مجله تاپ‌ناز‌

همه چیز در مورد مهارت های خود کنترلی در کودکان

196896 780x470 1

خود کنترلی در کودکان از جمله مهم ترین نقاط قوت آن ها می باشد و از بهترین مهارت های کودکان است. کودکانی که دارای این قدرت و مهارت هستند می توانند در دنیای پر هیجان امروزی نظم و آرامش بیشتری را تجربه کنند. ما در جامعه ای زندگی می کنیم که رسیدن به رضایت آنی دارای ارزش بسیار زیادی می باشد. آموزش خود کنترلی یکی از مهمترین پایه های سیدن به این رضایت در زندگی اجتماعی می باشد.

خود کنترلی در کودکان چیست؟

elf control children 3

خود کنترلی در کودکان یک نوع مهارت است که کودک با کمک آن می تواند انتخاب ها و تصمیمات درست تری بگیرد. این مهارت دارای زوایای متعددی می باشد. ایجاد این ویژگی در کودکان به آن ها کمک کند که توانایی هایشان به صورت واضح تری شکل بگیرد و تقویت شود.

همچنین آن ها بتوانند خشم و هیجانات خود را مدیریت و کنترل کنند و احساسات خود را به درستی بروز دهند. تمام این موارد منجر می شود که رضایت از کودک بیشتر شده و او دارای اعتماد به نفس بالایی باشد. کودکانی که دارای این توانایی هستند می توانند به درستی تصمیم بگیرند و در زندگی آینده نیز بسیار موفق تر باشند.

اهمیت آموزش مهارت های خودکنترلی به کودکان

خود کنترلی در کودکان برای رشد اخلاقی و فکری آن ها بسیار حائز اهمیت می باشد. کودکانی که دارای این توانایی هستند به راحتی می توانند با همسن و سالان و حتی افراد بزرگتر از خود تعامل داشته باشند. علاوه بر این دارای اعتماد به نفس بیشتری باشند و به راحتی بتوانند در جامعه زندگی کنند.

والدین باید به کودکان خود کمک کنند که این مهارت را تقویت کرده و آن را بروز دهند. این مهارت از زاویه های مختلفی از احساسات و زندگی کودکان را تحت تاثیر قرار می دهد که در ادامه به صورت مفصل مورد بررسی قرار گرفته اند.

تاثیرات خود کنترلی در کودکان افزایش اعتماد به نفس

GettyImages 109726174 5a6de243119fa80037660b8a e1646492746315

خود کنترلی در کودکان به آن ها کمک می کند که اعتماد به نفس بالایی داشته باشند. از این رو زمانی که با چالش ها و اتفاقاتی در زندگی خود مواجه می شوند به راحتی بتوانند از آن ها گذر کنند و در مواجهه با مشکلاتشان دارای اعتماد به نفس بیشتری باشند. کودکان دارای اعتماد به نفس به راحتی می توانند با دنیای اطراف خود ارتباط بگیرند و در آینده نیز فرد موفقی باشند.

مسئولیت پذیری

خود کنترلی در کودکان موجب می شود که به راحتی بتوانند انتخاب کنند و ایده های ذهنی خود را عملی نمایند. علاوه بر این عواقب کاری که به انتخاب خود انجام داده اند را بپذیرد و پای آن بایستند. در واقع خود کنترلی موجب پذیرش مسئولیت نتخابات کودک می شود.

اتکا به خود

خود کنترلی در کودکان منجر می شود که آن ها بتوانند مستقل تر از هم سن و سالان خود باشند. کودکانی که دارای این ویژگی هستند به راحتی می توانند تصمیم بگیرند. حتی توانایی سنجش صمیمات خود را دارند و اغلب نیز بهترین انتخاب ها را دارند و آگاهانه تر برخورد می کنند.

داشتن شخصیت قوی

خود کنترلی در کودکان به آن ها کمک می کند که شخصیت قوی ای داشته باشند و به راحتی بتوانند فرق بین درست و نادرست را تشخیص دهند. آن ها در برابر فشارها و تنش ها دارای قدرت بیشتری هستند و نسبت به هم سن و سالان خود عاقلانه تر برخورد می کنند.

