مجله تاپ‌ناز‌

بیوگرافی امیر قلعه نویی ملقب به ژنرال (از بازیکنی تا مربیگری تیم ملی و حواشی مافیایی او)

تاپ ناز 15

امیر قله نویی مربی بزرگ ایرانی است که رکوردار قهرمانی در لیگ برتر را نیز دارد. او هم‌اکنون به عنوان سرمربی تیم ملی ایران فعالیت می‌کند اما اصلی‌ترین دلیل معروفیت او حضور در نیمکت استقلال تهران بوده است. در ادامه متن همراه ما باشید تا به صورت کامل و جامع به زندگی شخصی و حرفه‌ای این مربی بزرگ بپردازیم.

تولد و اوایل زندگی

تولد و اوایل زندگی

امیر قلعه نویی در یک آذر سال 1342 در تهران و در یک خانواده پُر جمعیت به دنیا آمد. پدر او راننده تریلی بود که در 7 سالگی امیر از دنیا رفت.

فوتبال امیر قله نویی نیز از همین دوره آغاز شد. او وقتی 8 ساله در زمین خاکی‌های تهران به بازی فوتبال می‌پرداخت و به پیشنهاد برادر بزرگترش و در سن 13 سالگی به تیم جوانان افسر پیوست.

اما چون فوتبال درآمد خوبی برای او نداشت، امیر قلعه نویی مجبور شد در این دوره از زندگی‌اش به کارگری و کشاورزی روی آورد.

شاگردی و بازیکنی

به گفته خود قله نویی او سال‌ها شاگر قنادی بوده و بعدها با پول پس انذازش، توانست یک زمین کشاورزی بخرد و روی آن کار کند.

او درباره این دوره از زندگی خود گفته است: در قدیم فوتبال در محلات و با توپ پلاستیکی بود و ما هم از این قاعده مستثنی نبودیم. یکی از علت‌هایی که به این راه گرایش پیدا کردم، برادر بزرگترم بود که خیلی خوب فوتبال بازی می‌کرد.

 یک تیم محلی زمین خاکی داشتیم که مال میدان انصاری نازی آباد بود به نام پیکان و هر جا که می‌رفتند من را با خودشان می‌بردند و من از همان موقع با توپ پلاستیکی دنبال پیکان بودم. از همین روی به فوتبال علاقه مند شدم و بعد هم رفتم دنبال فوتبال محلی… بعد که انقلاب شد، اولین تیمم جوانان افسر بود که چنگیز نجفی پور مربی من بود و خیلی خوب بازی می‌کردم.

فعالیت قلعه نویی بعد از انقلاب

فعالیت قلعه نویی بعد از انقلاب

امیر قلعه نویی بعد از وقوع انقلاب اسلامی، تصمیم گرفت به صورت جدی و حرفه‌ای فوتبال را دنبال کند. او نخست به تیم شاهین تهران پیوست و توانست در این تیم بدرخشد. بعد از این تیم او به تیم السد قطر پیوست و یک سال در این تیم حضور داشت.

درنهایت در سال 1367 امیر قلعه نویی به تیم استقلال تهران پیوست و تا پایان عمر فوتبالی خود در این تیم حضور داشت.

امیر قلعه نویی در مدت حضور خود در تیم استقلال موفق شد به یک قهرمانی در آسیا برسد که این بزرگترین افتخار فوتبالی او بوده است.

او در مدت زمانی که در استقلال بازی می‌کرد به تیم ملی ایران نیز دعوت شد و در 20 بازی ملی موفق شد 1 گل را برای این تیم به ثمر برساند.

شروع مربیگری

شروع مربیگری

بعد از پایان بازیکنی، در سن 35 سالگی امیر قله نویی به عنوان دستیار ناصر حجازی به تیم استقلال پیوست و در نیمکت این این تیم حضور داشت. بعد از پایان فصل جاری، امیر قلعه نویی به پیشنهاد ناصر حجازی، به کشور آلمان سفر کرد تا در آنجا دوره حرفه‌ای مربیگری را پشت سر بگذارد.

بعد از بازگشت به ایران امیر قلعه نویی سال‌ها بی تیم بود تا این در نهایت موفق شد روی نیمکت برق تهران بنشیند.

مربیگری در استقلال تهران

مربیگری در استقلال تهران

در سال 1382 امیر قلعه نویی به مربیگری تیم استقلال تهران رسید. قلعه ‌نویی 5 فصل پیاپی سرمربیگری تیم استقلال تهران را بر عهده داشته و در دو فصل دیگر نیز تیم استقلال را در انتهای فصل در بازی‌های جام حذفی هدایت کرده‌است.

