روابط عاطفی به چه معناست و کدام رابطه مناسب است؟
تعریف روابط عاطفی چیست؟ کدام رابطه درست و کدام اشتباه است؟
یکی از مهمترین بخش های زندگی ما رابطه ها هستند، به همین علت یکی از اصلی ترین کارهایی که باید انجام دهیم؛ مدیریت کردن آنها است. این موضوع مخصوصاً در مورد روابط عاطفی که تاثیر مستقیمی روی سلامت روان یا آسیب روحی ما دارند صدق می کند. اما توجه داشته باشید که مدیریت روابط، فرایندی اکتسابی بوده که به آموزش نیاز دارد. علت اصلی این موضوع پیچیدگی ذهن انسان است. یکی از کارهایی که باید در اولویت قرار دهید مشاوره رابطه میباشد. فرقی هم نمیکند که اکنون در شروع یک رابطه هستید یا برای مدت زیادی آن را پیش میبرید؛ مشاوره روابط عاطفی به شما کمک می کند که برای خود و طرف مقابل حال بهتری بسازید.
شروع یک رابطه عاطفی
احتمالاً بیشتر افراد رابطه عاطفی را در شرایط مختلفی تجربه کرده اند و این روابط زندگی آنها را تحت تاثیر قرار داده است. در بعضی موارد با اینکه در مسیر درستی قرار گرفتهاید، ممکن است به اندازه کافی شرایط خوب نباشد و پس از مدتی بفهمید که قسمت زیادی از زندگی و وجود خود را تلف کرده اید در این شرایط می توانید با یک مشاوره درست در مسیر قرار بگیرید. در واقع بیشترین چیزی که می تواند به ما آسیب بزند شکست عاطفی است. البته در بعضی موارد ممکن است در وسط یک رابطه با اینکه همه چیز خوب است دچار یکنواختی شوید.
اهمیت روابط عاطفی سالم
عشق یکی از احساسات مهم انسانی می باشد که همه ما به آن نیاز داریم. انسان موجودی اجتماعی بوده که برقراری رابطه با دیگران یکی از نیازهای او است به این ترتیب یکی از مهمترین جنبه های زندگی فردی یک رابطه عاطفی سالم است که باعث آرامش روحی فرد شود. اگر یک رابطه عاطفی نداشته باشید، خلا مهمی را در زندگی خود حس خواهید کرد. شاید برای بعضی از افراد شروع روابط عاطفی ساده باشد که برای خیلی از افراد اینطور نیست ولی حفظ آن اهمیت بیشتری دارد.
مطلب مشابه: در ابتدای رابطه چطور رفتار کنیم؟ در شروع رابطه چه کارهایی را نکنیم؟
روابط عاطفی ناسالم
روابط عاطفی ناسالم و سمی جهتگیریهای نادرستی دارند که باعث پیامدهای منفی برای جنبه های مختلف زندگی افراد می شوند. روابط عاطفی ناسالم میتوانند بر اساس کنترل گری، خودخواهی یا هوس بنا شده و اینگونه باعث آسیب به فرد و اطرافیان او شود. یعنی به صورت کلی رابطه ناسالم آزاردهنده است. انرژی فرد را گرفته و مدام احساس میکند چیزی در رابطه درست نیست. احساس میکند به اهمیت داده نمیشود و گیر کرده است یا نادیده گرفته شده و به او ظلم می شود.
نشانه های روابط عاطفی سالم
با این که هر کدام از روابط عاطفی ممکن است روزی مشکل دار شوند، اما به صورت کلی نشانه هایی هستند که باید در یک رابطه عاطفی سالم وجود داشته باشد.
