رنگ های مختلف خون عادت ماهیانه نشانه چیست؟ توضیح انواع رنگ خون
عادت ماهیانه یکی از مسائلی است که خانم ها هر ماه چند روزی با آن درگیر می شوند. معمولا مدت خونریزی 3 تا 8 روز است و هر 21 الی 35 روز یک بار تکرار می شود. رنگ خون عادت ماهیانه یک خانم می تواند اطلاعات مهمی از سلامتش در اختیار او و پزشک قرار دهد. با این وجود، دوران قاعدگی هر خانمی متفاوت است و رنگ و غلظت خون می تواند در طول دوره و هر ماه تغییر کند.
به طور کلی هر خانمی از شروع پریود شدن تا زمان یائسگی ممکن است تغییرات زیادی را در قاعدگی خود مانند تغییر درد پریود، اختلال در نظم قاعدگی و تغییر در میزان خونریزی را مشاهده کند. ممکن است جزئیات مربوط به دوران پریودی دغدغه بسیاری از خانم ها باشد و آن ها باید بدانند که در این دوران چه چیزی طبیعی و چه چیزی غیر طبیعی است.
با این که رنگ های مختلف خون در دوران پریودی معمولا جایی برای نگرانی ندارد، اما گاهی ممکن است نشانه ی وجود مشکلی باشد که نیاز به مراجعه به یک متخصص زنان دارد. بنابراین پیشنهاد می کنیم مطالعه این مقاله را از دست ندهید تا اطلاعات کاملی در مورد رنگ خون در قاعدگی داشته باشید. با ما همراه باشید.
فهرست موضوعات این مطلب
پریود چیست؟
قاعدگی که با نام های دیگری مانند پریود و یا عادت ماهیانه نیز شناخته می شود، به معنای خونریزی ماهیانه در خانم ها است. اصولا پوشش داخلی دیواره رحم یا آندومتر در این دوران، دچار ریزش می شود و همراه با جریان خونی از طریق دهانه رحم خارج می شود. به همین دلیل است که خروج لخته های خون در پریود وجود دارد.
احتمالا در بسیاری از موقعیت ها و به خصوص در روزهای اول قاعدگی، خروج تکه گوشتی کوچک همراه با خون قاعدگی دیده می شود. باید بدانید که این موضوع کاملا طبیعی است. شروع دوران قاعدگی معمولا از سن 12 سالگی اتفاق می افتد که ممکن است این سن در خانم های مختلف بر اساس عوامل متفاوتی، متغیر باشد. در بیشتر مواقع، دوران قاعدگی بین 3 تا 7 روز زمان می برد.
علاوه بر تغییرات جسمانی که در دوران قاعدگی در خانم ها به وجود می آید، این دوره تغییرات روانی زیادی را نیز به دنبال دارد که از مهم ترین این تغییرات می توان به احساس غم و اندوه، تنش، اضطراب، احساس خستگی و بی حالی، احساس خشم و عصبانیت، افزایش و یا کاهش میل جنسی، عدم تمرکز و خواب آلودگی، حساس و زود رنج بودن، افزایش تحریک پذیری و … اشاره کرد.
انواع رنگ خون پریودی
خون پریودی ترکیبی از خون و بافتی است که داخل رحم را پوشش می دهد؛ به همین دلیل است که رنگ و قوام آن با خون موجود در رگ های شما متفاوت است. وقتی که این خون از واژن خارج می شود، ممکن است برای هر فرد ظاهری متفاوت داشته باشد. رنگ این خون ممکن است قرمز، صورتی، قهوه و یا سیاه باشد و تمام این رنگ ها می توانند در یک پریود دیده شوند. همچنین خون می تواند رقیق یا غلیظ تر باشد.
لخته های خونی که در طول قاعدگی از واژن دفع می شوند، می توانند طبیعی باشند و یا ممکن است نشانه ای از یک مشکل جسمانی باشند. شناخت این رنگ ها و توجه کافی به تغییرات آن ها به شما کمک می کند تا از وضعیت بدنی خود بهتر آگاه شوید. به همین دلیل، مهم است که بدانید چه چیزی برای شما نرمال است.