او در حال حاضر پس از منصور پورحیدری که 8 قهرمانی در مسابقات رسمی به‌دست‌آورد، با 5 قهرمانی در مسابقات رسمی در کنار زدراکو رایکوف دومین مربی پُر افتخار تاریخ باشگاه استقلال است.

قلعه نویی بیشتر با مربیگری تیم استقلال شناخته می‌شود و او در طول حضور خود در لیگ ایران بارها به این تیم رفت و آمد داشته است. او با استقلال پنج بار به قهرمانی در لیگ برتر دست یافت که همین موضوع بزرگترین افتخار امیر قلعه نویی است.

مس کرمان

مس کرمان

قلعه‌ نویی بعد از یک دوره استراحت چند ماهه در دی ماه سال 1386 هدایت تیم فوتبال مس کرمان را برای یک نیم‌فصل بر عهده گرفت.

 امیر قلعه نویی توانست تیم مس کرمان را که در زمان مربیگری فرهاد کاظمی تا سقوط پیش رفته بود تا رتبه دهم بالا ببرد.

مس کرمان در این نیم فصل از 17 بازی 28 امتیاز کسب کرد که پس از ذوب‌آهن و پرسپولیس که 29 امتیاز در مسابقات نیم‌فصل دوم به‌دست آوردند، این بالاترین امتیاز کسب شده در این نیم‌فصل بود.

قهرمانی بیشتر در سپاهان

قهرمانی بیشتر در سپاهان

امیر قلعه نویی در سال 1388 با قرارادادی دو ساله به تیم محبوب سپاهان پیوست. او در دو فصل توانست این تیم را به مقام دوم لیگ برتر برساند. همین نتایج خوب باعث شد تا امیر قلعه نویی دو فصل دیگر در این تیم بماند و هر دو سال نیز با سپاهان قهرمان لیگ برتر ایران شود.

پس از پایان این دو فصل فوق‌العاده، امیر قلعه‌نویی به‌ دلیل اختلاف با غلامحسین حسینی، رئیس جدید هیئت مدیره سپاهان، از این تیم جدا شد.

حسینی اصرار بر رعایت سقف قراردادها (سقف 350 میلیون) و جدا شدن بازیکنانی که حاضر به رعایت سقف قرارداد نبودند داشت.

پس از جدایی ایمر قلعه ‌نویی و چند نفر از بازیکنان اصلی (مهدی رحمتی، هادی عقیلی، و خسرو حیدری) از سپاهان، حسینی درنهایت تسلیم شده و موضع خود را تغییر داد.

محرم نویدکیا کاپیتان وقت سپاهان در برنامه نود عادل فردوسی پور در این باره گفت: غلامحسین حسینی اول گفت که می‌خواهیم سقف قرارداد را رعایت کنیم و بیشتر از 350 میلیون تومان به بازیکنی نمی‌دهیم.

همان‌جا گفتم در این‌صورت همه بازیکنان می‌روند و سپاهان به یک تیم معمولی تبدیل می‌شود. آن‌ها تأکید داشتند که این اتفاق نمی‌افتد. اما در نهایت وقتی دیدند با این وضعیت همه بازیکنان دارند از سپاهان می‌روند از موضع خود کوتاه آمدند.

تراکتور تبریز

تراکتور تبریز

امیر قلعه نویی در سال 1390 به تیم محبوب و پُر شور تراکتور پیوست. امیر قلعه نویی در نهایت تعجب با استقبال 20 هزار نفری در فردوگاه بین‌المللی تبریز قرار گرفت.

همین حمایت پُر شور تبریزی‌ها از قلعه نویی باعث شد تا او فصل را قدرتمند شروع کرده و 11 مسابقه پشت سر هم را برنده شود.

در پایان فصل تراکتور امیر قلعه نویی موفق شد رتبه دوم رقابت‌ها را تصاحب کرده و برای اولین‌بار در تاریخ این تیم، به لیگ قهرمانان آسیا راه یابد.

اما او به هنگام حضور این تیم در لیگ قهرمانان، از تراکتور جدا شد.

تیم ملی ایران

تیم ملی ایران

امیر قلعه نویی تا به کنون سه بار مربی تیم ملی ایرا شده است. باتر نخست در سال 1385 توانست مربی تیم ملی ایران شود اما نتایج ضعیف او در جام ملت‌های آسیا باعث شد تا او از این سمت کنار رود.

امیر قلعه‌نویی برای دومین بار در سال 1401 هدایت تیم ملی ایران را بر عهده گرفت و در جام کافا در بازی اول برابر تیم ملی فوتبال افغانستان 6 بر 1 و در بازی دوم برابر تیم ملی فوتبال قرقیزستان با نتیجه 5 بر 1 به پیروزی رسید و در بازی فینال در ورزشگاه تاشکند برابر تیم ملی فوتبال ازبکستان با تک گل سردار آزمون به پیروزی دست یافت و توانست عنوان قهرمانی اولین دوره جام کافا را کسب کند.

