معرفی 3 متد در تدریس زیست شناسی دبیرستان
روشهای تدریس همواره در حال پیشرفت است و به روز ماندن با تکنیکهای نوآورانه برای تعامل و آموزش موثر دانش آموزان بسیار مهم خواهد بود. در این مقاله به نقل از وبسایت زیر 100 سنجش، سه متد تدریس پویا را بررسی خواهیم کرد که میتوانند در تدریس زیست شناسی مقطع دبیرستان بسیار موثر باشند. این متدها برای پرورش درک عمیقتر و اشتیاق به یادگیری از تدریس زیست دهم، زیست یازدهم و زیست دوازدهم در میان دانشآموزان طراحی شدهاند.
زیست شناسی مهمترین درس برای رشته علوم تجربی میباشد و بالاترین ضریب را در کنکور دارد. این موضوع، لزوم تدریس موثر زیست شناسی از پایه را نشان میدهد و باید توجه ویژهای نسبت به تدریس زیست دهم داشت.
تدریس زیست یازدهم با متدهای موثر، موجب یادگیری کامل این درس و تسلط کافی در پاسخ گویی به سوالات امتحانی و حل تست و در نهایت کسب نمره و درصد کامل از زیست یازدهم در کنکور خواهد شد.
ارزشیابی پایانی زیست شناسی دوازدهم به صورت نهایی است و تسلط بر این درس میتواند سبب موفقیت دانش آموزان در امتحانات نهایی و کنکور تجربی شود. در تدریس زیست دوازدهم باید مباحث کتاب درسی به شیوهای روان و قابل درک ارائه شود تا قادر باشیم قبولی و موفقیت دانشآموزان خود را تضمین نماییم.
متد اول: یادگیری مبتنی بر پرسش در تدریس زیست
یادگیری مبتنی بر پرسش یک رویکرد آموزشی است که بر مشارکت فعال و اکتشاف دانش آموزان تمرکز دارد. به جای روش سنتی معلمان که اطلاعات را از طریق سخنرانی به دانش آموزان ارائه می دهند، یادگیری مبتنی بر پرسش، دانش آموزان را سکاندار فرآیند یادگیری خود قرار می دهد. در واقع یادگیری مبتنی بر پرسش، حول محور پرسیدن سوالات، بررسی موضوعات و جستجوی پاسخ از طریق تجربیات عملی و تفکر انتقادی است. این روش تدریس با تشویق دانشآموزان به کاوش، تحقیق و کشف پاسخها، درک عمیقتر مفاهیم زیستشناسی را در آنها تقویت میکند.
پیاده سازی یادگیری مبتنی بر پرسش
برای پیاده سازی یادگیری مبتنی بر پرسش در تدریس زیست، با انتخاب موضوعی که با مطالب درسی کتاب همسو باشد، شروع کنید. سوالات خلاقانه بسازید که حس کنجکاوی را برانگیزد و دانش آموزان را تشویق به کندوکاو پیرامون آن موضوع کند. دسترسی به منابعی مانند مقالات پژوهشی، ویدئوها و شبیهسازیهای تعاملی که به درک بهتر آنها از موضوع کمک کند، فراهم نمایید. همچنین، یک محیط کلاسی اشتراکی ایجاد کنید که دانش آموزان بتوانند یافته ها و بینش خود را با شما و همکلاسیهای خود درمیان بگذارند.
مزایای تدریس زیست با یادگیری مبتنی بر پرسش
تدریس زیست با متد یادگیری مبتنی بر پرسش به دانش آموزان پایه های دهم، یازدهم و دوازدهم این امکان را می دهد که به صورت مستقل عمل کنند و مسائل درسی را خود به خوبی حل نمایند. همچنین تفکر انتقادی، خلاقیت و مهارتهای ارتباطی را در خود ارتقا دهند. با درگیر شدن پویا با مطالب، دانش آموزان ارتباط عمیق تری با درس زیست شناسی پیدا خواهند کرد. به طور کلی، این رویکرد با تبدیل آموزش به تجربه ای جذاب و تعاملی، علاقه به یادگیری را در دانش آموزان پرورش می دهد تا به خوبی بتوانند خود را برای امتحانات نهایی و کنکور آماده کنند.
متد دوم تدریس زیست: رویکرد کلاس درس معکوس
رویکرد کلاس درس معکوس یک روش تدریس زیست مدرن است که روش سنتی ارائه مطالب به دانش آموزان دبیرستانی را تغییر می دهد. در یک کلاس درس سنتی، معلمان معمولاً در طول کلاس سخنرانی میکنند و سپس به دانشآموزان تکالیف یا تمریناتی برای کار در خانه اختصاص داده میشود. به علت پیچیدگی مطالب و حجم بالای کتاب زیست، خیلی از دانش آموزان در این فرآیند دلسرد خواهند شد. در واقع، متد کلاس درس معکوس این روند را تغییر می دهد.
