مجله تاپ‌ناز‌

خواص موسیر برای بدن و ارزش غذایی آن + روش های مصرف آن

خواص موسیر برای بدن و ارزش غذایی آن + روش های مصرف آن

موسیر گیاهی است که ظاهری شبیه به سیر و پیاز دارد و با نام های کلاسیر و سیر کوهی نیز شناخته می شود. طعم موسیر چیزی بین سیر و پیاز است اما برخلاف سیر بوی مطلوبی دارد و دارای بافتی نرم تر می باشد. موسیر حاوی مقادیر بالایی از آنتی اکسیدان، کورستین، ویتامین A، ویتامین C و مواد معدنی مهمی مانند پتاسیم، گوگرد و منگنز است.

موسیر به شکل های مختلفی از جمله خشک، تازه و پودر شده در بازار موجود است و کاربردهای زیادی دارد. موسیر را به عنوان یک چاشنی خوش عطر و طعم به ماست، دوغ و ترشی اضافه می کنند که طعم بی نظیری به آن ها می بخشد.

موسیر خواص بی شماری برای بدن دارد که از جمله آن می توان به خاصیت ضد التهابی و ضد عفونی کنندگی، بهبود عملکرد سیستم ایمنی، کاهش فشار خون، کاهش کلسترول، بهبود گوارش و … اشاره کرد. در ادامه این مطلب با مهم ترین خواص موسیر آشنا می شوید. با ما همراه باشید.

موسیر چیست؟

خواص موسیر برای بدن و ارزش غذایی آن + روش های مصرف آن

موسیر یکی از سبزیجات خودرو است که آن را با نام سیر وحشی یا سیر ایرانی هم می شناسند. این گیاه از ترکیب سیر و پیاز شکل گرفته است. جالب است بدانید که خواص موسیر هم مانند سیر و هم مانند سبزی است. در نتیجه خاصیت موسیر به طور جداگانه چند برابر هر کدام از سبزی ها می باشد.

رنگ موسیر ها از قهوه ای روشن تا قرمز است و گوشت آن ها سفید و در برخی موارد سبز است. موسیر ها احتمالاً بومی جنوب شرقی آسیا هستند و از آنجا به هند و محله مدیترانه ای منتقل شده اند. موسیر ها سال ها است که کشت می شوند و می توان رد پای آن ها را در ادبیات یونان پیدا کرد. با این حال موسیر ها به طور کلی در آفریقا رشد نمی کنند.

طعم موسیر شبیه به طعم پیاز است، اما بسیار ملایم تر می باشد و به غذا طعم خوب و منحصر به فردی می دهد. موسیر می تواند در روش های مختلفی مورد استفاده قرار گیرد؛ برای مثال، می توان از آن به صورت تازه یا در ترشی استفاده کرد و یا آن را تفت داد و به عنوان چاشنی برای برخی از وعده های غذایی استفاده کرد.

طبع موسیر

طبع موسیر مانند طبع سیر و پیاز، گرم و خشک می باشد. این خصوصیت باعث می شود که موسیر تازه دارای طعمی تند و تیز باشد که نه تنها در آشپزی کاربرد زیادی دارد، بلکه از نظر طب سنتی نیز مزایای زیادی برای سلامتی به همراه دارد. گرمی طبع موسیر به عنوان یک روش طبیعی برای کاهش رطوبت بدن و التهابات مطرح است.

بنابراین مصرف موسیر برای افرادی که دارای طبع سرد و تر هستند یا به غلبه بلغم مبتلا شده اند، بسیار مفید می باشد؛ زیرا به ایجاد تعادل در طبع آن ها کمک می کند. اما باید توجه داشته باشید که در افراد با مزاج گرم یا صفراوی، مصرف بیش از حد موسیر ممکن است منجر به افزایش صفرا و گرمای بدن شود.