نشانه های کودکی که دارای توانایی خود کنترلی می باشد

wilconyers 169hero selfregkid 500px 800x450 1

خود کنترلی در کودکان با توجه به موقعیت و شرایط زندگی آن ها متفاوت می باشد.

  • آن ها در شرایط مختلف واکنش های مختلفی از خود نشان می دهند. موارد زیر نمونه هایی از این مهارت در آن ها می باشد.
  • در گروه های اجتماعی کودکانی که دارای این توانایی هستند انتقاد های دیگران را بدون عصبانی شدن و گریه کردن می پذیرند و واکنش مناسبی نشان می دهند.
  • در فروشگاه ها این کودکان برای رسیدن به خواسته خود از طریق گریه و داد و بیداد اقدام نمی کنند. حتی برای دست زدن به وسایلی که داخل قفسه ها هستند اجازه می گیرند.
  • در تعطیلات این کودکان دارای سازگاری بیشتری هستند و سعی می کنند خود را با شرایط وفق دهند.
  • در شهربازی ها کودکان دارای توانایی خود کنترلی برای سوار شدن وسایل بازی نوبت را رعایت می کنند.
  • در خانه صحبت دیگران را برای گفتن خواسته خود قطع نمی کنند و اجازه می دهند صحبت اطرافیان تمام شود. سپس شروع به حرف زدن می کنند.
  • این کودکان در فرایند یادگیری نیز بسیار موفق تر نسبت به سایر دوستان خود می باشند. آن ها در مدرسه به راحتی آموزش های معلم را یاد گرفته و به ذهن می سپارند.

نشانه های کودکی که دارای مهارت خود کنترلی نیست

مهارت خود کنترلی در کودکان از جمله موارد بسیار ضروری می باشد و کودکانی که دارای این مهارت نیستند در زمینه های اجتماعی بسیار ضعیف عمل می کنند. آن ها ممکن است دارای رفتارهایی زیر باشند.

  • این کودکان به صورت مداوم صحبت می کنند و دیگران را با پرحرفی آزار می دهند.
  • این کودکان صحبت دیگران را قطع میکنند و متوجه فرق بین بزرگتر و کوچکتر نمی شوند.
  • کودکانی که این مهارت را ندارند بلد نیستند نوبت را رعایت کنند و در اغلب موارد خودخواه گونه عمل می کنند.
  • این کودکان بسیار زود ناامید می شوند و از تصمیمات خود پاپس می کشند. آن ها توانایی تحمل انتقاد را ندارند و بلافاصله به گریه می افتند. کودکان فاقد این مهارت قشقرق و ناراحتی خود را تا مدت طولانی ادامه می دهند.
  • این کودکان اغلب فعال و بی قرار هستند

راه های تقویت مهارت خود کنترلی در کودکان

shutterstock 1105793417 800x450 1

مهارت خود کنترلی در کودکان از جمله مهارت های بسیار ضروری می باشد که شما باید سعی کنید این مهارت را در کودک خود تقویت کنید. با تقویت این مهارت به آن ها کمک می کنید که بتوانند آینده خود را بسازند و شخص مفید و تاثیرگذاری باشند.

علاوه بر این خودتان نیز از تربیت درست فرزندتان لذت می برید و از رفتارهای هیجان زد و خارج از رویه او شرمزده نمی شوید. برای اینکه بتوانید این مهارت را در کودک خود تقویت کنید گزینه های زیر را مطالعه نمایید.

در مورد مهارت خود کنترلی با کودکتان صحبت کنید

خود کنترل در کودکان از جمله مهارت هایی است که نیاز به تقویت شدن دارد. شما می توانید در زمانی که کنار کودکتان نشسته اید یا زمانی که دارید خوراکی مورد علاقه اش را کنار هم میخورید درباره این مهارت با او صحبت کنید.

در این هنگام نمونه هایی را برای او تعریف نمایید و به او بگویید که این مهارت می تواند چگونه بر روی زندگی آینده اش تاثیر بگذارد یا یک فرد تاثیرگذار موفق بر آینده تبدیل کند. نظر کودکتان را در این باره بپرسید و سعی کنید او را به چالش بکشید.

