خواص دانه چیا و 14 تاثیر مفید آن بر سلامت بدن و لاغری
دانه چیا یکی از دانه های بسیار مفید و پر خاصیت است که از لحاظ ظاهری شبیه تخم شربتی است. این دانه سرشار از مواد مغذی می باشد و در انواع غذاها و نوشیدنی ها استفاده می شود. این دانه گیاهی دارای مواد مغذی فراوانی است که برای عملکرد مغز و بدن بسیار مفید و ضروری است. دانه های چیا می توانند تا 12 برابر وزن خود آب جذب کنند.
مهم ترین فواید دانه چیا شامل تنظیم کردن قند خون، افزایش انرژی بدن، مناسب برای ورزشکاران، دارای چربی های مفید برای قلب، جلوگیری از سرطان سینه، سلامت استخوان و دندان ها، بهبود خلق و خو و ضد پیری پوست می باشد. اگر می خواهید با خواص دانه چیا به طور کامل آشنا شوید این مطلب را تا انتها مطالعه کنید و با ما همراه باشید.
فهرست موضوعات این مطلب
فواید دانه چیا
دانه چیا، یکی از دانه های طبیعی و گیاهی است که فواید بسیار زیادی دارد. این دانه ها را می توان به صورت افزودنی به غذا و یا نوشیدنی ها استفاده کرد. در ادامه به خواص دانه های چیا خواهیم پرداخت.
کمک به حفظ سلامت دستگاه گوارش
یک مشت دانه چیا (معادل حدود ۲۵ گرم) تقریبا ۹ گرم فیبر را تامین می کند که سهمی سالم در مصرف توصیه شده روزانه ۳۰ گرم دارد. فیبر کافی در رژیم غذایی برای سلامت دستگاه گوارش و حفظ میکروبیوم روده سالم ضروری است. رژیم غذایی غنی از فیبر خطر ابتلا به بعضی از بیماری ها را کاهش می دهد و در کاهش مرگ و میر ناشی از این بیماری ها هم تاثیر می گذارد.
سلامت پوست و مو
دانه چیا یک ماده غذایی بسیار مهم است که در سلامت پوست و مو موثر است. دانه های چیا دارای آنتی اکسیدان و پروتئین هایی است که باعث تقویت کلاژن سازی در پوست می شوند. کلاژن ها برای سلامت، جوانسازی و کاهش چین و چروک پوست و همچنین برای تقویت مو و ناخن بسیار مفید می باشند و از شکستگی و ریزش مو جلوگیری می کنند.
مطلب مشابه: بهترین خوراکی ها برای جلوگیری از ریزش مو و رشد بهتر موها
کاهش سطح قند خون
استفاده از دانه چیا می تواند به تنظیم انسولین کمک کند. در واقع مصرف این دانه ها به دلیل داشتن پروتئین، فیبر، امگا ۳، منگنز، منیزیم و سایر ترکیبات مفید، مقاومت انسولین را کاهش می دهد. بنابراین می تواند به تنظیم قند خون کمک کند و باعث کنترل و بهبود دیابت نوع ۲ شود. با این حال، هیچ مدرک قطعی وجود ندارد که نشان دهد دانه چیا می تواند به صورت مستقیم خطر ابتلا به دیابت را کاهش دهد.
مفید برای کبد چرب
بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD)، یک مشکل پزشکی عموم است که درمان دارویی ندارد. اسیدهای چرب امگا 3 می توانند روند بیماری NAFLD را معکوس کنند. دانه چیا غنی از اسید α-لینولنیک (ALA)، آنتی اکسیدان و فیبر است. بنابراین می تواند برای درمان کبد چرب مفید باشد.
مفید برای سیستم گوارشی
دانه چیا باکتری های خوب را به روده های شما می رساند و به تنظیم حرکات روده کمک می کند. فیبر بالای دانه های چیا و توانایی آن در جذب مقدار زیاد آب، می تواند باعث ایجاد احساس سیری تا مدت طولانی شود. کاهش اشتها و سیری طولانی مدت علاوه بر این که در کاهش وزن موثر است، باعث می شود تا دستگاه گوارش فرصت کافی برای هضم و استراحت داشته باشد.
