درمان غذایی کهیر؛ معرفی خوراکیهایی که در رفع کهیر موثر است
درمان غذایی کهیر بهطور معمول شامل انواع خوراکیهایی است که میتواند در زمان بروز این عارضه برای شما مفید واقع شود و به رفع آن کمک کند.
کهیر زمانی اتفاق میافتد که نواحی وسیعی از پوست شما به صورت لکههای قرمز یا همرنگ پوست، معمولا بسیار خارشدار، همراه با سوزش و بهصورت برجسته دیده میشوند.
تحقیقات جدیدی وجود دارد که نشان میدهد اجتناب از مصرف برخی از غذاهای پرهیستامین میتواند به شما کمک کند این وضعیت پوستی آزاردهنده را برطرف کنید.
کهیر مزمن ایدیوپاتیک؛ اختلالی آزاردهنده
بسیاری از مردم تصور میکنند کهیر همیشه یک واکنش آلرژیک نسبت به چیزی خاص است در حالی که این مورد در رابطه با کهیر مزمن ایدیوپاتیک (CIU) صادق نیست.
CIU اصطلاح پزشکی برای کهیرهایی است که معمولا 6 هفته یا بیشتر طول میکشند و کارشناسان بر این باور هستند که بروز این اختلال، ممکن است بهدلیل عملکرد خود ایمنی بدن باشد.
علائم میتوانند برای ماهها یا حتی سالها در دورههایی ظاهر شوند و از بین بروند و برخی عوامل مختلف همچون ورزش، فشار، حرارت، سرما یا عفونتها وضعیت را بدتر میکنند.
کهیر همچنین میتواند بهطور خودبهخود ظاهر شود و علت مشخصی نداشته باشد، البته CIU همیشه یک واکنش آلرژیک نیست و در مواقعی تنظیم رژیم غذایی ممکن است علائم آن را تسکین دهد.
آیا درمان غذایی کهیر موثر است؟
در حال حاضر، شواهد ملموس زیادی در مورد اثرات رژیمهای غذایی خاص، بر درمان کهیر وجود ندارد. با این حال، برخی آزمایشات نشان میدهد که تغییرات برنامه غذایی امکان دارد به کاهش علائم و تسکین درد بیمار کمک کند.
برای افرادی که در طول زندگی خود بهصورت مکرر با این بیماری مواجه میشوند، استفاده از درمانهای مکمل برای کمک به مدیریت علائم و جلوگیری از تشدید غیرمعمول کهیر مناسب خواهد بود.
چه خوراکیهایی را میتوان بهعنوان درمان غذایی کهیر استفاده کرد؟
درواقع میتوان گفت که سطوح بالای هیستامین ممکن است نقش مهمی در بروز کهیر داشته باشد زیرا بسیاری از افراد مبتلا به این بیماری به داروهای آنتیهیستامین پاسخ خوبی میدهند.
براساس نظر دکتر پوست یزد درمان غذایی کهیر با استفاده از خوراکیهایی که حاوی مقادیر پایین هیستامین هستند میتواند در تسریع بهبود این افراد موثر واقع شود.
در برخی از مطالعاتی که جهت بررسی رژیم غذایی برای رفع کهیر انجام شده، افراد مبتلا به کهیر مزمن، غذاهای غنی از هیستامین را بهمدت 4 هفته محدود کردند و بعد از آن تغییرات بسیار خوبی در کاهش شدت علائم نشان دادند.
آزمایشات و نمونه خون افرادی که تحت این بررسی قرار گرفتند نیز نشان داد که سطح هیستامین در خون آنها پس از 4 هفته و با استفاده از رژیم غذایی کمهیستامین کاهش یافته است.
غذاهای زیر دارای هیستامین کمی هستند و ممکن است به شما در مدیریت علائم کهیر کمک کنند:
- بیشتر سبزیجات
- گوشت تازه
- انواع خاصی از ماهیهای تازه، از جمله سالمون، ماهی کاد و قزلآلا
- محصولات لبنی غیر از پنیر و ماست
- نان
- پاستا
- برنج
نکاتی درباره نحوه انجام رژیم کمهیستامین برای درمان غذایی کهیر
برای افراد مبتلا به کهیر مزمن، هدف از اجرای یک رژیم غذایی کمهیستامین کمک به شناسایی غذاهایی است که ممکن است تحریککننده باشند.
بهطور معمول، تمام غذاهای پر هیستامین را باید حداکثر تا 4 هفته از رژیم غذایی خود حذف کرده سپس یک به یک آنها را مجددا مورد بررسی قرار دهید و واکنشهای فیزیکی خود را نسبت به هرکدام مستند کنید.
کارشناسان توصیه میکنند که این رژیم محدودکننده را بهصورت طولانیمدت دنبال نکنید، زیرا میتواند منجر به کمبودهای تغذیهای شود. از همین رو در نظر داشته باشید که استفاده از غذاهای کم هیستامین یک روش آزمایشی برای درمان اختلال بهوجود آمده است و شما نباید از آن بهعنوان یک برنامه همیشگی و مداوم استفاده کنید.
