خواص لبو | فواید شگفت انگیز لبو و تاثیر آن بر سلامت بدن
لبو همان چغندر پخته شده است که رنگ قرمز تیره ای دارد و طعم آن شیرین و تند است. چغندر گیاهی از خانواده اسفناجیان است که برگ های درشت و پهنی دارد و ریشه مخروطی و غده ای شکل آن، کاربرد خوراکی و دارویی دارد.
لبو به عنوان یکی از سالم ترین سبزیجات طرفداران خود را دارد؛ لبو علاوه بر طعم لذیذی که دارد، یک داروی گیاهی و رنگ خوراکی نیز می باشد. چغندر حاوی مقادیر زیادی ویتامین، مواد معدنی، فیبر و آنتی اکسیدان است و کالری بسیار کم و کلسترول ناچیزی دارد.
با مصرف چغندر می توانید از خواص بی نظیر آن بهره مند شوید و بدنی سالم داشته باشید. لبو به صورت خام، پخته شده و یا آب گیری شده استفاده می شود و در پخت آش، سوپ، بورانی و دسر های مختلف به کار می رود.
معمولا افراد در فصل های پاییز و زمستان از لبو استفاده می کنند. البته لبو فواید بسیار زیادی دارد و اگر از فواید آن آگاه شوید بیشتر از آن استفاده می کنید. در این مطلب فواید و خواص لبو را بررسی خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
لبو چیست؟
لبو از خانواده چغندر قند می باشد، اما از نظر ژنتیکی و تغذیه ای کمی با آن متفاوت است. چغندر قند سفید است و تولید کنندگان تمایل دارند از آن برای استخراج شکر و شیرین کردن غذاهای فرآوری شده استفاده کنند. اما لبو معمولا قرمز یا زرد است و نمی توان از آن شکر استخراج کرد.
این نوع از چغندر نیز دارای طعم غنی و خاکی است و رنگ بسیار زیادی دارد. ترکیبات موثر و مفیدی که در لبو وجود دارد، آن را به یک ماده غذایی مفید تبدیل کرده است. برای استفاده از خواص لبو می توان آن را به صورت خوراکی مصرف کرد. حتی در آب میوه ها و نوشیدنی های مختلف نیز این ماده غذایی وجود دارد.
خواص و فواید لبو
لبو یکی از سبزیجات سالم و مغذی است که به دلیل داشتن مواد مغذی فراوان، خواص زیادی برای سلامت بدن دارد. چغندر قرمز تقریبا در سراسر جهان کشت شده و در بسیاری از غذاها می توان از آن استفاده کرد. لبو به بهبود عملکرد قلب، کاهش فشار خون و تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کند. در این بخش مهم ترین فواید و مزیت های لبو را بررسی می کنیم.
مفید برای دستگاه گوارش
لبو غنی از فیبر است و فیبر به بهبود هضم غذا و کاهش خطر ابتلا به یبوست کمک می کند. از آنجایی که لبو سرشار از آنتی اکسیدان ها می باشد، می تواند التهاب دستگاه گوارش را کاهش دهد. علاوه بر این، لبو دارای فولات است که یکی از ویتامین های ب می باشد. فولات موجب تقویت سلامت روده بزرگ می شود و می تواند به کاهش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ کمک کند.
مطلب مشابه: خواص لبو برای سرماخوردگی؛ لبو برای چه بیماری هایی مفید است؟
کاهش وزن
لبو کم کالری است و آب زیادی دارد، بنابراین بدن را هیدراته نگه می دارد و به سم زدایی بدن کمک می کند و از این طریق باعث کاهش وزن می شود. آب لبو با اثر ضد چربی خود یک ترکیب موثر برای لاغری است.
علاوه بر این، لبو دارای مقادیر متوسطی از پروتئین و فیبر است که هر دو این مواد به رسیدن شما به تناسب وزن کمک می کنند. همچنین فیبر موجود در لبو با کاهش اشتها و افزایش احساس سیری و پر بودن معده، می تواند باعث کاهش وزن شود. بنابراین برای رسیدن به اندام ایده آل می توانید لبو را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.
