بهترین روغن سرخ کردنی رژیمی را بشناسید
امروزه کمتر غذایی را میتوان یافت که سرخ کردن بخشی از فرایند تهیه آن نباشد. برای سرخ کردن عمیق مواد غذایی، که طی آن غذاها کاملا در روغن غوطهور میشوند؛ نیاز به روغن مناسبی داریم. زیرا در این نوع سرخ کردن، درجه حرارت بسیار بالا میرود و روغن باید توان تحمل این حرارت بالا را داشته باشد. در این صورت ضمن حفظ کیفیت و عطر غذا، میتوانید مواد غذایی را به طور کامل و تا زمانی که میخواهید، سرخ کنید.
همانطور که میدانید، انواع و اقسام روغنهای سرخ کردنی در قفسه فروشگاهها وجود دارند و هر کدام تحت برند خاصی تولید میشوند؛ به دلیل همین تنوع بالا، ممکن است در هنگام خرید روغن سرخ کردنی کمی سردرگم شوید. از طرفی همهی ما از نقش تغذیه در سلامتی افراد به خوبی آگاه هستیم؛ به همین دلیل اکثر افراد به دنبال نوعی روغن سرخ کردنی هستند که علاوه بر حفظ کیفیت و عطر غذا، برای سلامتی آنها زیانی به همراه نداشته باشد.
از جمله انواع روغنهای سالم که میتوان برای سرخ کردن غذا استفاده کرد، روغن مخصوص سرخ کردنی بر پایه ذرت است. این نوع روغن را میتوان در تمام روشهای سرخ کردن مانند تفت دادن جزئی و سرخ کردن عمیق و طولانی مدت، مورد استفاده قرار داد. روغن ذرت، دارای نقطه دود بالایی است و از حرارتپذیری خوبی برخوردار است؛ به همین دلیل برای سرخ کردن مواد غذایی بسیار مناسب میباشد. البته علاوه بر روغن ذرت، انواع دیگری از روغنهای سرخ کردنی وجود دارند. برای شناخت انواع روغن سرخ کردنی، ازجمله روغنهای سرخ کردنی رژیمی و گیاهی، این مطلب را تا انتها بخوانید.
انواع روغن سرخ کردنی کدام است؟
همانطور که پیشتر ذکر شد، روغنهای سرخ کردنی انواع مختلفی دارند؛ روغن سرخ کردنی آفتابگردان، روغن مخصوص سرخ کردنی بر پایه ذرت و… از انواع روغنهای سرخکردنی موجود در بازار محسوب میشوند. روغنهای سرخ کردنی اگر در معرض حرارت بالا نیز قرار بگیرند، پایداری و شکل خود را حفظ میکنند و کمترین خطر را برای سلامتی انسان به دنبال خواهند داشت. این نوع روغنها دیرتر به نقطه دود خود میرسند و در برابر حرارت زود تجزیه نمیشوند. انواع روغن سرخ کردنی موجود در بازار، از نظر کیفیت، عطر، نقطه دود، طعم و… با یکدیگر متفاوت هستند؛ به همین دلیل برای اینکه بتوانید در هنگام خرید روغن سرخ کردنی، یک روغن مناسب و باکیفیت انتخاب کنید، باید ابتدا با انواع آن آشنا شوید. از انواع روغن سرخ کردنی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- روغن دانه آفتابگردان
یکی از انواع رایج و محبوب روغن سرخکردنی، روغن دانه آفتاب گردان است. این روغن دارای نقطه دودی درحدود ۲۲۶ تا ۲۳۰ درجه سانتیگراد بوده و همین امر آن را برای سرخ کردن مواد غذایی مناسب ساخته است. روغن دانه آفتابگردان را باید در جای خنک نگهداری کرد؛ همچنین توجه داشته باشید که ماندگاری روغن دانه آفتابگردان نسبت به برخی روغنهای دیگر کمتر است.