ارزش غذایی موسیر

ارزش غذایی هر صد گرم از موسیر خرد شده به شرح زیر است:

  • کالری: 75
  • پروتئین: 2/5 گرم
  • کربوهیدرات: 17 گرم
  • چربی: 0
  • فیبر: 3 گرم
  • کلسیم: 3% نیاز روزانه بدن
  • منیزیم: 5% نیاز روزانه بدن
  • پتاسیم: 7% نیاز روزانه بدن
  • آهن: 7% نیاز روزانه بدن
  • فسفر: 5% نیاز روزانه بدن
  • روی (زینک): 4% نیاز روزانه بدن
  • فولات (ویتامین B9): 9% نیاز روزانه بدن

میزان پروتئین، فیبر و ریز مغذی های بیشتر از جمله کلسیم، فسفر، روی، مس، آهن، فولات، منیزیم، پتاسیم، ویتامین A و ویتامین C در موسیر، نسبت به پیاز بیشتر است.

مهم ترین خواص موسیر

خواص موسیر برای بدن و ارزش غذایی آن + روش های مصرف آن

موسیر خواص بسیار زیادی برای بدن دارد و ارزش غذایی بالاتری در مقایسه با پیاز نیز دارد. در این بخش به مهم ترین خواص موسیر برای بدن می پردازیم:

کاهش فشار خون

خاصیت رگ گشادی (اتساع عروق) پتاسیم، همراه با آلیسین که می تواند اکسید نیتریک را در بدن آزاد کند، می تواند فشار خون را به طور قابل توجهی پایین بیاورد. خاصیت رگ گشادی می تواند به شل کردن دیواره رگ های خونی کمک کند و اجازه می دهد خون به جریان آزادانه تر داخل شریان ها جریان پیدا کند.

این امر از تشکیل لخته های خون جلوگیری می کند و از افزایش فشار و استرس بر دستگاه قلب و عروقی جلوگیری می کند و در نتیجه موجب بهبود سلامت قلب می شود.

کاهش استرس

ریز مغذی ها و ویتامین های موسیر مانند پیریدوکسین می تواند به آزاد کردن گاما آمینوبوتیریک اسید (GABA) به عملکرد مغز کمک کنند. تولید این ماده موجب تسهیل پایین نگه داشتن استرس و کنترل سطح هورمون ها در داخل بدن می شود. بنابراین، اگر به دنبال راهی برای کاهش استرس هستید و نیاز به آرامش خاطر دارید، می توانید از موسیر استفاده کنید.

علاوه بر این، موسیر حاوی مقادیر زیادی از اسید فولیک است که یکی از ویتامین های ضروری گروه ب است و با تنظیم هورمون ها و واکنش های آنزیمی مغز به سلامت روح و روان کمک می کند.

فواید موسیر برای کبد

موسیر با داشتن ترکیباتی مانند آلیسین به کاهش تجمع چربی در کبد کمک زیادی می کند و جلوی انباشته شدن چربی در سلول های کبد را می گیرد. در نتیجه، موسیر باعث پاکسازی کامل و بهبود عملکرد کبد می شود.

موسیر در ترکیبات خود دارای ماده ای به نام گوگرد است. گوگرد از طریق جریان خون وارد کبد می شود و تمام بیماری ها و آلودگی های کبد را از بین می برد و اصطلاحا آن را پاکسازی می کند. علاوه بر این، موسیر دارای مقادیر زیادی آنتی اکسیدان است که نقش زیادی در حفاظت از کبد دارد و خاصیت ضد التهابی آن می تواند عملکرد کبد را بهبود دهد.

افزایش گردش خون

موسیر حاوی پتاسیم، آهن و مس است. مس و آهن نقش مهمی در تحریک بدن به تولید گلبول های قرمز دارند و به افزایش گردش خون در بدن کمک می کنند. این باعث می شود اکسیژن بیشتری به نقاط مختلف بدن برسد و میزان انرژی، سرعت ترمیم بافت ها، رشد سلولی و سوخت و ساز بدن افزایش پیدا کند.

