تغذیه دوران پریودی | بهترین و بدترین غذاها در دوران قاعدگی
رعایت تغذیه و خوردن برخی از غذاها در دوران قاعدگی، از جمله میوه ها و سبزجات برگ دار می تواند تا حد زیادی علائم پریودی مانند دردهای شدید شکمی، نفخ، حالت تهوع و افت فشار را کاهش دهد. در حالی که برخی دیگر از غذاها مانند غذاهای تند و گوشت قرمز، ممکن است این علائم را شدیدتر کنند.
خانم ها ممکن است در دوران عادت ماهیانه احساسات متفاوتی با یکدیگر، حتی نسبت به پریود دوره قبل خود تجربه کنند. برخی از آن ها دوره های دردناکی خواهند داشت و باید برای کنترل سردرد، حالت تهوع، گرفتگی و یا پایین بودن فشار، تغذیه مناسبی در این دوران داشته باشند.
رعایت اصول تغذیه پریودی تاثیر به سزایی در کم شدن تورم، میزان نفخ و تغییرات رفتاری آن ها خواهد داشت. بنابراین افزودن برخی از غذاها به رژیم غذایی و حذف برخی دیگر از غذاها می تواند به شما کمک کند تا احساس بهتری در دوران پریودی داشته باشید و خونریزی شدید قاعدگی را تا حد زیادی کاهش دهید.
اگر در طول دوران قاعدگی درد و خونریزی بسیار زیادی دارید باید از متخصص زنان و زایمان کمک بگیرید. ما در این مطلب انواع مواد غذایی، میوه ها و دمنوش های مفید و مضر برای عادت ماهیانه را معرفی می کنیم. با ما همراه باشید.
در دوران پریودی چه بخوریم؟
مواد غذایی تاثیر زیادی بر کاهش علائم پریودی دارند. در دوران پریودی باید نیازهای بدن خود را با مواد غذایی سالم و با ارزش تامین کنید، در عین حال از غذایی که می خورید هم لذت ببرید و آن را دوست داشته باشید.
غذایی که می خورید به طور مستقیم روی سیستم گوارش و سیستم عصبیتان تاثیر می گذارد و احساسات و روحیه شما را تغییر می دهد. نوع و مقدار غذای شما بر سلامت هورمون های شما هم تأثیر گذار هستند. در ادامه برخی از مهم ترین مواد غذایی برای بهبود علائم دردناک دوران قاعدگی را بررسی می کنیم:
نوشیدن آب
یکی از مهم ترین نکات در تغذیه دوران پریودی نوشیدن آب فراوان است. نوشیدن آب کافی موجب کاهش سردرد در این دوران می شود. همانطور که می دانید میزان خونریزی در دوران پریودی افزایش پیدا می کند و این موضوع باعث دهیدراته شدن بدن می شود.
با مصرف منظم و کافی آب می توانید بدن خود را هیدراته کنید. کم آبی یکی از رایج ترین عوارض دوران پریودی است. علاوه بر این، مصرف آب از احتباس مایعات در بدن و نفخ شدید جلوگیری می کند. بنابراین در این دوران حتما 6 تا 8 لیوان آب بنوشید.
ماست
ماست حاوی کلسیم، منیزیم و سایر مواد مغذی است. برخی از افراد در دوران پریودی و یا پس از آن، به عفونت های باکتریایی واژن مبتلا می شوند. برای جلوگیری از ابتلا به عفونت های قارچی و حفظ باکتری های مفید واژن بهتر است در این دوران، مواد غذایی سرشار از پروبیوتیک مانند ماست مصرف کنید.
میوه
مصرف میوه یکی دیگر از بهترین موارد برای کاهش علائم دوران قاعدگی است. بهتر است میوه هایی را مصرف کنید که سرشار از آب هستند. برای مثال میوه هایی مانند هندانه و خیار به هیدراته شده بدن کمک می کنند.
