تست پاپ اسمیر چیست؟ به چه منظور انجام می شود؟ (اطلاعات کامل)
پاپ اسمیر نوعی آزمایشی برای بانوان است که به منظور سرطان دهانه رحم سرویکس انجام می شود، برای انجام این آزمایش از سلول های دهانه رحم نمونه برداری می شود.
پس برای درکت بهتر این ازمایش و ماهیت ان ابتدا باید بدانیم دهانه رحم چیشد و در کجا قرار دارد؟
بخشی ار رحم را که واردمبهل واژگان می شود دهانه رحم می گویند که پایین ترین قسمت رحم است که به بالای واژن متصل شده و با واژن در ارتباط است.
اهمیت تست پاپ اسمیرو انجام به موقع آن
با تست پاپ اسمیر می توان به هر گونه تغییر غیر طبیعی در سلول های دهانه رحم پی برد و پزشک می تواند با نتایج این تست از بروز سرطان دهانه رحم در شخص جلو گیری کند. پس تشخیص به موقع هر گونه تغییرات در دهانه رحم به واسطه تست پاپ اسمیر اولین گام برای مقابله با این نوع سرطان خواهند بود.
این تست بسیار دقیق بوده و طبق آمار میزان سرطان دهانه رحم یا سرویکس و مرگ میررا حداقل 80درصد کاهش می دهد.
تفسیر نتایج تست پاپ اسمیر
تست پاپ اسمیر پزشک را از وجود سلول های مشکوک که نیاز به بررسی و آزمایش بیشتر دارند اگاه می کند.
نتایج طبیعی
اگر تنها سلول های طبیعی در نمونه مشاهد شده باشد گفته میشود نتیجه منفی است و نیاز به بررسی و آزمایش بیشتر نیست.
نتایج غیر طبیعی
اگر سلول های غیر طبیعی و مشکوک مشاهد شود گفته می شود که در نتیجه مثبت است اما موبت بودن به معنای سرطان دهانه رحم نیست بلکه باید نوع سلول مشکوک بررسی شود.
تست پاپ اسمیر چگونه انجام میشود؟
این تست در مطب و توسط پزشک انجام میشود و چند دقیقه طول میکشد که بیمار باید به پشت روی تخت دراز بکشد و زانو های خود را خم کرده و پاشنه های خود را روی رکاب قرار دهد.
پس از ان پزشک ابزاری به نام اسپکولوم را درون واژن قرار میدهد و دیواره ی رحم را از هم جدا کند تا بتواند به دهانه ی رحم دید خوبی پیدا کند.
قرار دادن اسپکولوم ممکن است باعث ایجاد فشار در لگن شود.
بعد از ان پزشک به وسیله ی یک برس نرم و دستگاه صاف کننده و مسطح به نام اسپاتول از دهانه رحم نمونه برداری میکند.
نحوه امادگی برای انجام تست پاپ اسمیر
اقداماتی لازم است که برای بهتر نتیجه گرفتن از تست پاپ اسمیر باید رعایت شوند.
دو روز قبل از تست از انجام این موارد خودداری کنید زیرا باعث کنده شدن ،پنهان شدن و شسته شدن سلول های غیر طبیعی میشوند.
- رابطه جنسی
- دوش گرفتن
- مصرف داروهای واژینال، فوم ها،کرم ها و ژل های اسپرم کش
به علاوه توصیه میشود بعد از اتمام دوران قاعدگی این تست انجام پذیرد.
در چه صورت میتوان از تست پاپ اسمیر صرف نظر کرد؟
- پس از جراحی و برداشتن کامل رحم ، در صورت تایید پزشک میتوانید از انجام ان صرف نظر کنید.
- در سنین بالاتر از 65 سال در صورتی که ازمایش های قبلی برای سرطان دهانه رحم منفی بوده باشد ،پزشکان با توقف ازمایش پاپ اسمیر موافقت میکنند.
