حقایق تازه در مورد کارتونهای مشهور
سالیان سال است که هر ساله تعداد زیادی کارتون برای کودکان تولید میشود. بعضی از این کارتونها به شهرت زیادی میرسند و برای همیشه در خاطر نسلهای مختلف میمانند. کارتونها تاثیرات زیادی روی کودکان دارند و هر کدام درونمایه یا موضوع خاص خودشان را دنبال میکنند. در ضمن بسیاری از کارتونها سرشار از نماد و نشانه هستند و در واقع کارگردان سعی میکند در قالب نمادها حرفش را به گوش کودکان برساند. پشت هر کارتون حقایق زیادی وجود دارد که میتواند در تصمیم شما برای دیدن یا ندین این کارتون توسط کودکتان تاثیر بگذارد. در این مقاله تصمیم داریم به حاشیهها و درونمایههای بعضی از کارتونهای مشهور مثل ماشا میشا ، باب اسفنجی ، عمو پورنگ و… بپردازیم و آنها را بررسی کنیم. پس با ما همراه باشید تا با حقایقی تازه و جالب در مورد کارتونهایی مثل ماشا میشا باب اسفنجی و عمو پورنگ آشنا شوید.
اهمیت شناختن کارتونها برای والدین چیست؟
شاید باورش برایتان سخت باشد ولی برای یک کودک کارتون میتواند بیشتر از هر چیز و هر کس دیگری آموزنده باشد. کارتونها اولین برداشتهای کودک از جهان ما هستند و در واقع باورهای او را شکل میدهند. پس در انتخاب کارتون باید حساس باشید و جزئیات و حواشی هر کارتون را بشناسید. به طور مثال اگر شما به عنوان والدین اطلاعات کافی از کارتون ماشا میشا ، باب اسفنجی یا عمو پورنگ داشته باشید دیگر میدانید چه نوع محتوایی در اختیار کودکتانه گذاشته و این محتوا چه تاثیری روی او می تواند بگذارد. در دنیای امروز که کودک با انواع محتواها احاطه شده است، شما باید دقت کنید که کودکتان به بهترین محتواها دسترسی داشته باشد تا بتواند دوران کودکیاش را بدون آسیب و دغدغه پشت سر بگذارد.
کارتونهای نامناسب میتوانند اثرات طولانی مدتی بر کودکان بگذارند که با گذر زمان هم از بین نمیرود و حلش سخت و دشوار است. ما در این مقاله به شما کمک میکنیم با پشت پردهی بعضی از کارتونهای مشهور آشنا شوید و بتوانید بهتر در مورد آنها تصمیم بگیرید.
ماشا میشا
ماشا میشا یکی از محبوبترین و مشهورترین کارتونهاست که در بین کودکان سرتاسر جهان جایگاه ویژهای دارد. این انیمیشن که از یکی از افسانههای روسی جان گرفته، داستان دخترکی به اسم ماشا است که با یک خرس قوی هیکل دوست است. ماشا روحیهی شادی دارد و توی مسائل مختلف سرک میکشد. این انیمیشن برای کودکان جذابیت بسیاری دارد و علاوه بر داشتن گیرایی، بسیار آموزنده و راهگشا است.
ساخت انیمیشن ماشا میشا بسیار زمانبر است؛ این انیمیشن حاصل کار 70 نفر است و با این حال هرروز 2 تا 4 ثانیه تولید میشود. در ضمن هزینهی ساخت هر قسمت شش دقیقهای از ماشا میشا بیشتر از 250 هزار دلار است. این انیمیشن همچنین زحمات بسیار زیادی دارد؛ انیماتورهای برای ساختن صحنهای که ماشا پیانو مینوازد 114 نسخه از او را کشیدند.
