آیا تذکر دادن به کودک در جمع صحیح است؟
بیانه های زیادی در خصوص اینکه آیا تذکر دادن به کودک در جمع صحیح است یا خیر وجود دارند که این مسئله با چالش ها زیادی روبرو است. آگاهی از روش های مناسب برخورد با کودک در جمع مسئله مهمی برای تمامی والدین است. برخی از کودکان در خانه با قوانین سفت و سختی مواجه هستند. از این رو زمانی به محیط های خارج از خانه می روند این قوانین را می شکنند. رفتارهایی را بروز می دهد که واقعا به آن ها علاقمند است.
مواردی از قبیل اینکه با دعوای والدین و سرزنش آنها مواجه شده و رفتار کودکان سرکوب می شود. تنبیه یا سرزنش کودک در جمع باعث کاهش اعتماد به نفس، تشدید رفتار منفی، مشکلات عاطفی، تضعیف روابط اجتماعی و مشکلات دیگری می شود که در ادامه به ان ها می پردازیم.
آیا تذکر دادن به کودک در جمع صحیح است یا غلط؟
خیر، تذکر دادن به کودک موجب کاهش اعتماد به نفس کودک، تضعیف روابط اجتماعی، تشویق به رفتار منفی، کاهش تمایل به یادگیری، تاثیرات منفی بر تصویر والدین، ایجاد اضطراب اجتماعی و … می شود.
روش صحیح تذکر دادن به کودک در جمع
تذکر دادن به کودک در حضور جمع یکی از دغدغه های والدین است. قطعا همه والدین رفتار غیر قابل کنترل و جیغ کشیدن کودک در مکان ها خارج از خانه را غیر قابل قبول می دانند و در مواجه با آن احساس ناتوانی می کنند. اما آگاهی از نحوه رفتار درست می تواند کنترل شرایط را بسیار راحت تر کند.
- یکی از روش های راحت این است که دست خود را به آرامی روی پشت گردن کودک قرار دهید تا توجه کودک به سمت شما جلب شود. بعد باید هم قد کودک بنشینید و مستقیم به چشم های کودک نگاه کنید. با این کار یادگیری همراه با احترام را به کودک می آموزید. بعد در این حالت حرفای خود را به کودک بزنید و از او بخواهید حرفایتان را تکرار کند.
- به هیچ عنوان از رفتار اشتباه کودک در جمع چشم پوشی نکنید چون این کار باعث رفع آن نخواهد شد و باید به محض بروز رفتار نادرست برخورد مناسب انجام شود.
- روش بعدی این است که او را به محیط خلوتی ببرید و رفتار نادرست او را گوشزد کنید. حتما نیازی نیست که در جمع تذکر دهید گاهی یک چشم غره یا یک اشاره می تواند تاثیر زیادی روی کودک داشته باشد. قبل از اینکه کودک را به جایی ببرید باید به او آموزش دهید تا نحوه برخورد صحیح را بدانید. باید به صورت شفاف انتظارات خود را از فرزندتان بیان کنید.
- آموزش ها باید به نوعی باشد که تمام رفتارهای درست و غلط آموزش داده شود پسر یا دختر خوبی باش آموزش درستی نیست چون کودک معنی دقیق خوب بودن را نمی فهمد. اگر با وجود این آموزش ها کودک بر اساس انتظارات شما رفتار نکرد باید کودک را به گوشه ای ببرید و جدا از سایرین به او تذکر داده شود تا رفتار منفی را تکرار نکند. برای کودکان کم سن و سال تر می توانید یک جایگزین تعیین کنید تا با آن سرگرم شود و رفتار منفی را فراموش کند.
- استفاده از تشویق و حمایت مثبت یکی از راهکارهای مدیریت رفتار کودکان در محیط های اجتماعی است. در واقع والدین باید به جای اینکه بر روی رفتارهای اشتباه تمرکز کنند باید نقاط قوت و رفتارهای مثبت کودکان را شناسایی کنند و آن ها را مورد تقدیر و تشویق قرار دهند. این روش باعث می شود تا کودک تلاش کند رفتارهای درست را تکرار کند تا بیشتر مورد توجه قرار بگیرد.