کمک به کاهش وزن

برخی از مطالعات نشان داده اند که موسیر در جلوگیری از تجمع چربی زیاد در بدن موثر است. موسیر حجم چربی بدن را کاهش می دهد و می تواند به داشتن وزن ایده آل و تناسب اندام کمک کند.

کاهش کلسترول

آلیسین می تواند سطح کلسترول را بدن کنترل کند. آلیسین مانع تولید آنزیم ردوکتاز در کبد می شود. این آنزیم در تولید کلسترول نقش مهمی دارد. موسیر با کاهش کلسترول سبب کاهش خطر ابتلا به آتروسکلروز، سکته مغزی، حمله قلبی و بیماری سرخ رگ کرونری شود.

کنترل دیابت

یکی از مهم ترین فواید موسیر، کنترل دیابت است. آلیوم و آلیل دی سولفید دو ترکیب موجود در موسیر هستند که دارای خواص ضد دیابت می باشند. این ترکیبات به تغییر سطح قند خون کمک می کنند و این امر برای افراد مبتلا به دیابت که نیاز به کنترل سطح قند خون خود دارند مفید می باشد. موسیر می تواند اثرات مفیدی در افراد مبتلا به دیابت نوع یک و دیابت نوع دو در هر سنی داشته باشد.

خاصیت ضد میکروبی

موسیر دارای ترکیبات آلی گوگرد است. تحقیقات زیادی ثابت کرده اند که این مواد دارای خواص های ضد باکتری، ضد قارچ و ضد ویروسی هستند. سبزیجاتی که دارای این ترکیبات هستند، به عنوان یک درمان سنتی برای تب، سرفه، سرماخوردگی و آنفولانزا استفاده می شوند.

یک مطالعه 4 هفته ای در مورد 16 فرد بزرگسال مبتلا به واکنش های آلرژیک فصلی بودند، نشان داد که مصرف روزانه 200 میکروگرم بر میلی لیتر عصاره موسیر می تواند این علائم را در 62/5% افراد کاهش دهد. مطالعه ای دیگر در مورد 60 نفر ثابت کرد که ماساژ نیم درصد از عصاره موسیر در تبخال می تواند به طور قابل توجهی زمان بهبود را کاهش دهد.

تبخال در 30 درصد افراد در عرض 6 ساعت و بقیه تا 24 ساعت بهبود پیدا می کند، در حالی که اگر از این ماده خوراکی استفاده نکنید، زمان درمان 48 تا 72 ساعت خواهد بود. علاوه بر این، یک شست و شوی دهانی 15 ثانیه ای با عصاره موسیر و آب به مدت 24 ساعت در مهار باکتری های دهان موثر تر از کلرهگزیدین بود. کلرهگزیدین یکی از دهان شویه های رایج است.

ضد سرطان

یکی دیگر از خواص موسیر که مانند سیر و پیاز است، این است که دارای ترکیبات ضد سرطانی می باشد. موسیر دارای آنتی اکسیدان های مختلف و قوی است. این ماده کمک می کند که سلول ها در برابر رادیکال های آزاد مقاوم باشند و به سلول های سرطانی تبدیل نشوند.

کاهش علائم آلرژی

آلرژی، واکنش بدن به محرک ها است و در طی آن آنتی هیستامین در بدن آزاد می شود. در اثر آلرژی علائمی مانند ایجاد اشک، آبریزش بینی، ورم بافت و … ایجاد می شود. موسیر دارای کوئرستین است. این ماده یک فلاونوئید گیاهی است و موجب کاهش مشکلات بینی و چشم ناشی از حساسیت فصلی می شود.

این ماده از آزاد شدن هیستامین ها در بدن جلوگیری می کند و باعث کاهش علائمی مانند واکنش های تنفسی و التهابی مانند برونشیت، آسم آلرژیک و حساسیت فصلی می شود.

