مجله تاپ‌ناز‌

تفاوت لامپ رشد گیاه با لامپ معمولی؛ انواع لامپ و نکات انتخاب

تفاوت لامپ رشد گیاه با لامپ معمولی؛ انواع لامپ و نکات انتخاب

گیاهان برای رشد علاوه بر آب و خاک، به نور کافی هم نیاز دارند. نور خورشید، عنصری حیاتی برای رشد و شادابی گیاهان است اما در بسیاری از مکان ها نور طبیعی کافی برای گیاهان آپارتمانی و گلخانه ای وجود ندارد، در این صورت باید از نورهای مصنوعی استفاده کرد. با لامپ های رشد گیاه برای پرورش گیاهان می توان نور را برای مکان هایی که نور کافی ندارند تامین کرد.

با استفاده از این لامپ های مخصوص می توان رشد انواع گیاهان آپارتمانی، گل ها، سبزیجات و حتی میوه ها را افزایش داد. لامپ رشد گیاهان، دارای تمام ویژگی های نوری است که یک گیاه برای رشد به آن ها نیاز دارد. در این مطلب تفاوت های لامپ رشد گیاه و لامپ معمولی را به طور کامل بررسی می کنیم. با ما همراه باشید.

لامپ رشد گیاه چیست؟

تفاوت لامپ رشد گیاه با لامپ معمولی؛ انواع لامپ و نکات انتخاب

در شرایط طبیعی، نور خورشید برای رشد و پرورش گیاهان کافی است. پرتو نور خورشید خود طیف گسترده ای از نورها را شامل می شود که هر کدام تاثیر متفاوتی روی رشد گیاهان می گذارد.

با توجه به وجود میلیون ها طیف نور در امواج خورشید، این بهترین گزینه برای رشد گل و گیاه است. اما زمانی که می خواهید گیاهان را در خانه یا آپارتمان پرورش دهید و نور خورشید کافی برای این کار به آن ها نمی رسد، مجبور می شوید از لامپ های رشد گیاه کمک بگیرید.

باید به این موضوع توجه کنید که لامپ های ال ای دی معمولی موجود در خانه برای این کار موثر نخواهد بود. لامپ های مخصوص رشد گیاه با فراهم کردن تمام طیف های ضروری موجود در نور خورشید، به رشد و نمو گیاهان کمک می کنند.

تفاوت لامپ رشد گیاه و لامپ معمولی

تفاوت لامپ رشد گیاه با لامپ معمولی؛ انواع لامپ و نکات انتخاب

لامپ ال ای دی رشد گیاه از ترکیب حداقل 11 نانومتر و طیف نوری تشکیل شده است و برای رشد تمام گیاهان کاربرد دارد. اما لامپ ال ای دی معمولی فقط برای روشنایی محیط کاربرد دارد و تاثیری در رشد گیاه ندارد و حتی دارای تاثیر منفی نیز می باشد، زیرا موجب رشد علفی گیاه می شود. در ادامه مهم ترین تفاوت های لامپ های رشد گیاه و لامپ های معمولی را بررسی می کنیم:

طیف نوری

طیف نور لامپ رشد گیاه منجر به رشد بهتر گیاه می شود. طیف نوری که از لامپ های معمولی متساطع می شود بسیار محدود و تک رنگ است. در حالی که برای لامپ های رشد گیاه، از طیف نوری گسترده تر شامل طیف طبیعی (مهتابی) و تخصصی (بنفش) در نظر گرفته می شود.

بنابراین لامپ های رشد گیاه گزینه بسیار خوبی برای رشد سریع تر گیاهان می باشند. در واقع، انواع لامپ های معمولی موجود در بازار صرفا برای روشنایی محیط مناسب هستند. به همین دلیل، تاثیر زیادی در پرورش گیاهان خانگی نخواهند داشت.

میزان مصرف انرژی

لامپ های معمولی که برای روشنایی اتاق مورد استفاده قرار می گیرند، گرمای زیادی تولید نمی کنند. همین موضوع نشان می دهد که مصرف انرژی این محصولات بسیار پایین است. در حالی که لامپ های رشد گیاه برای تشعشع پرتو UV و طیف گسترده تر نور، به مصرف برق بیشتری نیاز دارد.

لامپ های رشد گیاه برای خنک شدن به هیت سینک (انتقال دهنده حرارت) مناسب تری نیاز دارند. البته لامپ های رشد گیاه جدید مبتنی بر فناوری ال ای دی ساخته می شوند و برق بسیار کمی مصرف می کنند و همچنین طول عمر بالایی دارند.

مطلب مشابه: انواع گیاهانی که به نور نیاز ندارند | 30 گیاه و گل های آپارتمانی مقاوم

مدت زمان روشن ماندن

لامپ های معمولی را می توان به صورت 24 ساعته مورد استفاده قرار داد و مشکلی ایجاد نمی شود. اما مدت زمان استفاده از لامپ رشد گیاه با توجه به دوره های مختلف رشد آن و به مقدار مورد نیاز گیاه بستگی دارد.

