مجله تاپ‌ناز‌

7 راه برای بهبود روابط خانوادگی؛ از مسئولیت پذیری تا احترام به سبک زندگی افراد

گاهی همه‌ چیز به مویی بند است، در این حالت فکر بهبود روابط خانودگی کمی غیرممکن به نظر می‌رسد؛ ما در این مطلب قصد داریم به شما بگوییم محال و دور از ذهن نیست، ما نمی‌توانیم رفتار و فکر اطرافیانمان را کنترل کنیم یا دائم در حال توضیح رفتار و برداشت‌هایمان باشیم. پس چاره‌ای نیست که به نحوی مدیریت و راه‌های بهبود روابط خانودگی را یاد بگیریم و سعی کنیم فقط روی نقش خود به عنوان یک انسان بالغ تمرکز کنیم.

روابط خانودگی هیچ‌گاه بدون تنش و تعارض نخواهد بود، اختلافات و بحث و جدل‌ها فقط مختص به خانواده‌ی شما نیست و در دنیای امروز که همه‌ی ما با دغدغه‌های بی‌شمار اقتصادی، تحصیلی و کاری روبه رو هستیم خواه ناخواه دچار تعارضاتی با نزدیک‌ترین افراد خانواده‌مان خواهیم شد. گاهی باید کمی فاصله بگیریم و از بالا به موضوع نگاه کنیم، یا بهتر است روی مهارت‌های ارتباطی و نحوه‌ی بیان مسائل کار کنیم و کمی موضوع را از دید طرف مقابلمان ببینیم.

در این بخش قصد داریم هفت راه برای بهبود روابط خانوادگی را با شما به اشتراک بگذاریم، امیدواریم بتواند برای شما راهگشا باشند. این راه‌ها هیچکدام جایگزین مراجعه به مشاور خانواده یا حفظ سلامت روانی شما نیست، خودتان را به ارتباط با افرادی که با شما تضادهای عمیق دارند مجبور نکنید.

7 راه برای بهبود روابط خانوادگی؛ از مسئولیت پذیری تا احترام به سبک زندگی افراد

مشخص کردن نقش و حد و مرزها

گاهی در میان بحران‌ها و اختلافاتی که به وجود می‌آید افراد نقش خود را فراموش می‌کنند یا به حد و مرزهای یکدیگر احترام نمی‌گذارند و با دادن اطلاعات و جزئیات خصوصی بستر اختلاف و تعارض را فراهم می‌کنند. پس بهتر است همواره از حریم و مرزهای خود محافظت کنید و به حریم دیگران احترام بگذارید، از دادن اطلاعات خواسته نشده یا حتی کمک ناخواسته پرهیز کنید.

حد و مرزها پایه و اساس تمام روابط از جمله رابطه با خودتان است، آن‌ها دیوارهای محافظی هستند که از شما در برابر چیزهای نامطلوب و ناخواسته محافظت می‌کنند و زمانی که به حد و مرزهایمان احترام گذاشته شود احساس امنیت بیشتری خواهیم کرد. درهم تنیدگی و تجاوز به حریم خصوصی و خانودگی افراد نشانه‌ی دلسوزی و صمیمت نیست.  احترام به عقاید و سبک زندگی افراد تا دخالت نکردن در شیوه‌ی تربیت فرزند و روابط زوجین و غیره همگی می‌توانند به حفظ و پایداری روابط خانوادگی افراد کمک کند.

برداشت شخصی و دید مطلق تونلی به مسائل نداشته باشید

گاهی افراد به دلیل ضعف در عزت نفس یا خود محوری بیش از حد، کوچکترین مسائل را به یک بحران تبدیل می‌کنند، سعی کنید روی مهارت‌های ارتباطی موثر و افزایش عزت نفس‌تان کار کنید و خود را مسئول افکار و احساسات دیگران ندانید. ممکن است آشفتگی و اختلاف به شما اضطراب دهد و برای اجتناب از آن واکنش‌های هیجانی داشته باشید.

