راهنمای کامل راه اندازی گاوداری | شرایط، مجوزها و هزینه ها

گاوداری که یکی از مشاغل پر درآمد در بسیاری از مناطق روستایی و عشایری است که امروزه افراد زیادی در شهرهای بزرگ هم از این شغل درآمد کسب می کنند. فروش لبنیات و گوشت گاوها و فروش خود گاوها می تواند سود بسیار زیادی داشته باشد اما نیاز به سرمایه فراوانی نیز دارد. در این مطلب می خواهیم به طور کامل به نحوه راه اندازی گاوداری، شرایط، هزینه ها، مجوزها، بهترین مکان و مزایا و معایب این شغل بپردازیم.

راهنمای کامل راه اندازی گاوداری | شرایط، مجوزها و هزینه ها

گاوداری چیست؟

تولید شیر و فرآورده های لبنی یکی از پر طرفدارترین و رونق بخش ترین صنایع غذایی در سراسر جهان می باشد. گوشت و شیر حیواناتی مانند گاو و گوسفند، منبع تغذیه مهمی برای انسان محسوب می شود. همچنین اجزای دیگر بدن حیوانات اهلی مانند پوست و چرم آن ها کاربردهای گسترده ای در صعنت دارد.

در واقع گاوداری در لغت به معنای نگه داشتن، مراقبت کردن و فربه کردن گاو است و به مکانی می گویند که در آن گاو نگهداری می کنند. شغل گاوداری به پرورش گاو و گوسفند می گویند و گاودار کسی است که نقش مهمی در پرورش و نگهداری از گاو و گوسفند بر عهده دارد.

مشخص کردن هدف از تاسیس گاوداری

راهنمای کامل راه اندازی گاوداری | شرایط، مجوزها و هزینه ها

ابتدا باید هدف از تاسیس گاوداری، یعنی نوع گاوداری خود را از نظر شیری و یا گوشتی بودن مشخص کنید چون از نظر ساختمان، جایگاه، نحوه پرورش، نوع نژادهای به کار گرفته شده در گاوداری شیری و گوشتی تفاوت هایی وجود دارد. با مشخص کردن هدف می توانید امکانات و تجهیزاتی که نیاز دارید را مشخص کنید.

در واحد پرورش گاو شیری، گاوها به یک رژیم غذایی پر از مواد مغذی نیاز دارند بنابراین به هزینه بیشتری نیاز است. گاوداری های لبنی به تجهیزات بیشتری مانند ماشین و سالن شیردوشی نیاز دارند و تغذیه و دوشیدن آن ها هم باید در یک زمان مشخص در طول روز انجام شود. اما گاوهای گوشتی فقط به یک سوله نگهداری نیاز دارند.

در ابتدای کار بهتر است مانند بسیاری از مزرعه داران با یک گاوداری کوچک و تعداد 2 تا 5 گاو شروع به کار کنید و تمرکز خود را روی تهیه گاوهای سالم بگذارید. برای فروش محصولات خود هم می توانید از سطح بازار محلی شروع کنید.

مطلب مشابه: مبل سازی اطلاعاتی در مورد این شغل و راه اندازی کارگاه و کسب درآمد

بهترین مکان برای راه اندازی گاوداری

قیمت زمین در مناطق شلوغ و پر تقاضا بالاست. اگر می خواهید در گاوداری وسیعی سرمایه گذاری کنید، مناطق روستایی مناسب هستند چون هم هزینه کمتری دارد و هم مساحت بیشتری را می توانید خریداری کنید.

محل جایگاه باید از خانه های مسکونی فاصله داشته باشد. مکانی را انتخاب کنید که دسترسی و حمل و نقل راحت تری داشته باشد و شرایط اقلیمی، تغییرات آب و هوا، پوشش گیاهی، بازارهای گاو محلی و توپوگرافی را هم در نظر بگیرید. همه این ها بر مزرعه شما تاثیر می گذارند.

بهترین زمین برای جایگاه دام زمینی است که از زمین های اطراف بلندتر و یا هم سطح آن ها باشد تا از ورود آب های جاری به جایگاه جلوگیری شود.

