مجله تاپ‌ناز‌

خواص و مضرات جوز هندی / 16 خاصیت از کنترل قند خون تا رفع بوی بد دهان

خواص و مضرات جوز هندی / 16 خاصیت از کنترل قند خون تا رفع بوی بد دهان

جوز هندی یکی از انواع ادویه های پر مصرف در تمام نقاط جهان است که خاصیت های زیادی برای سلامتی بدن دارد. جوز هندی مانند هر ادویه و گیاه دارویی دیگری دارای فواید و خواص بی نظیری می باشد. ممکن است درمان با گیاهان دارویی به زمان و صبر بیشتری نیاز داشته باشد، اما معمولا بعد از این که نتیجه مطلوب حاصل شد، تاثیر آن ماندگار و همیشگی است.

جوز هندی یک ادویه خاص است که به دلیل خاص بودنش در کمتر آشپزخانه ای پیدا می شود. اگر شما خاصیت های فراوان جوز هندی را بدانید، احتمالا این ادویه پر خاصیت را در کنار سایر ادویه های رایج مورد استفاده قرار می دهید. پس برای آشنایی کامل با خواص و مضرات جوز هندی در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.

جوز هندی چیست؟

جوز هندی یا جوز بویا، درختی همیشه سبز و میوه دار شبیه به درخت نارنج است. این درخت بومی مناطق گرمسیر و پر بارش از جمله کشور گرِنادا و جنوب شرق آسیا مانند شرق هندوستان و اندونزی است. جوز هندی ادویه ای محبوب، خوشمزه و کمی شیرین است که سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی از جمله آهن، منیزیم، پتاسیم و خانواده ویتامین B است.

درختان جوز هندی ممکن است تا 20 متر رشد کنند. آن ها 8 سال پس از کاشت، میوه می دهند و در سن 25 سالگی به اوج باردهی می رسند. میوه ی درخت در ابتدا شبیه به میوه ازگیل ژاپنی یا زردآلو و به رنگ زرد است که هسته ای در میان آن قرار دارد.

اطراف هسته را غلافی قرمز رنگ به نام Mace پوشانده است. میوه های درخت را پس از رسیدن کامل به دو قسمت تقسیم می کنند. غلاف قرمز اطراف میوه را برای مصارف خوراکی جدا می کنند و هسته قهوه ای رنگ جوز را در معرض آفتاب قرار می دهند تا کاملا خشک شود. با خشک شدن هسته جوز هندی، دانه آن از پوسته جدا می شود.

پس از شکستن هسته میوه، به مغز یا دانه کروی شکل آن امکان دسترسی پیدا می شود. دانه و غلاف اطراف هسته جوز هندی مصارف مختلفی دارند، اما در بیشتر مناطق دنیا به عنوان چاشنی غذا مورد استفاده قرار می گیرند.

خواص جوز هندی

خواص و مضرات جوز هندی / 16 خاصیت از کنترل قند خون تا رفع بوی بد دهان

جوز هندی به خاطر داشتن املاح و مواد معدنی، ویتامین ها، ژرمانیوم، مس، کلسیم، فلاونوئیدها، آهن، روی و اسیدهای آمینه موجود در آن دارای خواص زیادی می باشد. در ادامه مهم ترین خواص و فواید جوز هندی را بررسی می کنیم.

کنترل قند خون

با افزایش سن خطر ابتلا به دیابت نیز بیشتر می شود. بسیاری از افراد به دلیل محدودیت های غذایی ناشی از بیماری دیابت، دچار احساس کلافگی و خستگی می شوند. برای جلوگیری از این بیماری و عوارض آن می توانید از جوز هندی استفاده کنید. مصرف روزانه جوز هندی باعث کاهش قند خون می شود. این گیاه خواص زیادی دارد و به فرایند تولید انسولین در پانکراس کمک می کند.

