مشکلات جسمی، فراموشی، افسردگی، مشکل مالی، از دست رفتن اشتها به دلیل مصرف دارو و بیماری همگی می توانند باعث کاهش توانایی بدن در جذب مواد معدنی شوند و در نتیجه نیاز غذایی افراد مسن افزایش پیدا می کند.
تقویت قوای جسمانی در افراد سالمند با روش های زیر
با افزایش سن، مقدار کالری مصرفی کم می شود و نیاز به مواد معدنی و ویتامین ها بیشتر می شود و همانطور که می دانید استفاده از شیوه زندگی سالم برای حفظ سلامت در سنین سالمندی بسیار موثر است، در ادامه شما را با بعضی از مواد مغذی برای تقویت قوای جسمانی سالمندان آشنا می کنیم.
کلسیم
پس از 50 سالگی به دلیل اینکه تراکم استخوان بدن کمتر می شود، افراد سالمند دچار شکستگی استخوان می شوند و طبق تحقیقات انجام شده پس از یائسگی سه تا 5 درصد از تراکم استخوان زنان کمتر می شود و به همین دلیل از دیگر غذاهای مفید برای افراد سالمند، کلسیم است که در این سن بسیار ضروری است و برای انقباض ماهیچه، عملکرد مناسب اعصاب و حفظ تعادل اسیدی بدن مفید است.
فیبر
مواد غذایی که فیبر دارند باعث ثابت نگه داشتن قند خون، کاهش مقدار هضم و جذب مواد غذایی می شوند و در واقع مصرف فیبر یکی از روشهای مناسب برای کنترل وزن به حساب می آید و طبق تحقیقات انجام گرفته هر گرم فیبر مصرفی باعث سوزاندن 7 کالری در بدن می شود.
منیزیم
مصرف منیزیم می تواند باعث تقویت قوای جسمانی افراد ساماند گردد زیرا منیزیم باعث عملکرد طبیعی ماهیچه ها سیستم عصبی می شود و در نهایت باعث می شود که قلب ریتم مناسب ضربان داشته باشد. مصرف این ماده معدنی برای حفظ استخوان و کاهش خطر ابتلا به سکته قلبی و مغزی، تنظیم فشار خون و قند خون موثر می باشد.
اسید ها ی چرب امگا ۳
برای کاهش درد ماهیچه، کاهش بیماری قلبی، بهبود گردش خون، بهبود قدرت بینایی، رفع افسردگی، سلامت پوست و سلامت مو بهتر است که به صورت مرتب امگا 3 استفاده شود.
مطلب پیشنهادی: آیا رابطه جنسی برای سالمندان ضرر دارد؟
مصرف مواد غذایی حاوی روی
مصرف روی نقش مهمی در عملکرد سیستم ایمنی بدن، بهبود و ترمیم بافت ایفا می کند و کمبود این ویتامین در بدن سبب افزایش التهاب مربوط به بیماری های قلبی، دیابت و سرطان و عملکرد نادرست سیستم ایمنی بدن می شود که اکثر افراد سالمند از کمبود این ویتامین در بدن رنج می برند و مواد غذایی حاوی روی عبارتند از :
- غذاهای دریایی
- گوشت
- غلات
- گیاهان سرشار از پروتئین مانند : لوبیا و گیاهان بنشنی
در صورتی که نمی توانید به میزان کافی روی دریافت کنید می توانید مولتی ویتامین دارای روی مصرف نمایید و البته این نکته را نیز به خاطر داشته باشید که زیاده روی در مصرف روی با برخی دارو ها تداخل دارد بنابراین در صورت تغییرات در برنامه مصرف مکمل ها حتما با پزشک تان مشورت نمایید.
استفاده از ویتامین D
ویتامین D به تقویت قوای جسمانی سالمندان کمک می کند و مصرف این ویتامین به مقدار کافی سبب رشد طبیعی استخوان ها، حفظ تراکم استخوان ها، جذب درست کلسیم و قدرت عضله ها می شود، کمبود این ویتامین باعث می شود فرد بیشتر در معرض خطر شکستگی استخوان ها قرار بگیرد که مواد غذایی دارای ویتامین D عبارتند از : زرده تخم مرغ، روغن ماهی و سبزیجاتی با برگ های سبز.
