مجله تاپ‌ناز‌

دلایل داغ شدن لپ تاپ چیست و چگونه از آن جلوگیری کنیم؟

2021 7 overheated laptop 1 638bb

این سوال که علت اصلی داغ شدن لپ تاپ چیست و چگونه می توانم این مشکل را برطرف کنم ممکن است سوالی خیلی از ما باشد. داغ شدن لپ تاپ بعد از کار کردن طولانی مدت و اجرای برنامه های سنگین مانند ویرایش عکس با فتوشاپ امری طبیعی است. اما گاهی ممکن است داغ شدن و نویز فن به حدی شدید باشد که با خود فکر کنید هر آن ممکن است داغی بیش از اندازه باعث کند شدن عملکرد دستگاه و یا شعله ور شدن قطعات جانبی آن شود. این موضوع می تواند کمی نگران کننده باشد.

همانطور که می دانید لپ تاپ از جمله تجهیزات مدرن و پیشرفته ای است که می توانند دنیایی از قابلیت ها را به بهترین نحو در اختیارمان قرار دهد. به طوری که امروز بخش عظیمی از فعالیت بسیاری از کاربران به کمک این دستگاه انجام می شود. باید به شما بگوییم که از زمان پیدایش و ساخت لپ تاپ تا به امروز، داغ شدن ناگهانی و تولید گرما و حرارت بیش از حد مشکلی است که همواره گریبانگیر تولیدکنندگان و کاربران این دستگاه بوده است. دلایل مختلفی می توانند باعث داغ شدن بیش از اندازه لپ تاپ شوند که برخی از آن ها آزاردهنده و نگران کننده نیز هستند. زیرا اگر لپ تاپ بیش از اندازه داغ شود این مسئله می تواند خطری جدی برای آن محسوب شود که عملکرد سیستم و توان پردازشی آن را تحت تاثیر قرار می دهد. در شرایط بحرانی هم باعث خرابی سخت افزار و از کار افتادن دستگاه می شود.

علت اصلی داغ شدن لپ تاپ چیست؟

در حالت طبیعی زمانی که لپ تاپ چندین برنامه را به طور همزمان اجرا کند ممکن است بیش از حالت عادی داغ شود. اگرچه این امر ممکن است نگران کننده نباشد اما در طولانی مدت باعث آسیب های زیادی به اجزای داخلی و حتی قاب بیرونی دستگاه می شود. یکی از علت های اصلی داغ شدن بیش از اندازه لپ تاپ، تجمع گرد و غبار روی دریچه هوا، مسدود شدن فن ها و از همه مهم تر تحلیل رفتن خمیر حرارتی دستگاه است.

خمیر حرارتی یا همان گریس حرارتی یکی از اجزای اصلی برای خارج کردن دمای تولید شده لپ تاپ است. به وسیله این قطعه، هیت سینک فلزی دستگاه به cpu متصل می شود و از این طریق دمای تولید شده توسط واحدهای پردازش دستگاه خارش می شود. اگر به موقع متوجه گرمای زیاد لپ تاپ تان شده اید بهتر است هر چه زودتر به فکر چاره برای رفع این مشکل باشید. زیرا این مسئله ممکن است هر گونه آسیب جدی را به قطعات داخلی دستگاه وارد کند.

چگونه متوجه داغ شدن لپ تاپ شویم؟

اگر اخیرا هنگام کار کردن با لپ تاپ متوجه متوجه شده اید که فن دستگاه با بالاترین توان خود کار می کند و یا هنگام پردازش اطلاعات دمای بیش از حدی از دریچه های هوا خارج می شود همچنین اگر متوجه نویز شدید لپ تاپ خود شده اید که باعث خاموش شدن ناگهانی آن می شود تمامی این ها دلایل کافی هستند که شما را ترغیب به تعمیر لپ تاپ خود کنند.

راه های متعدد بسیاری برای بررسی میزان داغی و دمای استاندارد لپ تاپ ها وجود دارند اما متداول ترین آن ها استفاده از برنامه هایی مثل HWMONITOR، CORE TEMP، HWINFO هستند. در واقع این برنامه ها قادر به پردازش دمای استاندارد قطعات داخلی لپ تاپ همچون هارددیسک، گرافیک و پردازنده می باشند. به طور خلاصه این برنامه های مدرن با قابلیت هایی که دارند سرعت پردازش اجزای داخلی لپ تاپ را در جهت کاهش دما تا حتی الامکان پایین می آورند. به کمک این برنامه ها می توانید متوجه تولید دمای بیش از اندازه لپ تاپ خود شوید.