- روغن ذرت
روغن مخصوص سرخ کردنی بر پایه ذرت یکی از انواع سالم و باکیفیت روغنهای سرخ کردنی تصفیه شده محسوب میشود. روغن ذرت دارای نقطه دود ۲۳۲ درجه است؛ این نقطه دود بالا، این امکان را برای شما فراهم میکند تا بتوانید با خیال آسوده مواد غذایی را در روغن کاملا سرخ کنید. روغن مخصوص سرخ کردنی بر پایه ذرت، علاوه بر اینکه عطر و طعم فوقالعادهای به غذا میبخشد، دارای قیمت مناسبی است که این امر بر محبوبیت روغن ذرت افزوده است. بنابراین توجه داشته باشید که در هنگام خرید روغن سرخ کردنی، این روغن میتواند یکی از بهترین گزینهها برای خرید باشد.
- روغن نخل
نوعی روغن که میتوان از آن برای سرخ کردن استفاده کرد، روغن نخل نام دارد. این نوع روغن در دمای اتاق به حالت نیمه جامد است و از چربی اشباعشده درخت نخل تهیه می شود. نقطه دود روغن نخل کمتر از ۲۳۲ درجه است و به همین دلیل نباید برای حرارتهای خیلی بالا و سرخ کردن طولانی از آن استفاده کرد.
- روغن کنجد
روغن کنجد یک روغن مناسب برای طبخ غذاهای مختلف و سرخ کردن به شمار میرود. نقطه دود این روغن ۲۲۵ درجه سانتی گراد است و همین حرارت پذیری بالا، آن را برای سرخ کردن مناسب میسازد.
- روغن سویا
این دو روغن از مقاومت زیادی در برابر حرارت برخوردارند و به همین دلیل برای سرخ کردن با حرارت زیاد بسیار مناسب هستند. البته روغن هسته انگور را نیز میتوان جزو این نوع روغنها به شمار آورد؛ اما به دلیل گران بودن و درصد پایین روغن، استفاده از آن برای سرخ کردن مقرونبهصرفه نیست. روغنهای کانولا و سویا میتوانند درجه حرارت بالایی را در هنگام سرخ کردن تحمل کنند.
- روغن بادام زمینی
این روغن گیاهی، یکی از بهترین روغنها برای سرخ کردن محسوب میشود. این روغن دارای بوی کمی است و همین مورد آن را در هنگام خرید روغن سرخ کردنی ، به یک گزینه محبوب تبدیل میکند. از این روغن میتوان برای تهیه تهدیگ، کتلت و… استفاده کرد.
- روغن زیتون
اگر قصد سرخ کردن با حرارت پایین را دارید، میتوانید از روغن زیتون استفاده کنید. البته توجه داشته باشید که روغن زیتون را برای سرخ کردن با حرارت بالا به کار نبرید؛ زیرا این روغن پس از رسیدن به دمای دود خود، شروع به دود کردن میکند و میسوزد. همچنین میتوان روغن زیتون را به صورت خام نیز در هنگام تهیه سالاد و … استفاده کرد.
- روغن کلزا
یکی از روغنهای مفید و سالم برای سرخ کردن سبزیجات، روغن کلزا است. این روغن میتواند تا دمای ۳۲۵ درجه سانتیگراد را تحمل کند؛ روغن کلزا از دانه کلزا استخراج میشود.
امروزه روغنهای سرخ کردنی دارای طیف گسترده متنوعی هستند، اما از آنجایی که سرخ کردن عمیق مواد غذایی نیاز به حرارت بالا دارد، بهتر است از روغنهایی استفاده کنید که نقطه دود و ذوب بالاتری دارند. از این روغنها میتوان به روغن ذرت، روغن کنجد، روغن دانه آفتابگردان، روغن آووکادو و… اشاره کرد.
- روغن آووکادو
روغن آووکادو از نقطه دود ۲۷۱ درجه برخوردار است و به همین دلیل میتوان از آن برای سرخ کردن عمیق مواد غذایی استفاده کرد. همچنین این روغن به دلیل چربی سالم خود، یک روغن خوب برای کباب کردن و پختوپز انواع غذاها است.