عوارض و خطرات ناشی از تست پاپ اسمیر
این تست همانگونه که در قبل توضیح داده شد ، ساده و با درد خفیف احتمالی است و هیچ عارضه ای به دنبال ندارد، فقط ممکن است کمی درد و سوزش شخص در چند ساعت بعد از تست احساس کند که موقتی میباشد و شخص میتواند به فعالیت روزمره خود به راحتی ادامه دهد.
توصیه میشود مراجعه کننده نوار بهداشتی برای لکه بینی احتمالی بعد از تست پاپ اسمیر با خود داشته باشد.
در صورت داشتن چه علائمی حتماً برای انجام آزمایش پاپ اسمیر مراجعه کرد؟
۱.ترشحات غیر طبیعی واژن
۲.خونریزی یا لکه بینی خارج از دوره های عادی قاعدگی
۳.درد یا خونریزی در واژن در حین یا بعد از رابطه جنسی
تست پاپ اسمیر برای چه کسانی لازم است؟
متخصصان شروع آزمایش پاپ اسمیر را از سن 21سالگی توصیه می کنند که هر 3سال یکبار انجام میشود که احتمال خطر ابتلا به سرطان یا عفونت بروسی شود
اگه جز دسته افراد باشید که بیشتر مضنون به ابتلا باشید به تست های بیشتری وبا فاصله زمانی کوتاه تری نیاز دارید. افرادی که شرایط این چنینی دارند:
- افرادی که HlV مثبت اند.
- افرادی که به دلیل شیمی درمانی یا پیوند انها سیستم ایمنی ضعیف دارند
- تشخیص سرطان دهانه رحم یا وجود سلولهای پیش سرطانی در آزمایش پاپ اسمیر قبلی
- قرار گرفتن در معرض دی اتیل استیل بسترول (DES)
- قبل از تولد، درواقع درصورتیکه مادر شما در دوران بارداری داروی DES را استفاده کرده باشد.
- ابتلا به عفونت HIV
- ضعف سیستم ایمنی بدن به دلیل پیوند اعضاء، شیمیدرمانی یا استفاده مزمن از کورتیکواستروئیدها
- سابقه سیگار کشیدن
محرک سرطان دهانه رحم یا سرویکس
ویروسHPVویروسی است که باعث ایجاد زگیل تناسلی می شود را احتمال به بروز سرطان سرویکس را افزایش می دهد.تایپ های ۱۸،۱۶این ویروس به عنوان دلایل اولیه سرطان سرویکس شناخته می شود. طوری که اگر ویروس HPVداشته باشید.در خطر ابتلا به سرطان سرویکس قرار داشته باشد.
به همین علت توصیه میشود اگر مدت زمان زیادی است که تست پاپ اسمیر را انجام نداده اید یا سن شما بالای 30 سال است و یا حتی اگر به صورت مرتب انجام می دهید هر 5 سال یکبار از پزشک خود تجویز و انجام تست HPV را همراه تست پاپ اسمیر بخواهید…
هدف از انجام تست پاپ اسمیر چیست؟
این تست به هدف غربالگری سرطان دهانه رحم مورد استفاده قرار میگیرد. پاپ اسمیر همانطور که گفته شد معمولا همراه با معاینه لگن برای بیمار انجام میشود. و در شرایطی که ذکر شد از قبیل اینکه فرد بالای 30 سال سن داشته باشد یا برای معاینه هر پنج یال یکبار همراه با تست پاپ اسمیر ، آزمایش ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) برای فرد انجام شود.
ویروس HPV نوعی عفونت شایع مقاربتی است که میتواند منجر به سرطان دهانه رحم شود. در برخی از مواقع آزمایش HPV ممکن است،جایگزین تست پاپ اسمیر شود
انجام تست پاپ اسمیر در دوران بارداری
شاید اولین سوال شما درباره ی تست پاپ اسمیر در دوران بارداری این باشد که ایا انجام این تست باعث سقط یا اسیب جنین میشود؟
بیاید ابتدا دلیل انجام این تست در دوران بارداری یا پیش از بارداری را بررسی کنیم.
تست پاپ اسمیر مانند تست های معمول دیگر است.
