روش شکایت از پزشک + تمام مراحل قانونی برای شکایت از پزشکان
شکایت از پزشک به دلیل عدم توجه کافی پزشک به بیمار اتفاق می افتد و بیماران می توانند بر اساس قانون از پزشک ها شکایت کنند. در این مطلب روش های مختلف شکایت از پزشکان و مراحل قانونی آن را آماده کرده ایم.
می توان گفت که مسئولیت پزشکی را می توان از دسته مهمترین گفتگوها در حوزه مشاغل دانست زیرا در این حرفه به صورت مستقیم با جان و سلامت بیمار سر و کار دارند و هر طور اشتباهی در کارشان ایجاد شود بیمار می تواند به صورت قانونی شکایت کند. در ادامه چکونگی شکایت از قشر پزشکان در صورت آسیب رساندن به بیمار را می خوانید.
روش های شکایت از پزشک
پزشک رکن اصلی و اساسی سلامتت جامعه و مردم در مقابل بیماری و آسیب های وارده شناخته می شود. پزشکان دارای احترام و عزت زیادی هستند و باید وظایف خود را به درستی انجام دهند. از مهمترین وظایف آنها نسبت به بیمار می توان به ارائه خدمات پزشکی کامل به مردم اشاره نمود.
قصور پزشکی نوعی جرم محسوب می شود و بر اساس تبصره 3 ماده 295 قانون مجازات اسلامی ایران به عنوان حکم جرم مشابه عمد شناخته می شود. با وجود اینکه پزشکان زیادی هستند که وجدان کاری خود را سر لوحه کار خود قرار می دهد ولی معدود پزشکانی نیز وجود دارند که با گرفتن زیر میزی با جان و سلامت افراد بازی می کنند.
پدید زشت زیر میزی در چندین سال اخیر مانند یک غده بدخیم وارد جامعه پزشکی شده است و باعث شده که برخی از آنها بدون توجه به سوگندی که خورده اند حرمت و شرف خود را زیر پا گذاشته اند و این موضوع در حالی اتفاق می افتد که سازمان سلامت وظیفه دارد تا با ریشه کردن این افراد کاری کند که بیماران جدا از هزینه های زیاد تنها به دردشان بیاندیشند.
هر پزشکی در مقابل بیماری که دارد مسئول است و در ادامه آنها را بررسی می کنیم:
مسئولیت اخلاقی
مسئولیت مدنی: که شامل مسئولیت قهری و قراردادی می شود.
مسئولیت قراردادی: این مسئولیت مربوط به اجرا نکردن تعهد خود نسبت به بیمار است.
مسئولیت قهری: این مسئولیت مربوط به اوضاع عمومی مثل نظم است و طرفین نمی توانند با توافق آن را از بین ببرند.
مسئولیت کیفری: مسئولیت کیفری یا همان مسئولیت جزایی از جمله مسئولیت هایی است که پزشک باید مرتکب به یکی از جرم های قانون شود و در این صورت فرد مقابل می تواند او را به دادگاه احضار کند.
مسئولیت انتظامی: این مسئولیت را به عنوان دسته آخر در نظر گرفته اند که پزشکان در برابر قرارداد های حرفه ای که با سازمان نظام پزشکی بسته اند برخوردار هستند.
مکان هایی که برای شکایت از پزشک باید به آنها مراجعه کرد
نخستین مکان برای شکایت دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی می باشد که مردم می توانند برای حل کردن و رسیدگی به مشکلات خود به آن مراجعه کنند و حقشان را طلب کنند.
اما دومین مکان که قانون برای شکایت از پزشک مشخص کرده است شورای حل اختلاف ویژه امور بهداشت است. حدود و صلاحیت شورهای ویژه رسیدگی و حل کردن مشکلات میان اعضای پزشکی و همچنین اختلافات پزشکی با افراد حقیقی و حقوقی می باشد. محل استقرار شوراهای حل اختلاف معمولا در مقر سازمان نظام پزشکی در درون شهر و یا نزدیک ترین مکان به آنجا است.