این نکته را هم باید در نظر بگیرید که از این برنامه ها هم برای کنترل سرعت دریچه های هوا در لپ تاپ و نیز اندازه گیری دمای واقعی آن می توان کمک گرفت. استفاده از هر یک از این برنامه ها نشان می دهد که گرمای تولید شده در لپ تاپ ناشی از واحد پردازش گرافیکی است یا واحد پردازش مرکزی.

دمای استاندارد لپ تاپ چقدر است؟

از آنجایی که تا به امروز چندین نسل از لپ تاپ تولید و وارد بازار شده در نتیجه نمی توان با قاطعیت گفت دمای طبیعی و استاندارد یک لپتاپ چقدر است. از طرفی هم دمای طبیعی پردازنده های یک لپ تاپ با توجه به نوع پردازنده، مدل لپ تاپ و سیستم خنک کننده سی پی یو متفاوت می باشد. اما در کلیت می توان اینگونه تشخیص داد که اگر دمای CPU بیشتر از 60 درجه باشد نشان از وجود مشکل و داغ شدن CPU است که می تواند طول عمر سیستم را تحت تاثیر قرار دهد. با همه این ها یک قانون کلی وجود دارد. اول اینکه دمای استاندارد CPU لپ تاپ بنا به حجم کار و چگونگی کارکرد پردازنده های آن بین 40 تا 60 درجه سانتی گراد می باشد. دوم اینکه ممکن است هنگام اجرای برنامه های سنگین دمای سیستم به 90 درجه سانتی گراد هم برسد و آسیبی هم به لپ تاپ و پردازنده های آن وارد نشود. اما حواستان باشد که این مقدار دما از حد Tjmax خارج نشود.

یک سری دستورالعمل های دیگری هم تعبیه شده اند که با کمک آن ها می توان عملکرد قطعات داخلی دستگاه را بهینه نمود. همچنین دمای طبیعی CPU را نیز اندازه گیری کرد.

نشانه های داغ شدن لپ تاپ

3072fa0e d58c 4292 9f02 af4eac51

در کنار راحتی کار با لپ تاپ ها طی این چند سال اخیر و محبوبیت روزافزون مدل های متنوع آن در میان مردم، مشکل بالا رفتن دمای CPU و داغی لپ تاپ مسئله دردسر سازی است که نمی توان از آن چشم پوشی کرد. اگرچه این مسئله نمی تواند برای تمامی لپ تاپ ها نگران کننده باشد. زیرا اجزای داخلی مدل های پیشرفته و مدرن قابلیت کار کردن در دماهای بالاتر را هم دارند.

در این مدل ها گرم شدن لپ تاپ لزوما به معنای داغی بیش از حالت استاندارد نیست و نمی تواند برای دستگاه آسیب جدی باشد. از این ها گذشته علائم و نشانه های زیر می توانند به شما در تشخیص داغ شدن لپ تاپ بیش از حالت طبیعی کمک کنند. نشانه هایی از جمله:

  • داغ شدن بیش از اندازه بدنه و قاب لپ تاپ که بیش از چند ثانیه قادر به لمس آن نباشید
  • تولید صداهای بلند و غیر عادی توسط فن لپ تاپ به هنگام چرخش آن
  • از کار افتادن فن لپ تاپ در زمان اجرای اطلاعات و برنامه های مختلف
  • خاموش شدن ناگهانی دستگاه بدون ابلاغ هشدار قبلی
  • بروز خطا و هشدار آبی در زمان اجرای برنامه های سنگین
  • کند شدن عملکرد دستگاه بدون هیچ گونه ایراد مشخص شده ای
  • هنگ کردن صفحه نمایش؛ به طوری که حتی تکان خوردن ماوس هم نشان داده نشود