دلیل برخی کارها را برای کودکانتان توضیح دهید

برای تقویت مهارت خود کنترلی در کودکان باید سعی کنید دلیل کارهایی که از آن ها می خواهید را به صورت منطقی برایشان توضیح دهید. گاهی پاسخ هایی مانند چون من گفته ام یا چون من خواسته ام بسیار آسان می باشند. اما موجب می شوند که کودکتان از لحاظ ذهنی ضعیف باشد و اعتماد به نفسش پایین بیاید.

از این رو شما باید به کودک خود آموزش دهید که برخی کارها را به چه دلیل باید انجام دهد. اگر وقت کافی برای انجام این کار را ندارید می توانید از پاسخ های سریع و کوتاه استفاده کنید. به عنوان نمونه در پاسخ تصمیماتی که برای آن ها گرفته اید می توانید بگویید که این کار به نفع تو است، یا این کار برای تو خوب می باشد. در این صورت کودک به سادگی برای انجام آن ترغیب می شود.

به کودکانتان یاد بدهید که انتخاب هایشان دارای عواقب می باشد

یکی از اصلی ترین نشانه های خود کنترلی در کودکان قبول مسئولیت انتخاب هایی است که دارند. شما باید به کودک خود بفهمانید که پای عواقب خوب و بد تصمیماتی که می گیرد بایستد. به عنوان نمونه اگر همراه با شما سر میز غذا حاضر نمی شود به او بفهمانید که بعدها گرسنه می شود. زمانی که گرسنه شد به او یادآوری کنید که پای اشتباهش بایستد و در دفعات بعدی سر میز غذا حاضر باشد.

داشتن فعالیت فیزیکی با کودکان

یکی از مهم ترین راه های تقویت خود کنترلی در کودکان ورزش کردن با آن ها می باشد. آن ها با سوزاندن کالری انرژی خود را تخلیه می کنند و این مهارت در آن ها تقویت می شود. شما باید سعی کنین به کودکان خود یاد دهید که در انجام ورزش ها و بازی های گروهی احساسات خود را به صورت قابل قبول به نمایش بگذارند.

به عنوان نمونه زمانی که می بازد ناراحت شود و در مقابل تقلب ها عصبانی شود. اما بتواند خشم و عصبانیت خود را کنترل نماید و منجر به آزار دیگران نشود. به طور کلی ورزش کردن یکی از مفیدترین فعالیت ها برای کودکان می باشد و به آن ها کمک می کند با هم تیمی های خود تعامل داشته باشند. ورزش تیمی آن ها را از منطقه امن خود خارج می کند و می توانند کودکان را وارد زندگی چالش برانگیز کند.

چرا برخی از کودکان در مهارت خود کنترلی ضعیف عمل می کنند؟

خود کنترلی در کودکان یک مهارت است که در سطح های مختلفی وجود دارد. به طور کلی در تمام زمینه ها کودکان دارای قدرت یادگیری متفاوتی می باشند. برخی از آن ها به راحتی می توانند مطالب را یاد گرفته و آن ها را به خاطر بسپارند.

اما برخی دیگر برای یادگیری نیاز به زمان بیشتری دارند. این مهارت نیز از جمله مواردی می باشد که در برخی از کودکان به سرعت ایجاد می شود و در برخی دیگر ممکن است دیرتر نمایان شود. حتی گاهی برای نمایان شدن نیاز به کمک والدین و اطرافیان دارد.

به طور کلی دلایلی وجود دارند که بر این عملکرد تاثیرگذار می باشند. مهم ترین دلیل ضعف این مهارت در کودکان بیش فعالی می باشد. کودکان بیش فعال راحتی نمی توانند هیجانات خود را کنترل کنند و رفتارهای نامناسبی از خود نشان می دهند. به همین دلیل نیز اغلب اوقات به دلیل رفتار خود خجالت زده می شوند و حتی ممکن است احساس ناامیدی و ناراحتی در آن ها ایجاد شود.

کلام پایانی

خود کنترلی در کودکان از جمله مهارت های بسیار مهمی می باشد که والدین باید برای تقویت آن اقدامات خاصی انجام دهند. این مهارت موجب می شود که کودک هم دوران کودکی مفیدی داشته باشد و هم در آینده یک فرد موفق و مفید باشند.

مطالب مشابه را ببینید!