نکته مثبت این است که ماشا میشا در سراسر دنیا با استقبال زیادی مواجه شد و بسیاری آن را از موفقترین انیمیشنهای تاریخ دانستند. در سال ۲۰۱۷ بود که نشنال جئوگرافیک طی گزارشی اعلام کرد که این سریال «تقریبا در تمام نقاط جهان تماشا میشود.» در ضمن ماشا میشا به زبانهای بسیاری ترجمه شده و در واقع اثری جهانی است. طبق گزارش ایندیپندنت، «ماشا و خرس» در لیست ۲۰ ویدیویی قرار دارد که توانستند تا ماههای اولیهی سال ۲۰۱۶ از یک میلیارد بازدید در یوتیوب بگذرند و رکوردشکنی کنند. اپیزود ۱۷ ماشا میشا با نام «دستورالعمل برای فاجعه»، در ردهی سیزدهم پربینندهترین قسمت در اولین سال پخش خود قرار گرفت. ماشا میشا در اوایل سال ۲۰۱۸، به رتبهی بسیار خوب پنجم رسید و در سال ۲۰۱۹ ، ۳.۳ میلیارد بار دیده شد و رکورد جهانی گینس را در قالب پربازدیدترین ویدیوی انیمیشنی در یوتیوب بشکند.
از مهمترین نکات مثبت ماشا میشا بار آموزشی آن است. در این باره پژوهشهای مختلفی شده است. بعضی از والدینی که کودکانشان ماشا میشا را تماشا میکنند معتقدند این سریال نه تنها بسیار جذاب و سرگرم کننده است، بلکه میتواند در زمینهی آموزش هم موفق عمل کند و به کودکان چیزهای زیادی یاد بدهد. در ضمن کریستینا نیکلسون مجری تلویزیون در برنامهای گفت دلیل این برداشت والدین این است که کودکان با تماشای ماشا میشا چیزهای جدیدی یاد میگیرند بدون اینکه خودشان متوجه شوند در روند یادگیری هستند. این شکل از آموزش باعث درونی شدن مفاهیم میشود.
این مجری همچنین از طرف والدین پنج مورد مهم را توضیح داد که کودکان با دیدن این کارتون یاد میگیرند. این پنج درس مهم عبارتاند از توانایی حل مسئله، پذیرش کمک از دیگران، توانمند بودن دختران، دانستن اهمیت زمان و شادی. کودکان از طریق تماشای این کارتون یاد میگیرند که راههای مختلف و متنوعی برای حل مسائلشان وجود دارد و باید برای مشکلشان به دنبال راه حل باشند. در ضمن این کارتون به کودکان یاد می دهد کمک خواستن از دیگران اصلا بد نیست و میتوان در مواقع لزوم از دوستان یا خانواده کمک گرفت. در ضمن ماشا میشا به دختران القا میکند که چه تواناییهای خارقالعادهای دارند و باید به خودشان ایمان داشته باشند. کودکان با دیدن ماشا میشا یاد میگیرند که باید قدر زمان را بدانند، بتوانند بدون دیگران از پس خودشان بربیایند و از ابراز کردن عشقشان ابایی نداشته باشند. در ضمن این کارتون به طور کلی فضای شادی دارد و کودکان را هم دعوت به شادی میکند.
یادگیری مهارتهای مطرح شده در این کارتون نه تنها باعث اجتماعیتر شدن کودک میشود، بلکه او را برای مدرسه رفتن و ورود به اجتماع نیز آماده میکند. به طور کلی علی رغم نقدهای بسیار بر این کارتون بسیاری هم معتدند ماشا میشا کماکان الگوی خوبی برای کودکان است.
در ضمن ماشا میشا نه تنها برای کودکان که حتی برای والدین هم نکات زیادی در دلش دارد و میتواند یک انتخاب بسیار طلایی برای والدینی باشد که به محتوای در دسترس کودکشان اهمیت میدهند و از تاثیرات کارتونها روی کودکان آگاهند.