تقویت سیستم ایمنی

جوز هندی حاوی کلسیم، پتاسیم، آهن و منگنز می باشد. آنتی اکسیدان های موجود در جوز هندی باعث می شود تا بدن در مقابل بیماری های مختلف مقاوم شود. شما می توانید کمی جوز هندی را به غذای خود اضافه کنید، این امر باعث می شود تا سیستم ایمنی بدن شما تقویت شود.

سلامت استخوان ها

یکی دیگر از خواص جوز هندی این است که به سلامت استخوان های بدن کمک می کند. جوز هندی حاوی مقادیری کلسیم است که برای سلامت استخوان ها بسیار مفید می باشد. همچنین، مصرف این ادویه برای پیشگیری از بیماری هایی مانند پوکی استخوان بسیار مفید است.

مطلب مشابه: فواید ترب سیاه برای سلامتی بدن و لاغری (ارزش غذایی و مضرات مصرف زیاد)

ضد استرس و ضد افسردگی

خواص و مضرات جوز هندی / 16 خاصیت از کنترل قند خون تا رفع بوی بد دهان

ترکیبات موجود در جوز هندی مانند میریستیسین و المیسین، با این که ممکن است در مقادیر زیاد سمی باشند، اما اثرات شادی آور، آرامش بخش و ضد استرس و اضطراب دارند. این عناصر موجب ترشح سروتونین و دوپامین در مغز می شوند که به رفع استرس کمک می کند.

تحقیقات نشان داده است که فعالیت شبه ضد افسردگی جوز هندی ممکن است به دلیل تاثیر تعدیلگر آن بر مونوآمین های مرکزی باشد. ترکیب پودر جوز هندی با زردچوبه می تواند برای رفع افسردگی یا استرس موثر باشد و می توان آن را جزو مواد غذایی شادی آور و انرژی بخش دانست.

کمک به سلامت بدن

جوز هندی دارای آنتی اکسیدان های مختلفی می باشد که مانع از شکل گیری رادیکال های آزاد در بدن می شود و همین امر باعث می شود تا بدن سالم باقی بماند و باعث کاهش استرس می شود. ویتامین ها، منگنز، مس، فسفر، منیزیم، روی، آهن و کاروتنوئیدها از جمله مواد تشکیل دهنده این گیاه هستند.

بهبود عملکرد سیستم گوارش

جوز هندی ادویه ای است که طبع گرمی دارد و به همین دلیل برای سلامتی و بهبود عملکرد دستگاه گوارش مفید می باشد. مصرف جوز هندی برای درمان یبوست، اسهال و نفخ شکم در کودکان نیز مفید است. یک نوک انگشت پودر جوز هندی را در سوپ یا غذای خود بریزید و میل کنید.

فیبر موجود در جوز هندی باعث بهبود عملکرد سیستم گوارشی انسان می شود. روغن جوز هندی نیز نفخ های معده و روده را از بین می برد و برای هضم بهتر انواع غذا مفید است. البته افرادی که زخم معده دارند بهتر است در مصرف این ادویه زیاده روی نکنند.

کمک به خواب راحت

از جوز هندی همیشه به عنوان دارویی سنتی برای بی خوابی یاد می شود. جوز هندی دارای ترکیبات بالایی از منیزیم است که در کاهش تنش عصبی موثر است. همچنین این ترکیبات موجب آزاد شدن سروتونین شده که باعث تقویت حس آرامش در فرد می شود.

سروتونین در مغز به ملاتونین تبدیل می شود که یک القا کننده خواب است. کمی پودر جوز هندی بر روی یک لیوان شیر گرم بریزید و قبل از خواب میل کنید. این کار به بهتر و طولانی تر خوابیدن شما کمک می کند.

