خواص پای مرغ و مضرات آن + طرز تهیه سوپ پای مرغ
پای مرغ دارای بافت های چرب و پر کالری است و در بسیاری از مناطق به دلیل عدم شناخت درست پای مرغ، آن را دور می اندازند. اما در برخی از کشورها مانند چین، مکزیک، ویتنام، آفریقای جنوبی، فیلیپین، کره، مراکش، ترینیداد و جامائیکا پای مرغ یکی از لذیذترین غذاها به شمار می رود. پای مرغ را می توان به روش های مختلفی مصرف کرد. در این مطلب قصد داریم فواید پای مرغ و مضرات آن را بررسی کنیم و روش های مختلف تهیه و طبخ آن را آموزش دهیم. با ما همراه باشید.
فهرست موضوعات این مطلب
ارزش غذایی پای مرغ
پای مرغ بیشتر از بافت همبند، تاندون ها، استخوان ها، پوست و غضروف تشکیل شده است. حدود 70 درصد از کل محتوای پروتئین پای مرغ از کلاژن است. کلاژن پای مرغ یک پروتئین ساختاری است که باعث سلامت و استحکام ماهیچه ها، استخوان ها و پوست می شود.
هر عدد پای مرغ 150 کیلو کالری دارد. عصاره پای مرغ سرشار از کلسیم، فسفر، منیزیم، اسیدهای چرب، ویتامین A، ویتامین D، ویتامین B۹ و همچنین غنی از مواد غضروف ساز از جمله «سولفات کندروئتین» می باشد که به جلوگیری و درمان نکروز و ساییدگی مفاصل و غضروف ها کمک می کند.
فواید پای مرغ
پای مرغ یکی از قسمت های مفید مرغ است که سرشار از مواد مغذی است و فواید زیادی برای بدن دارد.
1. پای مرغ برای سلامت قلب
پای مرغ دارای اسید چرب امگا 3 است که می تواند به کاهش التهابات و کلسترول بد در سیستم قلبی عروقی کمک کند و برای حفظ سلامت قلب مفید باشد. وجود آمینواسیدهای چرب نامتقارن در پای مرغ مانند آرژنین که به مقدار زیاد در پای مرغ یافت می شوند، به تعادل فشار خون و کلسترول کمک می کنند. آرژنین می تواند فشار خون را کاهش دهد و به گسترش عروق خونی کمک کند. بنابراین مصرف پای مرغ می تواند به سلامت قلب کمک کند و از بیماری های قلبی عروقی جلوگیری کند.
2. لاغری و کاهش وزن
پای مرغ غنی از ویتامین های B9و A، کلسیم، پتاسیم، مواد معدنی و … است و افرادی که به دنبال کاهش وزن و لاغری هستند، به دلیل داشتن این ترکیبات پای مرغ از آن در رژیم غذایی خود استفاده می کنند. اکثر مصرف کننده های پای مرغ کسانی هستند که رژیم کتوژنیک را در پیش گرفته اند.
3. خواص پای مرغ برای پوست
پای مرغ دارای مقادیر بالای کلاژن است. کلاژن یک ماده ضروری برای سلامت و شادابی پوست و جلوگیری از ایجاد چین و چروک می باشد. بر اساس تحقیقات انجام شده، کلاژن می تواند هیدراتاسیون، انعطاف پذیری و کشسانی پوست را افزایش دهد. همچنین اگر پوست شما خشک و ترک خورده است و دور چشم و پیشانی تان چین و چروک وجود دارد، با مصرف پای مرغ می توانید آن ها را کاهش دهید.
ویتامین E موجود در پای مرغ هم به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی در ترمیم و بازسازی پوست مؤثر است. پای مرغ به از بین رفتن جای آکنه هم کمک می کند. علاوه بر آن، پای مرغ باعث تسریع درمان زخم های بدن و کمک به رفع آسیب های سلولی می شود.
مطلب مشابه: خواص میوه خشک | مهم ترین فواید میوه خشک برای سلامتی
4. تقویت سیستم ایمنی
پای مرغ یکی از بهترین و پرخاصیت ترین غذاها برای سلامت بدن و تقویت سیستم ایمنی است. ویتامین A و ترکیباتی مانند کلسیم، روی، منیزیم، فسفر، مس و فولات به تقویت سیستم ایمنی کمک می کنند.
تغذیه مناسب نقش مهمی در آمادگی بدن در برابر انواع بیماری ها دارد. بنابراین اگر دچار ضعف در سیستم ایمنی هستید به خصوص در زمان سرماخوردگی و آنفولانزا، می توانید سوپ سبزیجات با پای مرغ درست کنید و میل کنید.