باب اسفنجی
باب اسفنجی شلوار مکعبی را حتما میشناسید. یکی از محبوبترین و بهترین کارتونها که اثری ابدی است و نسل به نسل آن را تماشا میکنند و از دیدنش لذت میبرند. باب اسفنجی یکی از قویترین سریالهای انیمیشنی است که پخش آن از سال ۱۹۹۹ از شبکه نیکلودئون شروع شد. این انیمیشن با سرعت به محبوبیتی جهانی رسید و به یکی از خاطرات نسلهای مختلف در سرتاسر دنیا تبدیل شد.
باب اسفنجی شلوارمکعبی (SpongeBob SquarePants)، در در واقع سریال کمدی انیمیشنی است که متعلق به شبکه نیکلودئون امریکا است. این انیمیشن اولین بار در سال ۱۹۹۹ پخش شد و بهخاطر استقبال باورنکردنی مردم سرتاسر دنیا و رقم زدن شهرتی شگفت انگیز، ساخت آن همچنان ادامه دارد. تا امروز بالای ۲۶۰ قسمت از باب اسفنجی منتشر شده است؛ کارتون باب اسفنجی به ایران هم آمده و بارها با دوبله فارسی از تلویزیون ایران برای کودکان ایرانی پخش شده است. این انیمیشن به بیشتر از ۵۰ زبان دنیا دوبله شده، در رتبهی پنجم انیمیشنهای آمریکایی با طولانیترین دورهی زمانی پخش قرار گرفته است. در مورد درآمد هم باب اسفنجی شگفتانگیز عمل کرده و درآمدی عجیب برای سازندگانش داشته است؛ طی گزارش انیمیشن باب اسفنجی تنها تا سال ۲۰۱۷ بیشتر از ۱۳ میلیارد دلار برای شرکت نیکلودئون درآمد داشته است.
باب اسفنجی داستان زندگی شخصیتی به همین نام است. شخصیت اصلی داستان، یک اسفنج دریایی مکعب شکل است که در شهری زیر دریا به نام «بیکینی باتم» و در داخل یک آناناس زندگی میکند. باب اسفنجی هرروز یک دردسر و ماجرای تازه دارد و در رستوران خرچنگ با سایر اهالی شهر در تعامل است. ایدهی شهر زیر دریا ایدهای خلاقانه است که به موفقیت بسیاری هم رسید. اسم بیکینی باتم در دنیای واقعی از یک جزیرهی مرجانی به اسم Bikini Atoll برگرفته شده است. این جزیره در جزایر مارشال در اقیانوس آرام قرار دارد. در واقع شهروندان بیکینی باتم آبزیانی هستند.
خالق دنیای انیمیشنی باب اسفنجی استیون هیلنبرگ است. او به خاطر علاقهی شدید به دنیای اقیانوس، در سال ۱۹۸۴ در سن ۲۳ سالگی مدرک کارشناسی منابع طبیعی دریایی را از دانشگاه هامبولت کالیفرنیا دریافت کرد و تا سال ۱۹۸۷ در مقام زیستشناس دریایی مشغول فعالیت و تدریس بود. هیلنبرگ علاوه بر اقیانوس به دنیای هنر هم علاقه داشت و کم کم شروع به طراحی کمیک بوک ها کرد. او ابتدا یک کمیک بوک آموزشی طنز به اسم The Intertidal Zone (منطقهی جزر) را مخصوص آموزش به شاگردانش طراحی کرد. این کتاب در واقع داستان زندگی موجودات دریایی یک صخرهی کنار دریا بود و نقش اصلی اش هم برعهدهی یک اسفنج بود.
در ضمن در ابتدای ساخت سریال قرار بود اسم باب اسفنجی پسر اسفنجی (SpongeBoy) و سریال هم با اسم !SpongeBoy Ahoy ارائه شود ولی امکان این انتخاب نبود چون پسر اسفنجی قبلا ثبت تجاری شده بود. پس اسم شخصیت تغییر کرد و از جایی که هیلنبرگ برای این که باب اسفنجی با قالب پنیر اشتباه گرفته نشود، اصرار داشت که در نامش از اسفنج استفاده کنند، نام باب اسفنجی نهایی شد. بعد هم نام خانوادگی شلوار مکعبی به اسم او اضافه شد.
