مجله تاپ‌ناز‌

تأثیر فرهنگی درسا در بازگشت به سنت‌های ایرانی با کمپین زار

یکی از کمپین‌هایی که به تازگی با ورود خود به دنیای مد و فشن توانسته، تحولی را در این صنعت ایجاد کند، کمپین زار از برند درسا است. برند درسا، محصولات کمپین زار را با الهام گرفتن از آیین‌ها و مراسم‌های کهن خطه جنوب ایران و با تمرکز بر روی ویژگی‌های منحصربه‌فرد آن‌ها طراحی و تولید کرده است.

درسا به عنوان یک برند ایرانی همواره با برگزاری کمپین‌های مختلف و معرفی محصولات اصیل به حفظ آداب و رسوم‌های این کشور کمک کرده است؛ به همین دلیل از اقلیم و آیین‌های ایرانی در طراحی‌ محصولات خود بهره می‌برد. این نگاه را می‌توانید در کمپین‌هایی نظیر «درخت نور» و «بزم دال» نیز مشاهده کنید. در کمپین بزم دال این برند آداب و رسوم ایرانی را در تمام فضاهای آنلاین و آفلاین یادآوری کرده و در کمپین درخت نور نیز بار دیگر یادآور اسطوره و باورهای کهن ایرانی شده است.

تأثیر فرهنگی درسا در بازگشت به سنت‌های ایرانی با کمپین زار

این بار درسا با داستان زار و استفاده از مدل‌های بومی در مارکت حضور پیدا کرده است و طراحی جسورانه خود را که از ترکیب دنیای فشن و پوشش محلی جنوبی انجام شده، به رخ دنیای فشن کشیده است.

کمپین زار درسا؛ تلفیقی از اصالت ایرانی و هنر مدرن

کمپین زار از برند درسا نه تنها تجلی‌گر شکوه و اصالت آیین‌های کهن جنوب ایران است، بلکه با تلفیق این عناصر فرهنگی در محصولات مدرن، مفهوم جدیدی از فشن بومی را به مخاطبان ارائه کرده است. این برند با در نظر گرفتن جزئیاتی که از مراسم زار و سایر آیین‌های جنوب الهام گرفته، موفق شده است محصولات منحصر‌به‌فردی تولید کند که به طرز ماهرانه‌ای هنر و فرهنگ ایرانی را با طراحی‌های امروزی در هم آمیخته است. محصولات کمپین زار، علاوه بر زیبایی و کارایی، حامل پیامی فرهنگی از اصالت و غنای فرهنگ ایرانی هستند.

تأثیر فرهنگی درسا در بازگشت به سنت‌های ایرانی با کمپین زار

همکاری درسا با چهره‌های بومی و هنرمندان شناخته‌شده‌ای همچون مرتضی نیک‌نهاد، عکاس و مستندساز جنوبی، برای کمپین زار، بُعد فرهنگی این مجموعه را تقویت کرده است. این کمپین با الهام از طبیعت بکر و آیین‌های باستانی جنوب ایران، علاوه بر احترام به ریشه‌های فرهنگی، سعی کرده است جلوه‌های زیبای این منطقه را به دنیای مد و فشن وارد کند. استفاده از مدل‌های محلی و به‌کارگیری نمادهایی همچون دره ستارگان و لنج‌های جنوب در طراحی محصولات، توانسته است ارتباطی عمیق‌تر بین مد، اصالت و هنر ایرانی به وجود آورد و داستان آیین زار را به شکلی نوین بازگو کند.

داستان مراسم زار

مردم جنوب کشور ایران، به‌ ویژه ساکنان شهرهای ساحلی باور دارند که بادهایی حامل نیروهای شر می‌توانند به انسان‌ها نفوذ کنند و آن‌ها را مرکب خود سازند. بر اساس این عقیده، زارها از بادهای مرموزی هستند که از سواحل شرقی آفریقا، سومالی، حبشه و … می‌آیند و هر کدام از آن‌ها درمان‌گر مخصوص به خود را دارند. این درمان‌گران که باید پوستی تیره داشته باشند، به عنوان بابا زار یا ماما زار شناخته می‌شوند و از اهل هوا هستند؛ به همین دلیل تجربه زیادی برای درمان فرد بیمار و هدایت مراسم زار دارند.

