مجله تاپ‌ناز‌

جسم زرد چیست و چگونه بر روی باروری تاثیر می گذارد؟

20210126 115248 331374 1.max 800x800 1

جسم زرد تخمدان نقش بسیار مهم و کلیدی در باروری بانوان دارد. پس از شروع چرخه قاعدگی این جسم زرد رنگ نیز در تخمدان تشکیل خواهد شد. در پاسخ به سوال جسم زرد چیست و چگونه بر باروری تاثیر می گذارد؟ باید اشاره کرد، که این جسم زرد رنگ می تواند شرایط بهتری را برای باروری ایجاد کند. به طوری که پس از تشکیل نطفه جسم زرد به ایجاد شرایط بهتر برای رشد جنین کمک خواهد کرد.

این جسم باعث تولید هورمون پروژسترون بیشتر در بدن مادر باردار می شود. در صورتی که بدن به هورمون پروژسترون احتیاجی نداشته باشد؛ این جسم به صورت خود به خود تجزیه خواهد شد. این توده سلولی زرد رنگ باعث ایجاد یک شرایط پایدار جهت بارداری در بانوان خواهد شد. این جسم بیشتر شبیه به یک کیست با سلول های زرد رنگ است، که باعث تولید هورمون زنانه بیشتر در بدن می شود.

جسم زرد تخمدان چیست؟

1c6c813bb9d5494160041c1c4ee2fb70 xl 1

جسم زرد تخمدان به مجموعه ای از سلول ها گفته می شود، که در قالب یک کیست در تخمدان تشکیل می شوند. همچنین رحم بدون این جسم نمی تواند از تخمک باروری به بهترین شکل ممکن مراقبت کند. در صورتی که بدن مادر باردار به صورت عادی جسم زرد را تولید نکند؛ فرد درگیر طیف وسیعی از مشکلات مربوط به نازایی خواهد شد. همچنین این جسم زرد رنگ می تواند تغییرات لازم را در نطفه جهت تبدیل به جنین را به وجود بیاورد.

به نوعی این مجموعه سلولی نقش بسیار مهم و اساسی در تولید مثل دارد. جسم زرد در اثر چرخه قاعدگی تشکیل می شود. در واقع پس از اتمام قاعدگی جسم قبلی تجزیه می شود و جسم زرد رنگ جدید در تخمدان تشکیل خواهد شد. این جسم پس از اتمام تخمک گذاری در هر یک از تخمدان ها ایجاد می شود.

وظیفه جسم زرد ایجاد محیطی امن برای رشد جنین می باشد. این جسم ساختار سلولی پروژسترون را در بدن تقویت می کند. پس از باروری تخمک جسم زرد پس از مدت زمان کوتاهی از بین خواهد رفت. در صورت عدم باروری جسم زرد از بین خواهد رفت و جسم جدید برای دوره بعدی قاعدگی تشکیل می شود.

نقش جسم زرد تخمدان در باروری

برخلاف تمامی باورهای رایج جسم زرد تخمدان وظایف مختلفی را در رحم بر عهده دارد. از وظایف اصلی این جسم می توان به تشکیل ساختار قوی سلولی در رحم اشاره کرد. در دوران بارداری بدن مادر به بیشترین میزان از هورمون پروژسترون احتیاج دارد. برای تامین این حجم از پروژسترون در بدن مادر باردار جسم زرد فعالیت خود را آغاز می کند. در صورتی که پروژسترون به مقدار کافی در بدن مادر باردار وجود نداشته باشد نطفه بارور نخواهد شد. به نوعی نطفه تشکیل شده پوچ و بارداری در خارج از رحم صورت می گیرد.

برای جلوگیری از ایجاد چنین مشکلی بدن زنان بعد از تجربه قاعدگی شروع به تولید جسم زرد در تخمدان می کند. معمولا این جسم در یکی از تخمدان های راست و یا چپ تشکیل می شود. بدن برخی از زنان به صورت طبیعی دارای دو جسم زرد است. معمولا تا زمانی که بدن احتیاج با پروژسترون دارد این جسم فعالیت خود را ادامه می دهد.

