خصوصیات دوست خوب چیست و یک رفیق چه ویژگی هایی دارد؟
همه افراد در طول زندگی خود با افراد زیادی آشنا می شوند که به آنها دوست و رفیق می گویند. ولی مسئله مهم این است که خصوصیات دوست خوب را باید شناخت و در انتخاب دوستان باید دقت کرد.
هر شخصی یک سری سلیقه و معیار در انتخاب دوست دارد و با فردی جور می شود و به او رفیق می گوید که به خودش شباهت داشته باشد و یا نقطه مقابل و مکمل خودش باشد که نکات مشترک زیادی هم داشته باشند. خصوصیات و ویژگی های دوست خوب یا دوستی که باب دل فرد باشد، گاهی متفاوت است و در ادامه با این ویژگی های یک دوست خوب آشنا می شوید.
خصوصیات دوست خوب
ویژگی هایی که در ادامه ذکر کرده ایم از خصلت های یک دوست و رفیق خوب هستند و باید مد نظر داشته باشید:
- هیچگاه در نبود شما بدتان را نمی گوید و به کسی هم در غیاب شما اجازه غیبت و بدگویی نمی دهد.
- همیشه مشوق شما است تا در کارهایتان پیشرفت کنید.
- از خصوصیات دوست خوب این است که انتظار ندارد شما در هر مسئله ای با او هم عقیده باشید و به میل او رفتار کنید.
- در حضور دیگران هیچوقت شما را تحقیر نمی کند و باعث سرافکندگی تان نمی شود.
- یک دوست خوب همیشه وفادار و با سخاوت است و در هر زمینه ای با شما صادق می باشد.
- یک دوست خوب هیچگاه به خاطر کارهایی که برای شما انجام داده است منت نمی گذارد و مودبانه رفتار می کند.
- از ویژگی های دوست خوب می توان به رازدار بودن او اشاره کرد. دوست خوب هیچگاه حرفهایی را که محرمانه به او زده اید هیچ جا فاش نمی کند.
- نشانه یک دوست خوب قابل اطمینان بودن او می باشد.
- یک دوست خوب وقت شناس است و در قرار ملاقات ها سر ساعت تعیین شده به مکان مورد نظر می آید.
- از خصوصیات دوست خوب عدم حسادت وی به موقعیت و امکانات شما می باشد.
- یک دوست خوب در هنگام مریضی و گرفتاری به دیدار شما آمده و تنهایتان نمی گذارد.
- از خصوصیت دوست خوب این است که به موقع پای درد و دل شما می نشیند و سکوت می کند و به موقع حرف می زند و شما را دلداری می دهد.
- موقعیت های شما را درک کرده و به دنبال بهانه های الکی برای قهر و دلخوری نمی گردند.
- یک دوست خوب همانطور که کنار شما خوش می گذراند حال و اخلاق بد شما را هم تحمل می کند و شکوه نمی کند.
- وقتی از او مشورت می خواهید صادقانه اطلاعاتش را در اختیارتان می گذارد و نظرش را خالصانه بیان می کند و اگر هم به نصایح او عمل نکردید ناراحت و دلگیر نمی شود.
- قرآن کریم نیز هفت ویژگی برای یک دوست خوب در نظر گرفته است که شامل ایمان، احترام به مقدسات و مسائل دینی، راستگویی، دوستی دو طرفه، دورو نبودن، خیرخواه بودن و خوش اخلاق بودن می شود.
چرا دوست خوب نداریم؟
دلایل زیادی برای دوری از دیگران و نداشتن دوست خوب و نزدیک وجود دارد که می تواند تمام ابعاد زندگی شخص را درگیر کند، ولی مهمترین مسئله این است که در این زمینه سبک های تربیتی خانواده و تجربیات دوران کودکی تاثیر دارد و در ادامه مهمترین علل نداشتن دوست خوب را توضیح داده ایم.
روابط خانوادگی
مهمترین دلیل ناتوانی در یافتن رفیق می تواند همین مسئله باشد، زیرا بعضی از خانواده ها داشتن روابط محدود و بسته را به فرزند خود می آموزند و آنها را محتاط، محافظه کار، بی اعتماد به دیگران و غیر اجتماعی بار آورده اند که این مشکل می تواند از طریق تحلیل الگوهای رفتاری و سیستم خانواده توسط روانشناس حل گردد.
خجالتی بودن
ناتوانی در برقراری ارتباط موثر با دیگران می تواند به دلیل خجالتی بودن فرد باشد، این مسئله نیاز به بحث زیادی دارد و می تواند به دلایلی مانند اعتماد به نفس کم، احتیاط و محافظه کاری زیاد، عدم خودباوری و … باشد.
غرور
برخی مواقع افراد به درستی و یا به اشتباه از بالا به پایین نسبت به دیگران نگاه می کنند و این غرور زیاد باعث می شود که دیگران را کمتر از خود بدانند و نزدیک شدن به آنها را باعث پایین آمدن سطح خود بدانند و همین مسئله باعث تنهایی آنها می شود.
پایین بودن اعتماد به نفس
حس حقارت و کمتر دانستن خود از دیگران مانند غرور می تواند شما را از دیگران دور کند، مثلا شخص ممکن است به دلایلی مانند رشت بودن، ضعیف بودن، بی هنری و .. از دیگران فاصله بگیرد، در حالی که این تصور اشتباه است و هر کسی در کنار معایبی که دارد، امتیازات و مزایایی هم دارد که می تواند برای شروع دوستی به آنها تکیه کند.
نپذیرفتن تفاوت ها
نپذیرفتن تفاوت و عدم احترام به آن می تواند از موانع دیگر ایجاد دوستی عمیق باشد. این نکته که انسان ها باید با افرادی نشست و برخاست کنند که هم عقیده و همفکر با آنها باشد تا حدی درست است، ولی در بعضی از مواقع ممکن است به دلیل همین تفاوت ها و عدم نزدیک شدن به آنها از وجود انسان های ارزشمندی در زندگی محروم شوید.
این مسئله را بایذ پذیرفت که تمام انسان ها با هم تفاوت دارند و همین می تواند باعث کشش و جذب افراد دیگر شود. تنها فردی که می تواند شبیه به شما باشد خود شما هستید، پس به تفاوت ها احترام بگذارید و آنها را بپذیرید.
توقع بالا
گاهی ممکن است که توقع شما از دوستی بالا باشد و ممکن است این گونه تصور شود که دوست خوب یعنی اینکه هر کاری از وی بخواهید انجام دهد و تمام رفتارهای شما را بپذیرد. پس باید توقع خود از دیگران را کمتر کنید و با آنها طوری رفتار کنید که مایل هستید با شما رفتار کنند.
قبل از اینکه دنبال این خصوصیات در دوستان خود باشید ببینید آیا خود شما در برخورد با دوستانتان اینگونه هستید و چنین رفتاری دارید و می شود به عنوان یک دوست خوب شما را معرفی نمود.