برای اینکه بتوانید موضوع را مدیریت کنید کمی از موضوع فاصله بگیرید و دوباره به آن نگاه کنید از خود بپرسید چه دلیل واضح و منطقی برای افکارم دارم؟ آیا شواهدی مغایر با افکار و دیدگاه من وجود دارد؟ چطور می‌توانم نقش خود را ایفا کنم؟ در زمان مناسب و وقتی دو نفر امکان گفتگو را دارند با لحنی مناسب، انتظارات، نگرانی و دلخوری و دید خودتان به مسئله را بیان کنید.

از طرفی هرگز کودکان و اعضای جوان خانواده‌ها را درگیر مسائل و اختلافات پیش آمده نکنید و یارکشی نکنید، وارد کردن کودکان به این مسائل یا بدگویی و صحبت از آن‌ها نزد افرادی غیر مرتبط با خانواده‌ی شما یا همسر، فقط تجاوز به جریم روانی کودکان و بی احترامی به شخصیت و شان شماست و اوضاع را بدتر می‌کند.

گفتگوی فعالانه

گفتگوی فعالانه یعنی دو طرف بهم فضای امنی برای حرف زدن و شنیده شدن بدهند، بدون اینکه نگران قضاوت طرف مقابل باشند. بهم گوش بدهند تا بتوانند مسئله را از دید طرف مقابل ببینند و به نقطه نظرات و نگرانی‌هایش احترام بگذارند. به اشتراک گذاری لحظات غم و شادی، انجام فعالیت‌های ساده و لذت بخش نظیر تدارک یک مهمانی مشترک نیز می تواند فرصت آشنایی و ارتباط بیشتر را فراهم کند.

چیزهای جدید را با هم امتحان کنید. یک بازی تخته ای جدید را انجام دهید، یک صنعت دست ساز جدید را کشف کنید یا غذاهای مختلف را امتحان کنید. هر هفته یک شب را برای فیلم ها و بازی ها انتخاب کنید. اگر فرزندان نوجوان دارید، بگذارید آن‌ها به شما کمک کنند تا در مورد چیزهای جدید تصمیم‌گیری کنید.

حمایت و پشتیبانی در صورت لزوم

در صورتیکه طرف مقابل از شما خواسته یا فکر می‌کنید به حمایت نیاز دارد، حامی و پشتیبان باشید، گاهی این حمایت می‌تواند گوش دادن و همدلی باشد، پیاده‌روی عصرانه یا همکاری در برگزاری یک مراسم و غیره. سعی نکنید مشکلات را برای عزیزانتان حل کنید. مراقبت از خانواده به معنای رسیدگی به مشکلات آنها، دادن پندهای ناخواسته یا حفاظت از آنها در مقابل احساسات آنها نیست. به آنها اجازه دهید که نقاط قوت خود را بدانند و به آنها اجازه دهید آنچه را که نیاز دارند از شما بپرسند. از طریق اعمال، تاثیری ماندگار بر دیگران بگذارید. مهم نیست که چه چیزی می گویید، افراد با کارهایتان ارتباط برقرار می کنند نه صرفا حرف‌هایتان.

احترام به سبک زندگی افراد

بپذیرید که سبک زندگی افراد منحصر به فرد است، این موضوع در نسل جوان بیشتر به چشم می‌آید، از چینش مبل و صندلی در پذیرایی خانه گرفته تا شرکت در مراسم مذهبی، پوشش یا سرپرستی حیوانات خانگی و غیره.

همه‌ی این تفاوت‌ها زیبایی بخش روابط خانوادگی هستند بااینکه همه‌ی این افراد یک ریشه‌ی مشترک دارند. اینکه به عنوان یک فرزند، عروس یا داماد به حریم خانواده و اعضای آن احترام بگذارید، اینکه صرفا بر روی منافع و عقاید خود پافشاری نکنید و دید و نگاه دیگران را نیز در نظر بگیرید همگی به داشتن دایره ارتباطی بهتر و معاشرت با کیفیت تر کمک می‌کند.