کاهش وزن
فیبر و پروتئین موجود در دانه چیا، برای کاهش وزن و لاغری بسیار مفید است. پروتئین با کاهش اشتها باعث کم شدن مصرف کالری و کاهش وزن می شود. بخش زیادی از فیبر این دانه نیز، از نوع نامحلول است و باعث کنترل اشتها و کاهش وزن می شود. البته مصرف دانه چیا به تنهایی باعث کاهش وزن نمی شود اما در یک رژیم مناسب، می تواند به کاهش وزن کمک کند.
رفع بی خوابی
یکی از خواص دانه چیا این است که در تولید و ترشح هورمون هایی مانند سروتونین و ملاتونین بسیار موثر است. به این هورمون ها، هورمون های شادی بخش می گویند که به درمان و رفع بی خوابی کمک می کنند. همچنین دانه های چیا منبع غنی از ترکیباتی مانند تریپتوفان و منیزیم هستند که سطح استرس را کاهش می دهند و باعث می شوند که شما خواب بهتری داشته باشید.
کاهش فشار خون
استفاده از دانه چیا باعث کاهش فشار خون می شود. بنابراین دانه چیا برای کسانی که فشار خون بالایی دارند مفید می باشد. اما افرادی که دارای فشار خون پایین هستند، حتما قبل از مصرف دانه چیا باید با پزشک متخصص مشورت کنند.
حفظ سلامت استخوان ها
دانه چیا دارای مواد معدنی فراوانی مانند کلسیم، فسفر، روی، مس و منگنز است. به همین دلیل می تواند برای تقویت استخوان ها و دندان ها بسیار مفید باشد. همچنین دسته ای از آمینواسید ها به نام اختصاری ALA هم در چیا وجود دارند که می توانند در قدرتمندی و تراکم استخوان ها موثر باشند.
بهبود سلامت اعصاب
دانه های چیا به خاطر داشتن مقادیر مناسب منیزیم و مس برای سلامت اعصاب مفید هستند. همچنین تامین میزان مناسب این مواد می تواند به تقویت سیستم ایمنی نیز کمک کند.
سرشار از آنتی اکسیدان
یکی دیگر از فواید دانه چیا این است که منبع غنی آنتی اکسیدان می باشد. آنتی اکسیدان موجود در دانه چیا نه تنها از چربی های حساس موجود در دانه های چیا در برابر فاسد شدن محافظت می کنند، بلکه مولکول های فعال موسوم به رادیکال های آزاد را هم خنثی می کنند. مولکول هایی که در صورت تجمع در بدن می توانند به ترکیبات سلولی بدن آسیب برسانند.
سرشاراز امگا 3 و امگا 6
دانه چیا دارای میزان قابل توجهی اسیدهای چرب غیر اشباع چند گانه است که شامل امگا 3 و امگا 6 می شود. میزان این مواد در دانه های چیا حتی بیشتر از ماهی است. امگا 3 با کاهش فشار خون، کلسترول و التهاب از قلب محافظت می کند. فیبر موجود در دانه چیا هم با کنترل جذب کلسترول از غذا در بدن می تواند خطر حملات قلبی و بیماری های مرتبط با آن را کاهش دهد.
افزایش انرژی
مواد مغذی موجود در دانه چیا مانند ویتامین های گروه B، روی، آهن و منیزیم هستند که این مواد در افزایش انرژی بدن و ایجاد نشاط و از بین بردن بد خلقی در افراد موثر می باشند. دانه چیا می تواند سوخت و ساز بدن را تقویت کند و باعث کاهش خستگی نیز می شود.
کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی
دانه های چیا با توجه به داشتن فیبر و اسیدهای چرب امگا 3 و چربی های مفید، برای قلب بسیار مفید هستند و می توانند باعث کاهش خطر بیماری های قلبی و جلوگیری از سکته قلبی، بیماری سرخرگ کرونری و … شوند. همچنین فیبر خوراکی موجود در دانه های چیا، می تواند به کاهش کلسترول خون شما کمک کند. بر اساس تحقیقات انجام شده یک وعده دانه چیا حاوی ۹ گرم چربی است که ۸ گرم آن چربی های مفید برای قلب است؛ بنابراین دانه های چیا دارای ارزش غذایی بالایی هستند و برای سلامت قلب اهمیت زیادی دارند.
مطلب مشابه: مصرف سیاه دانه در بارداری + فواید و خواص سیاه دانه برای خانم های باردار و جنین