شستشوی مبل | نحوه شستن و مراحل تمیز کردن مبلمان
مبل ها یکی از اجزای اصلی دکوراسیون خانه محسوب می شوند و امروزه بسیار کاربردی و ضروری هستند. استفاده روزانه از مبل ها باعث می شود که آن ها هر چند وقت یک بار نیاز به رسیدگی و تمیز کردن داشته باشند. به خصوص در خانه هایی که فرزند کوچک دارند، شستشوی مبل ها بسیار اهمیت دارند چون مبل ها خیلی زود کثیف می شوند.
روش های زیادی برای تمیز کردن مبلمان وجود دارد. برخی از افراد این کار را به عهده ی مراکز مبل شویی می گذارند و برخی دیگر خودشان در منزل این کار را انجام می دهند. ما در این مطلب قصد داریم ترفندهای شستن و تمیز کردن مبلمان را به شما آموزش دهیم. پس تا انتها با ما همراه باشید.
به برچسب راهنمای شستشوی مبل توجه کنید
اگر مبل شما دارای برچسب راهنمای شستشو است، حتما باید ابتدا برچسب راهنمای شستشوی مبل را مطالعه کنید و مراحل شستشو را طبق دستورالعمل های درج شده انجام دهید. بر روی این برچسب علامت هایی وجود دارد که نوع ماده مناسب برای شستشو و نحوه شستشوی آن را به شما نشان می دهد.
با رعایت این نکات به راحتی می توانید مبلمان را بدون آسیب رساندن به آن ها تمیز کنید. این دستورالعمل ها به صورت حروف اختصاری نوشته شده اند. از مهم ترین این علائم عبارتند از:
- W : این علامت نشان دهنده آب است و فقط می توان از آب و یا بخار آب برای شستشوی مبل استفاده کرد.
- S : این علامت نشان دهنده این است که برای شستشوی مبل در منزل باید از روش تمیز کردن به صورت خشک استفاده کرد.
- WS : این علامت نشان دهنده این است که می توان از محلول های بر پایه آب و مواد شیمیایی محلول در آب استفاده کرد.
- O : این علامت مخفف کلمه ارگانیک است و در مبل های ساخته شده از الیاف و ارگانیک استفاده می شود. تنها راه شستشوی آن ها استفاده از آب است.
- X : این علامت نشان دهنده این است که برای شستشوی مبل می توان از شامپوی مخصوص مبل شویی همراه با آب استفاده کرد.
مراحل تمیز کردن و شستشوی مبل
قبل از تمیز کردن مبل، حتما باید به نوع مبلمان خود توجه کنید. طور کلی برای تمیز کردن مبل باید مراحلی را به ترتیب انجام دهید تا بهترین نتیجه را بگیرید. در ادامه به این مراحل می پردازیم:
تمیز کردن گرد و غبار
معمولا گرد و خاک روی پارچه مبلمان دیده نمی شود اما قطعا وجود دارد و باید تمیز شود. آسان ترین روش برای از بین بردن گرد و غبار روی سطوح مبلمان، استفاده از جارو برقی است. معمولا همه جارو برقی ها دارای سری مخصوص گردگیری مبل و پرده هم هستند.
این سری به پارچه رویه آسیب نمی زند اما به طور کامل تمام گرد و خاک های داخل بافت پارچه و اسفنج را تمیز می کند. توجه داشته باشید که باید گوشه های مبل و حتی پارچه پشت مبل را هم به خوبی جارو و گردگیری کنید.
پرزگیری
موها و مواد چسبیده به مبل مانند مواد غذایی و … با جارو برقی پاک نمی شوند. بنابراین آن ها را باید با یک برس نرم پاک کنید. برای موهای حیوانات خانگی می توانید از غلطک موگیر استفاده کنید. برای کار با غلطک موگیر کافی است آن را در دست بگیرید و آن را روی تمام قسمت های پارچه ای بکشید. با این کار تمام موها و پرزها در دستگاه جمع می شوند.
لکه گیری
مبلمان ممکن است در اثر ریخته شدن چربی ها، نوشیدنی ها، جوهر، خون و … کثیف شوند و دچار لکه شوند. برخی از لکه ها ممکن است در زمان شستشو توسعه پیدا کنند و به بخش های بیشتری از مبل نفوذ کنند، به همین دلیل قبل از اقدام کردن به شستشو باید این لکه ها را از بین ببرید. برای لکه گیری شما باید با توجه به نوع لکه ای که روی مبل شما است، روش و مواد شوینده مناسب را انتخاب کنید.
مطلب مشابه: راهنمای خرید مبل با توجه به فضای خانه و سبک دکوراسیون (موارد مهم برای تهیه مبلمان)
تمیز کردن قسمت های چوبی یا فلزی مبل
هر مبل به جز سطوح پارچه ای خود، دارای سطوح دیگری هم می باشد که یا فلزی است یا چوبی. شما می توانید با استفاده از یک پارچه یا دستمال نرم و یک ماده شوینده مناسب، سطح چوبی یا فلزی مبل خود را کاملا تمیز کنید.
