مجله تاپ‌ناز‌

دلایل تنبلی تخمدان؛ عوارض، تشخیص، علائم و انواع درمان آن

دلایل تنبلی تخمدان؛ عوارض، تشخیص، علائم و انواع درمان آن

یکی از بیماری های رایج در بین خانم های جوان سندروم تخمدان پلی کیستیک یا همان تنبلی تخمدان می باشد. این بیماری باعث ایجاد اختلالات گسترده ای در چرخه عادت ماهیانه می شود. همچنین پس از درگیری با این بیماری موهای زائد در نواحی مختلف صورت شروع به رشد می کنند.

عدم درمان به موقع می تواند باعث بروز مشکلات متعددی در چرخه باروری شود. این بیماری با بهم زدن تعادل هورمونی خلق و خوی فرد بیمار را نیز تغییر می دهد.

تنبلی تخمدان چیست؟

بر اساس داده های آماری جدید حدود ۲۹.۸ درصد از خانم های جوان درگیر تنبلی تخمدان هستند. یکی از مهم ترین دلایل درگیری با این بیماری ژنتیک می باشد. بر اساس تحقیقات جدید سبک زندگی ناسالم نیز نقش موثری در ابتلاء به این بیماری دارد. در واقع عدم فعالیت کافی و مصرف غذاهای ناسالم می توان خطر ابتلا‌ء به این بیماری را افزایش دهد.

سندروم تخمدان پلی کیستیک به صورت مستقیم بر روی چرخه قاعدگی تاثیر می گذارد. به طوری که روند تخمک گذاری نیز دچار مشکل می شود. تنبلی تخمدان مانع آزاد شدن تخمک می شود. تحت چنین شرایطی پریود یا همان عادت ماهیانه عقب خواهد خواهد افتاد. در این صورت تخمک در جدار رحم باقی می ماند و باعث ایجاد کیست خواهد شد. این کیست های ریز باعث بهم زدن چرخه بارداری خواهند شد. با مصرف دارو می توان کیست های ایجاد شده را نابود کرد.

علت تنبلی تخمدان در خانم ها

دلایل تنبلی تخمدان؛ عوارض، تشخیص، علائم و انواع درمان آن

یکی از دغدغه های اصلی خانم های جوان کسب اطلاعات بیشتر در خصوص علل بروز تنبلی تخمدان می باشد. بر اساس داده های جدید پزشکی عوامل زیر نقش پررنگی در درگیری با بیماری تخمدان پلی کیستیک دارند.

اضافه وزن بالا

حدود ۴۹ درصد خانم هایی که درگیر تنبلی تخمدان هستند؛ اضافه وزن دارند. در واقع اضافه وزن خطر درگیری به دیابت نوع دو را نیز افزایش می دهد. این افراد به کمک کاهش وزن می توانند سلامت جسمی خود را به دست بیاورند.

مقاومت به انسولین

داده های آماری جدید اثبات کرده مقاومت به انسولین می تواند خطر ابتلاء به تنبلی تخمدان را افزایش دهد. در واقع تحت چنین شرایطی سلول های بدن به درستی از انسولین استفاده کنند. انسولین مازاد باقی مانده در بدن باعث تحریک تخمدان ها خواهد شد که در نهایت منجر به بروز این بیماری می شود.

استرس و اضطراب

استرس باعث افزایش سطح هورمون کورتیزول در بدن می شود. تحت چنین شرایطی آندروژن های موجود در بدن افزایش پیدا می کند و در نهایت فرد درگیر تنبلی تخمدان می شود.

اختلالات تیروئید

کم کاری تیروئید خطر ابتلاء به تنبلی تخمدان را افزایش می دهد. همچنین این بیماری علائم تخمدان پلی کیستیک را تحریک خواهد کرد.

اختلالات غده فوق کلیه

هرگونه اختلال در غده فوق کلیه منجر به بروز این بیماری خواهد شد.

علائم تنبلی تخمدان چیست؟

در صورتی که هر یک از علائم تنبلی تخمدان را دارید؛ حتما به پزشک مراجعه کنید. عدم درمان به موقع می تواند باعث ایجاد اختلالات گسترده تری در رحم و بدن شود. از علائم اصلی این بیماری می توان به پریودهای نامنظم و دردناک اشاره کرد. در واقع به دلیل عدم تخمک گذاری چرخه پریود تغییر پیدا می کند.