روابط عاطفی سالم نباید باعث کوچکتر شدن دنیای روابط اجتماعی شما شود. در یک رابطه عاطفی سالم نیاز نیست که به صورت مداوم با او در تماس بوده یا اینکه بگویید هر کجا و هر لحظه در حال چه کاری هستید. شما باید بتوانید به راحتی با یکدیگر گفتگو کرده و به هم صحبتی با علاقه داشته باشید. خواسته ها، نیازها و حرف های هر دو طرف باید به شکل مساوی شنیده و برآورده شود. یک رابطه عاطفی سالم شامل کنترل نشدن و ویژگی هایی مثل پشتیبانی و حمایت، تفریح و سرگرمی، مسئولیتپذیری، مهربانی، برابری، توجه، استقلال و اعتماد است. در روابط عاطفی سالم هر دو طرف از پیشرفت و رشد هم حمایت کنند. همچنین فردیت هر کس در عین زوج بودن حفظ شود. شما باید بتوانید به راحتی خواسته های خود را بیان کنید و اگر لازم بود هر کسی حاضر باشد برای دیگری تغییر کند.
اشتباهات رایج در روابط عاطفی
انجام دادن برخی از کارها می تواند هر رابطه عاطفی را به بن بست برساند. در صورتی که رابطه خود را دوست دارید و می خواهید آن را حفظ کنید، توصیه میکنیم از برخی رفتارها دوری کرده و اگر این رفتارها را در رابطه خود دید می توانید از یک مشاور یا روانشناس کمک بگیرید.
از مهمترین این اشتباهات میتوان به وابستگی بیش از حد، دست کم گرفتن طرف مقابل، تلاش برای تغییر شریک عاطفی، اصرار بیش از حد بر رای و نظر خود، تصمیمگیری به جایی شخص مقابل، تحت فشار قرار دادن شریک عاطفی، از بین بردن اعتماد به نفس طرف مقابل، پیچیده کردن و بزرگ کردن مسائل و انتظارات و توقع بیش از حد اشاره کرد.
مطلب مشابه: چه زمانی عاشق شویم و دوباره وارد رابطه جدید شویم؟
روش حفظ روابط عاطفی
حفظ روابط عاطفی توجه و تلاش زیادی می طلبد. در ادامه به بررسی نکاتی می پردازیم که به شما کمک می کند رابطه ای سالم و با نشاط داشته باشید.
انتظارات واقع گرایانه
حتی کامل ترین و خوش برخورد ترین زوج ها هم مشکلات و اختلافاتی دارند، چون که آنها دو انسان کاملا متفاوت از دو خانواده هستند که سبک پرورش آنها فرق میکرده و اینک کنار هم قرار گرفتند. در صورتی که با توقعات غیر واقعی و عجیب به یک رابطه وارد شوید، پس از مدتی که احساس تان فروکش کرد، همیشه حس می کنید که شریک عاطفی شما دیگر علاقهای به شما ندارد یا مثل گذشته شیفته شما نیست، در این حالت حس میکنید که رابطه به مشکل خورده و هرچه سریعتر باید به آن پایان دهید.
شادی هر دو نفر
اگر میخواهید رابطه عاطفی سالمی داشته باشید، هر دو نفر باید برای شادی هم تلاش کنند. اما هر کدام از شما باید بداند که چطور خود را خوشحال کرده و همیشه منتظر فرد مقابل نباشد. یعنی خوشحالی شما نباید وابسته به فرد مقابل باشد و نباید همه چیز زندگی را حول محور او قرار دهید.
صحبتهای صادقانه و شفاف
در صورتی که در روابط عاطفی بتوانید از هر چیزی حرف بزنید، یعنی رابطه عاطفی شما بالغ و سالم است. به این ترتیب در روابط عاطفی سالم و بالغ اعتماد و صمیمیت وجود دارد. احتمال دارد که صحبت در خصوص برخی مسائل ناراحت کننده باشد، اما در روابط عاطفی سالم شما و طرف مقابل تان میتوانید در خصوص موضوعات متفاوتی با هم صحبت کرده یا مذاکره کنید و نتیجه مثبتی هم داشته باشید.
احترام متقابل
چیزی که اهمیت بیشتری از عشق آتشین دارد، احترام متقابل به یکدیگر است. اگر رابطه شما گاهی با عشقی شورانگیز و در بعضی اوقات با فحاشی و بی احترامی همراه است، رابطه سالمی ندارید. در صورتیکه احترام بین شما طرف مقابل از بین برود، رابطه عاطفی شما دچار آسیب جدی شده است.