در طول دوره ی پریود، بدن خانم ها بافت و خون جمع شده در رحم را از طریق واژن دفع می کند. این ترشحات خونی با توجه به عمر خون می تواند از قرمز روشن تا قهوه ای تیره یا سیاه متفاوت باشد. خونی که به اندازه ی کافی در رحم بماند، به اکسیژن واکنش نشان می دهد و اکسید می شود و خونی که فرصت اکسید شدن را داشته باشد، تیره تر می باشد.
تغییرات هورمونی، انواع عفونت ها و … نیز می توانند بر رنگ و بافت خون پریود تاثیر بگذارند. در ادامه انواع خون پریود و معنای رنگ های مختلف خون را توضیح می دهیم و همچنین به بررسی تغییرات رنگ در طول عادت ماهیانه، معنای لخته های خون و زمان مراجعه به پزشک نیز می پردازیم.
خون قرمز روشن
رنگ خون قرمز روشن، در شروع دوره پریود معمولا مشاهده می شود و شاید برای خانم ها با درد همراه باشد. این رنگ خون پریودی، نشان دهنده این است که خون تازه است و خیلی سریع از رحم عبور کرده و خارج شده است. رنگ خون قرمز روشن پریود ممکن است در مواقعی که دچار درد و انقباضات رحم هستید نیز دیده شود.
این انقباضات باعث جریان خون بیشتر و سریع تر می شوند. وجود و خارج شدن خون با رنگ قرمز روشن، کاملا طبیعی است و نشان دهنده سلامت و وجود علائم نرمال و بدون هیچ گونه مشکل در بدن می باشد.
خون قرمز تیره
هر چه خون بیشتر در رحم بماند رنگ تیره تری می گیرد، به دلیل این که در این مدت اکسید می شود و تغییر رنگ می دهد. در برخی موارد، دیدن این رنگ پریود ممکن است نشان دهنده به هم خوردن تعادل استروژن و پروژسترون باشد و یا به وجود فیبروم رحم اشاره کند. بنابراین باید از لحاظ اختلال هورمونی و سلامت رحم مورد بررسی و آزمایش قرار بگیرید.
خون سیاه
رنگ خون سیاه در دوران پریودی معمولا در روزهای آخر قاعدگی دیده می شود که نشان دهنده آخرین بقایای خون و آندومتر رحم می باشد. در واقع می توان گفت خون سیاه خونی است که مدت زمان زیادی در رحم مانده و حالا تخلیه شده است. به همین دلیل لازم نیست که بعد از مشاهده آن نگران باشید.
خون صورتی
خون پریودی صورتی یا لکه بینی معمولا در آغاز یا پایان دوره پریود که خونریزی سبک تر است، مشاهده می شود. این تغییر رنگ به دلیل مخلوط شدن مخاط طبیعی با خون ایجاد می شود.
خون صورتی در بین دوره های پریود نیز طبیعی است و ممکن است به دلیل کاهش وزن قابل توجه، رژیم غذایی ناسالم، کم خونی و یا بر اثر ایجاد خراش در واژن حین رابطه جنسی باشد. اگر لکه خون صورتی در دوران بارداری دیده شود ممکن است نشانه سقط جنین باشد و باید به پزشک مراجعه شود.
خون قهوه ای
خون قهوه ای در دوران قاعدگی، نشان دهنده باقی ماندن طولانی مدت خون در رحم است. با این حال در بسیاری از شرایط هم ممکن است وجود رنگ قرمز تیره در خونریزی همراه با لکه های بزرگ، نشان دهنده اختلالات هورمونی و یا عدم تعادل استروژن و پروژسترون باشد. بروز این مشکل یعنی احتمالا میزان استروژن بالا رفته و پروژسترون کاهش پیدا کرده است.