شامپو زدن
برای تهیه محلول مناسب باید از مواد شوینده حلال در آب و غیر شیمیایی استفاده کنید. بهتر است 3 پیمانه از محلول را در یک لیتر آب حل کنید تا محلول رقیق ایجاد شود. سپس این محلول را در اسپری بریزید و بر روی پارچه نرم اسپری کنید. ابتدا پارچه را بر روی گوشه ای از مبل بکشید و 10 دقیقه صبر کنید تا محلول در پارچه جذب شود.
سپس یک دستمال کاغذی و یا حوله کاغذی معمولی نازک را بر روی محل تست قرار دهید و مطمئن شوید که پارچه از خود رنگ پس نمی دهد. در این صورت محلول قابل استفاده است و باعث جدا شدن رنگ پارچه نمی شود و می توان از آن در شستشوی مبل استفاده کرد.
استفاده از بخار شوی
استفاده از بخارشوی برای تمیز کردن مبل بسیار مناسب است و تمام کثیفی ها و آلودگی های مبل را از بین می برد. برای انجام این کار به یک محلول پاک کننده بر پایه آب نیاز دارید. توجه داشته باشید که این محلول نباید دارای مواد شیمیایی باشد.
پس از تهیه محلول، آن را در مخزن دستگاه بریزید و بعد صبر کنید تا دستگاه شروع به بخار سازی کند. بعد از گرم شدن آب، شروع به تمیز کردن سطوح با استفاده از بخار شوی کنید. برای شروع کار بهتر است از سطوح بالای مبل شروع کنید و به آرامی به سمت پایین حرکت کنید.
همچنین بهتر است برای آسیب نرسیدن به بافت مبل، دستگاه را در حالت ضعیف قرار دهید. سپس با استفاده از مکنده بخار شوی، شروع به جمع کردن کف های روی سطح مبل کنید. بعد از بخار شو کردن تمام سطوح مبل، یک اسفنج نرم را خیس کنید و بر روی آن شامپو بریزید و آن را بفشارید تا کف ایجاد شود.
در آخر با استفاده از اسفنج سطح مبل را یک بار دیگر تمیز کنید و بعد با استفاده از مکنده دستگاه بخار شوی، تمام کف ها را جمع آوری کنید.
تثبیت کننده رنگ و جنس پارچه
بعد از تمیز کردن مبل باید برای بهبود رنگ و بافت پارچه مبل، از مواد تثبیت کننده رنگ متناسب با جنس پارچه استفاده کنید. استفاده از این مواد باعث افزایش دوام پارچه و حفظ رنگ آن می شود و کیفیت کار را بالا می برد. مواد تثبیت کننده رنگ را می توانید از داروخانه ها و یا فروشگاه های مرتبط با لوازم و تجهیزات مبلمان خریداری کنید.
خشک کردن
بعد از شستشو و تمیز کردن مبلمان، اجازه دهید تا پارچه ها و سطوح آن ها خشک شود. برای این کار باید مبل ها را در یک محیط گرم و بسته و بدون جریان هوای مستقیم قرار دهید. چون خشک کردن مبل ها با استفاده از هوای موجود در محیط های باز و فضای آزاد می تواند باعث جمع شدن و جذب شدن گرد و خاک بر روی سطح مبل ها شود.
نحوه شستن مبلمان پارچه ای
برای تمیز کردن مبلمان پارچه ای، ابتدا سطح مبل را جارو کنید تا گرد و غبارها از بین بروند. برای مبلمان پارچه ای می توانید از ترکیب مایع ظرفشویی با سرکه سفید، آب و جوش شیرین استفاده کنید.
این محلول را با یک قاشق مایع ظرفشویی درست کنید و پارچه ای مرطوب را به این محلول آغشته کنید و به آرامی روی لکه بکشید. پارچه را زیاد فشار ندهید تا رنگ و بافت پارچه آسیب نبیند. ترکیب سرکه و جوش شیرین به خاطر خاصیتی که دارند می توانند انواع لکه ها را پاک کنند.
نحوه شستن مبلمان چرم
همیشه برای تمیز کردن مبل چرم، ابتدا آن را با جارو برقی، خوب جارو بزنید. برای این که این مبلمان همیشه تمیز باشند بهتر است هر هفته با دستمال خشک و جارو برقی آن ها را تمیز کنید و نگذارید لکه ای برای طولانی مدت روی آن ها باقی بماند.
توجه داشته باشید که هر نوع لکه ای با روش خاصی از بین می رود. برای مثال، لکه های چربی به راحتی توسط یک دستمال نرم و خشک از بین می روند. برای از بین بردن لکه های جوهر از روی مبل چرم باید از یک دستمال کتان همراه با الکل استفاده کنید.