روغن رژیمی، مناسب برای سرخ کردن
شاید بتوان گفت، بهترین روغن سرخ کردنی که کاملا سالم و رژیمی نیز محسوب میشود، روغن مخصوص سرخ کردنی بر پایه ذرت است. روغن مخصوص سرخ کردنی بر پایه ذرت یک نوع روغن گیاهی تصفیه شده است که از دانههای ذرت استخراج میشود. برای تهیه این روغن، دانههای ذرت پس از تصفیه، پالایش شده و تحت روغن گیری قرار میگیرند. یکی از مشکلات اساسی که برخی روغنهای گیاهی نظیر روغن زیتون و… دارند، میزان مقاومت کم این روغنها در برابر حرارت و اکسیداسیون است. همین امر موجب میشود که نتوان از برخی روغنهای گیاهی برای پخت و پز و به ویژه سرخ کردن مواد غذایی به آسانی استفاده کرد.
تنها روغن گیاهی که دارای مقاومت بسیار بالایی در برابر اکسیداسیون میباشد، روغن مخصوص سرخ کردنی بر پایه ذرت است. همچنین این روغن نسبت به بسیاری از روغن های گیاهی نقطه دود بالاتری دارد؛ روغن ذرت میتواند تا دمای ۲۳۲ درجه سانتیگراد در برابر حرارت مقاومت کند. علاوه بر این، روغن مخصوص سرخ کردنی بر پایه ذرت، فاقد رنگدانههای کلروفیل است و همین امر آن را در برابر اکسیداسیون مقاوم می کند.
خواص فوقالعاده روغن مخصوص سرخ کردنی بر پایه ذرت، موجب شده که امروزه رستورانهای بزرگ و مشهوری در سراسر جهان از این روغن سالم ورژیمی برای سرخ کردن مواد غذایی و تهیه انواع غذاها استفاده کنند. چنانچه ساختار روغن ذرت را به طور دقیق بررسی کنیم، با فواید بیشمار آن آشنا میشویم. در ترکیب روغن مخصوص سرخ کردنی بر پایه ذرت، مواد معدنی و مغذی فراوانی یافت میشود. طی تحقیقاتی که محققان انجام دادهاند، این روغن از ویتامینهایی مانند ویتامین E و K برخوردار است، که خواص فراوانی برای سلامتی دارند.
همچنین روغن ذرت یک روغن کاملا چرب محسوب میشود، اما چربیهای موجود در این روغن با سایر روغنها متفاوت است. وجود اسیدهای چرب غیر اشباع بسیاری نظیر امگا ۳، امگا ۶ و امگا ۹ در روغن مخصوص سرخ کردنی بر پایه ذرت اثبات شده است. در واقع شما با مصرف این نوع روغن، چربیهای طبیعی مورد نیاز بدن خود را به رژیم غذایی خود اضافه میکنید.
با توجه به آنچه گفته شد، با خرید روغن مخصوص سرخ کردنی بر پایه ذرت از سایت ورژن، میتوانید از مزایای بیشمار آن نیز برخوردار شوید. اما خواص روغن ذرت به همینجا ختم نمی شود، این روغن ضمن غنی بودن از مواد مغذی، میتواند به پیشگیری از برخی بیماریها نیز کمک کند. روغن مخصوص سرخ کردنی بر پایه ذرت دارای فیتواسترول است. فیتواسترول یک ماده ضد التهابی محسوب میشود و از وقوع بیماریهای قلبی عروقی و همچنین دیابت نوع دو پیشگیری میکند. پس این نوع روغن، نه تنها مانند بسیاری از روغنها برای قلب ضرر ندارد، بلکه موجب ارتقای سلامت قلب نیز میشود. از طرفی افزودن آن به غذا موجب تغییر طعم غذا نمیشود؛ پس میتوانید بدون نگرانی از بابت طعم گرفتن و بد مزه شدن غذا از آن استفاده کنید.
