مجله تاپ‌ناز‌

خواص سنجد برای سلامتی بدن و کاهش وزن | فواید و مضرات سنجد

سنجد 2

سنجد از زمان قدیم یکی از اجزای آجیل بوده است که در سفره ی هفت سین جایگاه خاصی دارد و نماد فرزانگی و زایش است. این میوه کوچک و شیرین زیادی دارد و به عنوان یکی از مواد غذایی مقوی و خوشمزه محسوب می شود. البته نباید در مصرف سنجد زیاده روی کنید، چون مانند هر خوراکی دیگری استفاده بیش از اندازه آن مضراتی دارد.

همچنین از هسته، گل و برگ های درخت سنجد نیز در صنایع بزرگی مانند آرایشی، بهداشتی، دارویی و صنعت ساخت عطر استفاده می شود. با توجه به اهمیت سنجد در تغذیه و مزایایی که سلامتی دارد، در این مطلب قصد داریم خواص آن را به طور کامل بررسی کنیم. پس تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.

میوه سنجد چیست؟

سنجد یک نوع میوه درختی است که تقریبا در هر شرایط آب و هوایی رشد می کند و فواید زیادی برای بدن دارد. این میوه در طب سنتی به عنوان درمانی برای پوکی استخوان شناخته می شود. سنجد دو نوع کوچک و بزرگ دارد که نوع بزرگ تر آن، حالت آردی و پوستی نازک دارد.

این میوه بیشتر در مناطق غرب و مرکز آسیا کاشته می شود و به جز ایران، روسیه و ترکیه هم این میوه را پرورش می دهند. سنجد دارای ویتامین A، ویتامین C، ویتامین E و بسیاری از مواد معدنی مورد نیاز بدن است. سنجد طبع سردی دارد و بسیار کم کالری است.

طبع سنجد چیست؟

سنجد 3

سنجد دارای طبع خشک و سرد است، بنابراین برای افرادی که طبع گرمی دارند یک خوراکی بسیار مناسب به شمار می رود و باعث تعادل در طبع و دمای بدن می شود. مصرف سنجد در فصل های گرم سال بسیار توصیه می شود و می تواند آب بدن را معتدل کند.

خواص سنجد

سنجد خواص زیادی برای سلامتی بدن دارد. البته خواص آن فقط مربوط به میوه ی آن نیست و برگ و هسته ی سنجد نیز فواید زیادی دارند. در ادامه خاصیت های سنجد را بررسی خواهیم کرد.

فواید سنجد برای درمان دیابت

سنجد برای درمان دیابت موثر است به همین دلیل برخی افراد برای کنترل قند خون خود، از پودر سنجد به صورت روزانه استفاده می کنند. سنجد یکی از بهترین جایگزین های طبیعی قند برای بیماران دیابتی است. بر اساس تحقیقات، پودر سنجد باید ضخیم شدن دیواره مویرگی در در پوست و لوزالمعده، کاهش تورم و مشکلاتی مثل درد کلیه می شود و از بیماری هایی مانند قبل به طور کامل جلوگیری می کند.

همچنین داده ها نشان می دهند که برگ سنجد حداقل دو ترکیب فعال برای درمان هیپرکلسترولمی و دیابت دارد. عصاره هسته سنجد باعث کاهش فشار خون بالا در بیماران دیابتی می شود. همچنین سنجد در کاهش سطح چربی و قند که از مهم ترین علائم دیابت هستند، موثر است. اما نباید در مصرف سنجد زیاده روی کنید.

مطلب مشابه: خواص بادام هندی | 22 خاصیت بادام هندی از کاهش فشار خون تا چاقی صورت

تقویت سیستم ایمنی بدن

سنجد سرشار از بسیاری از ویتامین ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان ها است که می تواند سیستم ایمنی بدن را تقویت کند و در درمان عفونت ها و جلوگیری از سرماخوردگی موثر باشد. سنجد به دلیل داشتن مقادیر زیادی ویتامین C برای درمان آنفولانزا در فصل های سرد سال مفید می باشد. همچنین سنجد برای مهار فعالیت های باکتریایی در بدن بسیار مفید است و به عنوان یک آنتی بیوتیک طبیعی و مناسب برای بدن عمل می کند.

کاهش وزن و لاغری

مقادیر بالای فیبر موجود در سنجد باعث کاهش اشتها می شود، به همین دلیل سنجد یک خوراکی بسیار موثر برای کاهش وزن به شمار می رود. اگر پودر سنجد را به صورت روزانه و منظم مصرف کنید، متابولیسم بدن شما بالا می رود و وزن شما کاهش می یابد. برای استفاده از خواص سنجد برای لاغری باید آن در کنار مصرف آن یک رژیم غذایی سالم نیز داشته باشید. البته در مصرف سنجد نیز مانند مواد غذایی دیگر نباید زیاده روی کرد.