قلعه نویی همچنین تیم ملی ایران را در تاریخ 25مهرماه 1402 قهرمان جام اردن کرد و ایران با شکست اردن و قطر قهرمان این جام شد.

خانواده و فرزندان

خانواده و فرزندان

امیر قلعه نویی در اوایل انقلاب ازدواج کرده و ثمره این ازدواج یک دختر و پسر است که هم‌اکنون پسر امیر قلعه نویی یعنی هوتن تاجر است و بیزنس‌های پدر را مدیریت می‌کند.

از بیزینس‌های امیر قلعه نویی می‌شود به رستوران‌های لوکس در ونک، مبل فروشی در  ولیعصر تهران، استخر فوق‌لوکس و چندین پروژه ساختمان‌سازی اشاره کرد.

امیر قلعه نویی رابطه بسیار خوبی با پسرش دارد و خود او در این باره گفته است: پسرم وقتی کوچک بود همیشه از من می‌پرسید آیا می‌توانم فوتبالیست شوم، که من به او می‌گفتم پسرم در زندگی هیچ‌وقت خدا را فراموش نکن اما برای اینکه به جایی برسی باید تلاش کنی.

آدم وقتی به دنیا که می‌آید، در گوش او اذان می‌گویند و این کار مختص مسلمانان است اما اینکه مسلمان باشی و مؤمن تفاوت دارد. مؤمن بودن خیلی سخت است. آدم باید همیشه به خدا و ائمه توکل کرده و در زندگی صداقت داشته باشد.

او همچنین ادامه داد: من امیر قلعه‌نویی، بچه جنوب شهر تهران هستم که هیچگاه فراموش نکردم از محله نازی‌آباد به اینجا رسیدم. افتخار می‌کنم به جایگاهی رسیدم که می‌توانم به جامعه خود خدمت کنم. آدم باید همیشه بداند از کجا آمده است.

مردم ایران نجیب هستند

ملت ایران نجیب هستند و کارهای خوب را دوست دارند. من هادی ساعی را مثال می‌زنم که مدال‌هایش را تقدیم کرد.  مردم از این کارهای خیر ساده نمی‌گذرند و قدر آدم‌های باصداقت را می‌دانند.

عشق در زندگی یعنی خداوند، شما وقتی خدا را در زندگی‌ات در نظر بگیری ناخودآگاه به جلو حرکت خواهی کرد. اگر دنباله‌رو این راه باشید، مردم شما را بهتر می‌شناسند و بیشتر دوست خواهند داشت.

بعضی‌ها دل‌شان دریاست، مثل حسین شمس. او بهترین مربی فوتسال دنیاست اما همه زندگی‌اش را برای بهزیستی گذاشته است. او هرچه قدم برمی‌دارد در راه خداست. آدم باید اول خودش را بشناسد و وقتی خودش را خوب شناخت به عشق آسمانی می‌رسد.

آیا امیر قلعه نویی دلال فوتبال است؟

آیا امیر قلعه نویی دلال فوتبال است؟

امیر قلعه نویی به عنوان رئیس مافیا شناخته می‌شود. او همیشه وقتی از تیمی به تیم دیگر می‌رود چند بازیکن خاص را به همراه خود می‌برد و بخشی از قراراداد آن‌ها را تصاحب می‌کند. همین موضوغ باعث شد تا عده‌ بسیاری مخالف سرسخت او باشند.

قلعه نویی در مواجه با این نوع برخوردها گفت: فکر و ذهن من و خانمم ائمه اطهار است. همیشه خدا را نیز در زندگی شخصی خود در اولویت قرار می‌دهیم.

من هیچ وقت یادم نمی‌رود در نازی‌آباد زندگی می‌کردم، چه روزهای سختی را پشت سر می‌گذاشتم و تا قبل از دیپلم سخت کار می‌کردم. جامعه هیچ وقت افراد خوب را فراموش نمی‌کند، چه موقع‌هایی بوده که مردم از من خواستند با آنها عکس بگیرم و امضاء بدهم. خدا را شکر در این لحظات منحرف نشدم و سعی کردم برخورد خوبی با آنها داشته باشم. خیلی‌ها می‌گویند من دلالم. چیزی نمی‌گویم اما بدانند که من در روز قیامت از آن‌ها نخواهم گذشت.

نا امیدی هرگز

امیر قلعه نویی که خود زندگی سختی را گذارنده همیشه امید داشتن را مهم‌ترین عنصر زندگی می‌داند. او درباره امید گفته است: اگر انسان ناامید باشد خیلی از چیزها را در زندگی از دست خواهد داد. زندگی خیلی فراز و نشیب دارد.