این شوراها تلاش خود را برای ایجاد صلح انجام می دهند ولی اگر به موفقیتی دست پیدا نکنند و صلاحیت رسیدگی به این پرونده را نداشته باشند حکم منقضی اعلام کنند و در غیر این صورت پرونده امور کیفری به مراجع قضایی که صلاحیتش تایید ش ده باشد ارسال نمایند و اما در دعاوی مدنی دعوی را در دادگاه صالح مطرح و در شورا بایدگانی خواهند کرد.
اما سومین مکان برای شکایت از پزشک، سازمان نظام پزشکی می باشد که دعاوی پزشکی و اداری را در آنجا بیان می کنند و در نتیجه برخورد انتظاری با پزشک می شود مانند توبیخ کتبی با باطل کردن پروانه طبابت.
این سازمان بر اساس آیین نامه رسیدگی دادسراها و هیاهت های انتظامی به شکایت ناشی از تخلفات مشاغل در دایره موارد زیر رسیدگی خواهد کرد:
- اعلام تخلف از مراجع قضایی و اداری
- شکایت شاکی سرپرست و یا نماینده قانونی
- شکایت وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی
- ارجاع دادن از سوی هیات های انتظامی به این سازمان
- تخلفاتی که به گوش اعضای دادسرا و هیات های انتظامی رسیده است
- اعلام تخلف از سوی ریاست سازمان و یا هیات مدیره
آشنایی با جرایم عمومی:
بر اساس قانون مجازات جرائم عمومی عبارتند از:
جرم عمد: جرم عمد جرمی است که با سوء نیت و با خواسته ی قبلی همراه است و مجازات آن قصاص خواهد بود.
جرم غیر عمد یا شبه عمد: جرم غیر عمد جرمی همراه با تقصیر است که قصد فعلی داشته و مجازات آن تنها پرداخت دیه است.
خطای محض: این جرم بدون سوء نیت و قصد پیشینه است که تنها مجازات آن پرداخت دیه می باشد.
خطاهایی که ممکن است از پزشک سر بزند
ممکن است خطاهایی که از پزشک سر می زند بر اثر دلایل مختلفی مانند بی احتیای، نداشتن مهارت، رعایت نکردن قوانین پزشکی و بی مبالاتی صورت بگیرد و اگر هر کدام از این موارد اتفاق بیتد مجازات مختلفی در انتظار پزشک می باشد.
بی احتیاطی: بی احتیاطی بر خلاف بی مبالاتی جنبه مثبت دارد و بدین معنی که کاری که نباید انجام بگیرد انجام گرفته و دکتر دقت و نظارت کافی بر کار خود نداشته و در نهایت ضرر روانی و جسمانی برای بیمار به وجود آورده است.
بی مبالاتی: از منظر قانون بی مبالاتی که بدان ترک فعلی نیز گفته می شود شامل مواردی مثل عدم فراهم کردن تدارکات لازم برای بیمار، معاینه نکردن بیمار و عدم گرفتن نوار قلب از او،عدم انجام مشاوره های لازم و ضروری برای جراحی و.. همه و همه از بی مبالاتی پزشک محسوب می شود که بایستی انجام می گرفت اما از سوی پزشک این اقدامات انجام نشده است.
عدم رعایت قوانین دولتی: رعایت نکردن قوانین به معنی نادیده گرفتن آیین نامه،دستور العمل مقامات اداری، نظام پزشکی، درمان و آموزش پزشکی است که عدم رعایت هر کدام مجازات متفاوتی را شامل می شود و پزشک توجیهی برای خود نخواهد داشت.
چنانچه با پزشک متخلف روبرو شدید و حق شما تضییع شد با استفاده از روش های بالا می توانید از او شکایت کنید.