مفید برای کبد
مصرف آب لبو به کنترل کبد چرب کمک می کند. لبو صفرا را رقیق می کند و باعث می شود به راحتی در کبد و روده ی کوچک جریان داشته باشد و این امر به بهبود سلامت کبد کمک می کند. ترکیبات مفید موجود در لبو از جمله فیبر، آنتی اکسیدان ها و ویتامین های گروه B از کبد در برابر آسیب های اکسیداتیو محافظت کند.
بتالائین موجود در لبو به کبد کمک می کند تا سموم را از بین ببرد. فیبر، سمومی را که از کبد دفع شده است پاکسازی می کند تا دوباره وارد بدن نشوند. از دیگر مزایای استفاده از لبو برای کبد، کاهش التهاب و بهبود جریان خون رسانی در کبد می باشد.
فواید لبو در دوران بارداری
استفاده از لبو در دوران بارداری می تواند موجب کاهش بی حالی و بی حوصلگی شود و انرژی را افزایش دهد. لبو سرشار از اسید فولیک می باشد که این ویتامین در جلوگیری از نقص لوله عصبی در جنین نقش مهمی دارد؛ به طوری که مصرف قرص اسید فولیک در بارداری به خصوص در ماه های اول به همه مادران توصیه می شود. همچنین لبو مواد مغذی زیادی را به بدن مادر و جنین می رساند.
بهبود عملکرد ورزشی
مصرف لبو و آب لبو به عملکرد بهتر قلب و ریه ها در حین ورزش کمک می کند و در نتیجه موجب بهبود عملکرد ورزشی می شود. اکسید نیتریک حاصل از لبو باعث افزایش جریان خون در عضلات می شود. نیترات ها با بهبود کارایی میتوکندری ها که مسئول تولید انرژی در سلول ها هستند، بر عملکرد فیزیکی تأثیر می گذارند.
برخی از ورزشکاران هنگام ورزش برای بهبود عملکرد خود لبو می خورند و یا آب لبو می نوشند. آب لبو با افزایش عملکرد قلبی تنفسی، افزایش انرژی و بهبود کارایی برای ورزشکاران می تواند استقامت بدن را افزایش دهد.
کاهش فشار خون
لبو حاوی نیترات های طبیعی است که باعث گشاد شدن عروق خونی و بهبود جریان خون می شود، در نتیجه فشار خون را پایین می آورد و خطر ابتلا به بیماری قلبی و سکته را کاهش می دهد. مطالعات نشان داده اند که مصرف منظم آب لبو می تواند به طور قابل توجهی فشار خون را کاهش دهد.
باید بدانید که نیترات در بدن انسان به اکسید نیترات تبدیل می شود و به بدن کمک می کند تا رگ های خونی استراحت کنند و از این طریق جریان خون را بهبود می بخشد. در این حالت فشار خون فرد کاهش می یابد. این اتفاق چند ساعت بعد از مصرف لبو به سرعت رخ می دهد که نشان دهنده ی ارتباط خواص لبو و فشار خون بالا است.
فواید لبو برای تیروئید
لبو به دلیل داشتن ید فراوان، می تواند در برابر کمبود این ماده معدنی ضروری برای غده تیروئید مقاومت کند. این ماده مغذی به حفظ تعادل و سلامت تیروئید کمک می کند و از اختلالات مربوط به این غده جلوگیری می کند. لبو سرشار از اسید فولیک نیز می باشد که دارای خواص ضد التهابی است.
همچنین مقادیر زیادی بتالائین در لبو وجود دارد که نه تنها به سم زدایی بدن کمک می کنند، بلکه مانع از التهاب و تورم تیروئید می شوند. اما توجه داشته باشید که پختن بیش از حد لبو ممکن است این ترکیبات مفید و ارزشمند را از بین ببرد.