مطلب مشابه: روش های استحکام رابطه + نکات کلیدی برای عمق بیشتر رابطه
احترام به استقلال فردی و حریم شخصی
داشتن روابط عاطفی نباید به معنی از دست دادن فردیت باشد. داشتن فرصت تنها بودن و آزادی نباید به معنی اهمیت ندادن و دو شدن باشد. در روابط عاطفی سالم شما باید لحظات خصوصی، علایق و تفریحات مخصوص به خود را داشته باشید.
حد و مرز های مشخص
نمی توان هیچ رابطه ای را بی نقص در نظر گرفت. در صورتی که میخواهید روابط عاطفی سالمی داشته باشید باید قوانین، مرزها و مسئولیت ها را در رابطه مشخص کرده و هر دو نفر به آن احترام بگذارند. با اینکار زمینه پیشرفت و رشد هر دو شما فراهم می شود.
مدیریت اختلافات
رابطه بدون اختلاف وجود ندارد. پس اگر می خواهید روابط عاطفی سالم خود را حفظ کنید باید شما و طرف مقابل نحوه مشاجره و گفتگو را بیاموزید. وقتی روش صحیح و سالم بیان خواسته ها را آموختید، روش گذر از تفاوت و اختلاف ها هم پیدا میشود.
زوج ها باید علت شروع اختلاف بینشان را بداند، یعنی بفهمند محرک بحث و اختلاف چه بوده و چگونه میشود تعاملات را بهبود بخشید. اگر زوجین این مهارت را نداشته باشند، می توانند از یک روانشناس یا مشاور برای آموزش این مهارت کمک بگیرند.
ترومای عاطفی
تروما وضعیتی در ذهن و روان فرد است که حس ترس و ناامنی دائمی را برای او به وجود می آورد. این اختلال عاطفی تاثیرات زیادی روی روح و روان او دارد؛ حتی اگر هیچ آسیب فیزیکی در کار نباشد.
ترومای عاطفی و روانی در اثر اتفاقات مختلفی به وجود می آید. مثلاً حوادث دردناک، حمله خشونتآمیز، مرگ نزدیکان، آسیبدیدگی، جنگ و غیر از جمله این موارد است. ترومای عاطفی می تواند تاثیر زیادی روی روابط عاطفی افراد داشته باشد. مثلاً فردی که در کودکی تجاوز جنسی را تجربه کرده است ممکن است در روابط جنسی خود به مشکلاتی خورده و روابط عاطفی او با چالش مواجه شود.
احساس تنهایی در روابط عاطفی
یکی از مسائلی که افراد زیادی با آن روبهرو میشوند، احساس تنهایی در روابط است. یعنی با اینکه شخص در یک رابطه عاطفی است اما به خاطر دلایل مختلف احساس تنهایی میکند.
از رایج ترین دلایل این اتفاق در روابط عاطفی می توان به مواردی مثل ناتوانی در ابراز احساسات، افسردگی هر یک از زوجین، تهدید، پرخاشگری، بی توجهی و بقیه مشکلات در روابط عاطفی، ناتوانی در برقراری ارتباط سالم و نداشتن درک متقابل، نبود حس صمیمیت بین زوجین در روابط عاطفی و برخی اختلالات شخصیتی مثل وابستگی زیاد اشاره کرد.
فرق خیانت در روابط عاطفی با دوستی افلاطونی
خیانت عاطفی یعنی این که یک مرد با اینکه ازدواج کرده، دوست دختری دارد که از او حمایت عاطفی دریافت کرده و مسائل عاطفی را با او به اشتراک میگذارد، بدون این که رابطه جنسی وجود داشته باشد. این موضوع در خصوص یک زن متاهل با مرد دیگر هم صدق میکند. اما در عشق یا دوستی افلاطونی، فرد مجرد کسی را پیدا میکند که با اشتراک کامل داشته اما رابطه جنسی با او برقرار نمی کند.
مطلب مشابه: ازدواج با همکار + اطلاعاتی در مورد رابطه عاطفی با همکار در محل کار