علاوه بر این، میوه های شیرین می توانند قند مورد نیاز بدن شما را در این دوران فراهم کنند. بهتر است مصرف شکر تصفیه شده را در دوران پریودی کاهش دهید، زیرا شکر تصفیه شده باعث افزایش سطح گلوکز و تشدید علائم دوران قاعدگی می شود.
مطلب مشابه: دلایل عقب افتادن پریود چیست؟ ؛ 10 دلیل بهم خوردن پریود و خطرات آن
تخم مرغ
تخم مرغ دارای ویتامین های گروه B و K، اسیدهای چرب، پروتئین و آهن زیادی است. ویتامین K در کاهش خونریزی شدید پریود موثر است. بنابراین برای کاهش دردهای پریودی بهتر است تخم مرغ بخورید اما نه به صورت آبپز. زیرا تخم مرغ آبپز باعث نفخ و مشکلات گوارشی می شود. همچنین مصرف بیش از حد تخم مرغ در دوران قاعدگی نیز منجر به نفخ و سوزش سر دل می شود.
موز
اگر در دوران پریودی دچار اسهال یا مشکل در عملکرد روده ها شده اید، مصرف موز می تواند در رفع این مشکل به شما کمک کند. خوردن موز به دلیل داشتن مقدار زیادی منیزیم و پتاسیم باعث بهتر شدن حرکات روده می شود.
حبوبات
برخی از خانم ها معتقدند که حبوبات در دوره قاعدگی نفاخ است. اما عدس و لوبیا سرشار از پروتئین مفید هستند و در صورت طبخ درست می توانند بهترین تغذیه و منبع تامین انرژی در دوران قاعدگی باشند. مصرف حبوبات در این دوره، ضعف و خستگی شما را تا حد زیادی کاهش می دهد. حبوبات دارای مقدار زیادی آهن هستند. پس اگر میزان آهن بدن شما در زمان پریود کم است، از مصرف حبوبات در این دوران غافل نشوید.
مرکبات
مرکبات سرشار از فیبر، مواد مغذی و مقدار زیادی آب هستند. بنابراین مصرف آن ها در پریودی موجب کاهش علائم می شود. مصرف مرکبات مانند پرتقال، لیمو و نارنگی در دوران قاعدگی به بهبود روحیه کمک می کند. اگر در زمان پریود، احساس خستگی و حالت تهوع دارید، شربت آبلیمو بخورید.
ویتامین D و کلسیم موجود در پرتقال باعث کاهش استرس و افسردگی در دوران قاعدگی خواهد شد. دردهای شکمی از مهم ترین علائم دوران قاعدگی است و خوردن پرتقال باعث جلوگیری از شکم درد در پریودی می شود.
زنجبیل
بر اساس تحقیقات انجام شده، زنجبیل دارای خواص ضد التهابی است و به تسکین درد ماهیچه ها و عضلات کمک می کند. همچنین خوردن این ماده غذایی باعث کاهش حالت تهوع می شود. بنابراین مصرف یک فنجان زنجبیل گرم باعث کاهش علائم پریودی می شود.
زنجبیل قیمت مناسبی دارد و به راحتی در دسترس می باشد. به همین دلیل می توانید حداقل یک بار آن را امتحان کنید. البته توجه داشته باشید که مصرف بیشتر از 4 گرم زنجبیل در طول روز، باعث سوزش سر دل و معده درد می شود.
کلم بروکلی
یکی از علائمی که بسیاری از خانم ها در دوران پریودی دارند، احساس خستگی و بی حوصلگی است. با استفاده از کلم بروکلی می توانید احساس بهتری را در این دوران تجربه کنید. کلم بروکلی دارای فیبر و آهن است و با رساندن مواد مغذی به بدن موجب کم شدن نفخ شکم و بهبود حرکات روده می شود. شما می توانید کلم بروکلی را به صورت آب پز و یا تفت داده شده میل کنید.