در برخی از شرایط هم می توان خون قهوه ای را نشانی از فیبروم رحمی دانست؛ به همین دلیل است که در صورت مشاهده، لخته های بزرگ تر باید توسط آزمایش و یا سونوگرافی به خوبی مورد بررسی و معاینه قرار بگیرید.
خون نارنجی، خاکستری یا سبز
خون نارنجی ممکن است نتیجه طبیعی مخلوط شدن مایع دهانه رحم با خون باشد؛ اما رنگ های نارنجی، خاکستری یا سبز معمولا نشان دهنده عفونت هایی مانند تریکومونیازیس، باکتریال واژینوزیس (BV) یا برخی از عفونت های منتقله از راه جنسی (STIs) هستند.
وجود رنگ خون خاکستری در دوران پریودی می تواند در اثر چند علت متفاوت صورت بگیرد که عبارت اند از: عفونت همراه با علائمی مانند درد، خارش، بوی بد، تب و … و عفونت به دنبال آن سقط جنین.
پس در صورت مشاهده خون نارنجی یا خاکستری، اگر علائم دیگری از عفونت، مانند خارش واژن یا بوی بد واژن را در خود دارید، حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید. عفونت واژن با استفاده از داروهای آنتی بیوتیکی که پزشک تجویز می کند، قابل درمان است.
علت تغییر رنگ خون قاعدگی
دوران قاعدگی روند متفاوتی را شامل می شود و به همین دلیل امکان آن وجود دارد که شما از ابتدا تا انتهای پریود، دچار تغییر رنگ خون شوید. علاوه بر این، ممکن است که رنگ خون پریودی به صورت ماه به ماه و یا طی زمان های مختلفی تغییر پیدا کند.
یکی از نکات مهمی که لازم است در مورد تغییر رنگ خون قاعدگی بدانید، دلایل بروز آن است. به طور کلی عوامل زیادی می تواند در این مسئله تاثیرگذار باشد. برای مثال، تغییر رنگ خون از قرمز روشن به قرمز تیره و یا حتی قهوه ای نشان دهنده مدت زمان باقی ماندن خون در رحم و همین طور سرعت خونریزی است.
این به این معنی است که احتمال آن وجود دارد که برای مثال بعد از دراز کشیدن به مدت طولانی در دوران قاعدگی، شاهد خروج خون با رنگ تیره باشید. که این کاملا هم طبیعی و توجیح پذیر است.
با این حال، همان طور که در بالا اشاره کردیم، وجود برخی از تغییرات رنگی در خون پریودی می تواند نشان دهنده مشکلات جسمانی مختلفی باشد که برای جلوگیری و یا درمان آن ها لازم است به پزشک متخصص مراجعه کنید.
خون لخته در پریود نشانه چیست؟
به طور کلی باید بدانید که وجود این لخته ها در دوران قاعدگی طبیعی است. اما در برخی از موارد نیز ممکن است نشانه بیماری باشند. در واقع این لخته ها بخشی از سیستم دفاعی بدن را تشکیل می دهند که با بافتی ژله ای از خونریزی بیش از حد جلوگیری می کنند. اما اگر این لخته ها بزرگ و زیاد باشند، ممکن است نشانه ی فیبروم باشند.
کلام پایانی
پریود یکی از نشانه های اصلی سلامتی است. رنگ و بافت خون پریود می تواند از پریودی به پریود دیگر یا حتی روز به روز تغییر کند. به خصوص دختران جوانی که به تازگی پریود شده اند ممکن است رنگ پریود متفاوتی در طی ماه ها یا سال های اولیه داشته باشند. همچنین خانم ها قبل از یائسگی نیز خون ریزی غیر معمولی دارند. شناخت بهتر رنگ های خون قاعدگی و درک معنای هر کدام از آن ها به شما کمک می کند تا سلامت خود را بهتر مدیریت کنید. بیشتر تغییرات در رنگ پریود طبیعی هستند، اما بهتر است که به رنگ خون پریود خود توجه کنید و همیشه در صورت مشاهده موردی غیر طبیعی به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید.
مطلب مشابه: جلو انداختن زمان پریودی با چند راهکار طبیعی