در رویکرد کلاس درس معکوس، معلمان محتوای آموزشی مانند ویدئوها، مقالات یا منابع آنلاین را برای دانشآموزان فراهم میکنند تا در خارج از کلاس به عنوان تکلیف درسی، مرور کنند. دانش آموزان قبل از حضور در کلاس به طور مستقل این موارد را مطالعه می کنند. سپس در طول کلاس، تمرکز از گوش دادن غیرفعال به تعامل فعال تغییر می کند. به این ترتیب زمان کلاس به بحث، فعالیت های تعاملی، پروژه های مشارکتی، حل مسئله و رفع کردن شبهات اختصاص دارد. این رویکرد به دانش آموزان اجازه می دهد تا دانشی را که از مطالب پیش از کلاس در ذهن دارند را در یک محیط تعاملی به کار گیرند.
متد سوم: گیمیفیکیشن دروس زیست شناسی
گیمیفیکیشن شامل ادغام تمام عناصر سرگرم کننده و جذابِ بازیها و به کارگیری آنها در زمینههای دیگر مانند آموزش است. گیمیفیکیشن یک رویکرد آموزشی است که از بازی و سرگرمی الهام گرفته و عناصر جذاب و انگیزشی آنها را در زمینه های آموزشی به کار میگیرد . با ترکیب عناصری مانند رقابت، پاداش ها و چالش ها، معلمان میتوانند یک تجربه یادگیری همه جانبه ایجاد کنند و یادگیری را لذت بخشتر، فراگیرتر و موثرتر نمایند.
در زمینه تدریس زیست شناسی دبیرستان، گیمیفیکیشن شامل تبدیل درسها و فعالیتهای پیچیده درسی به بازی و سرگرمی است. این رویکرد بر تمایل طبیعی دانش آموزان به بازی و اکتشاف تاثیر میگذارد و از این تمایلات برای افزایش درک آنها از مفاهیم پیچیده زیستی استفاده میکند.
القای گیمیفیکیشن در تدریس زیست
دروس زیست شناسی را علیالخصوص در پایه دهم به بازی ها یا مسابقات تعاملی تبدیل کنید. فعالیتها یا آزمونهایی با مضمون زیست شناسی ایجاد کنید که رقابت دوستانه و کار گروهی را تقویت خواهد کرد. همچنین، میتوانید برنامههای آموزشی را با پلتفرمهای آنلاین ترکیب نمایید تا نتایج بهتری حاصل شود.
مزایای یادگیری زیست شناسی گیمیفی شده
گیمیفیکیشن انگیزه و مشارکت دانش آموزان را افزایش میدهد. در واقع این موضوع، تمایل طبیعی آنها برای بازی و اکتشاف را زنده میکند و یادگیری زیست شناسی را لذت بخش و به یاد ماندنی خواهد کرد. همچنین گیمیفیکیشن در تدریس، رقابت سالم و کار گروهی را ترویج مینماید.
پذیرش تکنیک های آموزشی مدرن در تدریس
به عنوان یک معلم زیستشناسی در دبیرستان، اگر به استفاده از روشهای جدید و مدرن آموزشی علاقه دارید، این موضوع میتواند به طور کامل روند کلاس شما را تغییر دهد و سبب بهبود رتبه دانش آموزان شما شود. روشهای سنتی آموزش در حال تکامل هستند و مهم است که با تغییرات همراه شوید تا آموزش خود را موثرتر و جذابتر کنید.
زمانی که از تکنیکهای مدرن تدریس صحبت میکنیم، منظورمان استفاده از راههای جدید و متفاوت برای کمک به دانشآموزان در یادگیری و موفقیت در امتحانات و کنکور است. این راهها به علت ماهیت تعاملی خود میتوانند یادگیری را برای دانشآموزان جذابتر کنند. کلاس درس را به عنوان یک مکان تصور کنید که دانشآموزان به جای اینکه فقط به گفتار شما گوش دهند به طور فعال در یادگیری خود مشارکت میکنند. در واقع زمانی که این تکنیکها را در کنار هم استفاده میکنید، محیطی ایجاد میشود که در آن دانشآموزان فقط به حفظ مطالب کتاب نمیپردازند، بلکه به طور فعال در یادگیری خود شرکت دارند.
به زبان سادهتر، پذیرفتن تکنیکهای مدرن آموزشی به معنای امتحان کردن راههای جدید و جذاب برای تدریس زیستشناسی است. این میتواند به دانشآموزان پایه های دهم، یازدهم و دوازدهم کمک کند تا از فرآیند یادگیری مطالب زیست شناسی لذت ببرند و همزمان خود را برای امتحانات مدرسه و آزمون کنکور محیا نمایند.
منبع: www.zire100sanjesh.com