یکی دیگر از فوایدی که روغن مخصوص سرخ کردنی بر پایه ذرت برای سلامتی شما به همراه دارد، کمک به کاهش کلسترول بد خون است. این روغن نه تنها موجب بالا رفتن کلسترول خون نمی شود، بلکه به کاهش آن نیز کمک میکند. همین ویژگی، روغن مخصوص سرخ کردنی بر پایه ذرت را به یک محصول مناسب برای افراد میانسال یا کهنسال ها و بیماران مبتلا به کلسترول و چربی خون تبدیل میکند. البته باید دقت داشته باشید که نباید از این روغن برای سرخ کردنهای طولانی مدت در حرارت بسیار بالا استفاده کنید، زیرا می تواند باعث دود کردن و سوختن روغن شود؛ یک روغن سوخته نه تنها برای سلامتی شمت مفید نیست، بلکه میتواند مضر نیز باشد.
روغن های گیاهی بهترین انتخاب هستند
اگر به سلامتی خود اهمیت میدهید، باید بدانید که روغن های گیاهی یکی از بهترین انتخابها برای طبخ انواع غذا و سرخ کردن مواد غذایی هستند. همانطور که از نام این نوع روغنها مشخص است، از دانههای سبزیجات و میوههای روغنی استخراج میشوند و طی فرایندهایی در کارخانهها تولید شده و در اختیار مردم قرار میگیرند. خواص تغذیهای بسیار این روغنها باعث شده است که به بخش مهمی از رژیم غذایی مردم در سراسر جهان تبدیل شوند. هنگامی که از روغنهای گیاهی برای سرخ کردن، پخت غذا و یا تهیه سالاد استفاده میشوند، علاوه بر طعم عالی، منبع خوبی از مواد مغذی و چربیهای سالم هستند.
به طور کلی میتوان گفت روغنهای گیاهی مجموعهای از فواید، نظیر کاهش ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی، بهبود سوخت و ساز، کمک به بهبود عملکرد دستگاه گوارش، کاهش خطر ابتلا به سرطان، تامین اسیدهای چرب ضروری و… را به ما ارائه میدهند.
تمام روغنهای گیاهی از فواید تغذیهای متنوعی برخوردار هستند؛ از جمله مواد مغذی موجود در روغنهای گیاهی میتوان به ویتامین E، اسیدهای چرب مفید مانند امگا-3 و امگا-6، برخی چربیهای غیر اشباع چندپیوندی و تکپیوندی اشاره کرد. در ادامه به نقش این مواد مغذی در سلامتی بدن، میپردازیم.
ویتامین E موجود در روغنهای گیاهی از سلولهای بدن محافظت کرده و به رشد سلولی کمک میکند. همچنین این ویتامین موجب تقویت سیستم ایمنی بدن شده و به عملکرد دستگاه گوارش نیز کمک میکند. علاوهبراین، ویتامین E نقش محافظ را برای بسیاری از بافتهای بدن نظیر کبد، پستان، چشمان و پوست ایفا میکند.
چربیهای اشباع نشده تکپیوندی و چندپیوندی موجود در روغنهای گیاهی نیز خواص سلامتی مربوط به خود را دارند. چربیهای اشباعنشدهی چندپیوندی باعث کاهش سطح کلسترول خون شده و در کنار ویتامین E، از ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی پیشگیری میکنند.
همچنین بدن برای انجام عملکردهای مختلف خود، به اسیدهای چرب نیاز دارد. روغنهای گیاهی منبع خوبی از اسیدهای چرب نظیر امگا-3 و امگا-6 هستند. بدن نمیتواند به طور طبیعی این چربیها را تولید کند و آنها را از منابع غذایی دریافت میکند. آلفا-لینولنیک، نوعی اسید چرب امگا-3 است که در دانه کتان و روغنهای سویا و کانولا یافت میشود؛ این اسید چرب شباهت بشیاری به اسید چرب موجود در ماهی دارد.
اسیدهای چرب امگا 3، به دلیل دارا بودن خاصیت ضدالتهابی، برای افرادی که دارای بیماریهای قلبی عروقی، گوارشی و پوستی هستند بسیار مفید هستند. از سوی دیگر امگا 6 نیز جزو چربیهای مفید برای بدن به شمار میرود.