کاهش استرس

یکی از بهترین راهکارها برای درمان استرس و مشکلات خواب، مصرف سنجد است. سنجد به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی شناخته شده است که رادیکال های آزاد را از بین می برد و در نتیجه باعث کاهش استرس می شود. مواد موجود در سنجد موجب شده که این میوه برای درمان بسیاری از بیماری ها مفید باشد. مقداری سنجد خشک را در آب جوش دم کنید و قبل از خواب از آن استفاده کنید. این نوشیدنی طبیعی می تواند منجر به کاهش استرس و رفع بی خوابی شود.

خواص سنجد برای خانم های باردار

سنجد برای خانم های باردار بسیار مفید است و بسیاری از پزشکان مصرف آن را در این دوران توصیه می کنند. همچنین با مصرف سنجد در روزهای پایانی دوران قاعدگی می توانید عوارض کم خونی این دوران را کاهش دهید. دمنوش سنجد برای درمان اختلالات جنسی در خانم ها بسیار موثر است.

سنجد باعث درمان زخم معده و تقویت معده می شود و این خاصیت سنجد به خانم های باردار که دچار حالت تهوع و استفراغ های مکرر می شوند کمک زیادی می کند. مصرف سنجد در دوران بارداری باعث کم شدن این حالت ها می شود.

علاوه بر آن، کلسیم موجود در سنجد باعث کاهش عوارض کمبود کلسیم در استخوان ها و دندان های مادران باردار می شود. در دوران بارداری مادرها مقدار زیادی کلسیم از دست می دهند، به همین دلیل برای جبران آن بهتر است از سنجد در برنامه ی غذایی خود استفاده کنند.

خواص سنجد برای استخوان

پس از یائسگی و کاهش سطح استروژن در بدن زنان، تراکم استخوان ها کم می شود. یکی از وظایف اصلی استروژن کاهش سرعت تجزیه طبیعی استخوان و جلوگیری از ضعیف شدن مفاصل است. به همین دلیل کاهش این هورمون در دوران یائسگی، از دست رفتن استحکام استخوان ها را بسیار سریع تر می کند. بنابراین، استفاده از پودر سنجد می تواند به خانم ها در جلوگیری از این مسئله کمک زیادی کند.

مصرف پودر سنجد هورمون استروژن متابولیستم در استخوان را تنظیم می کند. به همین دلیل برای سلامت و تقویت استخوان ها بسیار مفید است. پودر سنجد فعالیت استئوبلاست ها را تقویت می کند و سلول هایی که استخوان جدید می سازند را فعال می کند. وجود مقدار زیادی کلسیم در سنجد باعث می‌شود که استخوان ها تقویت شوند. به همین دلیل مصرف این میوه به کودکان و نوجوانان در حال رشد نیز توصیه می شود.

مطلب مشابه: خواص شگفت انگیز تخم کتان؛ 10 خاصیت تم کتان و مضرات استفاده از آن

چاقی صورت

بسیاری از افراد دوست دارند اندام لاغر و متناسبی داشته باشند اما نمی خواهند فرم صورت شان تغییر کند و صورت شان لاغر شود. در رژیم های لاغری، کاهش وزن باعث لاغر شدن صورت می شود و سنجد می تواند این مشکل را بر طرف کند و به چاق شدن صورت کمک کند.

برای استفاده از سنجد به این منظور می توانید چند دانه سنجد را همراه با شیر به صورت روزانه میل کنید و یا 3 تا 4 قاشق پودر سنجد را همراه با آب یا شیر مصرف کنید. این ترکیب را می توانید به عنوان میان وعده یا هر روز صبح با معده خالی استفاده کنید.

همچنین سنجد به غیر از چاق شدن صورت به عنوان یک ترمیم کننده درونی، مشکلات پوست را بر طرف می کند. سنجد بافت های مرده را از پوست جدا می کند و باعث افزایش گردش خون در صورت می شود. در نتیجه پوست صورت را نرم و شفاف می کند.

مفید برای دستگاه گوارش

سنجد یکی از خوراکی های مفید برای دستگاه گوارش است. سنجد می تواند معده را تقویت کند و سیستم صفراوی را مهار کند که این امر باعث جلوگیری از حالت تهوع و استفراغ می شود.

علاوه بر آن، سنجد سموم معده و روده را از بین می برد. سنجد دارای کاروتنوئید ها و پلی فنول ها است که برای درمان زخم معده مفید می باشد. سنجد سرشار از فیبر است، به همین دلیل اشتها را سرکوب می کند و برای افرادی که از مشکلات گوارشی رنج می برند، مفید است.

مفید برای کبد

یکی از خواص سنجد، محافظت از کبد در برابر بیماری ها است. سنجد کبد را سم زدایی ی کند و برای کمک به حفظ سلامت و عملکرد کبد بسیار مفید است. بر اساس تحقیقات، عصاره ی سنجد در درمان سیروز کبدی بسیار موثر است و با مصرف سنجد حدود 30 درصد از شدت این بیماری کاهش پیدا می کند. همچنین سنجد برای درمان کبد چرب نیز بسیار مفید است چون خاصیت ضد التهابی دارد و برای بهبود این بیماری موثر است.