برای مثال، توصیه می شود برای دوره های رویشی گیاهان، به مدت 16 تا 18 ساعت از لامپ استفاده کنید. چراغ رشد گیاه نباید همیشه روشن بماند، چرا که گیاه علاوه بر نور به تاریکی هم برای رشد خود نیاز دارد.

تشعشع اشعه فرابنفش

یکی دیگر از تفاوت هایی که بین لامپ های معمولی و لامپ های رشد گیاه وجود دارد، انتشار اشعه فرابنفش است. با در نظر گرفتن نیاز گیاه به اشعه فرابنفش برای رشد و فتوسنتز بهتر، لامپ هایی که به این منظور طراحی می شوند، چنین پرتویی را از خود ساطع می کنند. اما در چراغ های ال ای دی معمولی پرتو UV تولید نمی شود.

طول موج

طول موج لامپ های رشد گیاه نسبت به لامپ های معمولی بیشتر است. به همین دلیل برای پرورش زیاد گیاهان خاص از لامپ رشد گیاه استفاده می شود و تفاوت اصلی لامپ رشد گیاه با لامپ معمولی در طول موج می باشد.

فاصله لامپ تا گیاه

لامپ های ال ای دی معمولی برای رشد گیاهان کاربردی ندارد و به همین دلیل، نیازی به در نظر گرفتن فاصله استانداردی برای آن ها نیست. اما برای لامپ های رشد گیاهان، باید به این نکته توجه کرد که شدت نور بالایی از خود متساطع می کند و اگر فاصله درستی برای آن در نظر نگیرید، به گیاه آسیب زیادی وارد می شود.

البته باید این نکته را در نظر داشته باشید که فاصله ثابتی برای تعبیه لامپ های رشد گیاه تعریف نشده است. زیرا هر گیاه به شدت نور متفاوتی نیاز دارد. شما باید با توجه به دوره رشدی گیاه و نوع گرمسیری و سردسیری گیاه، این فاصله را تنظیم کنید. با این حال، طبق دستورالمعلی که برای این کار وجود دارد، توصیه می شود فاصله را در بازه 30 تا 70 سانتی متری در نظر بگیرید.

تفاوت قیمت لامپ رشد گیاه با لامپ معمولی

یکی دیگر از مواردی که باید به آن توجه کنید، نحوه ساخت لامپ های رشد گیاه است. تولید کنندگانی که در زمینه تولید چراغ رشد گیاه کار می کنند، برای ساخت این محصول تکنولوژی متفاوت و دقت بیشتری نسبت به لامپ های معمولی در نظر می گیرند. به همین دلیل، قیمت آن ها در بازار نسبت به چراغ های ال ای دی معمولی بالاتر می باشد.

انواع لامپ های رشد گیاه

تفاوت لامپ رشد گیاه با لامپ معمولی؛ انواع لامپ و نکات انتخاب

نور خورشید به دلیل این که تمام طیف های نوری مورد نیاز برای رشد گیاهان را دارد، برای رشد گیاهان بسیار ضروری می باشد. طول موج نور خورشید دارای طیف های رنگی زیادی مانند نور آبی، قرمز، بنفش، سبز، نیلی و … است و تمام رنگ ها برای رشد گیاهان لازم هستند.

جالب است بدانید که نور قرمز می تواند رشد گل و میوه را افزایش دهد و نور آبی به افزایش رشد در شاخ و برگ گیاهان کمک می کند. لامپ های رشد گیاهان نیز مانند خورشید برای گیاهان عمل می کنند که در ادامه انواع آن ها را بررسی می کنیم.

لامپ فلورسنت برای گیاهان

لامپ های فلورسنت معروف ترین لامپ های رشد گیاه هستند که در گذشته استفاده بیشتری داشته اند. یکی از مزایای این لامپ ها این است که مانند لامپ های رشته ای حرارت زیادی را تولید نمی کنند؛ بنابراین بهترین گزینه برای رشد و پرورش گیاه محسوب می شوند.

این لامپ ها قیمت بالایی ندارند و در دسته لامپ های ارزان قیمت قرار می گیرند. معمولا لامپ های فلورسنت موجود در بازار به شکل های حبابی و رشته ای هستند. برای استفاده از این لامپ ها بهتر است فاصله آن ها از گیاه 30 سانتی متری باشد.

لامپ گازی

لامپ های گازی قیمت بالایی دارند، اما به دلیل این که طیف نوری آن ها مانند طیف نوری خورشید است، یک گزینه مناسب برای رشد گیاهان محسوب می شوند. لامپ های گازی موجود در بازار شامل دو مدل هستند، لامپ گازی متال هالید و لامپ گازی بخار سدیم.