سبزیجات
اگر در پریودی خونریزی زیادی دارید، به احتمال زیاد سطح آهن بدنتان هم کاهش می یابد. سبزیجات یکی از بهترین مواد غذایی در دوران قاعدگی است. سبزیجات دارای مقادیر بالای آهن هستند که بهترین ماده معدنی برای بهبود علائم دردناک پریودی است. کمبود آهن در بدن می تواند موجب بروز مشکلاتی مانند ریزش موی شدید شود.
علاوه بر این، خستگی شدید، بدن درد، سرگیجه و … نیز از دیگر علائم کمبود آهن در بدن می باشند. می توانید سبزیجاتی مانند کلم پیچ و اسفناج را مصرف کنید تا سطح آهن بدن شما افزایش پیدا کند. همچنین اسفناج سرشار از منیزیم است و مواد معدنی مورد نیاز بدن را تامین می کند. اگر کمبود آهن شدیدی دارید، بهتر است از مکمل های آهن استفاده کنید.
مطلب مشابه: آمنوره ثانویه یا قطعی ناگهانی پریود + 26 علت اصلی آن
ماهی
مصرف غذاهایی که طبع گرم دارند در دوران پریودی بسیار مفید است. ماهی سالمون یکی از بهترین مواد غذایی در دوران قاعدگی می باشد و می تواند آهن از دست رفته بدن در این دوران را جبران کند.
این ماهی سرشار از آهن، پروتئین و اسیدهای چرب امگا 3 است. بیشتر خانم ها در دوران پریودی دارای علائمی مانند افسردگی، خستگی و نوسانات رفتاری هستند. امگا 3 موجود در ماهی می تواند این علائم را تا حد زیادی کاهش دهد.
علاوه بر این، ماهی سالمون به دلیل خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی که دارد موجب آرامش رحم و جلوگیری از گرفتگی عضلات می شود. سعی کنید یک وعده غذایی از ماهی آزاد کبابی یا سوشی ماهی سالمون را با دوز پروتئین با کیفیت بالا و مقدار زیادی ویتامین ب مصرف کنید.
آجیل
مصرف آجیل به میزان کافی می تواند موجب شاداب و سرحال شدن شما در دوره قاعدگی شود؛ زیرا آجیل حاوی اسید چرب امگا 3 و پروتئین می باشد. علاوه بر این، آجیل دارای منیزیم و ویتامین های مختلفی است. متخصصان بر این باور هستند که برخی از آجیل ها مانند بادام زمینی و بادام هندی باعث کاهش درد پریودی می شوند.
مرغ
مرغ یکی دیگر از مواد غذایی سرشار از پروتئین است که می تواند به شاداب و پر انرژی شدن شما در دوران پریودی کمک کند و همچنین برای سلامت کلی بدن شما لازم است. بنابراین می توانید مرغ را به رژیم غذایی دوران قاعدگی خود اضافه کنید.
کینوا
کینوا سرشار از مواد مغذی مانند پروتئین، منیزیم و آهن می باشد. همچنین کینوا بدون گلوتن است و به همین دلیل یک غذای فوق العاده برای افراد مبتلا به بیماری سلیاک است. علاوه بر این، کینوا شاخص گلیسمی پایینی دارد، یعنی احتمالا بعد از خوردن آن برای مدت طولانی احساس سیری و انرژی خواهید داشت. بنابراین مصرف کینوا در دوران قاعدگی بسیار مفید است.
چای بابونه
چای بابونه یکی از بهترین خوراکی ها برای دوران عادت ماهیانه محسوب می شود. این چای خاصیت تسکین دهندگی دارد و باعث بهبود حال روحی شما در این دوران می شود و به بهبود عملکرد رحم نیز کمک می کند. بر اساس مطالعات انجام شده، چای بابونه دردهای شدید قاعدگی را کاهش می دهد و باعث می شود آرامش بیشتری داشته باشید و راحت تر بخوابید.
جو دو سر
جو دو سر یک غلات کامل سرشار از کلسیم و ویتامین های A و B است و همچنین منبع عالی آهن می باشد. یک فنجان جو دو سر، حاوی حدود 14 میلی گرم از 18 میلی گرم آهن توصیه شده روزانه است. اگر به علت درد پریود، درد معده دارید، حتما از بلغور جو دو سر برای تسکین معده درد استفاده کنید.
