بيماري ميکروکلسيفيکاسيون یا وجود شن در بیضه مردان
ميکروکلسيفيکاسيون بيماري شن ريزه بيضه چيست؟
بيماري شن ريزه در بيضه يکي از بيماري هاي اندام تناسلي در مردان است که بهتر است با علائم و نشانه هاي آن آشنا شويد. نام ديگر اين بيماري ميکروکلسيفيکاسيون بيضه است
بيماري شن ريزه بيضه چيست؟بيماري ميکروکلسيفيکاسيون بيضه چيست؟
بيماري شن ريزه در بيضه يکي از بيماري هاي اندام تناسلي در مردان است که بهتر است با علائم و نشانه هاي آن آشنا شويد. نام ديگر اين بيماري ميکروکلسيفيکاسيون بيضه است.
علائم بيماري شن ريزه يا ميکروکلسيفيکاسيون در بيضه چيست؟
تجمع ذرات کلسيم در داخل نسج بيضه را شن ريزه يا ميکروکلسيفيکاسيون (Microcalcification) بيضه ميگويند. اين بيماري معمولا در حين سونوگرافي بيضه که براي منظور ديگري تجويز شده، کشف ميشود و علائم باليني خاصي ندارد. در سالهاي اخير اين بيماري اهميت خاصي پيدا کرده و بيماران زيادي به دليل داشتن ابتلا به آن به پزشک متخصص مراجعه مي کنند.
علت وجود شنريزه در داخل نسج بيضه شناخته شده نيست. هر بيضه از حدود 300-200 لوله اسپرمساز تشکيل شده است که اگر در داخل اين لولهها کلسيم رسوب کند به آن ميکروکلسيفيکاسيون بيضه گفته ميشود که با بزرگ شدن و تجمع کلسيم بيشتر سبب ايجاد شن ريزه ميگردد.
ميکروکلسيفيکاسيون بيضه معمولا متعدد و در سرتاسر بيضه منتشر ميشوند و با سونوگرافي به راحتي قابل تشخيص هستند. ميزان گزارششده از شيوع اين بيماري بسيار متفاوت بوده و گاها از 11-1 درصد متغير و شيوع اين بيماري در سياهپوستان بيشتر است. معمولا در کساني که داراي شنريزه داخل نسج بيضه هستند، شيوع آن در ساير نسوج مثل ريهها و سيستم عصبي نيز بيشتر است.
بيماري ميکروکلسيفيکاسيون بيضه مخصوص سن خاصي نيست
برخي از محققان علت ژنتيک را در بروز آن مطرح کردهاند ولي اخيرا مشخص شده که در افراد مبتلا به ميکروکلسيفيکاسيون بيضه جهش در ژن SLC34A2 که در روي کروموزوم 15 قرار دارد، در بروز آن نقش دارد.
اين بيماري مخصوص سن خاصي نيست و از کودکي تا کهنسالي ديده ميشود هر چند بروز اين عارضه قبل از بلوغ و در مردان بالاي 60 سال بهندرت ديده ميشود. ميکروکلسيفيکاسيون بيضه معمولا دو طرفه و بدون علامت است، گاها بيمار با درد بيضه به پزشک متخصص مراجعه ميکند از اين رو، در تشخيص افتراقي علل درد بيضه بايد ميکروکلسيفيکاسيون بيضه را هم مدنظر قرار داد.
در سالهاي اخير نتايج چندين گزارش نشان ميدهد که وجود شنريزه در داخل نسج بيضه آن را مستعد سرطان ميکند. چون اکثر موارد تشخيص ميکروکلسيفيکاسيون بيضه بهدنبال سونوگرافي به يک دليل ديگر مثلا درد بيضه صورت ميگيرد. به همين دليل عدهاي معتقدند بين وجود شن ريزه داخل نسج بيضه و سرطان يک رابطه ضعيف وجود دارد.
بيماران مبتلا به شنريزه داخل نسج بيضه به چند گروه تقسيم ميشوند
بيماراني که داراي شنريزه داخل نسج بيضه هستند، به چند گروه تقسيم ميشوند که هر کدام نيازمند اقدام خاصي است. در يک گروه از بيماران، فرد داري شنريزه داخل نسج بيضه است ولي علائم يا ساير فاکتورهاي خطر سرطان بيضه را ندارد. در اين بيماران نياز به اقدام اضافي نيست ولي بايد ساليانه توسط پزشک معاينه و بررسي شوند. از مهمترين علائم سرطان بيضه وجود تودهاي قابل لمس داخل نسج بيضه است.
در گروهي ديگر، بيماران داراي علائم و ساير فاکتورهاي خطر سرطان بيضه نيز هستند. يکي از مهمترين فاکتورهاي خطر سرطان بيضه، سابقه بيضه نزول نکرده است. اگر بيضه نزول نکرده مبتلا به ميکروکلسيفيکاسيون شود، نياز به بررسيهاي بيشتري دارد. برخي از پزشکان بيوپسي يا نمونهبرداري را در اين بيماران توصيه ميکنند.
در يک گروه ديگر، کلسيفيکاسيون داخل بيضه، محدود به يک قسمت است. همانطور که قبلا گفته شد، ميکروکلسيفيکاسيون بيضه، منتشر و معمولا دوطرفه است، ولي در مواردي به دلايل مختلف اين بيماري محدود به يک قسمت از بيضه ميشود. مهمترين علل کلسيفيکاسيون محدود بيضه عبارتند از التهاب مثل عفونت، سل و…، عروقي مثل واسکوليت يا انسداد عروقي موضعي در بيضه، سرطان و بقاياي غده فوق کليه در بيضه.
بنابراين با توجه به اينکه بيماران مبتلا به چند گروه تقسيم ميشوند، در وهله اول پس از معاينات و بررسيهاي لازم بايد مشخص شود فرد در کدام گروه قرار ميگيرد تا براساس آن اقدامهاي درماني لازم صورت بگيرد.