لامپ های متال هالید با فرآیند تخلیه انرژی زیاد و تولید نور آبی به رشد گیاهان کمک می کنند. لامپ های گازی بخار سدیم دارای طیف نوری قرمز و نارنجی هستند و برای گیاهان به گل دهی آن ها کمک می کنند.

لامپ ال ای دی

لامپ های ال ای دی به تازگی برای رشد گیاه ساخته شده اند و وارد بازار شده اند. ال ای دی های شاخه ای حرارت تولید نمی کنند و کم مصرف هستند؛ اما قیمت بالاتری نسبت به لامپ های رشد گیاه دارند. طیف نوری این لامپ ها آبی و قرمز است که برای رشد و گل دهی گیاهان بسیار مناسب می باشد.

لامپ رشته ‌ای

لامپ های رشته ای دارای طیف نور قرمز هستند و بهتر است آن ها را با لامپ های فلورسنت که دارای طیف نور آبی هستند برای گیاهان استفاده کنید. لامپ های رشته ای رشد گیاه قیمت بالایی ندارند و ترکیب نورشان با نور خورشید می تواند برای برخی از گیاهان مناسب باشد.

وال واشر رشد گیاه

اگر گیاهان را به صورت خطی کنار هم قرار دادید و تعدادشان زیاد است، بهترین راه برای تامین نورشان استفاده از وال واشرهای فول اسپکتروم است. به طور کلی یک چراغ رشد گیاه با توان 7 وات برای پرورش 3 الی 4 گلدان کوچک مناسب است. بنابراین یک وال واشر 12 وات برای تامین نور تا 8 گلدان کافی است.

پروژکتور رشد گیاه

اگر می خواهید یک گلخانه کوچک داشته باشید و یا تعداد گیاهان منزلتان بسیار زیاد است، بهتر است به جای استفاده از تعداد زیادی لامپ یک پروژکتور رشد گیاه نصب کنید. انواع پروژکتور رشد گیاه موجود در بازار توان های مختلفی دارند که با توجه به مساحت و تعداد گیاهان باید خریداری شوند.

لامپ هالوژنی

لامپ های هالوژنی به دلیل این که طیف نوری و طول موج مورد نیاز برای گیاهان را دارند، برای پرورش گیاه مناسب هستند اما چون حرارت زیادی را تولید می کنند و انرژی زیادی را هدر می دهند، خرید این نوع لامپ ها توصیه نمی شود.

لامپ باغبانی

لامپ های باغبانی نیز دارای طیف نوری مورد نیاز رشد گیاه هستند و به همین منظور از آن ها برای افزایش رشد گیاهان در گلخانه ها استفاده می شود. لامپ های باغبانی برای افزایش رشد گیاهان پیوندی نیز کاربرد دارند.

نکات مهم در انتخاب لامپ های رشد گیاه

تفاوت لامپ رشد گیاه با لامپ معمولی؛ انواع لامپ و نکات انتخاب

برای استفاده از لامپ رشد گیاه و پرورش گیاهان آپارتمانی نکات مهمی وجود دارد که باید به آن ها توجه کنید. در این بخش برخی از این نکات مهم را بررسی می کنیم:

  • مصرف برق: لامپ های رشد گیاه انرژی برق کمتری مصرف می کنند و در سطح مصرف انرژیA+ هستند. در میان انواع لامپ های رشد گیاه لامپ های ال ای دی مصرف کمتری نسبت به انواع دیگر دارند.
  • طیف نور: این لامپ ها به شکلی طراحی شده اند که بتوانند طیف هایی که گیاه برای رشد از خورشید می گیرد را تولید کنند. میزان طیفی که برای رشد گیاه نیاز داریم 380 تا 840 نانومتر است که به اصطلاح فول اسپکتروم گفته می شود. این به این معنی است که لامپ ما از طول موج مادون قرمز تا رابنفش خورشید را تولید می کند. طیف نوری مورد نیاز گلدهی و رشد گیاه متفاوت است.
  • مدت استفاده: اگر در کنار لامپ رشد خود منبع طبیعی دارید تا زمانی که نور وجود دارد می توانید لامپ را خاموش کنید. گیاهان در طول شبانه روز نیازی به نور 24 ساعته ندارند؛ اما با توجه به گرمای کمی که این لامپ ها تولید می کنند، روشن گذاشتن 24 ساعته آن ها تأثیری در طول عمرشان ندارد.
  • روشنایی: برای استفاده از لامپ رشد باید فاصله گیاه تا منبع نوری و میزان وات لامپ را در نظر بگیرید. اگر لامپ خیلی نزدیک به گیاه باشد ممکن است گرمای آن باعث سوزاندن برگ ها شود. پس برای تست میزان گرما دست خود را نزدیک برگ بگیرید تا مطمئن شوید فاصله ی لامپ کم نباشد.

مطالب مشابه را ببینید!