برای تمیز کردن مبل چرم سفید بهتر است مقدار مساوی از آب لیمو و عصاره تارتار را با هم ترکیب کنید و با پارچه ای نم دار به آرامی روی لکه بکشید، تفاله ها را پاک کنید و محل مورد نظر را خشک کنید.
برای تمیز کردن مبل چرم به هیچ عنوان از آب زیاد، حلال های تمیز کننده، صابون و … استفاده نکنید، چون باعث بدتر شدن شرایط و سخت تر شدن شستشو می شود. اگر هم می خواهید از مواد صنعتی استفاده کنید می توانید از واکس مخصوص مبل چرم موجود در بازار استفاده کنید.
نحوه شستن مبلمان مخمل
برای تمیز کردن مبلمان ابتدا باید برچسب آن را مطالعه کنید چون نکات مهمی در آن آورده شده که رعایت آن ها بسیار مهم است. اگر مبل های مخمل شما به طور دائم در دسترس هستند و مدام استفاده می شوند، پیشنهاد می کنیم که هر روز آن ها را تمیز کنید.
برای تمیز کردن مبلمان مخمل، ابتدا باید مقداری پنبه روی مبل بکشید تا آلودگی های سطحی را از روی آن پاک کنید و تمام نقاط خارج از دید و گوشه های مبل را هم با پنبه تمیز کنید. بعد از این که مبل کثیف شد، بلافاصله آن را تمیز کنید چون با گذر زمان شست و شو سخت تر می شود.
برای پاک کردن مبل آبلیمو و جوش شیرین را در یک ظرف با هم ترکیب کنید و بعد یک پارچه نرم یا اسفنج را در این محلول بزنید و با حرکات آهسته و مستقیم در جهت خواب مخما روی مبل بکشید تا کاملا تمیز شود. بعد از شستشو از سشوار برای خشک کردن مبل استفاده کنید.
شستن مبل با استفاده از محلول سرکه و جوش شیرین
بهترین محلول برای تمیز کردن مبل، ترکیب سرکه سفید و جوش شیرین است که سخت ترین لکه ها را از روی مبل پاک می کند. برای این کار باید سرکه سفید و جوش شیرین را در یک ظرف ترکیب کنید و با استفاده از یک حوله یا اسفنج نرم شروع به تمیز کردن سطوح مختلف مبل کنید.
توجه داشته باشید که حوله را به آرامی روی لکه بکشید و دست تان را فشار ندهید چون ممکن است باعث آسیب به رنگ پارچه مبل شود. سپس با استفاده از یک حوله خشک، رطوبت را از روی سطوح بگیرید و اجازه دهید تا به مرور خشک شود. البته می توانید برای از بین بردن که های سخت تر از الکل و نمک هم در این محلول استفاده کنید.
وسایل مورد نیاز برای تمیز کردن مبلمان در منزل
همانطور که گفتیم برای تمیز کردن هر نوع مبل، باید از لوازم خاص و روش خاصی استفاده کنید و به کار گیری روش یا وسایل نامناسب برای تمیز کردن مبل ممکن است به بافت پارچه و ظاهر مبلمان شما آسیب وارد کند. لوازم و مواد مورد نیاز برای شستشوی مبل می توانند شامل موارد زیر باشند:
- جارو برقی برای تمیز کردن گرد و خاک روی مبل
- پرز گیر (در صورتی که حیوان خانگی دارید)
- شامپوی مخصوص شستشوی مبل
- دستمال تمیز و اسفنج
- بخار شوی
- سرکه سفید و جوش شیرین برای ساختن محلول های لکه بر خانگی
شوینده های مناسب برای شستن انواع مبل در منزل
هر کدام از انواع شوینده ها دارای مواد خاصی است. شما با توجه به جنس پارچه مبل و روش شست و شویی که در نظر دارید، باید شوینده مناسب را انتخاب کنید. توجه داشته باشید که برخی از ترکیبات موجود در شوینده ها برای پارچه های خاصی مانند چرم، مناسب نیستند و می توان به آن ها آسیب بزنند. بنابراین باید دقت داشته باشید که برای شست و شو از مواد شوینده مناسب با جنس مبل خود استفاده کنید.
- ترکیب جوش شیرین و مقداری سرکه (مناسب مبل پارچه ای)
- ترکیب آب و سرکه سفید (مناسب انواع مبل)
- ترکیب مقدار مساوی از آب و الکل (مناسب مبل چرم)
- ترکیب 2 قاشق غذا خوری جوش شیرین با یک کاسه آبلیمو (مناسب برای تمیز کردن لکه ها از روی مبل مخملی)
- ترکیب آب و نشاسته (برای از بین بردن لکه خون از روی مبل های پارچه ای)
- شامپو فرش (مناسب برای مبل پارچه ای)
- واکس مخصوص مبل چرم
- اسپری پاک کننده سطح چرم