5. فواید پای مرغ برای استخوان ها
پای مرغ حاوی کلسیم است و مصرف آن به تقویت مفاصل کمک می کند و باعث می شود تا احتمال شکنندگی استخوان ها در بدن کمتر شود. مصرف پای مرغ می تواند سلامت استخوان ها و مفاصل را افزایش دهد و منجر به قوام استخوان ها شود. این خواص پای مرغ برای افراد مسن و خانم ها به خصوص در دوران پس از یائسگی که در معرض افتادگی استخوان ها هستند، بسیار مفید می باشد.
6. پای مرغ برای دیسک کمر
امروزه مشکلات و دردهای مفاصل و استخوان ها مانند دیسک کمر بسیار شایع است. دیسک کمر عارضه بسیار دردناکی است که می تواند انجام فعالیت های روزمره را برای فرد مبتلا دشوار کند. وجود کلسیم و ترکیبات غضروف ساز در پای مرغ، آن را به یک ماده غذایی بسیار مفید و موثر در کاهش درد ناشی از دیسک کمر و مشکلات دیگر کمر درد تبدیل کرده است.
7. تقویت مفاصل
کلاژن و گلوکزامین موجود در پای مرغ می توانند به بازسازی بافت های آسیب دیده در مفاصل کمک کنند و علائم آرتروز را کاهش دهند. مصرف پای مرغ به صورت منظم می تواند باعث کاهش دردهای مفصلی در افراد مبتلا به مشکلات مفصلی شود.
در پای مرغ مقدار زیادی غضروف وجود دارد که به تقویت مفاصل کمک می کند. به همین دلیل برای کسانی که دچار مشکلاتی مانند روماتیسم هستند، بسیار مناسب است. علاوه بر آن، استفاده از این ماده غذایی برای سالمندان و کودکان بسیار مفید است و باعث بهبود و تقویت غضروف های بدن آن ها می شود.
یکی از دردهای شایع مفاصل و استخوان ها، زانو درد است که می توان با تغییر سبک زندگی و مصرف مواد غذایی مفید به کاهش این درد کمک کرد. پای مرغ به دلیل داشتن مواد معدنی می تواند در بهبود زانو درد نیز موثر باشد. بهتر است برای بهره مندی از خواص پای مرغ، سوپ آن را تهیه کنید.
8. خواص پای مرغ برای بارداری و سلامت جنین
پای مرغ سرشار از پروتئین ها و مواد معدنی است، به همین دلیل یک ماده غذایی بسیار مفید برای دوران بارداری محسوب می شود. مصرف منظم پای مرغ در دوران بارداری و در دوران رشد جنین به سلامت جنین و جلوگیری از ناهنجاری های زمان تولد کمک کند.
پای مرغ می تواند در تشکیل استخوان ها و غضروف های جنین موثر باشد و با تامین کلسیم، خطر ابتلا به پوکی استخوان را در مادران باردار کاهش دهد. پای مرغ به دلیل داشتن کلسیم، فسفر، مس و روی، نقش بسیار مهمی در سلامت جنین، تقویت سیستم عصبی و عضلانی جنین، جلوگیری از نقص های لوله عصبی و اختلالاتی مانند رشد ناقص جنین، ناهنجاری های مغز و نخاع دارد.
همچنین وجود ویتامین B12 در پای مرغ می تواند در جلوگیری از نقص های خونی جنین موثر باشد. البته با توجه به اینکه پای مرغ چربی زیادی دارد، خانم های باردار باید در مصرف آن دقت داشته باشند و مضرات آن را هم در نظر بگیرند.
9. پای مرغ برای افزایش وزن
یکی از فواید پای مرغ، استفاده از آن برای افزایش وزن است. این قسمت مرغ که معمولا دور ریخته می شود دارای چربی های سالم و کالری بالایی است و می تواند به افزایش وزن و سلامت بدن کمک کند.
برای بهره مندی از این خاصیت پای مرغ، باید یک رژیم غذایی منظم و متعادل داشته باشید. مصرف پای مرغ همراه با مواد غذایی سالم دیگر، باعث می شود که وزن به طور سالم افزایش پیدا کند.
برای مثال، می توانید پای مرغ را با میوه ها و سبزیجات تازه و متنوع ترکیب کنید تا تمام ویتامین ها و نیازهای غذایی بدن تأمین شوند و وزن بهبود یابد. اما به میزان استفاده و نکات بهداشتی توجه داشته باشید تا به طور سالم و متوازن از بهبود وضعیت وزن برخوردار شوید.
10. مفید برای دیابت و کنترل قند خون
گلوکزامین موجود در پای مرغ در کنترل دیابت موثر است و می تواند سطح قند خون را در بدن تنظیم کند. این آمینوگلیکان، با کاهش جذب قند در روده و افزایش حساسیت به انسولین، به مدیریت قند خون کمک می کند.
