ترک سیگار چگونه؟!
ترک وابستگی از نوع جسمی و روانی به سیگار
دکتر شریعتی با اشاره به این که وابستگی جسمی به نیکوتین معمولا خود را به صورت نیاز به مصرف بیشتر در طول زمان و علائم جسمانی ترک سیگار نشان میدهد، میگوید: وابستگی روانی به سیگار نیز معمولا بهصورت میل شدید به مصرف و ناتوانی در کنترل مصرف و صرف وقت و هزینه زیاد به منظور تهیه آن نشان میدهد. به بیان دیگر، وابستگی به نیکوتین هم جسمی و هم روانی است و در مواردی این دو از هم قابل تفکیک نیست و در حقیقت دو روی یک سکه است.
این روانپزشک تاکید میکند: در واقع، ترک سیگار با توجه به وابستگیهای جسمی و روانی همراه آن ممکن است. آمارها نشان میدهد به طور متوسط 50 درصد افراد سیگاری در نهایت، موفق به ترک سیگار میشوند. معمولا افراد تلاشهای متعددی برای ترک دارند که در هر تلاش حدود 5 تا 10 درصد احتمال موفقیت وجود دارد. البته در صورتی که افراد از درمانهای دارویی و غیردارویی موجود کمک بگیرند احتمال موفقیت به طور چشمگیری افزایش مییابد.
ترک وابستگی روانی به سیگار سختتر است
معمولا عوارض جسمی ترک سیگار، فقط طی چند روز اول در شکست خوردن این تلاشها نقش دارد و آنچه در دراز مدت باعث عود و بازگشت به مصرف سیگار میشود عوامل روانی مثل هوس است. دکتر شریعتی با اشاره به این مطلب میگوید: مواد بهصورت کلی و سیگار به طور خاص اثرات درازمدتی بر مغز میگذارد که برطرف شدن این اثرات مدت زیادی طول میکشد. فرد سیگاری معمولا در زمان ترک با شرایط و محیطهایی روبهرو میشود که به طرز بسیار قوی موجب برانگیخته شدن هوس کشیدن مجدد سیگار در وی میشود.
چه کسانی در ترک دائم سیگار موفق هستند؟
دکتر شریعتی در این باره توضیح میدهد: شرط اصلی و لازم برای ترک یک عادت مضر، داشتن انگیزه بالا است. بنابراین افرادی که انگیزه بالاتری دارند در ترک سیگار موفقتر هستند. دلایل متعددی میتواند در موفق نبودن پروسه ترک سیگار نقش داشته باشد. مثلا افرادی که بهعلت مشکلات بیولوژیک در گیرندههای نیکوتینی نیاز بیشتری به نیکوتین دارند و نیز افرادی که بدن شان بهعلت مصرف طولانیمدت نیکوتین، خود را با نیکوتین بالا تطبیق داده است، معمولا در پروسه ترک سیگار با شکست مواجه میشوند.
این روانپزشک میافزاید: اما مسائل دیگری هم در شکست ترک موثر است. مثلا محیط اجتماعی و خانوادگی که باعث میشود فرد به طور مکرر در معرض دیدن سیگار قرار بگیرد یا مشکلات دیگری مثل افسردگی و اضطراب که میتواند برانگیزاننده هوس در فرد باشد. برخی از افراد نیز ممکن است به علل دیگری از جمله افزایش وزن دوباره رو به مصرف سیگار بیاورند.
موثرترین شیوههای ترک
خوشبختانه شیوههای متعددی برای ترک سیگار وجود دارد، از درمانهای غیر دارویی مثل رفتار درمانی، آموزش مهارتهای اجتماعی و روشهای پیشگیری از عود گرفته تا درمانهای دارویی که بهرهگیری از آنها در کنار هم، با انتخاب صحیح و تحت نظر متخصصان ترک میتواند بسیار موثر و مفید باشد.
دکتر شریعتی با اشاره به این مطالب توضیح میدهد: در زمینه ترک سیگار داروهایی وجود دارد که هوس کشیدن سیگار را کم یا گیرندههای نیکوتینی را تنظیم میکند. جایگزینهای نیکوتین نیز میتواند نیاز به نیکوتین بدن را کم کند، بدون اینکه اثرات مضر سیگار را داشته باشد. در واقع، تلفیق این درمانها از موثرترین شیوههای درمانی ترک سیگار محسوب میشود.
به جای تبلیغات به متخصصان اعتماد کنید
طی سالهای اخیر، اثرپذیری از تبلیغات مربوط به روشهای ترک سیگار، مردم را با چالشها و مشکلات زیادی روبهرو کرده تا جایی که اعتماد به روشهای تبلیغی برای ترک سیگار را با تردیدهای زیادی مواجه ساخته است.
دکتر شریعتی در این باره معتقد است: درباره برخی از محصولاتی که به عنوان جایگزینهای نیکوتین تبلیغ میشود باید گفت که گاهی این جایگزینها میتواند در روند ترک سیگار موثر و مفید باشد که اغلب آنها در داروخانهها نیز در دسترس و بدون نسخه قابل تهیه است. البته برای تنظیم میزان مصرف آنها بهتر است از پزشک کمک گرفته شود. وی تاکید میکند: اثرات بهرهگیری از روشهایی مانند سیگار الکترونیک هنوز برای متخصصان اثبات نشده است، اما بدون شک، برای پیدا کردن بهترین راه درمان باید به جای تبلیغات رسانهای به متخصصان و پزشکان اعتماد کرد.
توصیههایی برای موفقیت در ترک
به گفته دکتر شریعتی، فردی که تصمیم جدی برای ترک سیگار گرفته است، قبل از آغاز روند ترک باید بداند که ترک یک عادت، کاری سخت و طاقت فرسا و در صورت موفقیت، بسیار شیرین و لذتبخش است. هنگامی که فرد تصمیم به ترک میگیرد در حقیقت به راهی پر فراز و نشیب قدم میگذارد. برخی فکر میکنند که ترک سیگار یک پروسه همه یا هیچ است و برخی هم پس از مدتی از ترک، مغرور میشوند و خود را ایمن از بازگشت میدانند و در هنگام عود معمولا چنین افرادی فکر میکنند که با یک یا دو نخ سیگار اتفاقی نخواهد افتاد. در حالی که همین مصرف کم نیز میتواند آتش بازگشت به سیگار را شعلهور کند.
وی توصیه میکند: تا حد امکان باید از سرنخهایی که افراد را پس از ترک به یاد سیگار میاندازد دوری شود و پس از گرفتن تصمیم برای ترک نیز نباید حتی یک نخ سیگار در منزل نگهداری شود. با دوستان سیگاری نیز باید کمتر معاشرت شود و از حضور در جمعی که در آن سیگار کشیده میشود نیز اجتناب شود. به خاطر داشته باشید که بحث اعتیاد به سیگار، یک موضوع زیست شناختی، روانی و اجتماعی است و خانواده و اطرافیان مهمترین قسمت از این شبکه اجتماعی را تشکیل میدهند. بنابراین نقش حمایتی آنان در ایجاد انگیزه و فراهم کردن شرایط محیطی لازم برای ترک سیگار بسیار موثر است.