شکلات تلخ
در دوره پریودی، میل به خوردن شیرینی جات به خصوص شکلات افزایش می یابد. پس بهتر است آن را با شکلات تلخ که دارای آهن و منیزیم است، کنترل کنید و به سراغ شکلات های فرآوری شده با قند مصنوعی نروید. شکلات تلخ یک میان وعده سالم و خوشمزه است و خون قاعدگی را زیاد می کند؛ بنابراین برای جبران خون از دست رفته در این دوران مفید است.
زردچوبه
زردچوبه با خاصیت ضد التهابی می تواند شدت دردهای قاعدگی را کاهش دهد. بر اساس مطالعات انجام شده در سال 2015، کورکومین که ماده اصلی زردچوبه است، در کاهش علائم پریودی بسیار موثر می باشد.
روغن بذر کتان
هر 15 میلی لیتر روغن بذر کتان دارای 7195 میلی گرم اسیدهای چرب امگا 3 است. شما برای سالم ماندن به 1100 تا 1600 میلی گرم امگا 3 در روز نیاز دارید. یک مطالعه نشان داد ک مصرف روغن بذر کتان یبوست را که یکی از علائم رایج پریودی است، تسکین می دهد. اما تحقیقات بیشتری مورد نیاز است تا ثابت شود روغن و تخم کتان برای پریودی و سلامت دستگاه گوارش چقدر موثر است.
مطلب مشابه: دلیل پریود نشدن دختران مجرد چیست و این مشکل چگونه درمان می شود؟
چه غذاهایی را نباید در دوران پریودی بخوریم؟
همان طور که می دانید، بدن در دوران پریودی مقدار زیادی خون از دست می دهد و دچار عدم تعادل هورمونی می شود. تغذیه در دوران پریودی باید به گونه ای باشد که مواد مغذی، پروتئین، فیبر و آب کافی بدن را تامین کند. حتی گاهی داشتن تغذیه نامناسب در این دوران باعث کم شدن خون قاعدگی می شود.
هنگام پریودی تقریبا همه ی مواد غذایی را می توان در حد اعتدال میل کرد، اما برخی از غذاها علائم پریودی را تشدید می کنند و برای کاهش این علائم بهتر است از مصرف این غذاها خودداری کنید. مواد غذایی که باید در دوره پریود از خوردن آن ها پرهیز کنید شامل موارد زیر هستند:
شکر
مصرف بیش از حد شکر در دوران قاعدگی می تواند نوسانات خلقی شما را در این دوره تشدید کند. همچنین، خوردن شیرینی جات باعث افزایش درد و خونریزی می شود. اگر در زمان پریودی میل به شیرینی دارید، میوه های آبدار را در رژیم غذایی خود قرار دهید و سعی کنید از خوردن تنقلات شیرین خودداری کنید.
آن ها به افزایش نفخ و گاز کمک می کنند، در حالی که باعث افزایش کوتاه مدت قند خون می شوند. قند بالا منجر به تشدید جریان قاعدگی شما می شود و شما را بدتر از قبل می کند.
نمک
مصرف زیاد نمک هیچ زمانی مجاز نیست، اما در پریودی باعث احتباس آب می شود و بیشتر نفخ می کنید. پس برای کاهش نفخ، به غذاهای خود نمک اضافه نکنید و از غذاهای بسیار فرآوری شده که حاوی مقدار زیادی سدیم هستند، خودداری کنید.
قهوه
مصرف کافئین منجر به افزایش نفخ و سردرد در دوران پریودی می شود. البته ترک کافئین هم می تواند باعث سردرد شود. بنابراین اگر عادت به نوشیدن چند فنجان قهوه در روز دارید، قهوه را به طور کامل قطع نکنید. همچنین، قهوه مشکلات گوارشی را در این دوران تشدید می کند؛ بنابراین اگر در پریودی دچار اسهال می شوید، مصرف کافئین را محدود یا قطع کنید.