مسئولیت پذیری

مسئولیت آنچه را که  به زبان می‌آورید، به عهده گیرید. افراد خیلی جوان و مسن‌تر نسبت به نشانه‌های غیرکلامی حساس هستند. به علاوه، لحن صدا، حالت بدن و حالت چهره‌مان گویای احساسات ماست. ما باید به صدای خودمان گوش دهیم و به خودمان در عکس ها و آینه نگاه کنیم تا هماهنگی احساسی مان را ارزیابی کنیم.

خطاهای خود در قبال همه، از جمله اعضای خانواده جوان تر را به رسمیت بشناسید. وقتی به کسی که دوستش دارید خواسته یا ناخواسته آسیب می‌زنید معذرت خواهی کنید، فروتنی و یکپارچگی احساسی را الگو قرار دهید. شما می‌توانید نشان دهید که هیچ کس کامل نیست، اما همه می‌توانند در هر سنی آموزش ببینند. عذرخواهی نشان می‌دهد که می‌توانیم خود را ببخشیم و راحت‌تر دیگران را ببخشیم. در ابراز محبت سخاوتمند باشید. همه اعضای خانواده، به ویژه کودکان، نیاز دارند که سخنان، حرکات و اشارات و نگاه‌های پرمهر آنان، به آنان قوت قلب دهد. کسانی که کمترین احساسات را بروز می‌دهند، ممکن است به آن نیاز بیشتری داشته باشند.

مراجعه به مشاور

مراجعه به مشاور و صحبت با این افراد همیشه کمک کننده است، چون همواره نیاز دارید که مهارت‌های ارتباطی‌تان را بهبود ببخشید، روی عزت نفس و حد و مرزهای خود بیشتر کار کنید و تعارض‌های یک رابطه را مدیریت کنید.

هیچ چیز مثل خانواده نیست. از افرادی که با خون و ازدواج با آنها مرتبط هستیم انتظار می‌رود نزدیکترین متحدان ما باشند، بزرگترین منابع عشق و حمایت ما. با این حال، اغلب اوقات روابطمان با خانواده مملو از سوءتفاهم و دلخوری است و ما را به ستوه می‌آورد. کسانی که ما باید آنها را بشناسیم و احساس نزدیکی کنیم در نهایت با آن‌ها احساس دشمنی یا غریبه بودن می‌کنیم.

بدون تلاش برای ایجاد صمیمیت عاطفی، ارتباط خانوادگی تبدیل به یک بار سنگین می‌شود، چرا که هیچ‌کس با گذراندن یک بازه زمانی با یک غریبه راحت نیست. بیشترین تنش زمانی ایجاد می‌شود که افراد حاضر به صبر، از خودگذشتگی نیستند یا فکر می‌کنند همه چیز باید سریع اتفاق بیفتد و همه‌ی افراد شبیه به خودشان رفتار کنند.

معمولا در خانواده‌های جوان که به تازگی ازدواج کرده‌اند مدیریت روابط خانوادگی دو طرف یک چالش است بخصوص اگر دو طرف بی‌تجربه باشند و نتواند با بعضی از رفتارها یا سنت‌های خانوادگی کنار بیایند یا انتظارات غیرمنطقی از خانواده‌هایشان داشته باشند. در این حالت مراجعه به مشاوره زوج درمانی یکی از راه‌هایی است که به طرفین کمک می‌کند تا روابط عاطفی زوجین نیز تحت تاثیر قرار نگیرد.

مطلب مشابه: دخالت والدین در ازدواج + آیا پدر و مادر می توانند در ازدواج فرزند دخالت کنند؟

حفظ روابط خانودگی آسان نیست

حقیقت این است که هیچگاه حفظ روابط خانودگی آسان نیست، راه آسان این است که سریع قطع رابطه کنیم و اعلان جنگ کنیم، اما همیشه راه آسان راه حل نیست بلکه به مرور زمان اوضاع را سخت‌ و بدتر می‌کند، پس چاره چیست اینکه روی مهارت‌های ارتباطی بهتر، مشخص کردن حد و مرزهایمان با اطرافیان بیشتر کار کنیم و در صورت لزوم به منافع جمعی فکر کنیم. جستجو به دنبال راه بهبود روابط خانودگی به این معناست که شما به دنبال راه‌های آسان و کج خلقی و فطع ارتباط نیستید و آنقدر بالغ شده‌اید که بتوانید مسائل و تعارضات در رابطه با انسان‌ها را مدیریت و حل کنید.

