دلایل درد مچ پا و روش هایی برای بهبود آن
مچ پا سیستم پیچیده ای از تاندون ها، عضلات، استخوان و رباط ها است. این سیستم پیچیده و قوی است و وزن بدن را متحمل می شود ولی بسیار آسیب پذیر هم نیز می باشد. در ادامه در مورد دلایل درد مچ پا و درمان آن توضیحاتی را ارائه کرده ایم.
ممکن است از درد مچ پا و یا خارج طول تاندون آشیل که عضلات قسمت پایین را به استخوان پاشنه نصب می کند، رنج ببرید. باید بدانید که این دردها دلایل مختلفی دارند که در ادامه در مورد آنها توضیح می دهیم.
دلایل درد مچ پا
درد در قسمت مچ پا ممکن است به دلایل زیر باشد و برای تشخیص باید به پزشک مراجعه کنید.
- شکستگی استخوان مچ پا
- افتادن از یک ارتفاع بلند
- وارد شدن ضربه مستقیم به قوزک پا
- تاندونیت آشیل
- پاره شدن تاندون آشیل
- پاره شدن تاندون مچ پا
- شکستگی کنده شده
- زائده های استخوانی
- شکستن استخوان قوزک پا
- بیماری بورسیت
- بیماری نقرس
- استئو آرتریت
- بیماری نقرس کاذب
- آرتروز غیر فعال
- آرتریت روماتوئید
- آرتروز عفونی
- پیچ خوردن قوزک پا
- در رفتگی مچ پا
- پیچ خوردگی مچ پا
- شکستگی به خاطر فشار
- بیماری سندروم تونل تارسال
چه موقع و پس از درد مچ پا، باید به پزشک مراجعه نمود؟
در صورتی داشتن یکی از شرایط ریز باید به پزشک مراجعه نمایید:
- در حالت داشتن ورم و درد زیاد مچ پاها
- یک جراحت و زخم باز و یا آسیب دیدگی شدید
- عفونت کردن
- تب بالای ۳۷.۸ درجه سانتی گراد
- عدم توانایی تحمل درد و نتوانستن تحمل وزن بر روی پا
- ماندگاری ورم دو تا پنج روز به بعد که به درمان های خانگی واکنش مثبت نشان نداده است
- داشتن درد های مداوم و دائمی که بهبود نمی باید
پزشک با استفاده از آزمایش های تصویربرداری از مچ پا و عکس رادیولوژی به تشخیص دلیل در می پردازند. پزشک متخصص از عکس رادیوگرافی یا رادیولوژی برای تشخیص فضای بین مفصل، زائده های استخوانی و شکستی بهره می برد.
چطور در منزل می توان درد مچ پا را تسکین داد؟
خیلی از دردهای مچ پا در منزل با خود مراقبتی و درمان های خانگی رفع می شوند. در منزل برای تسکین درد خود، پای خود را در سطحی بالاتر از سطح بدن قرار دهید، از کمپرس گرم و یخ درمانی استفاده کنید، استراحت کنید و داروی مسکن استفاده کنید.
داروهای درمان درد در ناحیه مچ پاها
برای درمان درد مچ پا، داروهای زیر استفاده می شود:
- برای کاهش درد و التهاب از دارو های ضد التهاب غیر استروئیدی استفاده کنید.
- اگر درد مچ پا مربوط به یک یا چند مفصل باشد پزشک با تزریق کورتیکو استروئید به تسکین درد می پردازد.
- مصرف داروهای مسکن
فیزیوتراپی برای بهبود درد مچ پا
روش ها و تکنیک های فیزیوتراپی مانند الکترو تراپی، التراسوند تراپی، ماساژ درمانی، شاک ویو درمانی و مگنت تراپی برای بهبود این عارضه موثر است، ولی باید توجه داشته باشید که این روش درمانی باید پس از دیگر تکنیک های درمان مانند گرما درمانی، استفاده از کمپرس سرد و انجام دادن حرکات ورزشی فعال انجام گیرد.
استفاده از لیزر سرد
درمان با استفاده از این روش نوعی روش درمانی جدید است که باعث کاهش درد، کرختی و ضعف بیمارانی که از درد شدید و مزمن، بی حسی، رادیکولوپاتی (بی حس شدن، درد، سوزن سوزن شدن و علائمی که به دلیل تحت فشار قرار گرفتن رشته عصبی نخاعی در دست ها، پاها و بازوها حس می شود) رنج می برند، خواهد شد.
شاک ویو تراپی
تکنیک شاک ویو تراپی از خارج بدن (ESWT)، روش جایگزین خوبی برای بهبود خیلی از اختلالات استخوانی و بافت نرم پا و نیز مچ پاها می باشد.
استفاده از این روش برای درمان کردن دردهای مزمن و آسیب دیدگی تاندون آشیل می تواند روش موثری باشد، در این روش امواجی که به وسیله یک پالس متمرکز به وجود می آیند، ناحیه دردناک را هدف قرار می دهد رشته های عصبی انتقال درد را کاهش می دهد و باعث تسکین درد می شود. این شیوه درمانی باعث سرعت بخشیدن به روند بهبودی می شود و شکل گیری سلول های خونی جدید را افزایش می دهد.
روش درمانی کایروپرکتیک
این روش، ترکیبی از ماساژ با دست و تمرینات حرکتی می باشد. استفاده از این روش برای بهبود درد مچ پا، باعث روند طبیعی بهبود بدن خواهد شد. اساس این درمان بر اصلاح مفاصل استخوانی، رباط ها و تاندون های اطراف آن تکیه دارد و پس از اصلاح و برگرداندن مفصل به جای اصلی خود، فشار زیاد و درد آور موجود بر اعصاب مفصل برداشته شده و درد بهبود پیدا می کند. این روش درمانی امکان بهبود را برای بدن فراهم می کند و بر توان حرکتی آن را می افزاید.
عمل های جراحی مچ پا
چنانچه درد مچ پاها باعث ناتوانی بیمار در راه رفتن شده باشد، پزشک به انجام عمل جراحی می پردازد.
- عمل ترمیم شکستگی که رایج ترین عمل ترمیم استخوان های شکسته می باشد.
- عمل آرتروسکوپی مچ پا که به وسیله یک دوربین و ابزارهای کوچک به خارج کردن باقیمانده های استخوان در فضای مفصل و یا تکه های غضروف و بهبود و ترمیم رباط، می پردازد.
- عمل تعویض مفصل مچ پا که بسیار رایج نیست اما در صورتی که دارو و درمان جوابگو نباشد، صورت می گیرد
دردهای مچ پا در کودکان می تواند به دلیل رگ به رگ شدن و یا شکستگی باشد. در صورتی که مچ پای شما پس از آسیب دیدن بهر سرعت ورم کرد، باید سریع به پزشک مراجعه کنید و آن را درمان کنید.