مطلب مشابه: فواید خرما و ارزش غذایی آن | 30 خاصیت شگفت انگیز خرما برای سلامت

سم زدایی بدن

خواص و مضرات جوز هندی / 16 خاصیت از کنترل قند خون تا رفع بوی بد دهان

سم زدایی برای سلامت بدن بسیار ضروری است. سموم خیلی سریع تر از آن چه فکر کنید، در کلیه و کبد انباشته می شوند. این سموم در اثر فعالیت های روزمره مانند رژیم غذایی نامناسب، استرس، آلودگی و مصرف دخانیات جمع می شوند.

جوز هندی یک سم زدای فوق العاده برای کبد و کلیه است. از آنجایی که جوز هندی خواص نیرو بخش دارد، می تواند سموم انباشته شده در کبد و کلیه را از بین ببرد. علاوه بر آن، جوز هندی در جلوگیری از تشکیل و از بین بردن سنگ کلیه نیز موثر می باشد.

تقویت سیستم قلبی عروقی

جوز هندی دارای ترکیب بی نظیر یوجینول می باشد که باعث تقویت سیستم قلبی عروقی می شود و برای سلامت قلب مفید است و همچنین به جلوگیری از ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی کمک می کند. ویتامین C موجود در این گیاه، سلامت رگ ها را به دنبال دارد و مس موجود در جوز هندی باعث تعادل فشار خون و ضربان قلب طبیعی می شود.

برای بهره مندی از این خواص جوز هندی می توانید هر روز ناشتا دو قطره روغن جوز هندی را ترکیب کنید و به راحتی از آن استفاده کنید تا سیستم قلبی عروقی شما تقویت شود.

تقویت موها

یکی از مهم ترین خواص جوز هندی این است که باعث رشد، تقویت و جلوگیری از آسیب دیدگی موها می شود و به براق و درخشان کردن موها کمک می کند. همچنین جوز هندی می تواند موجب جلوگیری از ریزش مو شود.

این روغن می تواند موها را تغذیه کند، باعث شادابی و درخشش آن شود و به از بین بردن پوسته و شوره های سر کمک کند. به همین دلیل از این ماده در بسیاری از محصولات مراقبت از مو استفاده می کنند.

همچنین این روغن جریان خون در سر را آسان می کند و سرعت رشد موها را افزایش می دهد. برای استفاده از روغن جوز هندی آن را گرم کنید و به موها و پوست سر خود بزنید و به آرامی ماساژ دهید.

درمان حالت تهوع

یکی دیگر از خاصیت های جوز هندی این است که به دلیل عطر خاصی که دارد می تواند به درمان و پیشگیری از حالت تهوع کمک کند. برای درمان حالت تهوع باید جوز هندی را با عسل ترکیب کنید و مصرف کنید.

ضد درد و التهاب

جوز هندی برای درمان دردهای عضلانی و مفصلی موثر می باشد. روغن جوز هندی به عنوان ضد التهاب قوی در طب سنتی کاربرد دارد، به همین دلیل ماساژ روغن جوز هندی روی موضع، یک درمان موثر برای آرتریت، رماتیسم و انواع دیسک ها است.

جوز هندی بخش مهمی از داروهای درمانی چینی است که دردها و التهاب های شکمی را درمان می کند و همچنین تورم مفاصل را کاهش می دهد. لازم به ذکر است که روغن این گیاه خوردنی نیست و به صورت موضعی استفاده می شود.

مطلب مشابه: همه چیز درباره خواص آلبالو؛ ارزش غذایی و تمام فواید عالی این میوه خوشمزه

مفید برای پوست

خواص و مضرات جوز هندی / 16 خاصیت از کنترل قند خون تا رفع بوی بد دهان

یکی دیگر از خواص جوز هندی این است که برای سلامت پوست و مو مفید می باشد. شما برای بهره مندی از این خواص جوز هندی می توانید از آن در غذاهای خود استفاده کنید. همچنین می توانید مقداری پودر جوز هندی را با چند قاشق شیر تازه مخلوط کنید و هفته ای دو بار این ترکیب را بر روی پوست خود قرار دهید. این کار باعث شفاف شدن پوست شما می شود.