تابیدن نور خورشید به بدن گاوها بسیار مفید است. بنابراین باید ساختمان جایگاه دام به صورتی ساخته شود که از نور خورشید به مقدار زیادی استفاده شود.

بهتر است دیوار، سقف و کف مکان از آجر و سیمان و سنگ ساخته شود تا میکروب ها و حشرات کمتری وجود داشته باشد و پاکسازی و ضد عفونی راحت تر باشد. همچنین کف جایگاه باید محکم و غیر قابل نفوذ باشد و لیز و لغزنده نباشد.

تجهیزات مورد نیاز گاوداری

یکی از مهم ترین موارد برای تاسیس گاوداری، تهیه تجهیزات می باشد. تجهیزات مانند آخور و آبخوری، سیستم تهویه هوا، دستگاه تصفیه هوا، یونجه خور دستی، دستگاه شیردوش، سیستم های رطوبتی، کاه و جو خوری مکانیکی، شاخ سوز دام، فیدر و میکسر برای تغذیه دام، دستگاه تصفیه آب و … می باشد.

مطلب مشابه: نحوه راه اندازی مرغداری؛ صفر تا صد راه اندازی کارگاه پرورش مرغ

امکانات و جایگاه های مجتمع گاوداری

راهنمای کامل راه اندازی گاوداری | شرایط، مجوزها و هزینه ها

محلی که برای نگهداری گاوها در نظر می گیریم باید آسایش و رفاه آن ها را فراهم کند. ما در اصول گاوداری مدرن باید گاوها را در سه جایگاه باز، نیمه باز و بسته پرورش دهیم.

هر کدام از این جایگاه ها بر اساس شرایط و نوع آب و هوای منطقه متفاوت است و هدف از تاسیس این جایگاه ها حفظ گاوها از گرما و سرما و حوادث طبیعی است. جایگاه باز بیشتر در مناطق گرمسیر، جایگاه نیمه باز در مناطق معتدل و جایگاه بسته در مناطق سردسیر ساخته می شوند.

یک مجتمع گاوداری مدرن باید شامل درمانگاه، زایشگاه، سالن شیر دوشی، آبشخور، مکان استراحت پرسنل، انبار کود و علوفه، سکوی بارگیری، آخور و مکان مناسب برای هرنوع گاو در سن ها و نژادهای مختلف باشد.

هزینه تاسیس گاوداری

هزینه های ثابت گاوداری شامل هزینه های مربوط به زمین، ساختمان، ماشین آلات، تجهیزات، جایگاه اختصاصی و دریافت پروانه بهره برداری می باشد که به سرمایه زیادی نیاز دارد. و هزینه های جاری گاوداری شامل خرید گوساله، علوفه، واکسن و دارو، حقوق کارکنان و هزینه های تعمیرات و… است که می تواند با تسهیلات دولتی تامین شود.

به طور کلی هزینه تاسیس گاوداری شیری از گاوداری گوشتی بیشتر است. راه اندازی یک واحد گاوداری شیری به متراژ 7 هزار متر مربع و با 100 راس گاو، حدودا 20 میلیارد تومان هزینه دارد. اما تاسیس یک واحد گاوداری گوشتی با 2 هزار متر مربع مساحت و 100 راس گاو، حدودا 7 میلیارد تومان هزینه اولیه دارد.

تغذیه مناسب برای دام

یکی از مهم ترین موارد، تهیه غذای مناسب برای گاوها است. گاوها غذای زیادی می خورند و بیشترین هزینه گاوداری هزینه های مربوط به تغذیه دام می باشد اما تغذیه مناسب به معنی این نیست که غذای زیادی باید به گاو ها بدهید بلکه به معنی این است که باید غذای با کیفیتی برای آن ها تهیه کنید. تغذیه مناسب باعث بهره وری و بازدهی گاو می شود و بدون تغذیه مناسب نمی توانید انتظار سود بالا از گاوهای خود داشته باشید.

مطلب مشابه: آموزش راه اندازی پیج اینستاگرام برای کسب و کار

شرایط زمین برای احداث گاوداری

راهنمای کامل راه اندازی گاوداری | شرایط، مجوزها و هزینه ها

زمین برای راه اندازی گاوداری باید دارای شرایط مناسب محیطی مانند دما، تهویه هوا، دسترسی به آب کافی و تابش نور خورشید باشد و امکان حمل و نقل و مسیرهای مناسب وجود داشته باشد.

