودی بعد از جراحی بلفاروپلاستی بیشتر شود. به طور کلی دوران نقاهت سختی ندارد و به راحتی می توان آن را طی کرد. نتیجه این عمل و فرم چشم ها تا چند ماه بعد به طور کامل مشخص می شود.
تغذیه بعد از عمل بلفاروپلاستی
با رعایت رژیم غذایی مناسب بعد از عمل می توانید از کمبود مواد مغذی بدن، ضعیف شدن بدن و کاهش دوره نقاهت جلوگیری کنید. در ادامه برخی از نکات مهم در مورد تغذیه بعد از عمل را بررسی می کنیم:
- به مقدار کافی از مایعاتی مانند آب، آبمیوه طبیعی، سوپ رقیق شده و آب گوشت استفاده کنید.
- پروتئین های سبک و ضروری مانند مرغ، ماهی، بوقلمون، ماست، عدس، سویا و جو دوسر را در برنامه غذایی خود قرار دهید تا روند بهبودی زخم ها تسریع یابند.
- غذاهای نرم، آبکی و یا پوره شده میل کنید و از مصرف غذاهای سفت و خشک بپرهیزید.
- منابع طبیعی یا مکمل ویتامین های A، C، D، E و K را برای تقویت سیستم ایمنی بدن، کاهش دوره نقاهت و بهبودی سریع زخم ها مصرف کنید.
مطلب مشابه: پلاسما جت پلک برای رفع افتادگی پلک (ماندگاری و مراقبت پس از انجام آن)
عمل جراحی بلفاروپلاستی برای چه افرادی مناسب است؟
افرادی که حداقل 35 سال سن دارند و آویزان شدن پوست پلک یا پف زیر چشم موجب تغییرات ناخوشایندی در چهره آن ها شده است بهترین کاندیدهای جراحی زیبایی پلک یا بلفاروپلاستی هستند. البته در برخی موارد استثنا هم وجود دارد و افراد جوان تر که به دلایل خاصی این مشکلات را تجربه کرده اند هم می توانند عمل بلفاروپلاستی را انجام دهند.
برای انجام این عمل جراحی لازم است شخص به طور کلی سالم باشد و بیماری خاصی نداشته باشد. همچنین باید انتظارات واقع بینانه ای از عمل جراحی و نتایج آن داشته باشد. دیدن تصاویر قبل و بعد از جراحی سایر افراد و مشورت با کسانی که قبلا جراحی شده اند می تواند به شما در این زمینه بسیار کمک کند.
باید توجه داشته باشید که جراحی بلفاروپلاستی موارد زیر را بهبود نمی دهد:
- حلقه های سیاه اطراف چشم
- چروک های اطراف پلک، بین دو ابرو و پیشانی (برای اصلاح این موارد تزریق بوتاکس روش مناسبی است)
- افتادگی ابرو؛ که خود به جراحی تکمیلی یا جداگانه ای نیاز دارد.
مزایای عمل بلفاروپلاستی
- ظاهر صاف و مناسب بالا و پایین چشم
- کاهش پف کردگی زیر چشم
- بازسازی فرم ایده آل و طبیعی پلک های بالا
- ظاهر شاداب تر و پر انرژی تر
- از بین رفتن چروک و سفت شدن پوست با برداشتن چربی اضافی زیر چشم ها
- بهبود دید فرد با حذف پوست و چربی اضافی
عوارض عمل بلفاروپلاستی
عمل بلفاروپلاستی نیز مانند هر عمل دیگری دارای عوارضی می باشد و در صورت رعایت نکردن مراقبت های بعد از عمل و مهارت ناکافی جراح، امکان بروز این عوارض بیشتر می شود. با توجه به این که پلک ها با چشم و بینایی فرد مرتبط هستند توصیه می شود عمل جراحی پلک توسط افراد چشم پزشک انجام شود که آشنایی کامل با آناتومی دقیق این ناحیه مهم و حساس دارند. به این ترتیب عارضه ای در ارتباط با بینایی ایجاد نمی شود. در ادامه به برخی عوارض عمل بلفاروپلاستی اشاره خواهیم کرد:
- تورم و کبودی پلک ها و اطراف آن ها
- عفونت و خونریزی
- مشکل در بستن چشم یا سایر مشکلات مربوط به پلک
- عدم تقارن محل برش در دو طرف
- چشمان خشک و تحریک پذیر
- جای زخم قابل مشاهده
- دو بینی یا تاری خفیف دید
- آسیب عضلات چشم
- تغییر رنگ پوست
- نیاز به عمل جراحی ترمیمی
- جوش های سفید کوچک در محل بخیه ها
عوارض ناشی از عمل بلفاروپلاستی موقتی هستند و معمولا بعد از چند هفته به تدریج برطرف می شوند. پس از عمل در برخی از افراد (به خصوص هنگام خواب) پلک ها کاملا بسته نمی شوند. این حالت معمولا خفیف است و بعد از چند هفته کم کم بهبود می یابد. استفاده از قطره اشک مصنوعی و پمادهای مرطوب کننده در هنگام خواب به کنترل این وضعیت کمک می کند.
مطلب مشابه: مدل ابرو برای پلک افتاده + بهترین مدل های شیک و زیبا برای چشم با پلک افتاده