قرار گرفتن زیر نور خورشید به مدت بیست دقیقه ویتامین D مورد نیاز بدن را تامین می کند و در افراد مسن بدن به دلیل اینکه در ساخت ویتامین D از نور خورشید توانایی کمتری دارد به همین دلیل مصرف مکمل های ویتامین D بسیار مفید و ضروری هستند.
بخوانید: تمرین ورزشی برای افراد سالخورده برای حفظ تعادل
مصرف مواد غذایی دارای آهن
همانطور که می دانید اکسیژن رسانی به تمام بافت های بدن از وظایف آهن است و کمبود این ماده در بدن سبب کاهش عملکرد سیستم ایمنی بدن، خستگی بیش از حد، کمبود نفس، شکنندگی ناخن ها، کم خونی، کاهش اشتها و ضعیف شدن بنیه می شود که مواد غذایی دارای آهن عبارتند از :
- طیور و ماهی
- گوشت قرمز
- مغز میوه
- اسفناج
- تخم مرغ
- دانه سویا
- زردآلوی خشک
علاوه بر اینکه باید از غذاهایی که سرشار از آهن هستند استفاده کنید بهتر است جهت تقویت قوای جسمانی سالمندان از غذاهایی که به جذب بهتر آهن کمک می کنند نیز استفاده کنید که شامل : مواد غذایی سرشار از ویتامین C مانند: پرتقال، فلفل دلمه ای، آب پرتقال، کیوی، گریپ فروت و آب گریپ فروت می باشد.
ویتامین B12
این ویتامین به منظور ساخت عصب، گلبول های قرمز و DNA مورد استفاده قرار گرفته می شود، همچنین سبب افزایش انرژی متابولیسمی بدن و کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی می شود که این ویتامین با افزایش سن در بدن کمتر می شود و علایم کمبود این ویتامین در بدن عبارتند از :کاهش اشتها، ناراحتی معده، خستگی مفرط، مشکلات سیستم عصبی، کاهش وزن، افزایش ضربان قلب، زخم شدن زبان، زخم شدن لثه است که در مواد غذایی زیر این ویتامین یافت می شود.
- میوه
- سبزی
- غلات سبوس دار
- ماهی
- لوبیا
- تخم مرغ
- گوشت لخم
- مغز میوه و تخمه
نکاتی در مورد مصرف مواد غذایی
- افراد سالمند ممکن است دچار یبوست شوند، مصرف مایعات کافی و مواد فیبردار مانند نان کامل گندم و میوه هایی همچون آلو، گلابی، زردآلو رسیده و … مفید هستند.
- رژیم غذایی افراد سالمند که فشار خون دارند باید بسیار کم سدیم باشد. همچنین مواد غذایی آنها باید داای ویتامین و کلسیم کاتفی باشد.
- جویدن کافی غذا برای افراد سالمند شاید کمی دشوار باشد و به همین دلیل مصرف غذاهای نرم مانند آبمیوه، گوشت نرم، پوره، سوپ و آش که حبوبات کم دارد را پیشنهاد می کنیم.
- افراد سالمند باید روزی 5 وعده غذا میل کنند و هر وعده غذای آنها حجم کمی داشته باشد.
- سالمندان بهتر است که چای و قهوه غلیظ مصرف نکنند و همچنین از نوشیدن چای و قهوه پس از ساعت 6 عصر باید محدودیت ایجاد کنند تا کم خواب نشوند.
- افراد سالمند هرگز نباید الکل و سیگار مصرف کنند.
- افراد سالمند بهتر است که در هفته فقط 3 عدد تخم مرغ مصرف کنند.
- افراد سالمند بهتر است که غذای سرخ کرده مصرف نکنند و سبزیجاتی مانند گل کلم و کلم و همچنین سس مایونز هم بهتر است استفاده نکنند.
- باید به موضوع تداخل داروها با غذا اهمیت داده شود.