پس از ایجاد شرایط مطلوب و ایمن برای رشد جنین، جسم زرد حل خواهد شد. پس از اتمام بارداری بدن دوباره شروع به تولید جسم زرد خواهد کرد. بر اساس تحقیقات جدید حتی تا چندین سال بعد از یائسگی نیز بدن این جسم را تولید می کند.

جسم زرد چه کاری در بدن انجام می دهد؟

8596 لوتئوم کورپوس

وظیفه جسم زرد بارور کردن نطفه پس از تشکیل می باشد. در صورتی که این جسم موفق به باردار کردن نطفه شود؛ شروع به تولید هورمون پروژسترون به بیشترین مقدار ممکن خواهد کرد. تشکیل هورمون پروژسترون در این دوران به اندازه و به مقدار کافی می باشد. در صورتی که هورمون پروژسترون بیشتری در بدن تولید شود؛ بدن درگیر مشکلات جدیدی خواهد شد.

این جسم در فازهای مختلف به باروری نطفه در روزهای اول کمک خواهد کرد. وظایف جسم زرد در بدن شامل موارد زیر هستند. این کیست زرد رنگ جهت انجام چنین وظایفی در بدن تشکیل می شود. پس از تجربه اولین قاعدگی بدن به صورت غیر ارادی شروع به تولید این ساختار سلولی در تخمدان خواهد کرد.

فاز فولیکولی

جسم زرد در فاز فولیکولی نقش بسیار مهم و حیاتی دارد. فاز فولیکولی حدود ۱۴ روز می باشد و در نهایت یو فولیکول غالب و با ابعاد بزرگ تر تشکیل می شود. تخمک بالغ در این فولیکول ایجاد خواهد شد و همچینن سایر تخمک های کوچک تر از بین خواهند رفت. در حالت کلی فاز فولیکولی اولین مرحله از تشکیل نطفه برای باروری می باشد. در صورتی که فولیکول با ابعاد مناسب تولید نشود؛ تخمک بالغ بارور نخواهد شد.

فاز تخمک گذاری

جسم زرد در فاز تخمک گذاری نیز نقش کلیدی دارد. همچنین این فاز پس از یک الی دو روز با پایان می رسد و فاز تخمک گذاری کوتاه ترین مرحله از چرخه قاعدگی به شمار می آید. این چرخه به آزاد شدن فولیکول کمک می کند. در نهایت پس از چند روز چرخه تخمک گذاری شروع خواهد شد.

فاز لوئتال

مهم ترین مرحله برای تکشیل نطفه فاز لوتئال در جسم زرد می باشد. این مرحله نیز نزدیک به ۱۴ روز طول خواهد کشید. فولیکول بالغ در این مرحله آماده باروری می باشد. همچنین از این مرحله تولید پروژسترون شروع خواهد شد. روند تولید هورمون پروژسترون در فاز لوتئال به صورت تدریجی می باشد. به طوری که پس از بارور شدن نطفه تا چندین هفته تولید پروژسترون ادامه پیدا می کند. در نهایت پس از ایجاد شرایط امن برای رشد جنین این جسم حل خواهد شد.

ارتباط جسم زرد تخمدان با بارداری

در حالت کلی جسم زرد تخمدان با بارداری ارتباط بسیار مستقیمی دارد. پس از تشکیل نطفه و باروری تخمک، جنین در دیواره رحم لانه گزینی می کند. در این مرحله مادر باردار خونریزی ناشی از لانه گزینی را نیز تجربه خواهد کرد. جنین باعث ایجاد یک هورمون ابتدایی خواهد شد که HCG نام دارد.

برای تشخیص بارداری در بانوان نیز از طریق آزمایش خون میزان HCG موجود در خون فرد بررسی می شود. پس از تشکیل این هورمون جسم زرد شروع به تولید جسم زرد بیشتری خواهد کرد. به طوری که این جسم به صورت خودکار روند تولید پروژسترون را ادامه خواهد داد. هدف از تولید پروژسترون بیشتر در خون افزایش ضخامت آندومتر می باشد. در غیر این صورت جنین در روزهای اول سقط خواهد شد.