برای از بین بردن جوش های چرکی صورت می توانید از ماسک جوز هندی استفاده کنید. برای تهیه این ماسک کافی است مقداری جوز هندی را با مقداری عسل و آب لیمو ترش و دارچین مخلوط کنید و ترکیب به دست آمده را که به صورت خمیری است، بر روی جوش های صورت خود قرار دهید. این ماسک را به مدت 30 دقیقه بر روی صورت خود قرار دهید و سپس صورت خود را بشویید.

تقویت قوای جنسی

مواد تشکیل دهنده جوز هندی، باعث افزایش انرژی و نشاط و افزایش میل جنسی خواهند شد. از عصاره این گیاه در انواع داروها و دمنوش های مخصوص تقویت قوای جنسی استفاده می شود. طبع گرم جوز هندی نیز به سلامت رحم و افزایش قوای جنسی خانم ها کمک می کند. همچنین جوز هندی می تواند به کاهش دردهای قاعدگی و تنظیم چرخه پریودی نیز کمک کند.

رفع بوی بد دهان

یکی از مهم ترین عوامل بوی بد دهان، رشد باکتری ها و خرابی دندان ها است. جوز هندی خواص ضد باکتریایی دارد و این باکتری های مضر دهان را از بین می برد. علاوه بر خاصیت ضد باکتریایی، عطر جوز هندی بسیار مطبوع و شیرین است. برای از بین بردن بوی بد دهان کافی است تکه کوچکی از جوز هندی را در دهان خود قرار دهید.

همچنین می توانید کمی پودر جوز هندی را با پودر آویشن ترکیب کنید و با آن دهان خود را مسواک بزنید. اگر دندان درد دارید، پنبه یا گاز استریلی را به روغن جوز هندی آغشته کنید و روی دندان خود بگذارید. پس از چند دقیقه درد شما از بین می رود. از این گیاه در ساخت انواع خمیر دندان و دهان شویه نیز استفاده می شود.

تقویت عملکرد مغز و حافظه

عصاره جوز هندی یک تقویت کننده قوی برای ذهن و حافظه است. ثابت شده است که ترکیبات عصاره جوز هندی یعنی میریستیسین و ماسلیگنان، در کاهش تخریب سلول های عصبی و عملکرد شناختی موثر می باشند.

در افراد مبتلا به زوال عقل یا بیماری آلزایمر نیز ترکیبات موجود در جوز هندی می تواند اثرات این بیماری ها را کاهش دهد و عملکرد مغز را در سطح طبیعی و سالم نگه دارد. در واقع با مصرف چند قاشق غذاخوری جوز هندی آسیاب شده همراه با وعده های غذایی، می توان از ابتلا به زوال عقل و آلزایمر پیشگیری کرد و یا سرعت پیشرفت آن را کاهش داد.

مضرات جوز هندی

جوز هندی با وجود خواص و فواید زیادی که دارد، زیان هایی نیز به همراه دارد که در ادامه آن ها را شرح می دهیم:

مسمومیت غذایی

جوز هندی از جمله ادویه هایی می باشد که مصرف بیش از حد آن در دوز بالا ممکن است باعث ایجاد مشکلات زیادی در بدن شود. از شایع ترین این مشکلات می توان به افزایش ضربان قلب، ایجاد توهم، حالت تهوع و از دست دادن تعادل بدن اشاره کرد.

سقط جنین

یکی دیگر از موارد مهم در مصرف جوز هندی این است که مصرف بیش از حد آن در دوران بارداری ممکن است باعث سقط جنین یا ایجاد نقایص مادرزادی در جنین شود. بنابراین خانم های باردار تا جای امکان باید از مصرف این ادویه خودداری کنند. علاوه بر آن، در دوران شیردهی نیز بهتر است از مصرف این ادویه پرهیز شود.

مطلب مشابه: خواص سنجد برای سلامتی بدن و کاهش وزن | فواید و مضرات سنجد

مطالب مشابه را ببینید!