برای دریافت مجوز گاوداری، طبق قانون باید زمینی را انتخاب کنید که از سایر گاوداری ها، مناطق مسکونی و مناطق طبیعی مانند دریا و جنگل فاصله داشته باشد.

همچنین بهتر است زمینی را انتخاب کنید که حیوانات موذی، جوندگان و درندگان در نزدیکی آن نباشند و متراژ آن با تعداد و نوع گاو ها متناسب باشد.

مجوزهای مورد نیاز برای تاسیس گاوداری

مجوزهای لازم که باید از ادارات و ارگان های مربوطه دریافت کنید شامل موارد زیر می باشند:

  • پروانه تاسیس
  • پروانه بهره برداری
  • موافقت اصولی
  • مجوزهای دارمداری
  • مجوز بهداشت

شرایط گرفتن وام گاوداری

تاسیس یک واحد گاوداری نیاز به پشتوانه مالی و سرمایه زیادی دارد که خوشبختانه دولت در این بخش توانسته با اعطای تسهیلاتی مانند وام به دامداران از آن ها حمایت کند، چون اگر حمایت های مالی از طرف بانک ها و دولت انجام نشود، پروژه های این چنینی اجرا نمی شوند. فرایند دریافت تسهیلات دامپروری مراحلی دارد که متقاضی می تواند با مراجعه به سازمان ها و ارگان های مربوطه برای دریافت آن اقدام کند.

مطلب مشابه: معرفی 24 شغل خانگی بانوان + لیست مشاغل خانگی برای بانوان و خانم های ایرانی

درآمد شغل گاوداری

راهنمای کامل راه اندازی گاوداری | شرایط، مجوزها و هزینه ها

شغل گاوداری یکی از مشاغل سخت می باشد و مسئولیت سنگینی دارد. اما این شغل درآمد بالایی هم دارد که سختی آن را جبران می کند.

درآمد گاوداری به عوامل مختلفی مانند منطقه جغرافیایی، وسعت منطقه، نوع گاوها، تعداد گاوها، تعداد کارگران و میزان فعالیت آن ها بستگی دارد.

مزایای شغل گاوداری

  • یکی از مزایای شغل گاوداری، درآمد بالای آن است، البته اگر مداوم کار کنید و محصولات با کیفیتی تولید کنید. اگر می خواهید زودتر به درآمد بالا برسید، می توانید قطعه زمینی را به کشت و تولید علوفه اختصاص دهید تا هزینه خوراک دام تا حد زیادی کاهش یابد.
  • از مزایای دیگر شغل گاوداری، بودن در طبیعت و ارتباط با حیوانات اهلی است که برای علاقه مندان بسیار لذت بخش می باشد.
  • همچنین یکی دیگر از مزایای این شغل، قابلیت نقدینگی سریع آن است. یعنی اگر بعد از تاسیس گاوداری به نتیجه دلخواه نرسیدید، در کمترین زمان می توانید آن را همراه با دام و تجهیزات بفروشید و سرمایه خود را با کمترین ضرر و زیان برگردانید.

معایب شغل گاوداری

  • یکی از معایب گاوداری این است که به تخصص و دانش درباره این حیوان نیاز دارد و همچنین مسئولیت پذیری و صرف انرژی بالایی لازم دارد.
  • یکی دیگر از معایب شغل گاوداری این است که به فعالیت روزانه نیاز دارد و استراحت و تعطیلی ندارد که این می تواند خسته کننده باشد.
  • همچنین نیاز به سرمایه اولیه بالایی دارد. اگر چه امکان دریافت وام و تسهیلات هم وجود دارد اما این مبلغ ها برای احداث گاوداری کافی نمی باشند.
  • از دیگر معایب این شغل، وجود بیماری های شایع دامی، کاهش بازدهی در فصول گرم سال و احتمال زیاد ورشکستگی است.

مطلب مشابه: شغل خانگی برای مردان + معرفی بهترین مشاغل خانگی با درآمد خوب

مطالب مشابه را ببینید!