علاوه بر این، مصرف سوپ پای مرغ می تواند تولید گلوکز در کبد را کاهش دهد و به افزایش تراکم انرژی در عضلات کمک کند که برای افراد مبتلا به دیابت نوع 2 بسیار مفید است.
پای مرغ بر حساسیت بدن نسبت به انسولین تاثیر گذار است و از این طریق احتمال ابتلا به دیابت کاهش پیدا می کند. مصرف پای مرغ برای افراد مبتلا به دیابت مفید است اما این افراد قبل از استفاده از پای مرغ یا هر ماده غذایی دیگری، ابتدا باید با پزشک خود مشورت کنند.
مطلب مشابه: خواص ماهی شور؛ نکاتی در مورد ماهی شور، روش نگهداری و فواید آن
11. خواص پای مرغ برای کودکان
پای مرغ دارای پروتئین، ویتامین ها و مواد معدنی مهمی است که به رشد سالم کودکان کمک می کند. پای مرغ یکی از منابع غذایی مفید و مقوی برای کودکان است. مواد مغذی موجود در این قسمت از مرغ، باعث تقویت استخوان ها، رشد عضلات و افزایش انرژی در کودکان می شود.
البته در استفاده از پای مرغ برای کودکان باید نکاتی را در نظر داشته باشید. برای کودکان خردسال پای مرغ را با دقت بشویید و به خوبی بپزید. سپس آن را خرد کرده و به صورت تکه های کوچک برای او آماده کنید.
همچنین اگر کودک شما به هر نوع آلرژی یا مشکلات گوارشی مبتلا است، باید قبل از مصرف پای مرغ با پزشک مشورت کنید. سعی کنید پای مرغ را از مرغ های سالم و با کیفیت و از فروشگاه های معتبر تهیه کنید و بعد از پخت کامل و بهداشتی برای کودکان درست کنید.
12. فواید پای مرغ برای بدنسازی
پای مرغ بیشتر از بافت همبند، پوست، تاندون ها، غضروف و استخوان ها تشکیل شده است. به همین دلیل عصاره ی آن سرشار از ویتامین های مختلفی مانند ویتامین A و B9 می باشد. علاوه بر آن، پای مرغ دارای کلسیم، منیزیم، فسفر، پتاسیم و اسیدهای چرب اشباع است و اکثر بدنسازان پای مرغ را همراه با مقدار کمی روغن می پزند و میل می کنند.
عوارض و مضرات پای مرغ
پای مرغ با وجود تمام خواصی که دارد می تواند مضراتی هم به دنبال داشته باشد. در این بخش به مهم ترین عوارض و مضرات مصرف پای مرغ برای بدن می پردازیم:
- پاهای مرغ ممکن است دارای باکتری ها و میکروارگانیسم های مختلفی باشند و همچنین اغلب مراکز پرورش مرغ بسیار آلوده هستند. بنابراین حتما نکات بهداشتی را رعایت کنید. پوست زرد رنگ پای مرغ را با آب جوش جدا کنید و ناخن های پای مرغ ها را کاملا بچینید. همچنین در زمان آب پز کردن پای مرغ ها آب اول که جوشیده شده را بریزید و دوباره آب اضافه کنید و پای مرغ ها را به خوبی بپزید.
- برخی از افراد تصور می کنند که پای مرغ سرشار از ویتامین D است و مصرف آن می تواند کمبود این ویتامین را در بدن جبران کند. اما در حقیقت مصرف پای مرغ در جذب ویتامین D تاثیر چندانی ندارد. بنابراین اگر دچار کمبود ویتامین D هستید، برای مصرف قرص ویتامین D باید با پزشک مشورت کنید.
- یکی از روش های مورد استفاده برای پرورش مرغ ها، تزریق هورمون است. این تزریق ها از قسمت پاهای مرغ انجام می شود و مقدار زیادی از هورمون ها در این قسمت باقی می ماند. این هورمون ها شامل ترکیبات شیمیایی و سمی هستند که باعث ایجاد بیماری های مختلف می شوند.
- سعی کنید بسته های پای مرغ پاک شده را از فروشگاه های معتبر و مرغ داری های ارگانیک تهیه کنید.
- پای مرغ یکی از مواد غذایی است که سرشار از چربی های اشباع است، به همین دلیل افراد مبتلا به بیماری کبد چرب باید از مصرف آن خودداری کنند. همچنین افرادی که در معرض بیماری کبد چرب هستند، باید در استفاده از پای مرغ دقت داشته باشند و افراط نکنند.
