آیا با داشتن حق طلاق از طرف زن نیاز به طلاق توافقی است؟
طلاق یکی از مسائل پیچیده و حساس در زندگی زناشویی است که ممکن است به دلایل مختلفی بین زوجین به وجود بیاید. بر اساس قانون مدنی و مقررات فقهی که در ایران حاکم است، مرد حق طلاق را در اختیار دارد و زن تنها در صورت داشتن دلیل موجه و اثبات آن میتواند تقاضای طلاق کند. اما آیا زن میتواند حق طلاق را از مرد بگیرد؟ و اگر حق طلاق را داشته باشد، آیا نیاز به طلاق توافقی است؟
طلاق توافقی
طلاق توافقی به این معنی است که زوجین با رضایت متقابل و بدون دخالت دادگاه به جدایی برسند. در این نوع طلاق، زوجین میتوانند شرایط و مقررات طلاق را خودشان تعیین و در صورت توافق، آن را در دفترخانه ثبت کنند. در عین حال طلاق توافقی دارای مزایایی همچون نتیجه سریعتر، هزینه کمتر، حفظ حریم خصوصی و کاهش تنشهای روانی است. اما باید در نظر داشته باشید که طلاق توافقی نیازمند رضایت هر دو طرف است و اگر یکی از زوجین مخالف باشد، طلاق توافقی امکانپذیر نیست.
حق طلاق
حق طلاق یعنی این که مرد اجرای حق خود را در طلاق، به زن یا شخص دیگری وکالت دهد. این وکالت میتواند ضمن عقد نکاح در سند ازدواج نوشته شود یا میتوان پس از عقد نکاح در دفترخانه آن را به ثبت رساند. در عین حال حق طلاق برای زن مزایایی همچون اینکه وی میتواند بدون نیاز به حضور مرد و از طریق مراجعه به یک وکیل دادگستری طلاق بگیرد را به همراه خواهد داشت. اما داشتن حق طلاق برای زن شرایط و محدودیتهایی دارد که باید مورد توجه قرار گیرد. برخی از این شرایط عبارتند از:
- حق طلاق باید محضری و رسمی باشد یعنی در قالب سند رسمی به ثبت برسد.
- حق طلاق میتواند بلاعزل یا قابل عزل باشد. اگر بلاعزل باشد، مرد نمیتواند آن را لغو کند و اگر قابل عزل باشد، مرد میتواند آن را در هر زمانی لغو کند.
- حق طلاق میتواند مدت دار یا بدون مدت باشد. اگر مدت دار باشد، زن تنها در طول مدت مشخص شده میتواند طلاق بگیرد و اگر بدون مدت باشد، زن در هر زمانی میتواند طلاق بگیرد.
- حق طلاق میتواند با شرط بذل مهریه یا بدون شرط بذل مهریه باشد. اگر با شرط بذل مهریه باشد، زن برای گرفتن طلاق باید مهریه خود را به مرد بدهد و اگر بدون شرط بذل مهریه باشد، زن میتواند طلاق بگیرد و مهریه خود را نیز مطالبه کند.
اگر زن حق طلاق را داشته باشد، نیاز به اجرای حکم طلاق توافقی خواهد بود؟
در پاسخ به این سوال باید بگوییم که با داشتن حق طلاق از طرف زن، نیازی به طلاق توافقی نیست. زن میتواند با استفاده از وکالت در طلاق، از دادگاه خانواده طلاقش را درخواست کند و بدون حضور و رضایت مرد، از او جدا شود.
البته فرض بر این است که مرد هیچ اعتراضی به وکالت طلاق نداشته باشد و آن را تایید کند. در غیر این صورت، زن باید دلیل موجهی برای طلاق ارائه دهد و آن را اثبات کند. برخی از دلایل موجه برای طلاق از طرف زن نیز عبارتند از:
- ترک زندگی توسط مرد
- اعتیاد مرد به مواد مخدر یا مشروبات الکلی
- محکومیت مرد به حبس
- بیماری مسری و غیر قابل درمان مرد
- بد رفتاری مرد
- و…
کلام آخر …
در این مطلب به موضوع حق طلاق زن پرداختیم و دیدیم که زن میتواند با داشتن حق طلاق، بدون نیاز به رضایت مرد و طلاق توافقی، طلاق بگیرد. اما برای داشتن حق طلاق، زن با شرایط و محدودیتهایی روبرو است که در مطالب به آنها اشاره شد. در نهایت باید گفت که طلاق یک موضوع جدی است که ممکن است پیامدهای منفی برای زوجین و فرزندان آنها به همراه داشته باشد و باید با دقت و احتیاط به آن نگاه کرد.
در صورتی که قصد دارید مشاورههای لازم را در خصوص انواع طلاق دریافت کنید، موسسه حقوقی دادسو میتواند با توجه به در اختیار داشتن مشاورین و وکلای مجرب پایه یک دادگستری به شما در این راستا کمک کند.