از طرفی عدم استفاده از روغنهای گیاهی و استفاده از چربیهای حیوانی برای طبخ غذا مضرات بسیاری برای سلامتی شما به دنبال دارد. چربیهای ترانس موجود در این روغنها، باعث افزایش کلسترول بد خون شده و میتواند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و سکته را افزایش دهد.
روغنهای حیوانی دارای اسیدهای چرب اشباع شده و کلسترول هستند. استفاده از این روغنها برای پختوپز یا سرخ کردن مواد غذایی، موجب ورود آنها به بدن شده و میتواند مشکلات عمدهای ایجاد کند. جامد بودن این روغنها موجب رسوب آنها در بدن میشود؛ همچنین کلسترول بد خون افزایش مییابد. اما روغنهای گیاهی مشکلاتی مانند رسوب در رگهای خونی و افزایش کلسترول بد خون را ایجاد نمیکنند. بنابراین استفاده از روغنهای گیاهی مانند روغن مخصوص سرخ کردنی بر پایه ذرت، روغن زیتون، روغن کنجد، کانولا و… نه تنها کلسترول خون را بالا نمیبرند، بلکه با ورود به بدن، حتی باعث کاهش میزان کلسترول نیز میشوند.
خواص تغذیهای و مفید برخی از روغنهای گیاهی به شرح زیر است:
روغن مخصوص سرخ کردنی بر پایه ذرت: این روغن دارای سطوح پایین اسیدهای چرب اشباع، سطوح بالای اسید لینولئیک، فیتواسترولها، اسیدهای چرب امگا 3، 6 و 9 و یتامینهای E و K میباشد. مواد مغذی موجود در روغن ذرت برای حفظ سلامت قلب، سلامت پوست و مو، کاهش نسبی چربی و کلسترول بد خون، پیشگیری از ابتلا به دیابت و کمک به رژیم های لاغری مفید است.
روغن آفتابگردان: این نوع روغن گیاهی دارای اسیدهای چرب و ویتامین E است و به همین دلیل برای افزایش انرژی، بهبود سلامت قلب، بهبود وضعیت پوست و مو، کاهش ابتلا به آرتروز و … مفید میباشد.
روغن زیتون: روغن زیتون دارای اسیدهای چرب امگا 3، فیتواسترولهای مفید، اسیداولئیک و ویتامین E وk است. این روغن نیز در حفظ سلامت پوست و مو، کاهش بیماریهای قلبی، بهبود سطح کلسترول خون، پیشگیری از دیابت، افزایش متابولیسم بدن، کمک به درمان افسردگی و… نقش مهمی دارد.
روغن کنجد: روغن کنجد نیز یکی از روغنهای گیاهی مفید برای استفاده در طبخ غذا محسوب میشود. این روغن سرشار از مواد معدنی مفید نظیر مس، روی، کلسیم و منیزیم است؛ همچنین محققان به وجود بسیاری از چربیهای اشباع و تیروزین در ترکیب آن اشاره کردهاند. روغن کنجد موجب کاهش التهاب، بهبود سلامت دهان و دندان، افزایش سوختوساز بدن و کاهش لکههای پیری پوست میشود.
پس از آشنایی با خواص روغنهای گیاهی، به یاد داشته باشید که در هنگام انتخاب روغنهای گیاهی برای سرخ کردن درجه دود روغن را در نظر بگیرید. روغنهای گیاهی پس از رسیدن به درجه دود، شروع به دود کردن میکنند و پس از تجزیه میتوانند ترکیبات خطرناکی تولید کنند. بنابراین با توجه به نقطه دود هر روغن گیاهی، از آن برای سرخ کردن در دمای خاص خودش استفاده کنید. در این میان روغن ذرت از دمای دود بالایی برخوردار است.