پزشک معمولا بیماری های امیزشی در بارداری مانند کلامیدیا،سوزاک یا HPV را هم مورد ازمایش قرار میدهد زیرا عدم درمان انها در صورت وجود،باعث اسیب رسیدن به بیمار میشود
تست پاپ اسمیر از لحاظ مکان نمونه برداری ان در دوران بارداری نگرانی در فرد ایجاد میکند که به ان میپردازیم.
همانطور که گفته شد نمونه از دهانه ی رحم برداشته میشود که درباره ی احتمال اسیب به جنین ابتدا باید گفت که معمولا تخمک بارور شده در داخل رحم در نزدیکی دهانه رحم جاگیری نمیکند و یا حتی اگر در نزدیکی دهانه رحم تخمک بارور شده جاگیری می کند ضخامت دهانه رحم در سه ماه اول بارداری بسیار ضخیم است و یک خراش کوچک برای نمونه برداری نمیتواند آسیبی به جنین وارد کند و یا باعث سقط جنین شود طبق آمار تقریباً ۲۰ تا ۳۰ درصد بارداری ها به سقط منجر میشود و درصد کمی از این آمار، زنان بارداری هستند، که بعد از انجام تست پاپ اسمیر مجبور به سقط جنین شدند اما لازم به ذکر است که این سقط ربطی به انجام آزمایش پاپ اسمیر نداشته و ممکن است چند روز بعد از انجام تست پاپ اسمیر علائم سقط جنین مشاهده شود و این به این معنی نیست که انجام تست پاپ اسمیر باعث آن شده است و در این باره برای رفع نگرانی خود بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.
هزینه تست پاپ اسمیر
هزینه تست پاپ اسمیر خیلی بالا نیست و با توجه به محل انجام تست پاپ اسمیر هزینه این آزمایش متفاوت است اما این آزمایش مورد پوشش بیمه قرار می گیرد و با توجه به اهمیت آن توصیه می کنیم برای هزینه آن را به تعویق نندازید.
روش های مختلف انجام آزمایش پاپ اسمیر
آزمایش پاپ اسمیر مستقیم:
این روش به عنوان روش سنتی و رایج تا اواسط دهه ۹۰ تنها راه انجام آزمایش پاپ اسمیر بود.
فرایند کلی انجام این آزمایش اینگونه بود که سلول های جمع آوری شده از دهانه رحم و مجاری واژن روی لام یا اسلایدر شیشهای پخش شده و برای بررسی به آزمایشگاه فرستاده می شود اما این نوع آزمایش معایبی داشت که باعث روی کار آمدن روش پاپ تین پرپ شد .
از جمله معایب این روش یعنی روش سنتی و رایج این بود که ۸۰ درصد نمونه روی اسلایدر باقی می ماند و در نتیجه کافی نبودن مقدار نمونه، بررسی و تشخیص قطعی آزمایشگاهی را مختل می کرد همچنین به علت وجود خون ، مخاط و موکوس بر روی لام و روی هم قرار گرفتن سلول ها امکان مشاهده درست را سلب می کند.
آزمایش پاپ تین پرپ
این روش که دارای تاییدیه اداره غذا و داروی آمریکا FDA است که معایب روش قبلی را رفع کرده اما نسبت به روش مستقیم یا سنتی اولیه که تا اواسط دهه ۹۰ روی کار بود هزینه بیشتری دارد .
در این روش نمونه به صورت کامل به یک محلول نگهدارنده منتقل می شود و سپس برای بررسی آزمایشگاه منتقل می شود در آزمایشگاه با استفاده از دستگاه مخصوص و اتوماتیک خون، موکوس و… جدا شده و سلول ها به صورت تک لایه و یکنواخت روی لام قرار می گیرند در ، نتیجه تمام نمونه برای بررسی در دسترس می باشد و اثر سلول های التهابی ،موکوس و… حذف خواهد شد و چون به صورت تک لایه به لام منتقل می شود دید کافی و واضح بر روی سلول ها وجود دارد .
از این نمونه برای تشخیص hpv و سایر عفونت های مقاربتی نیز استفاده می شود.
مطلب مشابه: آشنایی با آزمایش و چکاپ های دوره ای که خانم ها باید مرتب انجام دهند