در صورتی که فرد حاملگی را تجربه نکند؛ جسم زرد تجزیه خواهد شد. معمولا تجزیه شدن این جسم بین ۱۰ الی ۱۲ روز وقت خواهد برد. در نهایت میزان هورمون پروژسترون در بدن کاهش پیدا می کند. در این شرایط حساس ضخامت دهانه آندومتر بیشتر شده و در نهایت قاعدگی آغاز می شود. جسم زرد تجزیه شده نیز به همراه خون ناشی از قاعدگی از بدن دفع خواهد شد. پس از اتمام قاعدگی دوباره این چرخه شروع می شود.

عاقبت جسم زرد در صورت عدم بارداری

1566315266 X4mB4

در صورت که تخمک بالغ باردار نشود؛ جسم زرد متلاشی خواهد شد. به نوعی جسم زرد قبلی تجزیه و پس از اتمام دوره قاعدگی جسم زرد جدید تشکیل خواهد شد. در صورت عدم بارداری جسم زرد نهایتا تا ۱۰ روز بعد از تخمک گذاری از بین خواهد رفت. در صورتی که پروژسترون به مقدار کافی در خون وجود نداشته باشد؛ نطفه بارور نخواهد شد. در همین راستا شانس بارداری در ۱۰ روز بعد از تخمک گذاری بسیار ضعیف می باشد.

رحم پس از تجزیه این جسم شرایط جدیدی را تجربه می کند. به نوعی ضخامت دهانه رحم بیشتر می شود و عادت ماهیانه رخ خواهد داد. اگر اسپرم تخمک را بارور کند؛ فعالیت جسم زرد آغاز خواهد شد. به طوری که این جسم تا ۱۲ هفته باعث تولید پروژسترون در خون می شود.

در سه ماهه اول بارداری جفت به این هورمون جهت بقا نیاز دارد. همچنین با شروع سه ماهه دوم بارداری جسم زرد فعالیت خود را متوقف خواهد کرد. به طوری که روند تولید پروژسترون متوقف می شود و این جسم در بدن تجزیه خواهد شد. این جسم به تشکیل جنین و ایجاد شرایط مطلوب جهت رشد کمک بسیار زیادی خواهد کرد.

ظاهر جسم زرد به چه شکل است؟

جسم زرد در داخل یکی از تخمدان ها قرار می گیرد. بر اساس شواهد و بررسی های صورت گرفته؛ محل تشکیل این جسم مشخص نیست. معمولا جسم زرد در محل فولیکول غالب تشکیل می شود‌. اغلب بانوان به اشتباه تصور می کنند، که این جسم ظاهری تونلی و استوانه ای دارد. در صورتی که این تصور کاملا اشتباه می باشد و جسم زرد شبیه به یک توده کیسه ای است.

در داخل این توده تعداد قابل توجهی سلول زرد رنگ وجود دارد. به دلیل وجود چنین سلول هایی این جسم زرد رنگ می باشد. تا زمانی که فولیکول غالب در بدن بانوان برای بارداری وجود داشته باشد؛ جسم زرد تشکیل خواهد شد. در صورت تجزیه نیز جسم زرد به عنوان یک کیسه سلولی پاره می شود. اندازه این جسم بر اساس شرایط موجود می تواند متغیر باشد.

بر اساس شواهد و بررسی های جدید قطر جسم زرد می تواند ۲ الی ۵ سانتی متر باشد. پس از تشکیل جسم جدید بدن آمادگی لازم برای بارداری را به دست می آورد.

کلام آخر

جسم زرد نقش بسیار مهم و اساسی در بارداری نطفه دارد. این جسم در یکی از تخمدان ها تشکیل می شود و باعث ایجاد شرایط امن جهت رشد جنین خواهد شد. معمولا در صورت عدم بارداری این جسم زرد رنگ پس از ۱۰ الی ۱۲ روز از بین می رود. این توده سلولی بین ۲ الی ۵ سانتی قطر دارد و در صورت تشکیل جنین تا ۱۲ هفته به فعالیت خود ادامه می دهد. پس از اتمام سه ماهه اول بارداری جسم زرد شروع به تجزیه شدن خواهد شد. این جسم روند تولید پروژسترون در بدن را تسریع می بخشد.

مطالب مشابه را ببینید!