 توصیه های ناخواسته توسط خانواده‌ی همسر و دخالت‌های بیجا، عدم هماهنگی اعضای خانواده به ویژه زن و شوهر در تربیت فرزندان، ارتباط با دیگران و مدیریت مالی، مشکلات مالی و تاثیر آن بر روی اعضای خانوده، اعتیاد، مرگ، بیماری و غیره، هرکدام از این مسائل به نحوی بر روی روابط خانواده‌ها تاثیر می‌گذارد، بخصوص که دنیای امروز همانند گذشته نیست که فرزندان و اعضای جوان خانواده پیرو مطلق نظر و روش بزرگترها باشند و بخواهند با همان سبک زندگی کنند.

شاید همین تغییر سبک زندگی و تغییر دیدگاه‌ها و بیشتر شدن مسائل و پیچیدگی‎‌های روانی و عاطفی سبب شده که خانواده‌های گسترده و صمیمی مانند سابق دیگر معنا نداشته باشند و بیشتر خانواده‌ها به سوی تک هسته‌ای شدن و با ارتباطات محدود بروند.

چرا حفظ روابط خانوادگی مهم است؟

در شرایط بهتر یا بدتر، روابط خانوادگی نقش مهمی در شکل‌گیری رفاه فرد در طول زندگی‌اش ایفا می‌کند. این روابط می‌تواند منشا دلگرمی، احساس خوشبختی بیشتر و معاشرت با کیفیت در طول زمان باشد. پیشرفت و پرورش خانواده نیز می‌تواند به شما این توانایی را بدهد که در برابر چالش‌های زندگی پایداری کنید و با اعتماد به نفس و شجاعت بیشتر به هدف‌هایتان برسید، احساس تعلق، ثبات و آرامش روانی داشته باشید.

حفظ روابط خانوادگی به صبر، وقت و انرژی نیاز دارد

ایجاد و حفظ روابط مستحکم خانوادگی مستلزم صرف وقت، تلاش و صبر است. با وجود مشکلات روزمره‌ محل کار، فرزندان و کارهای خانه‌مان می‌توانیم به راحتی از روابطمان با دیگران غافل شویم و از معاشرت و صرف وقت با آن‌ها دور بمانیم. تا جایی که می‌توانید روابط خانوادگی‌تان را تقویت کنید و اطمینان حاصل کنید که پیوند و رشد طبیعی در خانواده‌تان وجود دارد چون برای رشد فرزندتان و احساس رفاه در زندگی بسیار ضروری است.

جمع‌بندی

در این مطلب با عنوان” 7 راه برای بهبود روابط خانودگی ” سعی کردیم درباره‌ی یکی از سخت‌ترین روابط انسانی با شما مطالبی را به اشتراک بگذاریم.

 خانواده اولین مکان خوب و گاهی بدترین مکان دنیاست، روابط خانوادگی گاهی تنش‌زا و سخت می‌شوند و مدیریت آن نیازمند صرف وقت و هزینه است. با رعایت توصیه‌های مطرح شده در این مطلب و یادگیری و جستجوی بیشتر برای بهبود مهارت‌های ارتباطی و تقویت آن می‌توانید روابط شادی داشته باشید.

در نهایت سکوت و قطع ارتباط کلامی فقط اوضاع را بحرانی‌تر و عمق دلخوری‌ها را بیشتر می‌کند، قطع ارتباط آخرین راه است اگر با فردی در خانواده تضادهای عمیق فکری و اخلاقی دارید.

مطلب مشابه: آیا تک فرزندی بهتر است یا داشتن چند فرزند؟ + مزایا و معایب تک فرزندی

مطالب مشابه را ببینید!