- مهارت های اجتماعی را به کودک آموزش دهید. آموزش مهارت های یکی از اصلی ترین فاکتور در تربیت کودکان است. کودک باید نحوه برخورد با دیگران، بیان احساسات و مدیریت احساسات، نحوه صحبت کردن موثر و … را یاد بگیرد. یادگیری مهارت های اجتماعی باعث می شود تا کودک در مواجهه با چالش ها و مشکلات، رفتاری منطقی و سازنده داشته باشد.
مطلب مشابه: دلایل جدا کردن اتاق خواب کودک و راهکار برای مستقل کردن کودک
اثرات منفی تذکر دادن به کودک در جمع
تذکر دادان به کودک در جمع با اثرات و پیامدهای روانی زیادی همراه است که مهمترین آن ها عبارتند از:
- تذکر دادن به کودک در جمع باعث می شود تا خشم نهفته ای در کودک ایجاد شود و کودک مدام در حال تلافی کردن است. این شیوه تنبیه سبب می شود تا در کودک رفتار کینه جویانه ایجاد شود و بیشتر پرخاشگری و لجبازی کند. پس به دنبال نشان دادن استقلال خود است و محیط را بیشتر به هم می ریزد.
- تذکر دادن به کودک در جمع باعث تضعیف خلاقیت او می شود. زمانی که کارهای کودک جلو جمع نظارت و قضاوت شود کودک از بروز خلاقیت منصرف می شود. به طور کلی انتقاد کردن در جمع به کودک این پیام را می دهد که ایده هایش مورد پذیرش نیست و این باعث می شود ابتکار و خلاقیت او کاهش پیدا کند.
- کودکانی که در جمع به آن ها تذکر داده می شود احتمال بروز مشکلات عاطفی مانند خجالت، شرم، ناامیدی و … افزایش پیدا می کند. این احساسات منفی رفته رفته زمینه ساز مشکلات عاطفی بزرگتر از قبیل انزوا، افسردگی و عدم ارتباط صحیح با دیگران می شود.
- تذکر دادن به کودک در جمع باعث افزایش حس تنهایی و انزوا می شود. کودکانی که در جمع توسط والدین سرزنش می شوند احساس می کنند که کسی آن ها درک نمی کند و دوست ندارد این احساس باعث دوری از دیگران می شود و رفته رفته کودک از محیط دوستان و محیط اجتماعی فاصله می گیرد.
- ایجاد اضطراب اجتماعی، کاهش تمایل به یادگیری، تشدید رفتارهای مقاومتی، کاهش اعتماد به نفس، تضعیف روابط اجتماعی و … از دیگر پیامدهای تذکر دادن به کودک در جمع است. والدین این کودکان از نظر سایر افراد دارای اعتبار اجتماعی پایینی هستند و این تصور در افراد ایجاد می شود که این والدین همیشه کودکان خود را سرزنش می کنند و در کنترل رفتار کودکانشان ضعف دارند.
جمع بندی
تذکر دادن به کودک در جمع اگر با شیوه صحیح انجام نشود می تواند باعث کاهش اعتماد به نفس کودک و اثرات روانی متعددی شود. گاها رفتار نادرست کودک در جمع به دلیل قوانین سخت در خانه است. از این رو در مهمانی ها رفتارهایی از خود نشان می دهند که در خانه مجاز به انجام آن نیستند. در واقع کودکان فکر می کنند که این قوانین فقط مختص خانه خودشان هستند و در محیط جدید می توانند قوانین را بشکنند و رفتارهای مورد علاقه ی خود را بروز می دهند.
مطلب مشابه: باید و نباید تنبیه کودک + نحوه برخورد با کودک در جمع
مطلب مشابه: تشویق کردن کودک برای انجام دادن تکلیف مدرسه + راهکارهای انگیزه دادن به کودک مدرسه ای