دلایل بالا بودن دما و داغ شدن لپ تاپ و راه حل جلوگیری از آن ها

ساختار کلی لپ تاپ ها به گونه ای است که بسیار جمع و جورتر از کامپیوترهای رومیزی هستند و فضای بسیار کمی را اشغال می کنند. با قابلیت های تعبیه شده در این سیستم شما می توانید به راحتی تمامی کارهای محاسباتی خود را با آن انجام داده، بازی کنید و همچنین می توانید به تماشای انواع برنامه های تلویزیونی و اینترنتی بپردازید. فن های داخلی لپ تاپ ها به گونه ای تعبیه شده اند که قابلیت خنک کردن کردن تمامی قطعات داخلی آن را دارند. اما دلایلی وجود دارند که ممکن است باعث داغ شدن فن ها و بالا رفتن دمای لپ تاپ شوند. این داغ شدن اگر غیر طبیعی و بیش از اندازه نرمال باشد منجر به آسیب دیدن قطعات داخلی دستگاه می شود. در ادامه مطلب می خواهیم به چند دلیل برای بالا رفتن دمای ناگهانی لپ تاپ ها اشاره کنیم.

تهویه ضعیف

یکی از علت های شایعی که باعث پایین آمدن عملکرد ها فن ها و داغ شدن لپ تاپ می شود تهویه ضعیف دریچه های دستگاه است. به همین خاطر است که همیشه توصیه می شود زمانی که از لپ تاپ خود استفاده می شود آن را با فاصله از زمین قرار دهید.

به عنوان مثال در مواقع استفاده از لپ تاپ ممکن است آن را بر روی فرش، بالش، پتو و یا هر چیز پرزدار دیگری قرار دهید. در این صورت احتمال بسته شدن منافذ ورود و خروج هوا هوا زیاد است. در نتیجه باعث بالا رفتن دمای CPU و داغ شدن لپ تاپ می شود.

راه حل: در زمان استفاده لپ تاپ خود را بر روی چیزهای سخت و بدون پرز قرار دهید. در واقع فاصله گرفتن دستگاه از زمین به اندازه چند سانتی متر برای عملکرد مفید آن لازم و ضروری می باشد. پیشنهاد این است که می توانید از کول پدهای مجهز به فن های قوی نیز برای کنترل دمای لپ تاپ استفاده کنید.

ضعیف شدن فن یا تحلیل رفتن خمیر رسانای گرما

بی شک گذشت چند سال از ساخت یک دستگاه و کار کردن طولانی مدت بر روی عملکرد و کارایی آن تاثیر می گذارد و این قانون و قاعده هم شامل لپ تاپ ها می شود. در حقیقت ممکن است بعد از چندین سال کار کردن با لپ تاپ ها و اجرای برنامه های سنگین، خمیر رسانای گرما تعبیه شده در دستگاه خشک شده و منجر به ضعیف شدن فن لپ تاپ شود. این مسئله باعث بالا رفتن دمای CPU و داغ شدن بیش از حد لپ تاپ می شود.

همچنین عملکرد غیرعادی فن و صداهای ناهنجار تولید شده علی رغم تمیز بودن آن می تواند علت بر خرابی فن ها و بالا رفتن دمای لپ تاپ باشد. این مسئله می تواند به این خاطر باشد که پس از کار کردن طولانی مدت دستگاه اقدام به سرویس و رفع مشکلات احتمالی آن نکرده اید. لذا عملکرد فن پایین آمده و یا ممکن است لپ تاپ با مشکل خرابی مواجه شده باشد.

راه حل: تعویض خمیر ناقل گرما پس از پایان یافتن ضمانت نامه لپ تاپ برای بهبود عملکرد فن ها می تواند یک راهکار مفید باشد. چنانچه متوجه ضعیف شدن کارایی فن لپ تاپ خود شدید بایستی در اسرع وقت نسبت به تعمیر و یا تعویض آن اقدام کنید. هواستان باشد هنگام تعویض قطعات داخلی لپ تاپ هرگز از نمونه های فیم و بی کیفیت استفاده نکنید. زیرا خیلی زود خراب شده و باعث پایین آمدن عملکرد سایر قطعات داخلی لپ تاپ می شوند. این مسئله موجب آسیب دیدگی کامل لپ تاپ شما نیز خواهد شد.

گرفتگی فن ها

گاهی اوقات در صورت قرار دادن لپ تاپ با فاصله چند سانتی متر از زمین باز هم ممکن است گرد و غبار ناشی از آلودگی های محیط وارد دریچه های فن شده و منجر به گرفتگی آن ها می شود. در این شرایط ممکن است با مشکل داغ شدن ناگهانی لپ تاپ خود مواجه شوید. به طور خلاصه بگوییم هرچقدر قانون نگهداری از لپ تاپ را بلد باشید باز هم ممکن است سیستم شما از شر آلودگی های مجرای هوا در امان نباشد. چنانچه چرخش فن به خوبی انجام شود اما حجم هوای کمی از لپ تاپ خارج گردد احتمال گرفتگی دریچه های فن توسط آلودگی های محیط افزایش می یابد. همین امر می تواند علت اصلی داغ شدن و یا خاموش شدن ناگهانی لپ تاپ باشد.