مطلب مشابه: خواص زنجبیل | مهم ترین فواید زنجبیل و تاثیر آن بر سلامتی بدن
سلامت پوست
لبو یا چغندر قرمز فواید زیادی برای سلامت و زیبایی پوست دارد. این گیاه سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی است که برای پوست بسیار مفید می باشند. لبو با داشتن مقدار زیادی آب، ویتامین E، ویتامین C و آنتی اکسیدان هایی مانند بتالائین ها، به آبرسانی و مرطوب سازی پوست کمک می کند.
این ترکیبات باعث کاهش خشکی و ترک های پوستی می شوند و با مقابله با رادیکال های آزاد از چین و چروک و پیری زودرس پوست جلوگیری می کنند و به جوان سازی پوست کمک می کنند.
علاوه بر این، ویتامین C موجود در لبو باعث روشن شدن رنگ پوست و کاهش لکه های تیره می شود و با خاصیت ضد التهابی خود به کاهش التهاب و قرمزی پوست کمک می کند. همچنین، لبو به عنوان یک ماده سم زدا عمل می کند و با پاکسازی بدن از سموم، به بهبود سلامت پوست کمک می کند.
برای درمان لکه های پوستی از خواص لبو برای پوست استفاده کنید و به صورت منظم آب لبو بنوشید. مصرف منظم لبو می تواند به بهبود جریان خون، تغذیه و اکسیژن رسانی به سلول های پوستی، افزایش شادابی و لطافت پوست و همچنین کاهش مشکلات پوستی مانند آکنه و اگزما کمک کند.
سلامت قلب
لبو حاوی پتاسیم است و پتاسیم به کاهش فشار خون کمک می کند. فشار خون بالا یک عامل خطر برای بیماری های قلبی محسوب می شود. چغندر قند سرشار از آنتی اکسیدان است و می تواند التهاب را در رگ های خونی کاهش دهد و به بهبود سلامت قلب و کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی مانند بیماری عروق کرونر، سکته مغزی و نارسایی قلبی کمک می کند. همچنین لبو حاوی مواد مغذی زیادی است و به همین دلیل احتمال ایجاد لخته خون را کاهش می دهد.
بهبود عملکرد مغز
با افزایش سن عملکرد ذهنی و شناختی افراد به طور طبیعی کاهش می یابد و ممکن است خطر ابتلا به اختلالات عصبی مانند زوال عقل را افزایش دهد. نیترات های موجود در لبو می تواند عملکرد مغز را با افزایش گشاد شدن رگ های خونی و در نتیجه افزایش جریان خون به مغز بهبود دهد.
خواص لبو برای زنان
یکی از مهم ترین خواص لبو برای زنان، تاثیر آن در جلوگیری از بروز پوکی استخوان است. نیترات یکی از ترکیبات مفید موجود در لبو می باشد که در جلوگیری از پوکی استخوان بسیار موثر است. نیترات می تواند به تقویت و استحکام استخوان ها کمک زیادی کند.
علاوه بر این می توان از لبو برای جبران کم خونی در خانم ها نیز استفاده کرد. لبو باعث افزایش سطح انرژی در زنان می شود و می تواند التهاب را در بدن آن ها کاهش دهد. برخی تحقیقات نشان می دهد که لبو علائم یائسگی در خانم ها را نیز کاهش می دهد.
خواص لبو برای مردان
لبو برای مردان فواید زیادی دارد و تاثیر زیادی بر افزایش قوای جنسی و درمان ناتوانی آن ها دارد. در واقع بر اساس بررسی های انجام شده، مشخص شده است که لبو می تواند باعث افزایش سطح اسپرم در مردان شود و قدرت باروری آن ها را افزایش دهد. از جمله خواص دیگر لبو برای مردان می توان به کنترل چربی بد، بهبود سلامت قلب و عروق وو تقویت سیستم ایمنی بدن نیز اشاره کرد.
مفید برای سرماخوردگی
لبو سرشار از ویتامین C است و این ویتامین یک آنتی اکسیدان قوی است که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کند. بتاکاروتن یکی دیگر از آنتی اکسیدان های موجود در لبو است که در تولید ویتامین A نقش دارد و از بدن در برابر عفونت ها محافظت می کند.
