خواب زیاد نشانه کمبود کدام ویتامین است؟ (ویتامین های موثر بر خواب)
افراد زیادی در سراسر دنیا وجود دارند که پس از خواب شبانگاهی باز هم صبح ها احساس خستگی می کنند و احساس می کنند به خواب بیشتری نیاز دارند. سالانه افراد زیادی به دلیل خواب زیاد در طول روز به پزشک مراجعه می کنند. این مشکل می تواند با کمبود ویتامین ها مرتبط باشد. اما همیشه کمبود ویتامین ها باعث ایجاد آن نمی شود و نباید به صورت خودسرانه برای درمان اقدام به مصرف ویتامین ها کرد.
بیماری های پیش زمینه ای، رژیم غذایی نامتعادل، تغییرات آب و هوایی و … می توانند دلایل عمده برای خواب بیشتر باشند. در زیر به بررسی ویتامین هایی که نقش زیادی در الگوی خواب و میزان خواب دارند اشاره کنیم
کمبود چه ویتامین هایی باعث خواب زیاد می شود؟
در بیشتر موارد رژیم غذایی محدود باعث می شود تا مواد مغذی و ویتامین ها مورد نیاز بدن به خوبی تامین نشوند و فرد احساس خواب آلودگی و نیاز به خواب زیاد داشته باشد. خواب کافی در طول شب باعث می شود تا فرد انرژی لازم برای انجام فعالیت های روزانه را کسب کند و از ابتلا به برخی از بیماری ها مصون بماند. بیشتر افراد توجهی به میزان خواب کافی و بهترین ساعت خواب نمی کنند و با مشکلات اعصاب و روان، مشکلات پوستی و … مواجه می شوند.
اما همانطور که خواب کم نشانه دهنده اختلال در سیستم بدن است خواب زیاد هم یک مشکل است که باید علت آن پیگیری شود. معمولا کمبود ویتامین هایی از قبیل ویتامین D، ویتامین B6، ویتامین B12، کمبود مواد معدنی از قبیل کلسیم، منیزیم و آهن و … باعث احساس خستگی و خواب بیشتر می شوند.
نقش ویتامین B12 در کیفیت خواب
به طور کلی ویتامین های گروه B روی عملکرد سیستم عصبی تاثیر دارند. زمانی که بدن با کمبود ویتامین B12 مواجه می شود عوارضی از قبیل خواب زیاد، خستگی و اختلال در الگوی خواب را تجربه می کند.
کمبود این ویتامین باعث خواب ناپایدار می شود و در برخی موارد هم فرد به خواب عمیقی فرو می رود. برای دریافت مقادیر کافی این ویتامین می توانید مواد غذایی از قبیل صدف ها، جگر گاو، گوشت ماهی و گوشت مرغ، پنیر و شیر؛ غلات صبحانه غنی شده و مخمرها را مصرف کنید.
تاثیر کمبود ویتامین B6 روی خواب زیاد
متاسفانه افراد آگاهی چندانی در خصوص نقش ویتامین B6 بر روی کیفیت و نوع خواب ندارند. کمبود این ویتامین می تواند باعث خستگی زیادی و انرژی پایین شود. ویتامین B6 در سلامت سیستم عصبی نقش دارد و وجود آن برای سلامت عمومی بدن و تولید انرژی ضروری است.
وقتی بدن نتواند از مواد غذایی مقدار لازم ویتامین B6 دریافت کند با علائمی از قبیل خواب آلودگی طولانی مدت، کاهش سطح انرژِی و خستگی زیادی مواجه می شود. مکمل های دارویی در کنار مواد غذایی از قبیل گوشت، ماکیان، ماهی، سیب زمینی سفید، تخم مرغ، سبزیجات نشاسته ای، موز، لوبیای سفید و چیتی، گردو، غلات و سویا می تواند نیاز بدن به ویتامین B6 را تامین کند.
کمبود ویتامین B9 و تاثیر آن روی الگوی خواب
پایین بودن سطح ویتامین B9 باعث کم خونی مگالوبلاستیک می شود و فرد با علائمی از قبیل خستگی و خواب زیاد، ضعف وبی حالی، مشکل در تمرکز و … مواجه می شود. دریافت مقادیر کافی این ویتامین از طریق مواد غذایی از قبیل جگر گاو، مارچوبه، کلم بروکسل، پرتقال، بادام زمینی و سایر اجیل ها، سبزیجات با برگ سبز و… می تواند روی عملکرد بهتر سیستم عصبی تاثیر بگذارد و در تنظیم الگوی خواب موثر واقع شود.