خواص سنجد برای کلیه

سنجد به عنوان یک ادرار آور طبیعی، برای درمان سنگ کلیه بسیار مفید است و همچنین به سم زدایی و پاکسازی کلیه ها هم کمک می کند. پودر سنجد سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی است به همین دلیل برای بیماری های کلیوی بسیار مفید است.

میوه سنجد می تواند عملکرد کلیه ها را تنظیم کند و با دفع سموم از بدن، باعث بهتر کار کردن کلیه و تصفیه آن شود. برای استفاده از میوه سنجد به صورت تازه، می توانید آن را پوست بگیرید و دانه ها را جدا کنید. از آنجا که پوسته میوه سنجد سفت است و قسمت سفید داخلی آن راحت تر مصرف می شود، می توانید سنجد را بدون پوسته آن بخورید. در صورت تمایل، می توانید پودر سنجد را در غذا استفاده کنید.

مطلب مشابه: خواص میوه خشک | مهم ترین فواید میوه خشک برای سلامتی

خواص پودر سنجد

پودر سنجد از آسیاب کردن سنجد خشک شده تهیه می شود. از زمان قدیم تا به امروز در طب سنتی از پودر سنجد برای درمان بسیاری از بیماری هایی که ریشه ی ویروسی دارند استفاده می شود.

پودر سنجد خواص زیادی دارد و می تواند به تقویت مفاصل، تقویت دستگاه گوارش و افزایش وزن کمک کند. این پودر را معمولا با مواد خوراکی دیگری ترکیب می کنند تا خواص دارویی پیدا کند.

پودر سنجد به دلیل داشتن فلاونوئید های زیاد، خاصیت ضد التهابی دارد. پودر سنجد را با شیر گیاهی، به خصوص شیر بادام ترکیب می کنند و برای درمان پوکی استخوان، روماتیسم و آرتروز از آن استفاده کنید.

پودر سنجد خواص ضد باکتریایی و ضد التهابی دارد و به تسریع بهبود زخم ها کمک می کند. در طب سنتی از پودر سنجد برای درمان اسهال استفاده می شود. پودر سنجد برای پوست نیز بسیار مفید است و مصرف آن باعث افزایش میزان کلاژن می شود و چین و چروک ها را از بین می برد.

خواص هسته سنجد

سنجد 1

هسته ی سنجد نیز مانند میوه آن دارای فواید درمانی زیادی است. افرادی که طعم گس سنجد را دوست ندارند، برای استفاده از فواید سنجد، می توانند از پودر آن استفاده کنند. هسته ی سنجد سرشار از مواد معدنی و ویتامین های A، E و C می باشد.

برای استفاده از خواص سنجد، می توانید در منزل آن را همراه با پوست و هسته در داخل آسیاب پودر کنید. اگر امکان این کار را ندارید می توانید پودر سنجد را به صورت آماده از عطاری های معتبر خریداری کنید.

یک قاشق غذا خوری از این پودر را در یکلیوان شیر و یا آب بریزید و اگر طعم آن را دوست ندارید، مقداری عسل به آن اضافه کنید. این ترکیب به تقویت استخوان ها کمک می کند و باعث جلوگیری و درمان پوکی استخوان و آرتروز می شود.

البته هسته ی سنجد فقط به صورت پودر ساده استفاده نمی شود و روغن حاصل از آن نیز استفاده می شود. روغن هسته ی سنجد یکی از روغن های معروف در صنعت داروسازی است و استفاده از آن به 5000 سال پیش توسط درمانگران طب آیورودا بر می گردد.

بهترین زمان مصرف پودر سنجد

پودر سنجد به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک قابل توجهی می‌کند و باعث کاهش تورم و التهاب می شود. همچنین مطالعات جدید نشان دادند که سنجد علائم آنفولانزا مانند سرفه، تب، سردرد، گلودرد، خستگی و بدن درد را کاهش می دهد.

زمان استفاده از شیر و سنجد به تعادل بدن شما بستگی دارد. اثر مصرف سنجد حدود 24 تا 48 ساعت بعد از استفاده از آن نشان داده می شود. به طور کلی زمان خاصی برای مصرف پودر سنجد وجود ندارد. اما اگر قصد اضافه وزن دارید، برای کاهش اشتها بهتر است از پودر سنجد به عنوان میان وعده استفاده کنید.

برای استفاده از سنجد برای خواص درمانی نیز بهتر است به عنوان میان وعده از آن استفاده کنید. اما اگر برای شروع روز کاری خود به انرژی نیاز دارید، می توانید از ترکیب شیر و سنجد همراه با صبحانه خود استفاده کنید.

مطالب مشابه را ببینید!