لبو سرشار از پتاسیم است و به کاهش احتباس آب در بدن کمک می کند و التهاب را کاهش می دهد. این گیاه خاصیت ضد التهابی دارد و درد و تورم ناشی از سرماخوردگی یا آنفولانزا را در بدن کاهش می دهد.
فواید لبو برای پروستات
یکی از مهم ترین خواص لبو، حفظ سلامت پروستات است. ترکیبات مفید و مغذی لبو به حفظ سلامت پروستات در مردان کمک زیادی می کند. این ریز مغذی ها شامل ویتامین C، پتاسیم و بتاکاروتن است. تحقیقات نشان می دهد که مصرف لبو در کاهش ابتلا به بیماری های مردان موثر است. برای مثال، آنتی اکسیدان های موجود در این گیاه به جلوگیری از سرطان پروستات و همچنین به پاکسازی پروستات کمک می کند.
مطالعات حاکی از آن است که چغندر به کاهش تکثیر سلول های سرطانی در آزمایشات حیوانی منجر شده است. در انسان اغلب تحقیقات بر روی اثر چغندر بر کاهش تکثیر سلول های توموری سرطان پستان و پروستات انجام شده که نتایج مطلوبی حاصل شده است.
خواص لبو خشک شده
برای بهره مندی از خواص لبو خشک شده می توانید آن را در چای بریزید. با این خوراکی می توانید یک دمنوش سالم و مقوی درست کنید. دمنوش لبو رنگ بسیار زیبایی دارد و برای درمان سرماخوردگی بسیار مفید می باشد. همچنین از لبوی خشک شده می توانید در سوپ، سالاد و انواع خورش ها استفاده کنید. از مهم ترین خواص لبوی خشک شده می توان به افزایش انرژی، بهبود عملکرد قلب و دستگاه گوارش، تقویت سیستم ایمنی، درمان التهاب و … اشاره کرد.
مضرات لبو
لبو یک خوراکی سالم و مغذی است اما مصرف بیش از حد آن می تواند برای سلامت کلیه زیان آور باشد. همان طور که گفتیم لبو سرشار از پتاسیم است. کلیه های افراد سالم می توانند پتاسیم اضافی را از خون دفع کنند. در حالی که در افراد مبتلا به بیماری های کلیوی، کلیه ها ممکن است نتوانند پتاسیم اضافی را به طور موثر دفع کنند.
تجمع پتاسیم در خون می تواند باعث ضربان قلب نامنظم، تنگی نفس، دردهای عضلانی و … شود. بنابراین افراد مبتلا به بیماری های کلیوی نباید بیش از حد معمول لبو بخورند. همچنین لبو دارای مقادیر بالایی قند است؛ به طوری که یک فنجان لبوی پخته 24 گرم قند دارد. این مقدار قند معادل حدود 6 قاشق چای خوری شکر است.
افراد مبتلا به دیابت باید مصرف قند خود را محدود کنند. بنابراین نباید بیش از حد از لبو یا چغندر پخته استفاده کنند. افزایش سطح قند خون در افراد مبتلا به دیابت می تواند بسیار خطرناک باشد و منجر به قطع عضو یا حتی مرگ شود.
بهترین زمان مصرف لبو
بهترین زمان مصرف لبو به هدف شما از مصرف آن بستگی دارد. برای مثال اگر برای کاهش وزن و لاغری لبو می خورید، می توانید آن را در وعده صبح در کنار صبحانه میل کنید تا شما را به مدت طولانی سیر نگه دارد. اما برای سرماخورگی می توانید در هر زمانی از روز به عنوان میان وعده از لبو استفاده کنید.
دقت داشته باشید که قبل از خواب نباید لبو بخورید، زیرا محتوای قند موجود در آن بالا است و به خصوص در افراد دیابتی ممکن است مشکل ایجاد کند و انسولین را افزایش دهد. اگر شب قصد خوردن لبو را دارید، بهتر است آن را 2 تا 3 ساعت قبل از خواب میل کنید.
مطلب مشابه: خواص و مضرات جوز هندی / 16 خاصیت از کنترل قند خون تا رفع بوی بد دهان