باب اسفنجی هم بار آموزشی زیادی برای کودکان دارد. کودک با دیدن انیمیشن باب اسفنجی یاد میگیرد که با دیگران تعامل داشته باشد و یادگیری این مهارت میتواند در زندگی برای او بسیار مفید و موثر باشد. در ضمن باب اسفنجی فضای شادی دارد و کودکان را شاد میکند. از دیگر نکات مهم این انیمیشن دوست داشتنی پرورش خلاقیت و قوه ی تفکر کودکان است. به طور کلی باب اسفنجی با وجود انتقادات فراوانی که بر آن وارد شده، انیمیشن موفق و خوبی است و میتواند برای کودکان نسلهای جدید هم یک انیمیشن جذاب باشد.
عمو پورنگ
عمو پورنگ برای تمام ایرانیها نامی آشناست. او نه تنها بین کودکان بلکه بین کل مردم محبوبیت زیادی دارد. برنامهی مطرح و جذاب عمو پورنگ سالهای سال از بهترین و پربینندهترین برنامههای تلویزیون بود. عمو پورنگ استعداد خاصی در دنیای اجرای ایران بود و توانست کودکان را با تلویزیون پیوند دهد. عمو پورنگ در واقع داریوش فرضیایی است؛ داریوش فرضیایی در طول این سالها به کودکان بسیار نزدیک شده و در واقع یکی از چهرههای محبوب آنها به شمار میرود. اولین حضور داریوش فرضیایی یا همان عمو پورنگ در تلویزیون در سال ۱۳۷۶ اتفاق افتاد. او در برنامه “ما و شما” ظاهر شد و اجرای موفقی داشت. این برنامهی خاطره انگیز انیمیشنهای درخواستی بچهها را پخش میکرد. محبوبیت عمو پورنگ به صورت روز افزون بیشتر و بیشتر شد تا این که او دوباره دو سال بعددر برنامه پورنگ و تورنگ حضور پیدا کرد و باز هم با اجرای موفقش به دل کودکان راه یافت. برنامه پورنگ و تورنگ جای عمو پورنگ را در دل بچهها بازتر کرد و شروع مسیر کاری او شد. عمو پورنگ دست از کار برنداشت و پشت سر هم کارهای خوب و مهمی ساخت. او در فروردین سال ۱۳۸۰ برنامهای به نام عمو پورنگ را اجرا کرد. این برنامه بهصورت زنده به تهیهکنندگی مسلم آقاجانزاده و کارگردانی احمد درویشعلی پور خلق شد و جز موفقترین برنامههای کودک در طول این سالها شد. برنامه ی محبوب و متنوع عمو پورنگ سهروز در هفته بهصورت زنده از شبکه اول سیما بر روی آنتن رفت و کودکان را پای تلویزیونها نشاند. این برنامه متوقف نشد، سالها به اجرا درآمد و طرفداران زیادی پیدا کرد. ولی ناگهان و در اوایل سال ۱۳۸۸ پخش زنده آن قطع شد و در نهایت پس از ۱۴۱ قسمت، در فروردین ۱۳۹۳، به پایان رسید.
عمو پورنگ مجری توانمندی است که حتی هنوز هم روی کودکان نسل جدید و حتی نسل قبل نفوذ دارد و برای همه یک خاطره ساز ارزشمند به شمار میروند. برنامهی عمو پورنگ هم علاوه بر سرگرم کنندگی، بار آموزشی فراوانی دارد و در واقع همیشه سعی کرده رفتارهای مثبت، شادی، اخلاقیات و تعامل با دیگران را به کودکان آموزش بدهد و برای آنها الگویی مثبت باشد.