تأثیر فرهنگی درسا در بازگشت به سنت‌های ایرانی با کمپین زار

بادها بر طبق کتاب «اهل هوا» به قلم غلامحسین ساعدی اغلب به سراغ کسانی می‌روند که از طبقه اجتماعی ضعیف‌تر جامعه هستند. همچنین آن‌طور که در میان مردم محلی رواج یافته، ملوانانی که همیشه روی آب زندگی می‌کنند بیشتر توسط این باد شکار می‌شوند!

آداب مراسم زار

هنگامی که «ماما زار» یا «بابا زار» از مبتلا شدن فردی به زار اطمینان یابد، بدن او را به خوبی شستشو می‌دهد و او را به مدت هفت روز قرنطینه می‌کند. در طول مدت قرنطینه، ماما زار یا بابا زار گیاهان دارویی مخصوصی را بر روی بدن بیمار می‌مالد و هر شب بدن او را با گلاب خیس می‌کند.

پیش از برگزاری مراسم زار، باد باید از بدن بیمار خارج شود، با این حال هنوز سردی باد در سرِ فردِ بیمار وجود دارد. مراسم زار برای از بین بردن کامل این باد بیمارگونه برگزار می‌شود. روز پیش از شروع این مراسم لازم است تا زنی از اهل هوا، همسایه‌ها و دختران جوان را به این مراسم دعوت کند.

هر کسی که وارد این مجلس می‌شود، باید کفش‌های خود را بیرون در بگذارد و بدون سلام کردن وارد مجلس شود. همچنین در این مجلس افراد پس از صرف نوشیدنی نباید استکان خود را روی زمین بگذارند و باید منتظر خادم مجلس بمانند تا ظرف آن‌ها را جمع آوری کند.

فرد بیمار همیشه کنار بابا زار یا ماما زار می‌نشیند و با شروع موسیقی بدن او شروع به لرزیدن می‌کند. این حرکات نشان می‌دهند که باد در بدن او جابه‌جا شده و به تدریج خارج می‌شود. مجلس زار معمولا چند روز به طول می‌انجامد و ممکن است پس از هفت روز رقص و آواز به نتیجه برسد.

موسیقی مراسم زار

تأثیر فرهنگی درسا در بازگشت به سنت‌های ایرانی با کمپین زار

برای رام شدن زار به موسیقی مخصوصی نیاز است؛ به همین دلیل به تعداد این بادها آهنگ وجود دارد. اهل هوا بر این باور هستند که با آهنگ می‌توان با بادها ارتباط برقرار کرد و به همین خاطر ریتم اولویت بالاتری نسبت به آواز در این مراسم دارد.

بیشتر سازهایی که در مراسم زار مورد استفاده قرار می‌گیرند، از سازهای کوبه‌ای بومی هستند که در ابتدا توسط بابا زار یا ماما زار نواخته می‌شوند. همچنین در آغاز این مراسم، جملاتی به عربی خوانده می‌شود و پس از مدتی اشعاری به زبان مردم سواحل جنوب را می‌خوانند.

محصولات کمپین زار؛ از دره ستارگان تا لنج‌ها

تأثیر فرهنگی درسا در بازگشت به سنت‌های ایرانی با کمپین زار

در کمپین زار از برند درسا، این برند موفق به طراحی محصولاتی بی‌نظیر با چاشنی مد و فشن شده است. این برند با استفاده از مدل‌های بومی و همکاری با عکاس مستند ساز، مرتضی نیک نهاد توانست قدم موثری در حفظ آداب و رسوم ایرانی و ارائه محصولاتی خلاقانه در زمینه مد و فشن بردارد.

در طراحی محصولات داستان زار می‌توانید جزئیاتی را مشاهده کنید که از آیین و اقلیم خطه جنوب ایران الهام گرفته‌اند و یادآور باورهای رازآلود مردم جنوب هستند.

کیف زار با برخورداری از کریستال‌های سواروسکی، آسمان «دره ستارگان قشم» را به خوبی نشان می‌دهد. این کیف شخصیتی گرم و جسور دارد؛ به همین دلیل یادآور اقلیم و آیین‌های گذشته این خطه است. البته مخلوقات داستان زار تنها یک محصول نیستند، بله تفکری با هویت ایرانی و تجسمی از آیین‌های اصیل جنوب کشور را به تصویر می‌کشند.

اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که به آیین‌ها و رسوم کهن ایرانی علاقه دارید و بر همین اساس می‌خواهید اطلاعات بیشتری درباره محصولات کمپین زار شرکت درسا به دست آورید، می‌توانید به وب سایت و اینستاگرام درسا سر بزنید.

مطالب مشابه را ببینید!