از آن جا که روغنهای گیاهی دارای خواص تغذیهای فراوانی هستند، استفاده از درجه حرارت بسیار بالا و سرخ کردنهای طولانی مدت میتواند مواد مفید و مغذی آنها را از بین ببرد. در واقع با اینکه برخی از روغنهای گیاهی کیفیت بالایی دارند و در برابر حرارت به خوبی مقاومت نشان میدهند؛ اما تداوم این شرایط میتواند موجب از بین رفتن مواد مغذی موجود در این روغنها شود. البته امروزه با استفاده از تکنولوژیهای پیشرفته و نوین، به ترکیب روغنهای گیاهی با یکدیگر میپردازند و روغنهایی تولید میکنند که درجه دود آن نسبت به درجه دود هر کدام از آن گیاهان به تنهایی، بیشتر است. به این روغنهای ویژه سرخ کردنی، برخی ویتامین و آنتی اکسیدانها اضافه شده است، تا از مقاومت بیشتری در برابر حرارت برخوردار شوند و بتوانند سرخ کردنهای طولانیمدت را تحمل کنند.
نتیجهگیری
از آنجایی که امروزه انواع روغن سرخ کردنی با نامهای تجاری مختلف در بازار وجود دارند، ممکن است هنگام خرید روغن سرخ کردنی با سوالات و ابهامات بسیاری مواجه شوید. از طرفی با توجه به نقش تغذیه در سلامت بدن انسان، بسیاری از افراد در مورد مضرات روغنهای سرخ کردنی برای بدن نگران هستند. به همین دلیل خرید روغن سرخ کردنی یک امر مهم و حساس به شمار میرود. خوشبختانه امروزه روغنهای سرخ کردنی گیاهی و سالم در بازار، مثل روغن مخصوص سرخ کردنی بر پایه ذرت، وجود دارند که میتوان با استفاده از آنها برای سرخ کردن مواد غذایی، ازفواید تغذیهای بیشمار آنها نیز برخوردار شد.
در هنگام خرید روغن سرخ کردنی باید به نکاتی نظیر بالا بودن نقطه دود، کم بودن پاشش روغن به اطراف، فاقد اسیدهای چرب ترانس بودن، دارا بودن اسیدهای چرب ضروری بدن و سرشار بودن از مواد مغذی و مفید، مقاومت بالا در برابر اکسیداسیون و جذب کم توسط مواد غذایی در هنگام سرخ کردن، توجه کرد.
همچنین در زمان انتخاب و خرید روغن سرخ کردنی باید توجه داشته باشید که برخی روغنهای گیاهی ارگانیک هستند. یعنی در فرایند تولید گیاهانی که برای ساخت آن روغن مورد استفاده قرار گرفتهاند، هیچ نوع سم، آفتکش، داروهای تقویتی گیاهان، کود و بارورکنندهی شیمیایی وجود نداشته است. البته بعضی از روغنهای سرخ کردنی گیاهی غیر ارگانیک تولید میشوند، اما همچنان جزء روغنهای سرخ کردنی مفید، سالم و طبیعی به شمار میآیند.
علاوه بر موارد ذکرشده هنگام خرید روغن سرخ کردنی، توجه داشته باشید که روی آن عبارت بدون پالم باشد. در برخی از روغنها برای بالابردن مقاومت روغن در برابر حرارت، به آن پالم اضافه میکنند. مصرف روغنهای دارای پالم، در درازمدت میتواند مشکلات بسیاری نظیر گرفتگی عروق، ابتلا به بیماریهای قلبی و… به وجود آورد. معمولا روغنهای بدون پالم قیمت بالاتری دارند، اما سلامت قلب شما را تضمین میکنند.
به علائم موجود بر روی بستهبندی مانند علامت استاندارد، تاریخ تولید و انقضا، وجود پالم یا عدم وجود آن، محتویات روغن و ارزش تغذیهای آن و… دقت کنید؛ بسته بندی روغن نیز باید شفاف بوده و از طراحی مناسبی برخوردار باشد. برای خرید روغن سرخ کردنی ورژن که ضمن برخورداری از کیفیت مطلوب، دارای ارزش تغذیهای بالایی هم میباشد، میتوانید به سایت ورژن مراجعه نمایید.