- سرخ کردن پای مرغ با روغن ممکن است خوص آن را از بین ببرد. بنابراین بهتر است پای مرغ را به صورت آب پز میل کنید و یا با آن سوپ درست کنید.
- میزان چربی پای مرغ بسیار بالا است و مصرف آن برای افرادی که کلسترول بالا یا چربی خون بالایی دارند، به هیچ عنوان توصیه نمی شود. حتی افراد سالم هم نباید در مصرف پای مرغ زیاده روی کنند. بهتر است پای مرغ را همراه با آبغوره یا آب لیمو ترش میل کنید تا چربی آن حل شود. البته افرادی که به دلیل چربی موجود در پای مرغ تمایلی به استفاده از آن ندارند، می توانند به جای آن از خواص گوشت مرغ استفاده کنند.
- در هر وعده غذایی که پای مرغ را مصرف می کنید، میزان 84 میلی گرم کلسترول وارد بدن تان می شود. به همین دلیل مصرف بیش از حد پای مرغ ممکن است باعث ایجاد بیماری های قلبی شود.
- پای مرغ از استخوان های ریزی تشکیل شده است که ممکن است باعث ایجاد خفگی شود. بنابراین هنگام مصرف آن دقت داشته باشید.
طرز تهیه سوپ مرغ
سوپ پای مرغ یکی از بهترین نمونه های سوپ است که بسیار سالم و مقوی می باشد. این نوع سوپ را می توانید به روش های مختلف درست کنید و به عنوان پیش غذا یا غذای اصلی میل کنید و از خواص بی نظیر آن بهره مند شوید. در ادامه طرز تهیه سوپ پای مرغ را ارائه می دهیم.
مواد لازم برای تهیه سوپ مرغ:
- پای مرغ: به مقدار لازم
- پیاز: 2 عدد متوسط
- سیب زمینی: 1 عدد متوسط
- رب گوجه فرنگی: 1 قاشق غذا خوری
- سبزی سوپ: 6 قاشق غذا خوری
- سیر: 2 حبه
- هویج: 1 عدد
- جو پوست کنده یا برنج نیم دانه: 1 پیمانه
- نمک، فلفل و زردچوبه: به میزان لازم
- نارنج یا لیمو ترش: به میزان لازم
طرز تهیه سوپ مرغ
ابتدا پوست زرد پاها و ناخن ها را جدا کنید. برای جدا کردن پوست زرد، پای مرغ ها را 30 ثانیه در آب جوش قرار دهید. اگر پای مرغ ها پاک کرده هستند فقط کافی است ناخن های آن ها را جدا کنید و آن ها را با آب داغ بشویید.
برای جدا کردن ناخن های پای مرغ می توانید از قیچی آشپزخانه استفاده کنید. سپس پای مرغ ها را در قابلمه بریزید و تا یک بند انگشت از روی آن ها آبریزید. قابلمه را روی حرارت قرار دهید. بعد از قل زدن، آب آن ها را بریزید و دوباره آب جوش به پای مرغ ها اضافه کنید.
پیاز را خرد کنید و به آب در حال جوشیدن اضافه کنید. سپس برای از بین بردن بوی پای مرغ ها زردچوبه، فلفل سیاه و سیر را به قابلمه اضافه کنید. صبر کنید تا پای مرغ ها به مدت یک ساعت با حرارت ملایم پخته شوند.
بعد از پخته شدن پای مرغ ها حرارت را خاموش کنید و پای مرغ ها را کنار بگذارید. پیاز و سیر را خرد کنید و در یک قابلمه ی دیگر با کمی روغن تفت دهید. کمی زرد چوبه به قابلمه اضافه کنید و سپس سیب زمینی و هویج را خرد کرده و در قابلمه بریزید.
پای مرغ ها را نیز به قابلمه اضافه کرده و کمی تفت دهید. یک قاشق رب گوجه را به مواد اضافه کنید و بعد سبزی های سوپ را در قابلمه بریزید. جو یا برنج نیم دانه را به خوبی بشویید و به قابلمه اضافه کنید.
حدود 4 تا 5 لیوان آب جوش را به مواد درون قابلمه اضافه کنید و آن ها را هم بزنید. کمی نمک به سوپ اضافه کنید و مدتی صبر کنید تا سوپ روی حرارت بماند و کاملا جا بیفتد.
هر 10 دقیقه محتوای قابلمه را هم بزنید. بعد از اینکه سوپ کاملا پخته شد، به آن مقداری آب لیمو یا آب نارنج اضافه کنید. نوش جان.
مطلب مشابه: با خواص بامیه بیشتر آشنا شوید؛ ارزش غذایی و تمام فواید بامیه