خواص موسیر برای زنان

بر اساس تحقیقات انجام شده، موسیر می تواند هورمون های زنان را تنظیم کند و تاثیر زیادی در کاهش مشکلاتی مانند سندروم پیش از قاعدگی (PMS) داشته باشد. بنابراین می تواند مشکلات مرتبط با عدم تعادل هورمونی را از بین ببرد و یک چاشنی خوب برای دوران قبل از پریود محسوب می شود.

زنان با مصرف موسیر، بدن خود را در مقابل انواع عفونت ها و بیماری ها مقاوم می کنند، رشد موهای خود را افزایش می دهند و جلوی ریزش موها را می گیرند. ترکیبات موجود در موسیر خطر بروز انواع سرطان ها به ویژه سرطان سینه و تخمدان را کاهش می دهد و مشکلاتی مانند یبوست و نفخ را کاهش می دهد. علاوه بر این می تواند با افزایش متابولیسم بدن، در کاهش وزن هم نقش موثری داشته باشد.

خواص موسیر برای مردان

موسیر باعث تحریک گردش خون می شود و همین مسئله می تواند میل جنسی آقایان را افزایش دهد و به بهبود عملکردشان کمک کند. علاوه بر این، موسیر در بهبود عملکرد قلب و عروق موثر است و در بهبود زخم ها و التهابات بدن نقش بسیار مهمی دارد. موسیر می تواند موجب کاهش خطر بروز انواع سرطان ها شود و از ریزش مو در مردان را نیز جلوگیری می کند.

روش های مصرف موسیر

خواص موسیر برای بدن و ارزش غذایی آن + روش های مصرف آن

موسیر را می توانید به روش های مختلفی در غذاها مصرف کنید. موسیر طعم ملایمی دارد و این باعث می شود انتخاب مناسبی برای آماده کردن انواع غذاهای خوشمزه باشد. یکی از روش های مصرف موسیر کباب کردن این ماده خوراکی با سبزیجات برای استفاده در دورچین غذاها مانند استیک گوشت است.

همچنین می توانید موسیرها را خرد کنید و به برخی از انواع سوپ، پای کیش و یا ترشی اضافه کنید، یا می توانید موسیرهای تازه را خرد کنید و روی برخی از سالادها بریزید. می توانید موسیر ها را خرد یا رنده کنید و در برخی از سس ها اضافه کنید و یا آن را با ماست ترکیب کنید و ماست موسیر درست کنید.

خواص موسیر در ماست

ماست موسیر یک ترکیب فوق العاده خوشمزه و محبوب است و با این ترکیب می توانید از خواص این دو ماده به طور همزمان بهره مند شوید. ماست موسیر طعم بسیار خوبی دارد و می توانید آن را همراه با غذاهای مختلف سرو کنید تا مزه ی بی نظیر خود را بهتر هم نشان دهد.

ماست می تواند به سلامت روده کمک زیادی کند و باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شود. حالا اگر ماست با موسیر ترکیب شود، خواص ضد باکتری و ضد ویروسی هم پیدا می کند و می تواند یک ترکیب سالم و مقوی برای بدن بسازد. این ترکیب باعث بهبود گوارش، کاهش التهاب، کاهش کلسترول و فشار خون می شود و به تنظیم قند خون کمک می کند.

علاوه بر این، ماست موسیر تاثیر زیادی در سلامت پوست و مو دارد و باعث تقویت استخوان ها می شود. خواص ماست موسیر در طب سنتی هم زیاد است. استفاده از موسیر در گذشته های دور هم مرسوم بوده است. بنابراین بهتر است همیشه ماست را با موسیر تازه ترکیب کنید و از عطر و طعم بی نظیر آن لذت ببرید.

عوارض و مضرات موسیر

مصرف بیش از حد موسیر می تواند عوارض زیر را به دنبال داشته باشد:

  • سوزش سر دل
  • ریفلاکس معده
  • سندروم روده تحریک پذیر
  • بروز حساسیت هایی مانند آسم، بثورات پوستی و قرمزی و خارش چشم ها می شود.

مطالب مشابه را ببینید!