راه حل: برای پیشگیری از داغ شدن لپ تاپ ناشی از گرفتگی فن ها می توانید از هوای فشرده خنک کردن فن ها و تنظیم حجم هوای خارج شده کمک بگیرید. برای اینکار می توانید از کمپرسور هوای فشرده یا دمنده استفاده کنید. چنانچه خودتان قادر به سرویس و تمیز کردن فن های مجرای هوا هستید می توانید لپ تاپ خود را باز کرده و دریچه های هوا را تمیز کنید. لازم به ذکر است که از سشوار، جاروبرقی و هرگونه مواد شیمیایی پاک کننده برای تمیز کردن سیستم خنک کننده لپ تاپ ها خودداری کنید.

مشکلات نرم افزاری

در بسیاری از مواقع مشکلات نرم افزاری و پیاده سازی برنامه های معیوب و سنگین باعث درگیر شدن CPU لپ تاپ شده و عملکرد آن ها را پایین می آورند. این مسئله به مرور زمان موجب داغ شدن لپ تاپ می شود. همچنین اجرا و نصب سیستم عامل کهنه و قدیمی باعث می شود لود پردازنده های لپ تاپ بالا رود. این مسئله آسیب دیدگی لپ تاپ و داغ شدن آن را به دنبال دارد.

راه حل: برای جلوگیری از این مسئله و بالا رفتن دمای CPU لپ تاپ، از راه اندازی و نصب برنامه های نرم افزاری ناقص و کهنه پرهیز کنید. برای انجام این کار می توانید برنامه StartUp ویندوز را تنظیم نموده و مانع از نصب نرم افزارهای ناخواسته و غیر ضروری شوید. چنانچه سیستم عامل لپ تاپ قدیمی بود در اسرع وقت نسبت به ویندوز جدید و آپدیت شده اقدام کنید.

استفاده از آنتی ویروس های سنگین

برخی از سیستم عامل ها ممکن است فاقد برنامه های سخت افزاری قوی باشند. در نتیجه نصب هرگونه برنامه های امنیتی و نرم افزاری سنگین بر روی آن ها امکان پذیر نیست. این کار لود شدن شدید CPU دستگاه را به دنبال دارد. اصلی ترین عواقب این مشکل بالا رفتن دمای سی پی یو و داغ شدن لپ تاپ می باشد.

راه حل: برای مقابله با این مشکل بایستی از آنتی ویروس ها و برنامه های امنیتی کم حجم و متناسب با لپ تاپ خود استفاده کنید.

نصب نبودن چند درایو برای ذخیره اطلاعات

عدم نصب چند درایو مناسب و به روز خود می تواند عامل اصلی بالا رفتن دمای CPU و داغ شدن لپ تاپ باشد. چرا که این مسئله سبب می شود قطعات داخل لپ تاپ بالاترین توان خود را برای عملکرد بهینه دستگاه بکار برند. این خود به مرور زمان موجب پایین آمدن کارایی اجزای داخلی دستگاه می شود. گاهی اوقات نصب درایورهای زیاد و نا متناسب با سیستم عامل لپ تاپ موجب بالا رفتن دمای لپ تاپ می شود.

راه حل: برای مقابله با این مشکل بایستی به روزترین نسخه درایو متناسب با سیستم عامل را نصب کرد. هرگز از نسخه های قدیمی و کهنه استفاده نکنید.

ویروسی بودن لپ تاپ

بی شک ویروسی بودن لپ تاپ نه تنها عاملی اصلی بالا رفتن دمای CPU است بلکه عملکرد بهینه دستگاه را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. برای جلوگیری از ورود ویروس های مختلف به دستگاه بایستی برنامه های نرم افزاری نامعتبر که شناخته شده نیستند را حذف کنید. برای راحتی کار و تشخیص برنامه های ناشناس به شما پیشنهاد می کنیم لپ تاپ خود را به آنتی ویروس متناسب با سیستم عامل مجهز کنید.

مطالب مشابه را ببینید!