بیماری کیست مویی و علل ایجاد آن چیست؟
سینوس پیلونیدال یا همان کیست مویی کیست های نابهنجاری هستند که حاوی مقداری مو و خرده پوست می باشند که بیشتر در قسمت های انتهایی ستون فقرات یعنی در بالای شکاف باسن به وجود می آید. با توجه به شرایط امروزی و ماشینی شدن زندگی و مدت زمان طولانی نشستن در محیط کار و بسیاری از عوامل دیگر سبب شده که امروزه این بیماری بسیار اتفاق بیفتد و دور از ذهن نیست که با این شرایط همه ما این بیماری را تجربه کنیم.
تاکنون به طور دقیق علت اصلی بروز کیست مویی تشخیص داده نشده است ولی یک سری عوامل در بروز آن نقش دارند که عبارتند از: سابیده شدن پوست، پوشیدن لباس های تنگ، نشستن های طولانی مدت، دوچرخه سواری، ژنتیک و ارثی بدن، سن بلوغ و تغییرات به وجود آمده در هورمون های جنسی، چاقی و اضافه وزن، پرمویی و داشتن موهای مجعد و کلفت، عدم رعایت بهداشت، وجود سوراخ مادرزادی در انتهای دنبالچه و بسیاری از عوامل دیگر در ایجاد این کیست مویی موثر عمل می کنند.
زمانی که مو پوست را سوراخ می دهد و در آن نفوذ می کند بعد از مدتی در اثر رشد کردن مو چون بدن آن را به صورت یک عامل خارجی تلقی می کند شروع به ایجاد کیست در اطراف آن می کند که کیست مویی ایجاد می شود. این بیماری در مردان در مقایسه با زنان بیشتر اتفاق می افتد که مدت زمان طولانی نشستن در ایجاد این بیماری نقش مهمی دارد.
کیست مویی
مهمترین علائم کیست مویی
از مهمترین عوامل برای کیست مویی می توان به دردهای شدید در هنگام نشستن و ایستادن، ایجاد بوی نامطبوع در اثر ترشحات عفونت ایجاد شده در آن قسمت، خارش و قرمزی پوست، خارج شدن عفونت یا خون از سوراخ ایجاد شده بر روی پوست، وجود تورم و گرمی پوست، ایجاد سوراخ در پوست، در برخی موارد ایجاد تب خفیف، رطوبت غیر منتظره در پایین کمر و …. از مهمترین علائم و راه های تشخیص کیست مویی می باشند که در صورت بروز هر کدام از این عوامل سریعا باید به پزشک مراجعه شود زیرا تشخیص به موقع این بیماری و جراحی آن از ایجاد عفونت و درد بیشتر جلوگیری می کند.
روش های درمان کیست مویی
روش های بسیار زیادی برای درمان بیماری سینوس پیلونیدال ذکر شده است که علاوه بر روش های خانگی و سنتی که در زمان های گذشته به علت کم بودن شرایط بهداشتی از یک سری روش ها چون استفاده از روغن درخت چای، سیر و روش کمپرس آب گرم و … برای درمان استفاده می کردند هر چند که این روش ها تا حدودی در تسکین درد می تواند موثر باشد اما به هیچ عنوان روشی قطعی برای درمان کیست مویی نمی باشد.
روش دیگر استفاده از روش جراحی می باشد که بهترین گزینه برای درمان این است که بیمار سریع مورد عمل جراحی قرار بگیرد تا از وسعت کیست مویی و افزایش تعداد سوراخ های ایجاد شده بر روی پوست جلوگیری شود، روش های دیگر عبارت است از باز گذاشتن زخم که در این روش کیست به همراه قسمتی از پوست سالم برداشته و زخم به صورت سر باز می باشد که به مرور بسته شود.
روش های دیگر بستن ساده زخم ، باز گذاشتن زخم و دوختن لبه های آن به کف زخم و بستن زخم با استفاده از روش های جراحی پلاستیک ( با استفاده از روش جراحی پلاستیک و ترمیمی محل زخم را می بندند و موفقیت این عمل بالا می باشد) و بستن زخم با روش کاریداکیس …. می توان نام برد امروزه با پیشرفت در تکنولوژی و علم پزشکی این جراحی را توسط لیزر هم انجام می دهند که در این روش نیاز به بستری وجود ندارد و جراحی بدون درد، خونریزی و بیهوشی صورت می گیرد و مزیت مهمی که دارد نسبت به روش های دیگر هزینه کمتر و بهبودی سریعتر حاصل می شود.
محل ایجاد کیست مویی
مناسب ترین روش جراحی کیست مویی
در روش جراحی کیست مویی باز بیمار تحت بی حسی عمومی قرار دارد و با استفاده از روش های پزشکی کیست به صورت کامل از بدن خارج می شود و محل کیست به صورت باز باقی می ماند که تا حدود یک الی دو هفته از محل زخم عفونت خارج می شود که هر روز نیاز به پانسمان دارد زیرا رعایت بهداشت و تمیز کردن محل عفونت نقش حیاتی را در درمان این بیماری ایفا می کند و به مرور بدن شروع به ترمیم بافت آن قسمت می کند در این روش عود بیماری بسیار کاهش پیدا می کند زیرا علاوه بر کیست مویی مقداری از پوست سالم هم به همراه آن برداشت شده است.
روش دیگر جراحی بسته به این صورت می باشد که بعد از برداشت کیست مویی محل برش زده می شود و در صورت موفقیت آمیز بودن بیمار سریع تر بهبود پیدا می کند و فقط تعدادی بخیه به جا می ماند در این بین و با توجه به نتایج حاصل از جراحی و بهبودی بعد از روش های مختلف نشان داده که بهترین روش در زمینه جراحی و درمان کیست مویی بستن زخم با استفاده از روش کاریداکیس می باشد که در این روش کمترین میزان عود یعنی کمتر از 1 درصد را به خود اختصاص داده که از دید پزشکی بهترین روش درمان برای این بیماری روشی است که کمترین میزان عود، کمترین میزان عوارض بعد از انجام عمل جراحی، بهبودی سریع زخم را برای بیمار داشته باشد.
به طور کلی روش بستن زخم به روش کاریداکیس و روش زخم باز به بیماران پیشنهاد می شود که مهمترین مزیت روش کاریداکیس این می باشد که زخم زودتر خوب می شود و بیمار می تواند سریع تر به کارهای قبل باز گردد هر چند که درصد بسیار کمی از بیماران که تحت این عمل جراحی قرار گرفته اند احتمال دارد که مقداری عفونت و باز شدن زخم اتفاق بیفتد. اما در روش جراحی زخم باز مدت زمان بیشتری لازم دارد و مزیتی که این روش دارد این است که درصد عفونت باقی مانده به صفر می رسد که عملی ساده تر و کم هزینه بردار می باشد. رپورتاژ آگهی /
جراحی کیست مویی با استفاده از لیزر