فرد مبتلاء به این بیماری درگیر خونریزی شدید می باشد. به طوری که در مقایسه با شرایط عادی فرد خونریزی بیشتری خواهد داشت. از دیگر علائم این بیماری می توان به رشد موهای زائد خصوصا در چانه اشاره کرد. معمولا فرد مبتلاء به این بیماری مدام درگیر جوش و آکنه در صورت و بدن می شود. همچنین عدم تخمک گذاری باعث افزایش وزن خواهد شد. ریزش مو نیز از دیگر نشانه های تنبلی تخمدان است. در برخی از موارد نادر فرد دچار تیرگی پوست نیز خواهد شد.

عوارض تنبلی تخمدان

تنبلی تخمدان باید به موقع درمان شود؛ در غیر این صورت فرد درگیر مشکلات جدیدی خواهد شد. عدم اقدام جهت درمان می تواند باعث مشکلات جدی نظیر نازایی شود. از مهم ترین عوارض تنبلی تخمدان می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • استرس، اضطراب و پرخوری بی دلیل
  • خونریزی غیرطبیعی و لخته های بزرگ در دوران قاعدگی
  • بارداری پوچ و خارج از رحم
  • ریزش موی شدید در قسمت پیشانی و جلو سر
  • افزایش موهای ضخیم در دور ناف
  • جوش های چرکی روی گونه ها به صورت پراکنده
  • افزایش کلسترول بد خون
  • ایجاد مشکلات متعدد در چرخه گردش خون

خطرات درگیری با تنبلی تخمدان در طولانی مدت

دلایل تنبلی تخمدان؛ عوارض، تشخیص، علائم و انواع درمان آن

تنبلی تخمدان در طولانی مدت می تواند خطر بروز یائسگی زودرس را افزایش دهد. همچنین رشد بیش از دیواره رحم منجر به هیپرپلازی خواهد شد. همچنین در صورت عدم درمان فرد درگیر سقط مکرر جنین می شود. در برخی از موارد نادر بیمار درگیر سرطان دهانه رحم خواهد شد.

در دوران بارداری نیز فرد فشار خون بالا را تجربه خواهد کرد. دختران جوان با مصرف دارو می توانند این بیماری را کنترل کنند. در غیر این صورت چرخه پریود دوباره نامنظم خواهد بود. احتمال درگیری با بیماری های قلبی و عروقی مزمن نیز در چنین افرادی بسیار بالا است.

روش های تشخیص تنبلی تخمدان

برای شناسایی و تشخیص تنبلی تخمدان از روش های مختلفی استفاده می شود. در گام اول برای شناسایی این بیماری باید به پزشک متخصص مراجعه کرد. پزشک علائم اولیه بیماری را بررسی می کند و در نهایت نتایج سونوگرافی و آزمایشات را بررسی خواهد کرد. پزشک متخصص زنان و زایمان در خصوص علائم بیماری سوال می کند.

در صورت صلاح دید پزشک از دیواره رحم نیز نمونه برداری خواهد شد. در سونوگرافی نیز روند رشد فولیکول ها مورد بررسی قرار خواهد گرفت. در صورت نیاز پزشک سطح کلسترول و انسولین موجود در خون را نیز بررسی خواهد کرد. در نهایت پس از بررسی تمامی علائم پزشک نظر نهایی خود را صادر می کند.

درمان تنبلی تخمدان

روش های مختلف و متعددی برای درمان تنبلی تخمدان وجود دارد. پزشک بر اساس شرایط جسمی و سنی بیمار بهترین روش را جهت درمان در نظر خواهد گرفت. در گام اول پزشک برای درمان تنبلی تخمدان توصیه می کند که بیمار وزن خود را کاهش دهد. در مرحله دوم درمان دارویی آغاز می شود.

پزشک بر اساس شرایط بیماری دوز دارو را تعیین خواهد کرد. همچنین داروهای تحریک کننده تخمک گذاری نیز تجویز خواهند شد. در برخی از موارد نادر داروهای تزریقی برای بیمار در نظر گرفته می شوند. این نوع از داروها به درمان سریع و فوری کمک بسیار زیادی خواهند کرد.

نتیجه گیری

عوامل مختلفی نظیر ژنتیک، سبک زندگی ناسالم و اضافه وزن خطر ابتلاء به تنبلی تخمدان را افزایش می دهند. از بارزترین علائم این بیماری می توان به پریودهای نامنظم و درد در قسمت زیر ناف اشاره کرد. به منظور درمان و تشخیص این بیماری باید به پزشک مراجعه کنید. پزشک پس از بررسی علائم بیمار، نتایج سونوگرافی و آزمایش ها نظریه نهایی خود را صادر خواهد کرد. عدم درمان این بیماری موجب ناباروری و سرطان رحم خواهد شد.

مطالب مشابه را ببینید!