به طور مثال ما نباید با یک باخت فکر کنیم همه چیز را از دست داده‌ایم بلکه باید برای آینده تلاش کنیم. امید به زندگی به انسان امیدواری می‌دهد، من برای جوانان مملکت‌مان آرزوی موفقیت می‌کنم و امیدوارم آنها همیشه در زندگی امید داشته باشند.

متأسفانه بعضی از جوانان چهره‌های‌شان عبوس، عصبانی و ناامید است و هیچ لذتی در زندگی نمی‌بینند. در این مورد نقش  آموزش و پرورش در تربیت نوجوانان و جوانان ما خیلی مهم است. من به این دولت تدبیر و امید خیلی امیدوارم که به فکر جوان‌های ما باشد، چرا که لیاقت آنها خیلی بیشتر از این حرف‌هاست.

رسیدگی به مشکلات مردم

رسیدگی به مشکلات مردم

من زندگی‌ام را وقف ورزش نکردم، چرا که بابت کاری که انجام می‌دهیم پول می‌گیریم اما باید در کنار این کار به مردم هم فکر کنیم.

خیلی از مردم به کمپ استقلال آمده و مشکلات مادی و معنوی خود را از طریق نامه با ما مطرح می‌کنند. ما هم برای نامه‌ها وقت می‌گذاریم و سعی می‌کنیم تا حد توان‌مان به آنها رسیدگی کنیم.

آدم وقتی به زیارت امام رضا می‌رود، به خودش و اعمالش فکر می‌کند. مطمئناً آدم‌های خیر در آن دنیا راهی بهشت خواهند شد.

خیلی‌ها در این جامعه هستند که خدا آنها را فقط برای انجام کارهای خوب آفریده است. امیدوارم همه ما به آن جایگاه برسیم که کارهای درست انجام بدهیم و در آخر نیز یک جمله از شهید باکری می‌گویم که گفت خدا همه ما را پاکیزه قبول کند.

اولین حقوقم از فوتبال

اولین پول فوتبالی‌ام 20 تومن بود و 10 تومن هم مادر خدا بیامرزم طلاهایش را فروخت و یک پیکان خریدم 61 هزار تومان که 31 هزار تومان بدهی داشت.

شب‌ها تا ساعت یک و نیم و دو با امیر نعیمی در آژانس ساعی مقابل پارک ساعی کار می‌کردیم و 8 ماه بود که روزی 3، 4 ساعت می‌خوابیدم. بازیکن و کاپیتان شاهین بودم که مسافرکشی می‌کردم. بعد توانستم قسط این ماشین را بدهم. در راه تمرین هم مسافرکشی می‌کردم.

لقب ژنرال

لقب ژنرال

لقب ژنرال خیلی جالب است. این لقب را آقای منزوی روی من گذاشت که یکی از طرفداران خوب استقلال است. این لقب را هنگامی که در روزنامه استقلال جوان خبرنگار بودند روی من که هافبک بودم گذاشتند.

تمام قهرمانی‌های قلعه نویی در یک نگاه

  • قهرمان لیگ فوتبال ایران 1368
  • قهرمان جام باشگاه‌های تهران 1370
  • قهرمان لیگ دسته سوم ایران 1373
  • قهرمان سوپر جام تهران 1373
  • قهرمان جام حذفی فوتبال ایران 1375
  • قهرمان جام باشگاه‌های آسیا 199
  • قهرمان جام بوردولوی هندوستان 1989
  • قهرمان جام میلز هندوستان 1989
  • قهرمان جام استقلال قطر 1990
  • قهرمان جام خزر 1376
  • قهرمان لیگ برتر فوتبال ایران 1385
  • قهرمان لیگ برتر فوتبال ایران 1388
  • قهرمان لیگ برتر فوتبال ایران 1392
  • قهرمان جام حذفی فوتبال ایران 1380
  • قهرمان جام حذفی فوتبال ایران 1387
  • قهرمان لیگ برتر فوتبال ایران 1388
  • قهرمان لیگ برتر فوتبال ایران 1390
  • قهرمان مسابقات فوتبال آسیای مرکزی

سخن پایانی

بسیار خرسندیم که تا پایان همراه سایت تاپ ناز بودید. ما امروز و در مقاله فوق سعی کردیم تا درباره زندگی شخصی و حرفه‌ای امیر قلعه نویی بنویسیم تا شما عزیزان و طرفداران با زندگی این ورزشکار بیشتر از قبل آشنا شوید. در پایان امیدواریم که از خواندن این مقاله نهایت لذت را برده باشید.

مطالب مشابه را ببینید!