غذاهای پر چرب
مصرف غذاهای بسیار چرب و سرخ کردنی مانند فست فودها باعث افزایش التهاب و درد پریودی می شود. بنابراین، مصرف غذاهای پر چرب در این دوران به هیچ عنوان توصیه نمی شود.
غذاهای فرآوری شده
غذاهای آماده و کنسرو شده، گوشت فرآوری شده مانند سوسیس، کالباس، فست فود و … با مواد شیمیایی و نگهدارنده، باعث افزایش نفخ و نوسانات خلقی می شوند. سطوح بالای سدیم و قند همیشه مضر است، اما در طول قاعدگی آسیب بیشتری به شما وارد می کند.
غذاهای تند و شور
در دوران پریودی میل به خوردن غذاهای تند و شور افزایش می یابد، اما این غذاها در دوران قاعدگی بسیار مضر هستند. غذاهای تند در برخی از افراد منجر به معده درد، اسهال و حالت تهوع می شوند. همچنین غذاهای شور، باعث ایجاد نفخ می شوند و دوره قاعدگی شما را سخت تر می کنند. بنابراین، از خوردن غذاهای تند و شور که حاوی مقادیر زیادی از سدیم هستند، اجتناب کنید.
تنقلات
خوردن تنقلات زیاد مانند چیپس و پفک برای بدن به خصوص در دوران پریودی مضر هستند. به همین دلیل سعی کنید از تنقلات مفید مانند آجیل ها استفاده کنید.
گوشت قرمز
مصرف گوشت قرمز منجر به افزایش آهن در بدن می شود، اما مصرف بیش از حد گوشت قرمز باعث گرفتگی و درد بیشتر در دوران قاعدگی می شود. در واقع گوشت قرمز، پروستاگلاندین بالایی دارد. این ماده در دوران قاعدگی به طور طبیعی در بدن افزایش می یابد و موجب تخریب دیواره رحم و گرفتگی عضلات رحم می شود. مصرف زیاد گوشت قرمز، باعث افزایش سطح پروستاگلاندین و تشدید دردهای قاعدگی می شود.
الکل
در دوران پریودی به هیچ وجه از الکل استفاده نکنید؛ زیرا باعث تشدید علائم پریودی خواهد شد. در واقع، الکل با ایجاد کم آبی، سردرد و نفخ را بیشتر می کند. همچنین، الکل می تواند منجر به علائم گوارشی مانند حالت تهوع و اسهال نیز شود.
غذاهای حساسیت زا
اگر حساسیت غذایی دارید، در طول دوره پریود از خوردن غذاهایی که به آن ها حساسیت دارید اجتناب کنید. مثلا اگر به لاکتوز حساسیت دارید، در حالت عادی ممکن است گاهی اوقات یک لیوان میلک شیک میل کنید و چیزی نشود، اما در پریودی از مصرف آن خودداری کنید؛ زیرا باعث حالت تهوع، یبوست یا اسهال می شود و زمانی که پریود دردناکی دارید، درد شما را شدیدتر می کند.
نکات مهم در مورد تغذیه دوران پریودی
برای داشتن دوره پریود بهتر و کاهش علائم قاعدگی باید نکات زیر را رعایت کنید:
- برای کاهش علائم دردناک و آزار دهنده دوران پریودی، بهتر است غذاهای سالم و طبیعی مصرف کنید.
- آب فراوان بنوشید و بدن را هیدراته نگه دارید.
- از میوه ها و سبزیجات تازه استفاده کنید.
- از خوردن غذاهای چرب و سرخ شده در دوران قاعدگی اجتناب کنید. تغذیه در این دوران باید سبک و بدون نمک و چربی باشد.
- سبزیجات و گوشت آب پز را جایگزین غذاهای چرب و سرخ شده کنید.
مطلب مشابه: رنگ های مختلف خون عادت ماهیانه نشانه چیست؟ توضیح انواع رنگ خون