تاثیر ویتامین D روی الگوی خواب
خواب زیاد یکی از نشانه های کمبود بدن به ویتامین D است. این ویتامین تاثیر زیادی روی افزایش انرژی بدن و ارتقای سلامت عمومی دارد. زمانی که مقادیر مورد نیاز بدن به صورت روزانه تامین نشود فرد دچار خستگی زیاد و خواب آلودگی شدید می شود.
در واقع احساس خواب آلودگی بیشتر، در طول شب است و فرد احساس می کند که نمی تواند هیچ کاری انجام دهد و باید سریعتر بخوابد. مصرف ویتامین D3 رواج زیادی پیدا کرده است اما شما می توانید این ویتامین را از طریق مواد غذایی از قبیل ماهی چرب و روغن کبد ماهی دریافت کنید.
کمبود آهن و تاثیر آن روی الگوی خواب
کمبود آهن باعث خواب زیاد می شود و از طرفی فرد در خواب بی قراری دارد. این ماده معدنی به طور مستقیم روی تولید هموگلوبین که حامل اکسیژن برای سلول های بدن است نقش دارد. زمانی که مقدار آن در بدن کم شود اکسیژن مورد نیاز سلول ها کم می شود و فرد خواب طولانی و عمیقی خواهد داشت.
کمبود آهن می تواند باعث اختلال در خواب شود یعنی فرد دچار بی قراری و ناتوانی در خوابیدن و بیدار شدن های مکرر در طول شب شود. به هم ریختن الگوی خواب باعث می شود تا فرد همیشه احساس خستگی کند و به خواب نیاز داشته باشد. برای دریافت آهن می توانید مواد غذایی از قبیل جگر، حبوبات، گوشت قرمز، اسفناج و مغزها را در برنامه غذایی خود قرار دهید.
کمبود کلسیم و تاثیر آن روی خواب راحت
افرادی که با مشکل کمبود کلسیم مواجه هستند تا حد زیادی دچار خواب زیاد و اختلال خواب شبانه می شوند. گاها ممکن است فرد به خواب عمیقی فرو رود و بعد یکباره از خواب بیدار می شود و دوباره می خوابد. تشنج در خواب به صورت خفیف هم می تواند ناشی از کمبود کلسیم باشد. اگر فرد بتواند میزان کلسیم مورد نیاز را از منابع غذایی از قبیل دانه ها، پنیر، ماست، ماهی، شیر، سبزیجات برگ سبز و … دریافت کند الگوی خواب منظمی خواهد داشت.
کمبود منیزیم و تاثیر آن روی خواب
یکی از مواد معدنی مهم و حیاتی که روی عملکرد عضلات، تنظیم سطح استرس و سلامت عصبی نقش دارد، منیزیم است که کمبود آن باعث خواب زیاد، اختلال در الگوی خواب، کاهش کیفیت خواب و افزایش بیداری شبانه می شود.
برای دریافت منیزیم کافی می توانید در رژیم غذایی خود انواع میوه ها از قبیل سیب، موز انجیر خشک، برگ زردآلو، کشمش و آووکادو و انواع سبزیجات از قبیل سیب زمینی، بامیه، فلفل دلمه ای سبز، کلم بروکلی، هویج برگ چغندر و انواع آجیل از قبیل بادام هندی، بادام زمینی، تخمه آفتابگردان، تخمه کدو و انواع غلات را مصرف کنید.
جمع بندی
خواب زیاد می تواند نشان دهنده مشکلات متعددی در بدن باشد که یکی از آن ها کمبود ویتامین ها می باشد. داشتن الگوی خواب دقیق و تنظیم شده می تواند روی سلامت عمومی بدن تاثیر بگذارد. دریافت کافی ویتامین های گروه B از قبیل ویتامین B6، B12 و ویتامین B9 و ویتامین D و همچنین مواد معدنی از قبیل کلسیم، منیزیم و آهن می تواند روی کیفیت خواب و افزایش سطح انرژی تاثیر بگذارد.