مورد دیگری که باید به آن توجه کنید، انجام تستهایی برای بررسی حساسیت غذایی است، هرچند کهیر مزمن ارتباط خاصی با این نوع از آلرژی ندارد اما انجام آن میتواند در اجرای برنامه غذایی شما موثر باشد.
خوراکیهایی که برای درمان غذایی کهیر باید از مصرف آنها اجتناب کرد
غذاهای غنی از هیستامین که باید از مصرف آنها اجتناب کنید شامل موارد زیر است:
- میوهها: موز، مرکبات، میوههای خشکشده، پاپایا، آناناس و توتفرنگی را تا حد امکان از رژیم خود حذف کنید.
- سبزیجات: آووکادو، بادمجان، کلم ترش، اسفناج و گوجهفرنگی از جمله سبزیجاتی است که حاوی مقادیر زیادی هیستامین هستند.
- گوشت: بیکن و سایر گوشتهای پختهشده و تند، ماهی تن، آنچوی، ساردین و همچنین ماهیهای کنسروشده را نیز در برنامه غذایی خود محدود کنید.
- لبنیات: پنیر و لبنیات تخمیرشده مانند ماست نیز حاوی مقادیر مختلفی از مواد حساسیتزا هستند.
- نوشیدنیها: الکل، نوشیدنیهای تخمیری و چای سبز را هم مصرف نکنید.
- چاشنی: موادی مانند پودر فلفل قرمز، دارچین، میخک و سرکه نیز برای رژیم غذایی در دوران بروز کهیر، مناسب نیستند.
در کنار تمام این موارد تا حد امکان سعی کنید از مصرف فست فود نیز خودداری کنید. این را هم در نظر داشته باشید که مقدار هیستامین در منابع غذایی میتواند متفاوت باشد.
از همین رو علاوهبر این موارد برخی از غذاها و نوشیدنیها نیز بهعنوان موادی برای کمک به آزادسازی هیستامین یا مهار آنزیمهای مورد نیاز برای تجزیه آن وجود دارند که عبارتاند از:
- آجیل
- سفیده تخممرغ
- افزودنیهای غذایی، مانند برخی مواد نگهدارنده
بررسی تعدادی از مواد خوراکی مفید برای درمان غذایی کهیر
برخی از مواد غذایی خاص وجود دارد که ممکن است در درمان و رفع کهیر به شما کمک کند و امکان دارد تعدادی از آنها بهطور معمول در رژیم غذایی شما وجود داشته باشد.
- زردچوبه: بهدلیل اثرات مفید آن بر طیف گستردهای از بیماریها و شرایط، در طب سنتی زیاد از آن استفاده شده و دارای خواص ضدالتهابی قوی است که باعث میشود در لیست بهترین مواد غذایی برای تسکین کهیر قرار بگیرد.
- سیر: این ماده با توجه به توانایی آن در مهار فعالیت آنزیمهای خاصی که مواد التهابی تولید میکنند، به تسکین علائم کهیر کمک خواهد کرد.
- سیب: این میوه، سرشار از بیوفلاونوئیدکورستین است که میتواند در برابر واکنشهای آلرژیک از جمله علائم مرتبط با کهیر از بدن شما محافظت کند، کوئرستین موجود در سیب با تثبیت ماستوسلهای حاوی هیستامین، وظیفه محافظتی خود را انجام میدهد.
- سبزی خردل: سبزی خردل سرشار از آنتیاکسیدانها و مواد مغذی است که در صورت بروز کهیر میتوانید از آن استفاده کنید. مواد مغذی موجود در آن، میتواند رادیکالهای آزاد را از بین ببرد، با التهاب مقابله کرده و به تجزیه هیستامین کمک کند.
- سیبزمینیهای شیرین: درصورتیکه از کهیر رنج میبرید سیبزمینی شیرین بهعنوان یک مکمل عالی برای رژیم غذایی شما بهشمار میرود زیرا کمترین احتمال ایجاد واکنشهای آلرژیک را دارد.
- سبزههای قاصدک: اگر طعم تلخ آنها شما را آزار نمیدهد، سبزی قاصدک میتواند منبع مناسبی از مواد مغذی باشد که برای رفع کهیرهای آلرژیک مناسب است.
درمان غذایی کهیر میتواند به شما در رفع این اختلال کمک کند، هرچند تحقیقات زیادی برای اثبات این موضوع وجود ندارد اما کارشناسانی که بهصورت محدود به بررسی این مسئله پرداختهاند، به فواید رژیم غذایی برای درمان کهیر اشاره کردهاند.
برای این منظور شما میتوانید از برخی مواد غذایی که حاوی مقادیر پایین هیستامین هستند مانند نان، پاستا، برنج، گوشت تازه و سبزیجات استفاده کرده و از مصرف خوراکیهایی با هیستامین بالا خودداری کنید.